przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:569/1100)

Tarta z łososiem według Michela Moran 202

było surowe. Michel twierdzi, że jeżeli przygotowujemy wytrawne tarty z wcześniej obrobionych składników, nie ma konieczności podpiekania ciasta. Tak przygotowaliśmy właśnie tartę z łososiem. Efektem było bardziej kruche i delikatne ciasto. Dzięki temu trikowi, upieczenie tarty zajmie także dużo mniej czasu. Dodatkowo zdobyłam cenną radę odnośnie wytrawnej polewy, którą przez zapieczeniem polewa się tartę. Zazwyczaj używałam w tym celu śmietany

Kuchnia Bazylii
SZARLOTKA SPOD SAMIUŚKICH TATER 153

Krucha, delikatna, pełna jabłek i pachnąca cynamonem... szarlotka. Do tego ciasta wraca się zawsze, za szarlotką od czasu do czasu większość z nas tęskni:) Koniecznie trzeba je upiec, bo smak i unoszący się w domu zapach tego pieczonego ciasta jest obłędny! Przepis w internecie krąży już od dobrych ponad 10 lat:) A skoro krąży, to oznaczać to może tylko jedno

In my kitchen
Makowiec świąteczny ( strucla z makiem ) 365

Jedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja !Składniki:CIASTO:* 800 g mąki pszennej*  50 g świeżych drożdży* 250 g masła * 1 szklanka mleka* 1 szklanka cukru* 4 żółtka* 1 łyżeczka soliMASA MAKOWA:* 400 g suchego maku* 50 g masła o temperaturze pokojowej

kolorowotorcikowo
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 318

dodatek skórki i soku z cytryny, postanowiłam wykorzystać jeszcze dodatkowo cytryniec chiński . Zainspirowała mnie Angelika Szostak swoim ciastem z aronią i syropem cytrynowym . Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który to w efekcie dodał całości jeszcze bardziej intensywnego smaku. Po tych modyfikacjach wyszła

Grunt to przepis!
Ciasteczka kruche z wody – kuchnia podkarpacka 192

produkowano drożdże prasowane. W Polsce drożdżownictwo przemysłowe rozwinęło się końcem XIX wieku, zatem wykorzystuje się je w polskiej kuchni już od ponad 120 lat. Przy wypiekach ciastek krucho drożdżowych wskazane jest, by ciasto wyrastało w chłodzie. Proces ten trwa dłużej niż wyrastanie ciasta w ciepłym pomieszczeniu, ale w zamian otrzymuje się ciasto o lepszej strukturze i smaku. Jednakże niemal niemożliwe(...)powierzchnię wody. Metodę tę można było stosować o każdej porze roku, ponieważ woda w przydomowych studniach była zwykle bardzo zimna. We współczesnych przepisach na ciastka krucho drożdżowe często zaleca się trzymanie wyrobionego ciasta owiniętego folią w lodówce. Jednakże technika topienia ciasta w wodzie przetrwała i nadal jest popularna na Podkarpaciu i w innych regionach Polski. Przepis został udostępniony przez panią

Trzeci talerz
CIASTKA RYŻOWE Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 84

Bezglutenowe, kruche ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz wiórek kokosowych, bez dodatku cukru. Wykonane zostały z mąki ryżowej, a słodyczy nadał im dodatek ksylitolu lub erytrolu oraz czekolady. Nie są to ciastka przesłodzone, więc z czystym sumieniem możemy podać je dzieciom. Są proste i dość szybkie w wykonaniu, jednak ciasto po zagnieceniu musi swoje odleżeć, co wydłuża czas ich przygotowania(...)kostkę zimne masło i rozcieramy je razem z mąką. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz tartą czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche możemy dodać odrobinę zimnej wody. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłonią lub stemplem

Kuchnia MagdaLeny
ciasto cynamonowo- jabłkowe 155

Nie wiem czy istnieje lepsze połączenie ale dla mnie jest ono idealne, jabłko i cynamon. Świetnie pachnie i smakuje dlatego często gości w  mojej kuchni

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kruche z rabarbarem i bezą 90

Pyszne kruche z rabarbarem i bezą to smak dzieciństwa i wiosny polecam :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Kruche ciasteczka maślane 184

Kruche ciasteczka maślane, które wręcz rozpływają się w ustach. Przełożone dżemem o ulubionym smaku smakują wyśmienicie. Można je przygotować w dowolnych kształtach i rozmiarach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Te aksamitne ciasteczka maślane są bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki niezbędne do ich przyszykowania zakupicie w każdym sklepie, a nawet może posiadacie je w swojej kuchni. Ciasteczka z dżemem to idealna przekąska(...)układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Gotowe ciasteczka pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka kolejno smarujemy łyżeczką dżemu i przykrywamy drugim ciasteczkiem. Wierzch złożonych ciasteczek posypujemy cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kruche ciasteczka maślane pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Szpinakowe roladki z ciasta filo 214

Niezwykle kruche i delikatne ciasto świetnie nadaje się do przygotowania przekąsek. Wykorzystałam je do zrobienia roladek ze szpinakiem. A gdzie szpinak tam obowiązkowo feta i czosnek :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy )450 g mrożonego szpinaku180 g sera feta2 duże ząbki czosnkuszczypta soli i pieprzuszczypta cayennełyżka masłałyżka oliwy z oliwekNa patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.Dusimy

Mienta blog
Spiralna tarta z warzywami 171

rękawice, szczególnie w kontakcie z burakiem. W wersji dla zatwardziałych mięsożerców, radzimy dołożyć po kilka warstw bekonu. Poziom zaawansowania: Trudny Składniki na formę o średnicy ok. 26 cm: Kruchy spód 200 g mąki pszennej tortowej 100 g zimnego masła 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz 3 duże marchewki 2 średnie cukinie 6 średnich ziemniaków 3/4 dużego buraka 1 bakłażan 1 średni(...)kawałeczki i jajko. Całość ugniatamy jak najszybciej, na w miarę jednolitą masę. Ważne jest, aby ręka miała jak najkrótszy kontakt z ciastem. Dzięki temu spód będzie bardziej kruchy. Następnie formujemy z ciasta kulkę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Później rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na formę do tarty. Nakłówamy spód widelcem i pieczemy

Pyszny Duet
Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 159

Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: świąteczna strucla z makiem , struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. , makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . Przepis na blachę 25x36cm. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 duże opakowanie masy makowej 100 g suchego(...)zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Połową ciasta wylepiamy spód formy. Na ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej foremką gwiazdki o dwóch wielkościach, kruche gwiazdki układamy na masie makowej. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy, posypujemy cukrem pudrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z rabarbarem i migdałami 141

należy jednak o tym, że takie ciasta podobnie jak babki lubią żeby wszystkie składniki miały jednakową temperaturę pokojową. Bardzo lubię rabarbar w wypiekach i polecam Wam również szybkie ciasto rabarbarowe , przepyszne kruche ciasteczka z rabarbarem i kokosem, albo tradycyjną rabarbarkę z budyniem . Ciasto z rabarbarem i migdałami /tortownica o średnicy 25 cm /wg Floating Kitchen 1,5 szkl mąki

Pieguskowa Kuchnia
Kokosowe scones z rokitnikiem 117

dżem z rokitnika, jajko, płatki migdałowe oraz napój roślinny - zagnieść ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodać jeszcze odrobinę napoju roślinnego. Ciasto rozwałkować na okrąg średnicy około 20 cm. Ciasto jest dość kruche, dlatego wałkować należy delikatnie i nieustannie scalać brzegi okręgu. Rozwałkowane ciasto posmarować łyżką dżemu z rokitnika i posypać migdałami. Ciasto podzielić na 8 części. Na wyłożoną papierem

kolorowotorcikowo
Sernik waniliowy z solonym karmelem. 228

ciasta pokrywa bita śmietana ,karmel i sól morska w płatkach. Prawdziwe sernikowe niebo !.Tylko nie przesadźcie z solą. Składniki: okrągła foremka o średnicy 22 cm z odpinanym brzegiem. Ciasto: 270 g kruchych herbatników,dałam czekoladowe 30 g mielonych migdałów 85 g roztopionego masła Masa serowa: 700 g sera twarogowego z wiaderka,może być kremowy President 150 g cukru 4 jajka(...)lodówki. Masa serowa: Ser ucieramy z cukrem ,dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem do połączenia się masy.Dodajemy wanilię ,mieszamy. Wyjmujemy foremkę z kruchym spodem z lodówki i wylewamy na niego ostrożnie masę sernikową.Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut .Studzimy. Sos karmelowy: W małym garnku umieścić śmietankę ,masło i cukier.Mieszając podgrzewać do momentu ,aż cukier

Ladylaura.

Proponowane wyszukiwania