Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Szarlotki mogą być różne: na biszkopcie, na cieście kruchym, z galaretką, bitą śmietaną, podawane z gałką lodu, na ciepło lub na zimno. Ja proponuję szarlotkę na kruchutkim spodzie, przykrytą słodką, różową pianka i kruszonką. Różowa pianka nadaje ciastu dodatkowego uroku i zachęca do spróbowania. Polecam(...)Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Ciasto kruche: 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1/2 szkl cukru pudru 6 żółtek 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie jabłkowe: 2 kg kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek wody 5 łyżek soku z cytryny 1 płaska łyżka mąki
Nastoletnie Wypiekaniebył super pomysł, to ciacho z truskawkami okazało się jeszcze smaczniejsze niż wersja brzoskwiniowa. Polecam na weekend wszak sezon truskawkowy w pełni. :-) Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 530g mąki orkiszowej typ750 (lub 3 szklanki mąki pszennej tortowej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu (lub nierafinowanego cukru trzcinowego) - 5 żółtek - 2 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia, ksylitol (lub cukier) oraz żółtka i zagnieść energicznie kruche ciasto. Ja posłużyłam się tradycyjnie hakiem miksera. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić dokładnie spód blaszki. Drugą część rozkruszyć do miski i umieścić w lodówce. Masa serowa: - 125g masła w temp.pokojowej - 600g
Smaczne Zdrowegruszek jest trochę nijaki i nie wyróżnia się z masy serowej tak jak brzoskwinie. Natomiast smak gruszek w tym cieście jest bardziej wyrazisty niż brzoskwiń. Niezwykle kruche ciasto w postaci kruszonki na wierzchu skusi każdego, zarówno niejadka, jak i smakosza. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 łyżki cukru • 5 żółtek(...)masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe Piana • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 duża puszka gruszek w lekkim syropie lub z kompotu Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą
To co kochamCiasto śliwkowe z kremem i bezą – Zapraszam na nowe ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne, ciekawe i świetnie wygląda. Krem pomarańczowy, kruche ciasto i beza z podpieczonymi płatkami migdałowymi dobrze ze sobą smakują. Ciasto jest kremowe, nie za słodkie, troszkę waniliowe. Za nim przystąpimy do pracy radzę przeczytać cały przepis i zaplanować poszczególne czynności. Jeśli mamy dwie blaszki krem można(...)FILM . Dodać żółtka i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma. 3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm, podsypując mąką blat i wałek, patrz FILM . Rozwałkowanym ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Na wierzchu ciasta poukładać śliwki skórką do dołu. 4. Z pozostałego ciasta skubać małe kawałki
Mała Cukierenkajest bardzo proste i klasyczne, takie smakuje nam najlepiej. Spód to kruche ciasto, następnie rabarbar z dodatkiem budyniu a wierzch to biszkopt z dodatkiem kruszonki. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, więc jeśli tylko dorwiecie rabarbar, koniecznie przygotujcie je w swoim domu. Uwielbiam przygotowywać ciasta z sezonowych owoców, a ciasto z rabarbarem robię od razu, jak rozpocznie się sezon na rabarbar. Taki(...)płynu. Na jego bazie robimy budyń. Gotowy budyń mieszamy z rabarbarem. Z wszystkich składników ugniatamy kruche ciasto. 3/4 ciasta układamy na dnie tradycyjnej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki. Rabarbar połączony z budyniem przelewamy na ugnieciony spód kruchego ciasta. Białka ubijamy, dodajemy cukier. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę wylewamy na masę rabarbarową. Z lodówki
Przepiski.plDzisiaj przepyszny jabłecznik w kruchym cieście, bardzo aromatyczny. Cudownie pachnie cynamonem, upieczonymi jabłkami i goździkami. W tym tygodniu piekę go już drugi raz :). Jak dla mnie jest przepyszny i w moim domu znika błyskawicznie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. W jego przygotowaniu pomagał mi wyjątkowy gości, którego widać na pierwszym zdjęciu. Bardzo polecam jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie. Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na „Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie”: Ciasto: 350g mąki pszennej użyłam tortowej 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1,8-1,9 kg jabłek + dwa jabłka 80g jasnego brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 szczypty zmielonych
Mała CukierenkaPyszne warstwowe ciasto - jedno z tych, które im dłużej leżą, tym lepiej smakują. O ile oczywiście wcześniej nie zostaje zjedzone ;) W oryginale ciasto kruche piecze się od razu z dżemem i warstwą kokosową, ale nie polecam tego sposobu bo jest duże ryzyko, że wyjdzie zakalec. Ja upiekłam osobno ciasto kruche, osobno blat kokosowy i dopiero wtedy przełożyłam je dżemem - wyszło(...)siebie, że po upieczeniu jest dość twardy, mięknie dopiero po ok 2 dniach w lodówce, dlatego polecam upiec oba kruche blaty wcześniej. SKŁADNIKI: (forma ok 25x35 cm) CIASTO KRUCHE 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany WARSTWA SEZAMOWA 1 szklanka sezamu
Kto ugości moich gości?bezą / Apple Pudding Shortcake Sharlotka W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić szarlotkę z budyniem na dużą blachę. To nie jest tradycyjna szarlotka , ale wspaniała Szarlotka Słoneczna - na kruchym cieście, z bezą, plasterkami jabłek i cynamonem oraz budyniem ugotowanym na soku pomarańczowym. Taki jabłecznik jest naprawdę pyszny! Najlepszy przepis na kruchą szarlotkę z budyniem i bezą jest naprawdę łatwy. Wystarczy(...)zimne, najlepiej prosto z lodówki. Możecie bardzo szybko zagnieść ciasto w robocie kuchennym, nie brudząc sobie rąk. Jeśli chcecie, przygotujcie ciasto dzień wcześniej. Dobrze schłodzi się przez noc lodówce. Ciasto kruche i półkruche z powodzeniem można też mrozić. Następnie przygotowujemy budyń na soku pomarańczowym, dzięki któremu nasza szarlotka z budyniem i kruszonką zyska zupełnie nowe oblicze. Na gorącym budyniu układamy
Lekcje w kuchniroku obok tradycyjnego makowca na moim stole pojawi się ciasto pawi ogon. W roladach z makiem znajdziemy truskawki i słodką konfiturę od Łowicza, a wszystko zamknięte w kremie i kruchym cieście. CIASTO PAWI OGON (wersja świąteczna) Składniki: biszkopt na roladę: (forma 30x32cm) 6 jaj 1 szk mąki 3/4 szk cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki maku (nie mielonego(...)masa do rolady: 300 g truskawek 200 g konfitury truskawkowej Łowicz 2 galaretki truskawkowe 1 łyżeczka żelatyny kruche ciasto: (forma 20x30cm) 200 g mąki 67 g cukru pudru 5 g proszku do pieczenia 1 jajko 35 g masła 35 ml mleka (ok.1/4 szkl) masa budyniowa: 2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Bon appetit mon amierównież spróbuję ją udekorować. Starałam się wybrać dodatki w taki sposób, aby po upieczeniu nadal ładnie wyglądały. Niestety nie widać, że z truskawek są wycięte serca, a liście z ciasta kruchego też nie wyglądają tak, jak bym sobie życzyła :-) Chyba prościej zostawić ładnie ułożoną bezę ;-) SKŁADNIKI Kruche ciasto: 240 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 70 g cukru pudru(...)waniliowe z cukrem Owoce w bezie: 4 białka szczypta soli 200 g cukru 300 g truskawek 200 g rabarbaru 1/2 łyżeczki octu winnego białego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier puder, posiekane nożem masło, żółtka i wodę, po czym zagnieść dłońmi jednolite ciasto. Ciastem wylepić formę o średnicy 27 cm podwijając boki
Passions hobbies lifechyba nie brakuje... U mnie to ciasto smakowało wszystkim, bez wyjątku. To ciasto z gatunku tych szybko znikających, oczywiście w niewyjaśnionych okolicznościach... :-) Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 3 szklanki mąki tortowej (ja dałam 510g mąki orkiszowej typ700) - 50g ksylitolu (lub cukru) - 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 4 żółtka(...)mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać i utworzy się kruszonka. Można również zagnieść energicznie kruche ciasto
Smaczne Zdrowetakie połączenie to dla mnie poezja ;) Ale można oczywiście dodać cynamon :) Sezon na rabarbar już w pełni, zachęcam więc do wypróbowania przepisu. Takiej szarlotce naprawdę trudno się oprzeć...;) Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 180 g masła, zimnego 4 żółtka 2,5 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie(...)ziemniaczanej 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki kardamonu Pianka: 4 białka 220 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w kosteczkę zimne masło i lekko wszystko razem
Opowieści z piekarnikapełni świąteczna wersja Pani Walewskiej . Migdały zastąpione orzechami włoskimi, zamiast powideł jabłka, które również znajdują się w kremie. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku na jednym kruchym cieście mamy cytrynowo-jabłkowy mus w postaci galaretki. Bardzo udana modyfikacja popularnego przekładańca. Serdecznie polecam na święta! :) Składniki: (na formę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 220 g zimnego masła(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1/2 szkl cukru pudru 6 żółtek Beza: 6 białek (tych pozostałych po cieście kruchym) 1,5 szkl cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wkładka jabłkowa: 350 g musu jabłkowego * 1/2 szkl gorącej wody 50 g galaretki cytrynowej (2/3 opakowania) Krem budyniowo-jabłkowy
Nastoletnie Wypiekanieprzepis na sernik, który zawsze się udaje. Jest wilgotny w środku, lekki, nie za słodki i wygląda bardzo efektownie. Składniki na kwadratową blachę 20 x 20 cm: Kruche ciasto: * 100 g mąki pszennej * 50 g masła * 1 żółtko(...)pół łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce. Dłonią zagnieść kruche ciasto. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy wylepić ciastem, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 160'C, podpiec kruche ciasto około 10 minut. W między czasie przygotować masę serową. Składniki na masę serową: * 600 g sera
Zrób to smacznieprzepis na sernik, który zawsze się udaje. Jest wilgotny w środku, lekki, nie za słodki i wygląda bardzo efektownie. Składniki na kwadratową blachę 20 x 20 cm: Kruche ciasto: * 100 g mąki pszennej * 50 g masła * 1 żółtko * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce. Dłonią zagnieść kruche ciasto. Blachę(...)ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy wylepić ciastem, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 160'C, podpiec kruche ciasto około 10 minut. W między czasie przygotować masę serową. Składniki na masę serową: * 600 g sera z wiaderka (użyłam twaróg kanapkowo- sernikowy Wieluń ) * 1/4 szklanki cukru pudru * 30 g rozpuszczonego masła * budyń śmietankowy (proszek) * 4 jajka
Zrób to smacznie