łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : - blanszowane migdały do dekoracji (jako pazurki) - białko jaja ( do przyklejania pazurów) Masło pokroić na mniejsze kawałki dodać do reszty składników i zagnieść szybko kruche ciasto. Jeżeli nie mamy pudru można użyć zwykły ksylitol lub cukier , ja dałam ksylitol w kryształach. Jeżeli ciasto zrobiło nam się bardzo miękkie , to podzielić na 2 części, zawinąć w folię
Smaczne Zdrowełyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki zimnej wody + puszka lub słoik brzoskwiń oraz mielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 *C (góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Następnie wyjąć i odstawić
Smaczne Zdroweżółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Łącznie ksylitolu (lub cukru) i cukru waniliowego ma być 110g. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki i zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie. Z ciasta uformować dwie kule, które następnie spłaszczyć i każdą po kolei rozwałkować na blacie na ok.3-5mm i wykrawać foremką ciasteczka. Wycięte ciacha układać
Smaczne ZdrowePrzepis na klasyczny Sernik nowojorski (New York Cheesecake). Spód sernika: 125 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru 3 żółtka 1 szklanka* mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie kruchego ciasta: Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną margarynę,1 szkl. mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno, oraz boki tortownicy. Masa serowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępopołudniową ucztę zostawiłam sobie czerwone i słodkie truskawki z listkami świeżej mięty - mniam! Zapraszam i życzę smacznego :) Wytrawna tarta z botwinką i serem korycińskim Kruche ciasto: - 1 jajo rozmiar L - 200g mąki pszennej typ 500 - 100g masła 82% tłuszczu - szczypta soli Farsz: - pęczek świeżej botwinki - 100 g sera korycińskiego z czosnkiem - ząbek czosnku - łyżeczka siemienia lnianego
Sajkofanka smakupierwszy piekłam odwracaną tartę tatin z jabłkami.Tarta jest krucha,słodka i jednocześnie wilgotna dzięki pysznym jabłkom duszonym w słodkim syropie. Składniki: Kruche ciasto margaryna 100 g mąka pszenna 200 g cukier 40 g jajko 1 szt Jabłka jabłka kwaśne 2 szt margaryna 100 g cukier brązowy 120 g woda 1 łyżka Przygotowanie: Z zimnej margaryny,mąki
Ala piecze i gotujePyszne szarlotki wypiekam szczególnie jesienią. Wtedy mamy świeże, soczyste i aromatyczne jabłka. Tym razem szarlotka otulona kruchym ciastem z dużą ilością jabłek. Na górze kakaowa kruszonka. Składniki: 200 g margaryny 350 g mąka pszenna 150 g mąki krupczatki 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka jogurtu naturalnego Nadzienie 1 kg jabłek (po obraniu
Ala piecze i gotujeSezon rabarbarowy się rozpoczął i bardzo się z tego powodu cieszę. Lubię zimny kompot i wypieki z rabarbarem. Pierwszy wypiek w sezonie to tarta z rabarbarem
Ala piecze i gotujeTarta jest bardzo popularnym wypiekiem kuchni francuskiej. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami) jak i słone (np. z warzywami, z grzybami). Najpopularniejsze tarty to: tarta z jabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła
Mechanik w kuchnipół szklanki cukru pudru garść zmielonych migdałów (nie na mąkę, ale bardzo drobno) 2/3 kostki masła w temp. pokojowej Przygotowanie Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto na spód (możemy rozwałkować, albo ugnieść palcami po kawałku). Robimy dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta, wkładamy do piekarnika nagrzanego
Symfonia Smakówłyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy na stolnicę dodajemy kawałeczki zimnego masła. Składniki siekamy nożem lub rozcieramy palcami w celu jak najdokładniejszego ich połączenia. Do miseczki wlewamy żółtka, dodajemy śmietanę, aromat amaretto, cukier, cukier
Symfonia Smakówjesienią zawsze królują u nas jabłka. I nie może też zabraknąć naszego ulubionego jabłecznika z budyniem według przepisu mojej mamy. Bywało też tak, że piekłam go co tydzień:) Kruche ciasto, dużo jabłek i ciepły budyń, smaki moje dzieciństwa;):) Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 3 jajka, 250g masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z miłości do słodkościPack), szczypta soli. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać cukier oraz szczyptę soli. Skórkę pomarańczową drobno posiekać, dodać do mąki. Dodać masło oraz napar z herbaty. Całość posiekać i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Z miłości do słodkościkrople aromatu cytrynowego. Przygotowanie Mąkę pszenną oraz 240g mąki ziemniaczanej przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier puder oraz jajko. Dodać posiekane masło oraz aromat cytrynowy. Zagnieść gładkie, kruche ciasto. Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości moreli. Resztę mąki ziemniaczanej zmieszać z łyżką cukru pudru. W mieszance obtaczać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Z miłości do słodkościJesień zbliża się nieodwołalnie... W sadzie pełno jabłek, musiałam więc obowiązkowo zrobić szarlotkę:) Tak jak do tradycyjnej szarlotki zrobiłam kruche ciasto, jednak nie użyłam do niego ani jednego jajka czy żółtka. Ponadto dodałam waniliowy serek homogenizowany, który sprawia, że ciasto jest bardziej delikatne i ma waniliowy posmak. Do tego dużo jabłek i odrobina cynamonu... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej
Z miłości do słodkości