Małą ilością miodu, bananem, daktylami czy słodziutką żurawiną. Z czego zrobić kruchy spód, żeby nie było w nim masła i mąki? To proste – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś masło i cukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić daktylami i kakao. Dzięki takim kombinacjom ciasto nie zawiera cukru i mąki pszennej, nie ma w nim też tłuszczy(...)szaleństwo pączkowe, ale gdy zaspokoimy swoje żądze i dopadną wyrzuty sumienia, zawsze można w weekend przygotować dużo zdrowszą wersję słodkiej chwili przyjemności ;p Zapraszam do eksperymentowania Wykonanie CIASTO Najpierw zrób „kruchy” spód sernika Przy pomocy widelca zgnieć banana. Do miseczki z pogniecionym bananem wsyp płatki i wszystko wymieszaj. Wyłóż niedużą blaszkę (małą okrągłą lub kwadratową – moja blaszka
Eat me! Fit me!papierem do pieczenia tortownicy. Każdy placek piekłam osobno. Kiedy wykrawałam krążki ciasta, zostały mi skrawki. Z tych skrawków zrobiłam dziewiąty krążek. Tortownicę włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam placek około 14 minut, aż się pięknie zarumienił. Placki wyjmowałam z tortownicy jeszcze gorące i przekładałam na tacę. Są bardzo kruche i trzeba to zrobić delikatnie i szybko. Potem jak wystygną bardzo(...)dwóch cytryn. Masę włożyłam na godzinę do lodówki, żeby lekko stężała. Pierwszy wystudzony krążek ułożyłam na paterze. Posmarowałam go kremem. Położyłam drugi krążek i lekko docisnęłam. Ciasto popękało, bo jest bardzo kruche i twarde. Delikatnie rozmieściłam kawałki ciasta na swoim miejscu i rozsmarowałam kolejną porcję kremu i tak zrobiłam ze wszystkimi krążkami. Wierzch i boki tortu również posmarowałam kremem
Kuchnia u Krysiuwielbiam, nie mówiąc o piekących je Dziewczynach;) W moim domu nie było tradycji jedzenia i pieczenia mazurków, a ja co Wielkanoc o nich marzyłam. Mazurek był jednym z pierwszych ciast, jakie upiekłam w mojej samodzielnej kuchni i od tego czasu co roku kilka pojawia się na wielkanocnym stole. Mam swoje ulubione, ale tym razem chciałam upiec inny, z Kucharza Warszawskiego(...)pieczenie w wolnym piecu to w przypadku mojego piekarnika z termoobiegiem najbezpieczniejsza temperatura 170 stopni. Piekłam do momentu aż brzegi lekko się zrumieniły - ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest krucho-ciągnące - ma bardzo ciekawą strukturę przypominającą lekko ciągnące batoniki owsiane. Myślę, że dłuższe pieczenie nie jest absolutnie wskazane, ponieważ ciasto byłoby zbyt twarde. Upiekłam dwa malutkie mazurki - prostokątny
KUCHARNIAsłodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta: – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań Przygotowanie : 30 minut Ilość muffinów: 12 Składniki: – 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
nietylkopasta.plCię do sklepu wyprawa. Ja, trochę bardziej się wysiliłam, kilka paczek od razu zakupiłam, bo apetyt na pieczenie złapałam, więc ciasteczka z piernikowym nadzieniem przygotowałam. Ciasto wyszło bardzo kruche -wyjątkowe, lekko cynamonowe. Nadzienie to morele, daktyle, pierniki lukrowane, delikatnie kwaśną konfiturą zmieszane. W cieście je zakręciłam, po upieczeniu i przestygnięciu cukrem pudrem oprószyłam. Apetyt na pierniki
Moniki Smakołykisię okazało był to słuszny wybór. Polecam i Wam. Jeśli szukacie przepisu na wyjątkowy sernik, to polecam Wam właśnie ten Sernik z lawendowo miodową nutą na kruchym miodowym spodzie Ciasto: 270 g mąki 125 g masła lub margaryny 2 żółtka 50 g cukru pudru 2 łyżeczki miodu – u mnie lawendowy nektarowy Miód Hiszpański Huzar 1 łyżka proszku
Słodkie okruszkidorzuciłam do miski jajko i łyżka po łyżce wsypywałam sypkie składniki. Na końcu wystarczyło włożyć rękę do miski i zagnieść ciasto. W momencie zagniatania widziałam, że ciasto faktycznie jest kruche i mogą być niezłe "jaja" podczas wałkowania po wcześniejszym schłodzeniu, dlatego od razu podzieliłam ciasto na dwie części, jedną część wyłożyłam na folii spożywczej, przykryłam ją drugim arkuszem
Blondynka Gotujesłodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta: – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie Przygotowanie : 30 minut Ilość muffinów: 12 Składniki: – 220 g mąki – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 150 g cukru – 2,5 łyżki
nietylkopasta.plprzejść do wybranego przepisu należy kliknąć w nazwę ciasta. Inne przepisy na ciasta znajdziecie tutaj (klik) Ciasto z cynamonowym jabłkiem (bez miksera) Ciasto z jabłkami (jabłecznik) Małe kruche szarlotki Gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe
Słodkie okruszkikryształu płatki migdałów połówki orzechów Sposób wykonania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto jak na kruche i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Z białka i cukru ubić pianę. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wykrawać foremką ciastka i na każde z nich
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki na 38 ciasteczek:20 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag miękkiego masła 8 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1
Świat CiastaSkładniki na około 30 sztuk rurek: 1/2 kg mąki 25 dag margaryny 25 dag kwaśnej gęstej śmietany 18% szczypta soli brązowy cukier trzcinowy do obtaczania Składniki
Świat CiastaOstatnio wzięło mnie na oglądnięcie starych zdjęć i natknęłam się na jedno, które skojarzyło mi się z czasem gdy zaczęłam piec. Pierwsze moje kroki w kuchni
ciastkarnia na kruchym spodzienawet nie pamiętam skąd się wziął. Naszło mnie na szarlotkę, więc w końcu wypróbowałam. I wyszła rewelacyjnie krucha z grubą warstwą jabłek. Dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania :) Polecam. SKŁADNIKI NA MAŁĄ BLACHĘ LUB TORTOWNICĘ O ŚR. 24 CM: CIASTO: 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki pszennej razowej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag cukru(...)Pieczemy ok 40-50 minut aż góra ładnie się przyrumieni. Smacznego :) MAŁA RADA* Do ciasta możemy użyć samej mąki pszennej. Zamiast smalcu możemy użyć masła, ale dzięki niemu ciasto jest bardzo kruche
Pani na deserjuż ostatnie dni karnawału i idealny momeny na przygotowanie pysznych, kruchych faworków z mnóstwem cukru pudru aromatyzowanego wanilią. Wymagają trochę pracy, ale efekt wart jest wysiłku :) SKŁADNIKI 500g mąki pszennej 6 żółtek 1 szklanka kwaśnej śmietany 40 ml spirytusu dodatkowo: cukier puder cukier z prawdziwą wanilią olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z żółtkami, śmietaną(...)owijamy folią i odkładamy na 15 min. Następnie ciasto wybijamy wałkiem (powinny pojawić się pęcherzyki powietrza) i odkładamy na kolejne 15 min. Ciasto rozwałkowyjemy jak najcieniej (im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche faworki). Wykrawamy przy pomocy radełka lub noża prostokąty, który nacinamy w środku i jeden z końców prostąkąta przewlekamy przez nacięcie. W płaskim garnku/ rondlu/ dużej patelni rozgrzewamy olej
DefinicjaSmaku