składniki tarty, miękło przy pieczeniu i generalnie dawało wrażenie glamzgowatości od spodu, jednocześnie wypiekając się na wiór po bokach. Zdecydowanie to nie to!Następnie przerzuciłam się na również "sklepowe" ciasto kruche. Tu już było lepiej. Trzymało ono kształt, było konkretnym składnikiem posiłku i smakowało całościowo o niebo lepiej niż francuskie. Lepiej, ale nadal nie rewelacyjnie. Dochodziły tu względy kosztowe(...)przypływie "chcicy" na tartę potrafiłam ją piec kilka razy w tygodniu i zakup kolejnego ciasta kruchego pod kolejne pieczenie dawał w efekcie niezłą sumkę do wydania. Pamiętajmy, że elementem kluczowym, na którym mi zależało, miał być krótki czas przygotowania i minimum nakładu pracy. Zakup "sklepowego" ciasta kruchego wstrzeliwał się w te oczekiwania znakomicie.Pewnego razu zostało mi sporo ciasta półkruchego
Grunt to przepis!jesieni:) Pyszna, pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka to jest to! Myślę, że nikt się jej nie oprze:) Warto ją upiec tej jesieni:) Składniki na formę o wym: 33x23 cm: Ciasto kruche: 5 żółtek; 3 szklanki mąki pszennej; 250 g margaryny; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka śmietany; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; Mąkę, proszek(...)pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, na spód formy wyłożyć połowę ciasta kruchego. Na ciasto kruche rozsmarować warstwę wystudzonych jabłek, jabłka posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć białe ciasto biszkoptowe, delikatnie je rozsmarować. Na białe ciasto kupkami wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch wyłożyć rozwałkowane
In my kitchenPyszna szarlotka na kruchym orkiszowym spodzie, otulona bezową kołderką i obsypana kruszonką, to idealne ciasto na jesienne dni. Zasmakowała u nas wszystkim, kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom jabłeczników. Można do niej dodać również cynamon, ja nie dawałam bowiem nie wszystkim u mnie odpowiada ten smak. Piekłam na dużej blaszce o wym. 24x38cm(...)ciasto nie było zbyt wysokie.Składniki kruchego ciasta:- 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750)- 250g zimnego masła- 5 żółtek- 110g ksylitolu lub cukru (gdy wolimy bardziej słodkie to 130g)Składniki bezy:- 2-3 białka- 100-150g drobnego cukru trzcinowego Dodatkowo:- 1-1,5kg musu jabłkowego- 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanejMąkę, ksylitol, żółtka i zimne masło pokrojone
Smaczne Zdroweksiążek kucharskich pt:. " Z kuchennej półeczki. 120 wypieków " i otworzyłam na pierwszej, lepszej stronie. Ponieważ uwielbiam miód, to po przeczytaniu nazwy deseru, pochłonął mnie również cały opis :) Skadniki na kruche ciasto zaczerpnęłam ze swoich zasobów (zmniejszając ilość składników o połowę) ponieważ w książce propozycją na ciasto jest gotowiec, którego ja nie chciałam kupować - wolę własnoręcznie robione. Poza(...)cukru pudru do kruchego ciasta (zamiast 2 łyżek to 3-4). Zmniejszyłabym ilość bułki tartej do 100 gramów i dała trochę więcej śmietanki. Na bazie tego kruchego ciasta mam w planach zrobić tartę z jabłkami :) Jeśli macie ochotę poeksperymentować - to próbujcie. Chętnie się dowiem, jakie zmiany wprowadziliście. Powodzenia! Składniki: na kruche ciasto 250 gramów mąki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnaprawdę to nic innego jak dobrze nam znany krem budyniowy. Łatwo go przygotować a smakuje naprawdę obłędnie, waniliowy o idealnej konsystencji wzbogaconej odrobiną masła. Znakomicie komponuje się z kruchym ciastem, do tego galaretka truskawkowa, bita śmietana i mamy deser idealny. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube : Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki tortowej 150g mąki krupczatki(...)cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 75g mąki ziemniaczanej 6 żółtek 2 łyżki miękkiego masła Dodatkowo: 400 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 40g galaretki truskawkowej (pół opakowania) Wykonanie: Ciasto kruche: Mąki i cukier wymieszaj w misce. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki. Żółtka rozbełtaj z solą i wlej do pozostałych składników. Wymieszaj za pomocą widelca
Słodki BlogByły już rolady makowe i drożdżowe warkocze, teraz czas na prawdziwy makowiec. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową kupił mnie w całości. Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę i na pewno powtórzę go na święta. Warstwa makowa nie jest sucha, a dzięki temu, że mak jest zaparzony i zmielony nie „zgrzyta” pomiędzy zębami. I choć nie jestem(...)fanką jego mielenia, bo później wszędzie pląta mi się mak to ten makowiec jest zdecydowanie tego wart. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową Ciasto: 5 żółtek 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 koski zimnej margaryny (187,5 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18% Warstwa makowa: 400 g maku 500 ml wody
PatiGotujeSzarlotki są pyszne o każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas(...)pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 1 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru pudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa
Różne smaki w kuchnimoja kolejna propozycja ciasta z jabłkami. Tym razem przygotowałam pyszny makowiec z dodatkiem jabłek i bakalii. Wierzch ciasta jest pokryty lekką pianą, a na spodzie mamy ciasto kruche. Ciasto jest doskonałe na każdą okazję. Z powiedzeniem możemy je podać na każdej rodzinnej uroczystości. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny, 3 żółtka, 1 łyżka śmietany(...)waniliowego, 6 łyżek kaszy manny, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ kg jabłek, Pianka: 4 białka, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka kisielu cytrynowego, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm
Tradycyjna kuchnia Kasijakiegoś czasu. Palmiery to ciastka , które na ogół piecze się z ciasta francuskiego. Ja jednak postanowiłam upiec je z ciasta półkruchego. Pewnie zastanawiacie się jaka jest różnica między kruchym ciastem a półkruchym . Często półkruche zwane jest krótko kruchym i sama nawet się nie zastanawiałam czym oba ciasta różnią się od siebie…aż do dzisiaj. Ponoć ciasto kruche nie zawiera(...)spulchniaczy jak proszek do pieczenia czy soda oczyszczona. No nie wiem…Ponoć dobrze jest dodać proszek do kruchego ciasta jeśli pieczemy je od razu z nadzieniem. Z kolei ciasto półkruche zaleca się podpiec mimo wszystko, że zawiera proszek do pieczenia… Wszystko więc zależy od tego do czego ciasto kruche czy półkruche będzie wykorzystane. Stosunek mąki, tłuszczu i cukru
codojedzeniawidth:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Malinowa chmurka – Składniki: Składniki na spód z kruchego ciasta: 4 żółtka z jajek klasy M 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 170 g mąki pszennej 130 g masła(...)st.C przez około 60 minut aż beza będzie dobrze wypieczona. Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by odpowiednio się wysuszyła (najlepiej na całą noc). Przygotować spód z kruchego ciasta (można dzień wcześniej): Masło i jajka powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, włożyć do woreczka, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut
Kulinarne Przebojewłasną uprawą, bo dostępu do takiego już nie mam, pozostaje jedynie sklep. Póki co zapraszam na ciasto, delikatne, wilgotne i nie za słodkie :) Składniki na blaszkę 28x19cm Kruche ciasto: 200g mąki 100g masła 150g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Ucierane: 2 jajka 250ml maślanki ½ szklanki oleju rzepakowego 350g mąki pszennej (m/w dwie szklanki) 1 łyżka(...)cukru z prawdziwą wanilią 125g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g płatków migdałów 3 duże łodygi rabarbaru Sposób przygotowania w Tefal Companion: Kruche ciasto- składniki wrzucamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 10 na 30 sekund. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i chowamy do zamrażarki. Ucierane- jajka, maślankę oraz cukry przekładamy do misy
Kuchnia w czekoladzieMoja ulubiona tarta orkiszowa z pieczonym jogurtem greckim , tym razem w wersji czekoladowej. Zamieniłam także smalec (z braku owego) na masło klarowane z małym dodatkiem oleju kokosowego, kruche ciasto wyszło jeszcze pyszniejsze. Delikatnie karmelowe (taką nutę nadaje domowe masło klarowane ), cudne. Już mam pomysł na kruche ciastka z tego przepisu. Tymczasem zapraszam do przetestowania tarty. Ciacho nie tylko(...)owoców jak i sama, bez nich. Piekłam w formie do tarty o śr.ok.25cm. Proponuję jednak użyć formy trochę wyższej niż moja, ledwo, ledwo mi się zmieściła masa. Składniki kruchego ciasta: - 220g mąki orkiszowej typ750 (lub 200g typ700) - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 30g smalcu (dałam 20g masła klarowanego i 10g oleju
Smaczne ZdroweZapraszam Was na kolejną wersję sernika gotowanego w nowej, owocowej odsłonie:) Kruche ciasto z bogatą warstwą frużeliny wiśniowej oraz delikatny akcent wiśniowy pod maksymalnie słodką i kremową masą serową.... Wierzch ciasta stanowią biszkopty zalane orzeźwiającą galaretką pomarańczową- być może lepiej pasowała by tutaj wiśniowa( co by dopełnić całości;) ale nie posiadałam na domowym "stanie";p Bardzo słodkie, najlepsze następnego(...)dnia:) Składniki na ciasto kruche: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka cukier waniliowy 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce ok. godzinę. Składniki na frużelinę: 500 g wiśni drylowanych ( mrożonych) szklanka cukru 1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka wody 3 łyżeczki żelatyny rozrobione
Domowe ciastazawsze są u nas mile widziane :) Mamy swoje ulubione przepisy, jednak czasem lubię wypróbować coś nowego. Tym razem inspirowałam się przepisem według siostry Anastazji. Zmieniłam troszkę składniki i przygotowanie kruchego ciasta, ponieważ w oryginale był amoniak. Ciasto wyszło bardzo smaczne, na pewno na stałe zagości w naszym słodkim menu:) foremka wym. 24x27cm Kruche ciasto: 500g mąki(...)cukru pudru, łyżka cukru waniliowego. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, w między czasie dodając stopniowo cukry. Na cieście z jabłkami rozsmarować połowę masy śmietanowej i przykryć jednym kruchym ciastem. Wyłożyć resztę śmietany i na wierzchu pokruszyć ostatnie upieczone kruche ciasto. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Siostra Anastazja
Z miłości do słodkościBardzo łatwe i szybkie do zrobienia! Kruche ciasto ze śliwkami to idealny pomysł na wykorzystanie pysznych śliwek w sezonie. Ciasto jest lekkie, słodziutkie, przełamane lekko kwaśnym smakiem śliwek. Wręcz rozpływa się w ustach! Składniki na nadzienie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg śliwek 1/3 szklanki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła(...)Dodaj jajko, pokrojone na kawałeczki masło. Całość wyrabiaj na gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na placek większy niż forma. Ciasto przełóż do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śliwki wymieszaj z cukrem i mąką, a następnie wyłóż na ciasto. Resztę ciasta umieć na śliwkach w dowolny sposób – można zetrzeć na tarce
Przepiski.pl