przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:561/1100)

JABŁECZNIK NA ZIMNO 194

Inna wersja klasycznej szarlotki , dla łasuchów lubiących wyraźne smaki. Kruche ciasto zastąpione delikatnym biszkoptem, jabłka z dodatkiem galaretki cytrynowej, i do tego bita śmietana a całości przyprószona cynamonem. Rewelacyjnie komponuje się tu kwaśna masa jabłkowa z delikatną bitą śmietaną. Robiłam ten jabłecznik po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej

RAROSSA
PIERNICZKI BRUKOWCE 334

piernika, wszystko podgrzewamy, mieszamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru, odstawiamy z gazu i schładzamy do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy jajo, miękkie masło i ostudzoną mieszankę, zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać ociupinką mąki ( u mnie nie było takiej potrzeby). Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem

RAROSSA
CHATKA Z PIERNIKA 122

sklejenia chatki: 1 białko około 1,5 szklanki cukru pudru Cukier puder przesiać, utrzeć razem z białkiem łyżką lub drewnianą pałką (ja ucieram wszystko razem mikserem, końcówką do wyrabiania ciasta kruchego). Lukier powinien być bardzo gęsty, szybciej zastygnie i będzie mocniej trzymał sklejane elementy. Dobrze jest znaleźć sobie odpowiedniej wielkości podpórki, które będą przytrzymywać i lekko dociskać ściany podczas

RAROSSA
KRUCHE CIASTO-BABECZKI 257

Kruche ciasto jest często wykorzystywane  do różnego rodzaju wypieków. Ja używam go do serników , ciasta z owocami , szarlotki , a także do babeczek, które są bardzo dekoracyjne. SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany

RAROSSA
SERNIK 164

Wilgotny, puszysty, dekoracyjny, smaczny sernik. Mocno pachnący wanilią, rozpływa się w ustach. Ciasto: 40 dag mąki 20 dag masła szklanka cukru

RAROSSA
PANI WALEWSKA 635

Ciasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi. Nie ma w tym więc nic

RAROSSA
Tarta jabłkowa z budyniem 219

Bardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru łyżka śmietany 18% 250 g mąki pszennej 1 jajko * na nadzienie: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 5 średnich jabłek łyżeczka cynamonu * dodatkowo: cukier puder

Kulinarny Pamiętnik
Tartaletki z dżemem i bitą śmietaną 122

cukru 2 łyżki zimnej wody 1 biała czekolada 0,5 l śmietany 36 %  dżem malinowy Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę.Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć

Moje domowe kucharzenie
Mini mazurki z masą kajmakową 160

cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli masa kajmakowa dodatki do dekoracji Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec

Moje domowe kucharzenie
Sernik z masą makową i kawałkami czekolady 208

można zobaczyć tutaj i  tutaj ..i cytuję w całości..Polecam ten sernik...jest naprawdę pyszny...palce lizać..Dziękuję wszystkim biorącym udział za wspólne "sernikowanie"..a za tydzień pieczemy ciasta kruche z owocami..zapraszam. Składniki na tortownicę 26 cm Składniki na masę serową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej  skórka starta z 1 pomarańczy

Moje domowe kucharzenie
Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta 5369

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pierożki z ciasta krucho – drożdżowego, które jest jednocześnie mięciutkie, kruche i delikatne. Jego zaletą jest czas przygotowania, ponieważ nie musi wyrastać. Nadzienie z mojego ulubionego szpinaku z dodatkiem kurczaka. Podajemy je z  jogurtem greckim z czosnkiem. Z przepisu wychodzi 24 sporych pierogów.   Post Pieczone pierogi z szpinakiem

Marta Gotuje
Kruche ciasteczka kokosowe 152

wiórków kokosowych - 120 g masła - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 1 duże jajko Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem. W misce zagniatamy kruche ciasto z w/w składników.  Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Ciasteczka pieczemy 12-15 minut, aż nabiorą jasnej, złocistobrązowej barwy. Studzimy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! Pozdrawiam Was cieplutko! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
Podwójny sernik waniliowo - dyniowy 125

Składniki na kruche ciasto:  300 g maki 2 małe jajka 180 g masła- zimne 100 g cukru sól Zagniatamy ciasto, dość szybko aby nie ogrzewać niepotrzebnie dłońmi. Wykładamy dno tortownicy podpiekamy 5 minut w piekarniku przed wylaniem masy serowej. Składniki na masę serową:  1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie 125 g masła 250 g cukru (zmielić na cukier puder

SMYKWKUCHNI
Quiche warzywne 229

składniki na kruche ciasto: szklanka mąki 10 dag masła 2-3 łyżki lodowatej wody Zagniatamy ciasto i schładzamy. Wylepiamy okrągłą formę do tart. Po-nakłuwać ciasto widelcem, podpiekamy 10 minut.  Wierzch: papryka czerwona cebula dymka 300 g pieczarek mozzarella chili zielone kawałeczek pora Wszystkie składniki (oprócz sera) wykładamy na podpieczony spód, zalewamy sosem przygotowanym z 250 ml śmietanki

SMYKWKUCHNI
Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową! Najlepszy! 215

Przepyszne połączenie czekoladowego kruchego ciasta, maku z bakaliami, dopełnionego bezą kokosową, oblaną czekoladą z figami ;-).... Czego chcieć więcej ;-))) ? Składniki: na ciasto: - 2 szklanki mąki - 20 dag masła - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania