przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:568/1100)

Najprostsza szarlotka świata - American Pie 230

godziny jego pieczenie. Przepis i składniki proste jak drut? Moim zdaniem idealne na debiut - nie ma szans, że się nie uda. Do przygotowania ciasta użyłem: 1 płata ciasta francuskiego, 4 kwaśnych kruchych jabłek, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 15 gram cukru wanilinowego, 1 jajka, sosu waniliowego. Przygotowanie ciasta rozpocząłem od przygotowania jabłek. Użyłem kwaśnych i kruchych jabłek, gdyż zależało(...)cukru wanilinowego i 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Jabłka podgrzewałem, aż zrobiły się wyraźnie miękkie i na dnie naczynie prawie w ogóle nie było już puszczonego przez nie soku. Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowałem i wyciąłem z niego dwa koła - jedno wielkości talerza, a drugie o średnicy około 2 cm większa, niż średnica talerza. Większe koło z ciasta francuskiego umieściłem

Wyprawy kulinarne
Szarlotka tradycyjna 170

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale i przez cały rok. Dla niektórych z was tradycyjna szarlotka koniecznie musi zawierać

Arabeska waniliowa
Kruche ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką. 164

Śliwki! Mmmmm..... Kto lubi? W cieście smakują fantastycznie! Dziś na kruchym spodzie. Składniki na ciasto; 4 szkl. mąki pszennej 5 żółtek 1 margaryna 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyzeczka amoniaku 0,5 szkl. cukru pudru 3 łyzki śmietany gęstej 18% cukier waniliowy 1 kg. śliwek  (jakie macie pod ręką) cynamon 3 łyzki bułki tartej 2 kiśle

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto z gruszkami i kremem czekoladowym 129

czasów dzieciństwa. Z tą tylko różnicą, że teraz już nikt na mnie nie krzyczy gdy przychodzę cała upaćkana od błota...;) W zasadzie to jest to ciasto ucierane a nie kruche. W oryginale polecam upiec ciasto w małej blaszce, wówczas wyjdzie wyższe i bardziej pulchne. Warstwa kremu będzie także bardziej okazała. Ja ciasto rozłożyłam na dużą blachę, przez co jest nieco

My simple kitchen
Ciasteczka makowo-kokosowe 135

cukru 10 g cukru waniliowego 180 g margaryny 40 g maku 20 g wiórków kokosowych 1 jajko Do przełożenia: Pasta pomarańczowa z cynamonem (przepis  tutaj  ) Ciasto na ciasteczka jest kruche więc zagniatamy gładkie jednolite ciasto z wszystkich składników. Przygotowaną kulę wkładamy na jakiś czas do lodówki- u mnie przeleżało całą noc, ponieważ nie zdążyłam ich zrobić. Ale spokojnie

VioletoweKucharzenie
Kruche babeczki z nadzieniem orzechowym 251

Kruche babeczki można spotkać w różnych wydaniach, a ja proponuję Wam kruche babeczki z nadzieniem orzechowym. Babeczki są naprawdę delikatne, a nadzienie pyszne. Spróbujcie koniecznie Z przepisu wyjdzie 28-30 babeczek o średnicy 5 cm w górnej części. Składniki na ciasto: 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki oleju(...)cukrem w garnuszku. Mieszam do połączenia się składników. Dodaję czekoladę, mąkę i jajko. Całość mieszam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm. Foremki smaruję olejem i wyklejam je ciastem. Foremki z ciastem wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Następnie do babeczek nakładam krem i wstawiam je ponownie

Słodki sentyment
Półkruche ciasto z budyniem i rabarbarem 206

Ciasto, które powstało na bazie przepisu na szarlotkę z budyniem. Zamieniłam tylko jabłka na rabarbar, a budyniowi dodałam nieco różowego koloru. Krótko mówiąc, zrobiłam bardzo wiosenną

Arabeska waniliowa
20 przepisów na Wielkanoc 680

kiełbasa zapiekana z cebulką i papryką w piwnej zalewie 9.        Pieczeń rzymska z jajkiem – mięso mielone w innej odsłonie 10. Piersi kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką SŁODKOŚCI   11. Domowa pasc h a   – przygotowana z zsiadłego mleka z dużą ilością bakalii 12. Babka makowa   – czyli pomysł na wykorzystanie suchego(...)puszysty, miękki i niesamowity w smaku; nie pęka podczas pieczenia i idealnie się kroi 15. Mazurek orzechowy z pieczonym koglem – hit zeszłorocznych świąt wielkanocnych, czyli przepis na kruche, bezowe bezglutenowe ciasto 16. Mazurek z chałwą, orzechami i czekoladą – trzy smaki w jednym cieście 17. Mazurek z masą krówkową   – nadziany rozpuszczonymi krówkami 18. Kruche ciasteczka – w kształcie baranka, króliczka

Ugotować
Domowa szarlotka na cieście półkruchym 237

eksperymentuje z wypiekami na bazie różnych rodzajów mąk bezglutenowych, a mnie się zamarzyło najprostsze mamine ciasto. Odszukaliśmy zeszyt z przepisami i natrafiliśmy na szarlotkę na półkruchym spodzie :) Ciasto półkruche podobnie jak kruche wyrabia się z czerech podstawowych składników: mąki, masła, cukru i żółtka. Zasadniczą różnicą jest jednak dodatek proszku do pieczenia, białek z jaj i kwaśnej śmietany. Składniki te sprawiają(...)ciasto półkruche jest bardziej wilgotne, miękkie, wyrośnięte, delikatne, a jednocześnie kruche. I nie trzeba go wcześniej podpiekać przed nałożeniem farszu. W Internecie jest mnóstwo przepisów na ciasto półkruche i prawie wszystkie przepisy miały takie same składniki i takie same proporcje. Co by oznaczało, że stary przepis jest uniwersalny i niezawodny. Nie ma opcji, żeby Wam nie wyszło ;) SKŁADNIKI: Na blaszkę

W kuchni Katie
Chrusty, czyli faworki wyśmienite i chrupiące 81

robienia faworków nie jest trudna, lecz potrzeba do nich więcej składników niż do pączków, czy obwarzanków. Jakie są faworki i jak się je robi ? Faworki zwane chrustami, to kruche i chrupkie ciasto. To pyszne ciastka o słodkim smaku. Jak również o specyficznym kształcie, gdyż kształt ich przypomina złożoną kokardkę. Smaży się je w głębokim tłuszczu, a najlepiej w oleju, smalcu(...)upieczeniu, czyli wówczas gdy faworki osiągną złoty kolor są wyjmowane z tłuszczu. A następnie posypane cukrem pudrem. Dobrze upieczone chrusty powinny być kruche i posiadać w sobie dziurki. Do wytwarzania faworków, czyli chrustów służy ciasto podobne do ciasta francuskiego. Czyli składające się: z mąki pszennej dobrej margaryny lub masła śmietany żółtek jaj i całych jaj oraz proszku do pieczenia

ProstePesto.pl
Taralli pugliesi – włoska przekąska 74

żałowałam, że nie mogę wypełnić nimi całej swojej walizki. Taralli są typową specjalnością niemal wszystkich południowych regionów Włoch. Każdy region przygotowuje je ze swoimi wariacjami, ale ciasto na taralli to w zasadzie ciasto zrobione z soli, mąki, oleju i wina, do którego można następnie dodać nasiona kopru włoskiego, anyż, cebulę, papryczkę chili. Taralli pugliesi – włoska przekąska Składniki(...)wlej wino do jego środka. Zagniataj, a następnie powoli dodaj olej. Na koniec dodaj suszone zioła. Zagniataj przez około 10 minut przynajmniej do momentu, aż ciasto będzie gładkie i jednorodne. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj trochę oleju lub wina. I odwrotnie, jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodaj trochę mąki. Zanim zaczniesz formować taralli, wlej trochę wody do dużego rondla

365 dni dookoła kuchni
Christmas cake - Angielskie ciasto świąteczne 203

Dużo bakalii, kruche, wysokie, piękne ciasto i niesamowity smak, tak, to jest Christmas cake , czyli Angielskie ciasto świąteczne. W tym roku to ciasto napewno zagości na naszym rodzinnym stole świątecznym.  Gdy po raz pierwszy zobaczyłem przepis na to ciasto, stwierdziłem: ,,muszę go zrobić!". Zrobiłem i zostałem strasznie zadowolony z rezultatu. Ciasto wyszło o bardzo bogatym smaku. Duża ilość bakalii

Kuchnia Łukasza
Ucierane muffinkowe ciasto z wiśniami i czerwoną porzeczką! 122

wybrałam sprawdzoną markę Mąkę Szymanowską, z którą na pewno każdy z Was się spotkał już w kuchni. Chcąc uzyskać ciasto ucierane zarazem wilgotne w środku, miękkie i lekko kruche, postanowiłam przygotować Ciasto Muffinkowe.  Ciasto jest przepyszne, zrobicie je na prawdę szybko, i gwarantuje jedno znika ze stołu tak samo szybko ;-))) Sprawdźcie listę składników i pieczemy Muffinkowe ciasto z porzeczką

SMYKWKUCHNI
Świąteczne pierniczki w czekoladzie 172

pieczenia, przyprawę do piernika oraz startą skórkę z pomarańczy. Przez chwilę miksujemy wszystkie składniki na małych obrotach, a następnie wyrabiamy już ciasto ręcznie, do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, rozsypuje się - dodajemy do niego pół żółtka jaja. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Jeśli nadal się klei do rąk - dodajemy odrobinę którejś z mąk. 4. Wyrobione

W kuchni Katie
Pizza na pożegnanie lata z cukinią i pomidorami malinowymi. 160

pizzy z aromatycznym sosem. W dodatku udało mi się zdobyć mąkę typ 00, która jest przeznaczona do wypieku pizzy. Dzięki niej oraz odpowiednim proporcjom wody, soli i cukru ciasto jest cieniutkie, kruche idealne do lekkiej pizzy. Wypróbujcie koniecznie :) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasto (3 średnie pizze) 2,5 szklanki mąki typu 00 - najbardziej zbliżona do niej będzie mąka typu

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania