Kruche ciasto, soczysty rabarbar i pyszny budyń... Takie właśnie ciasto piecze moja mama, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie w sezonie rabarbarowym. Ja uwielbiam ten kremowy budyń, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe... Możecie użyć dowolnych owoców;) Składniki: 200g masła lub margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, jajko + 2 żółtka, 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, łyżeczka
Z miłości do słodkościDoskonałe połączenie kruchego ciasta, truskawek i bezy... Ciasto bardzo podobne do pleśniaka, jaki robi moja mama, jednak pierwszy raz robiłam je z truskawkami i muszę Wam powiedzieć, że idealnie tu pasują. Inspirowałam się przepisem Majany :) Ja tego typu ciasta uwielbiam jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem... Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 375g masła lub margaryny, 6 żółtek
Z miłości do słodkościOstatnio sporo potraw robiłam z truskawkami, a mam przecież jeszcze mnóstwo pysznego rabarbaru... Tym razem przygotowałam tartę z przepisu Kasi . Doskonałe połączenie jabłek, rabarbaru i kruchego ciasta. Do tego ta kruszonka z chrupiących płatków owsianych... Nie jest mocno słodka, a dzięki owocom nie jest też sucha. Polecam! Ciasto: jajko, 150g masła lub margaryny, 300g mąki pszennej, 3 łyżki cukru
Z miłości do słodkościSezon na maliny trwa w najlepsze, muszę więc go dobrze wykorzystać. Zawsze obowiązkowo piekę kruche ciasto z dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg. Ciasto wyszło fantastyczne:) Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki malinom odpowiednio soczyste, a kruszonka nadaje mu wspaniały migdałowy posmak... Inspiracja Ciasto: 400g mąki pszennej, 250g półtłustego twarogu, jajko, 120g drobnego cukru
Z miłości do słodkościPołączenie kruchego ciasta, słodkiego sernika i kwaśnych czerwonych porzeczek okazało się rewelacyjne! Zazwyczaj nie używam gotowego twarogu we wiaderkach, jednak tym razem się skusiłam. I dobrze zrobiłam, bo w tym połączeniu świetnie się sprawdziło:) Ciasto jest wilgotne, słodko-kwaśne. Idealne na lato... Spód: 300g mąki pszennej, 150g masła, 150g cukru pudru, łyżka cukru waniliowego. Mąkę przesiać
Z miłości do słodkościTarta ostatnimi czasami zrobiła się bardzo słynna na wszelakich blogach kulinarnych. Brzmi wykwitnie, ale jest to po prostu kruche ciasto z różnorodnym nadzieniem (w wersji na słodko i wytrwanie), w dodatku całkiem proste w przygotowaniu – pewnie stąd ta cała sława. Jeżeli nigdy nie jedliście, to najwyższy czas to zmienić. Tym razem proponujemy wersję na słodko-kwaśno, z rabarbarem i budyniem
Nerds Kitchencyklu "deser w 20 minut" (3 min przygotowanie + 17 min pieczenie) :) Pozostała mi połowa puszki masy kajmakowej z KRUCHEGO CIASTA MILIONERA , więc postanowiłam połączyć dwa moje ulubione składniki: ciasto francuskie i kajmak. A poza tym dziś lenistwo wzięło nade mną górę i nie byłam w stanie wymyślić nic kreatywniejszego (Na obiad przygotowałam pizzę na gotowym kupnym spodzie!) :) Wykonanie
My Culinary ArtNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać jedno jajko, starty żółty ser, szczyptę soli oraz mąkę pełnoziarnistą - szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut. W tym czasie umyć grzyby, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać kurki
kolorowotorcikowomiałam okazji wykorzystać. Akurat nadszedł dzień w którym przepis sprawdził się jak ulał. Ciastka te nie są może skomplikowane w wykonaniu ale na pewno mogą wystraszyć. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i zrolować je w niewielkie paluchy. Koniec palucha należy posmarować dżemem i przykleić na niego migdał. Całość pieczemy i gotowe J Najzabawniejszy jest jednak widok rodziny i znajomych
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiaj miałam wyjątkową ochotę na coś słodkiego. W zasadzie jak już tak rozpieszczam innych słodyczami dlaczego nie pozwolić sobie na małe co nieco. Przeszukałam swoje
ciastkarnia na kruchym spodziePiernik dojrzewający upieczony i czeka na święta, pierniczki tak samo a ciasto zostało i co zrobić z tym fantem? oczywiście:D chatka z piernika. Kolejne wyzwanie
ciastkarnia na kruchym spodzieJak to na Wielkanoc tradycyjnie mazurek musi być. W zeszłym roku nie robiłam mazurka ale właśnie takie wsunęłam praktycznie całego u cioci, no dobrze trochę
ciastkarnia na kruchym spodzienawet nie wina samego pieca, jest przecież taki jak chciałam, tylko niestety instalacja elektryczna w naszym domu nie przewiduje kolejnego "pożeracza energii". Dobrze, że jako testera nowego pieca użyłam kruchego ciasta bo inaczej byłaby mała zakalcowa katastrofa. Piec kilkakrotnie wybił korki w całym domu, za trzecim razem zrezygnowana wyłączyłam piec i poszłam do starej kuchni, oczywiście odprowadził mnie zły wzrok
ciastkarnia na kruchym spodziePołowa wakacji już za nami, strasznie szybko też czas leci. Na szczęście albo i nie, wyjazd mamy jeszcze przed nami więc mam nadzieje, że słoneczna pogoda
ciastkarnia na kruchym spodzieKolejne kilka tygodni spędzę w Polsce, niestety widzę, że tutaj jesień pełną parą. Czytałam dzisiaj artykuł, że w tym roku w Polsce zima ma być bardzo
ciastkarnia na kruchym spodzie