przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:553/1100)

Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6548

BARSZCZ Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały DOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa pieczona w miodowo-musztardowej skorupce Polska biała(...)waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Sernik turecki – na jogurcie, z morelami Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Klasyczny creme brulee Zapisz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami 224

pierogów czy do krokietów czy pasztecików, to go podjadam. Nie sposób mu się oprzeć no i tak dobrze się kojarzy Teraz słów kilka o cieście. Jest pyszne, trochę kruche, trochę drożdżowe, dobrze się z nim pracuje. Ja lubię wierzch pasztecików posypać czarnuszką lub kminkiem, ale jeśli nie lubicie, zostawcie wierzch gładki. Ciasto wykorzystywałam już wcześniej w przepisie na pieczone pierogi(...)rulon i tniemy w 3 cm kawałki. Kawałki smarujemy żółtkiem i opcjonalnie posypujemy przyprawami. Pieczemy w 200 stopniach na rumiano. Artykuł Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Propozycje na świąteczne wypieki 243

Makowiec japoński - bezglutenowy  Makowiec na biszkopcie Pierniczki Miodownik Marcepanek Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto z jabłkami i budyniem Dodatki do ciast: Przygotowanie maku do ciast Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa bez masła i mleka Lukier królewski Lukier kolorowy i czekoladowy

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto z truskawkami 170

Dziś u mnie ciasto z truskawkami, kruche, delikatne z pysznymi i słodkimi sezonowymi truskawkami. Na takie ciasto zawsze znajdę chętnych, przygotowuję je dość często zmieniając rodzaj owoców, jest pysznie i słodko!   Przygotuj filiżankę kawy, zasiądź wygodnie i poczęstuj się kawałkiem ciasta z truskawkami   Wszystkie w temp. pokojowej. Ciasto jest na tortownicę o średnicy 23 cm. SKŁADNIKI

Zasmakuj Kuchni
Tarta z łososiem według Michela Moran 263

było surowe. Michel twierdzi, że jeżeli przygotowujemy wytrawne tarty z wcześniej obrobionych składników, nie ma konieczności podpiekania ciasta. Tak przygotowaliśmy właśnie tartę z łososiem. Efektem było bardziej kruche i delikatne ciasto. Dzięki temu trikowi, upieczenie tarty zajmie także dużo mniej czasu. Dodatkowo zdobyłam cenną radę odnośnie wytrawnej polewy, którą przez zapieczeniem polewa się tartę. Zazwyczaj używałam w tym celu śmietany

Kuchnia Bazylii
SZARLOTKA SPOD SAMIUŚKICH TATER 207

Krucha, delikatna, pełna jabłek i pachnąca cynamonem... szarlotka. Do tego ciasta wraca się zawsze, za szarlotką od czasu do czasu większość z nas tęskni:) Koniecznie trzeba je upiec, bo smak i unoszący się w domu zapach tego pieczonego ciasta jest obłędny! Przepis w internecie krąży już od dobrych ponad 10 lat:) A skoro krąży, to oznaczać to może tylko jedno

In my kitchen
Makowiec świąteczny ( strucla z makiem ) 414

Jedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja !Składniki:CIASTO:* 800 g mąki pszennej*  50 g świeżych drożdży* 250 g masła * 1 szklanka mleka* 1 szklanka cukru* 4 żółtka* 1 łyżeczka soliMASA MAKOWA:* 400 g suchego maku* 50 g masła o temperaturze pokojowej

kolorowotorcikowo
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 378

dodatek skórki i soku z cytryny, postanowiłam wykorzystać jeszcze dodatkowo cytryniec chiński . Zainspirowała mnie Angelika Szostak swoim ciastem z aronią i syropem cytrynowym . Z racji, iż lubię kruche i sypkie ciasta, zdecydowałam się jednak obyć bez nasączania go syropem. No i aronię zamieniłam na suszony cytryniec, który to w efekcie dodał całości jeszcze bardziej intensywnego smaku. Po tych modyfikacjach wyszła

Grunt to przepis!
Ciasteczka kruche z wody – kuchnia podkarpacka 247

produkowano drożdże prasowane. W Polsce drożdżownictwo przemysłowe rozwinęło się końcem XIX wieku, zatem wykorzystuje się je w polskiej kuchni już od ponad 120 lat. Przy wypiekach ciastek krucho drożdżowych wskazane jest, by ciasto wyrastało w chłodzie. Proces ten trwa dłużej niż wyrastanie ciasta w ciepłym pomieszczeniu, ale w zamian otrzymuje się ciasto o lepszej strukturze i smaku. Jednakże niemal niemożliwe(...)powierzchnię wody. Metodę tę można było stosować o każdej porze roku, ponieważ woda w przydomowych studniach była zwykle bardzo zimna. We współczesnych przepisach na ciastka krucho drożdżowe często zaleca się trzymanie wyrobionego ciasta owiniętego folią w lodówce. Jednakże technika topienia ciasta w wodzie przetrwała i nadal jest popularna na Podkarpaciu i w innych regionach Polski. Przepis został udostępniony przez panią

Trzeci talerz
CIASTKA RYŻOWE Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 134

Bezglutenowe, kruche ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz wiórek kokosowych, bez dodatku cukru. Wykonane zostały z mąki ryżowej, a słodyczy nadał im dodatek ksylitolu lub erytrolu oraz czekolady. Nie są to ciastka przesłodzone, więc z czystym sumieniem możemy podać je dzieciom. Są proste i dość szybkie w wykonaniu, jednak ciasto po zagnieceniu musi swoje odleżeć, co wydłuża czas ich przygotowania(...)kostkę zimne masło i rozcieramy je razem z mąką. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz tartą czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche możemy dodać odrobinę zimnej wody. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłonią lub stemplem

Kuchnia MagdaLeny
ciasto cynamonowo- jabłkowe 197

Nie wiem czy istnieje lepsze połączenie ale dla mnie jest ono idealne, jabłko i cynamon. Świetnie pachnie i smakuje dlatego często gości w  mojej kuchni

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kruche z rabarbarem i bezą 139

Pyszne kruche z rabarbarem i bezą to smak dzieciństwa i wiosny polecam :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Kruche ciasteczka maślane 239

Kruche ciasteczka maślane, które wręcz rozpływają się w ustach. Przełożone dżemem o ulubionym smaku smakują wyśmienicie. Można je przygotować w dowolnych kształtach i rozmiarach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Te aksamitne ciasteczka maślane są bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki niezbędne do ich przyszykowania zakupicie w każdym sklepie, a nawet może posiadacie je w swojej kuchni. Ciasteczka z dżemem to idealna przekąska(...)układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Gotowe ciasteczka pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka kolejno smarujemy łyżeczką dżemu i przykrywamy drugim ciasteczkiem. Wierzch złożonych ciasteczek posypujemy cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kruche ciasteczka maślane pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Szpinakowe roladki z ciasta filo 263

Niezwykle kruche i delikatne ciasto świetnie nadaje się do przygotowania przekąsek. Wykorzystałam je do zrobienia roladek ze szpinakiem. A gdzie szpinak tam obowiązkowo feta i czosnek :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy )450 g mrożonego szpinaku180 g sera feta2 duże ząbki czosnkuszczypta soli i pieprzuszczypta cayennełyżka masłałyżka oliwy z oliwekNa patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.Dusimy

Mienta blog
Spiralna tarta z warzywami 223

rękawice, szczególnie w kontakcie z burakiem. W wersji dla zatwardziałych mięsożerców, radzimy dołożyć po kilka warstw bekonu. Poziom zaawansowania: Trudny Składniki na formę o średnicy ok. 26 cm: Kruchy spód 200 g mąki pszennej tortowej 100 g zimnego masła 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz 3 duże marchewki 2 średnie cukinie 6 średnich ziemniaków 3/4 dużego buraka 1 bakłażan 1 średni(...)kawałeczki i jajko. Całość ugniatamy jak najszybciej, na w miarę jednolitą masę. Ważne jest, aby ręka miała jak najkrótszy kontakt z ciastem. Dzięki temu spód będzie bardziej kruchy. Następnie formujemy z ciasta kulkę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Później rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na formę do tarty. Nakłówamy spód widelcem i pieczemy

Pyszny Duet

Proponowane wyszukiwania