przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:15/1100)

Kruche ciasto na babeczki. Jak zrobić kruche babeczki. 48

ulubiony przepis na kruche ciasto. Ciasto, z którego przygotujecie pyszny kruchy spód idealny do szarlotki, mazurka czy kruchych babeczek lub jako spód do słodkich tart. Po upieczeniu kruche spody możecie nadziewać dowolnym kremem, bitą śmietaną, kremem cytrynowym (lemon curd), czekoladą oraz dekorować przeróżnymi owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciasto na babeczki. Jak zrobić kruche babeczki. Składniki Składniki na ciasto(...)wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywamy małe kawałki ciasta i wylepiamy nim foremki (ja użyłam foremek o różnej wielkości). Każdą foremkę nakłuwamy widelcem, żeby ciasto się nie podnosiło podczas pieczenia. W przypadku kiedy pieczecie kruche ciasto jako spód do tarty czy mazurka dobrze jest

To co lubię - gotuję i polecam
Kruche ciasto z budyniem, bezą i porzeczkami 558

Kruche ciasto, masa budyniowa, bezowa i warstwa porzeczkowa - idealne połączenie smaków. Ciasto jest lekko kwaśne, a zarazem słodkie. Idealne do kubka gorącej kawy. Pierwszy raz w życiu przygotowałam ciasto z porzeczkami i uwierzcie mi na słowo - było rewelacyjne! :) Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 2 płaskie szklanki mąki pszennej tortowej (250 g) 1/2 szklanki cukru(...)porzeczek 2 łyżki skrobi ziemniaczanej beza 4 białka z dużych jaj 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej 200 g drobnego cukru do wypieków szczypta soli Na samym początku należy przygotować kruche ciasto (można to zrobić dzień wcześniej). Na blat wysypać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki (zimne!) masło. Za pomocą noża składniki połączyć ze sobą

Ugotować
Greckie obwarzanki z pastą sezamową wg Aleex 107

Morzem Egejskim podczas letnich wakacji? Zanim jednak nadejdzie lato, już dzisiaj zapraszam Was na greckie obwarzanki, które znalazłam u Ostrej na Słodko. W obwarzankach ciasto francuskie łączy się z kruchym ciastem, tworząc wyśmienitą całość. Greckie obwarzanki są bardzo delikatne, chrupiące, po prostu rozpływają się w ustach. Idealnie smakują z mocną kawą. Można je podać z miodem, pastą sezamową(...)masła • 40 g cukru pudru • 1 żółtko • 1 jajko • cukier do posypania • pasta sezamowa z kakao Sposób przygotowania: 1. Z mąki, masła, cukru pudru i żółtka szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do lodówki na pół godziny. Ja tym razem użyłam ciasta przygotowanego już wcześniej. Można także użyć gotowego ciasta kruchego. 2. Rozkłócić jajko. 3. Rozwinąć

W mojej kuchni
Proste Ciasto Kruche ze Śliwkami 206

Witam serdecznie Propozycja na proste i smaczne ciasto kruche ze śliwkami. Będziemy potrzebować: ciasto możemy upiec w foremce prostokątnej lub okrągłej. Okrągła użyłam o średnicy 24 cm Prostokątna o wymiarach 18 cm x 22 cm na ciasto: 400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 200 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone) 100 g cukru pudru 4 żółtka szczypta soli około(...)śliwek (najlepiej węgierek) 1 łyżka cukru kryształ Link do filmu z przygotowania: Ciasto kruche ze śliwkami https://www.youtube.com/watch?v=rgQySjVUebI Przygotowanie: Składniki ciasta możemy połączyć dłońmi lub posiekać nożem ewentualnie mikserem. Na blat wysypuję mąkę, dodaję szczyptę soli i dobrze schłodzone masło. Składniki ciasta łączę ze sobą pocierając je delikatnie dłońmi. Gdy się połączą (powstaną grudki podobne do kruszonki) dodaję cukier

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche babeczki z budyniem i czekoladą / Pudding and Chocolate Tartlets 81

maleńkie pyszności  to świetny pomysł na poczęstunek dla gości. Sprawdzą się też jako słodki prezent od serca:) Kruche babeczki z budyniem i czekoladą są proste w przygotowaniu. Kruche ciasto możecie przygotować dzień wcześniej, warto też z wyprzedzeniem wylepić nim foremki. Schłodzone przez noc i pieczone następnego dnia babeczki są najbardziej kruche, ale można piec je po krótszym chłodzeniu(...)owocami (wypróbujcie na przykład moich kruchych babeczek z truskawkami i mascarpone ). Takie nadziewane ciasteczka pięknie się prezentują. Pysznie smakują z filiżanką kawy lub herbaty. Polecam, smacznego:) Jeśli lubicie kruche ciasta z budyniem, polecam też moją kostkę pomarańczową :) Przepis na kruche babeczki z budyniem i czekoladą, składniki: na 20 babeczek na kruche ciasto: 250 g mąki, 3 łyżki cukru pudru, łyżeczka

Lekcje w kuchni
Cobbler z gruszkami w winie 216

właśnie powstał pomysł na dzisiejszy przepis. Połączenie wszystkiego, co kocham w jesieni. Myślę, że Was też oczaruje ...  Do wykonania przyda Wam się mój przepis na idealne ciasto kruche (link:  ciasto kruche ), mam nadzieję, że znacie go już doskonale. Jeśli nie, jest okazja go wypróbować.  Składniki (na 6 porcji):   ciasto kruche z mojego przepisu (klik:  ciasto(...)Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, program góra/dół.  Na dnie kokilek ułóż gruszki nasączone winem. Posyp je cynamonem i cukrem. Następnie przykryj gruszki okręgiem z ciasta kruchego. Udekoruj wierzch. Wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut, aż wierzch pięknie się zarumieni.  Do pieczenia wykorzystałam miseczki ceramiczne zamiast mało oryginalnych kokilek. Myślę, że to ciekawa alternatywa

Garniec Magalie
Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezową pianką 39

Kolejny pomysł na wykorzystanie rabarbaru. Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezową pianką to pyszne ciasto, które szybko znika Świetnie smakuje i pięknie pachnie wanilią… Polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 3 żółtka 160 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 700 g rabarbaru (około 5 łodyg(...)push({}); To też może Cię zainteresować: → Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą → Szarlotka z bezą (pianką) → Kruche ciasto z pomarańczami, dynią, orzechami włoskimi i bezową pianką → Ciasto waniliowe z rabarbarem i kruszonką → Ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką Artykuł Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezową pianką pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Maślana szarlotka 180

Sekret smaku tej szarlotki tkwi w przygotowaniu ciasta kruchego, zazwyczaj to ciasto robione jest tradycyjnie, ot zagniatamy mąkę z żółtkami, masłem lub o zgrozo z margaryną. Ja swoich wypieków nigdy nie robię na margarynie, wolę droższe masło. Całkiem inny smak ciasta, o kremie nie wspomnę. Przygotowane przeze mnie kruche ciasto polega na miksowaniu masła z brązowym cukrem do białości(...)dopiero potem dodanie pozostałych składników. Pomysł na to ciasto podpatrzyłam na jednym z zagranicznych blogów, zmodyfikowałam trochę i od tamtej pory jest jednym z moich ulubionych kruchych ciast. Do tradycyjnego już nie wrócę. Spróbujcie i napiszcie mi czy czujecie różnicę w smaku. Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego

Wanilia i Kardamon
Ciasto Kostka Świąteczna / Christmas Layer Cake 93

polecam moją Kostkę Świąteczną . Pasuje na wszelkie  uroczystości rodzinne i jak na ciasto warstwowe jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciasto Kostka Świąteczna składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiń, budyniu pomarańczowego, kremu  z mascarpone i najlepszej domowej bezy. Warto pamiętać, ze kruche ciasto oraz bezy można przygotować 1-2 dni  wcześniej. Kruche ciasto można(...)nadzieniem posmakuje każdemu fanowi słodkich, warstwowych wypieków z kremem. Polecam ten deser  na Boże Narodzenie, na imieniny, urodziny i wszelkie spotkania rodzinne. Smacznego:) Przepis na Ciasto Kostka Świąteczna: kruche ciasto: 300 g mąki, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia budyń pomarańczowy: 3 opakowania budyniu waniliowego (każdy

Lekcje w kuchni
Owocowa chmurka - kruche ciasto, galaretka, krem i beza 7453

przygotować taki krem bez żelatyny czy śmietan-fixów to zajrzyjcie do poniższego przepisu. Zachęcam do przygotowania! Składniki na prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: kruche ciasto 4 żółtka (rozmiar M) 1/2 kostki masła (100 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g) 2 czubate łyżki cukru pudru (30 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki(...)kruchy spód . Schłodzone masło pokroić na mniejsze kawałki. Do masła wsypać cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wlać żółtka. Za pomocą dłoni bądź robota kuchennego szybko wyrobić kruche ciasto. Następnie włożyć je do woreczka i wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Po upływie czasu, ciasto rozwałkować i przełożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Kruche

Ugotować
Kruche ciasteczka 23

istnieją od wieków. Obecnie istnieje wiele smaków ciastek kruchych do wyboru, takich jak te z kawałkami czekolady, orzechami lub rodzynkami. Ja najczęściej przygotowuję kruche ciasteczka polane czekoladą. Robimy kruche ciasteczka w mlecznej czekoladzie albo kruche ciasteczka w białej czekoladzie. Bez względu na to, jaki smak wybierzesz, nie można zaprzeczyć, że kruche ciasteczka zawsze mają idealną chrupiącą konsystencję przy każdym kęsie(...)krupczatką, ale nie jest to konieczne. Do mąki dodajemy cukier, masło (powinno być zimne). Masło wcześniej kroimy na mniejsze kawałki, aby łatwiej można było wyrobić ciasto. Robiąc wytrawną tartę, do ciasta kruchego warto dodać odrobinę smalcu. Do ciasta kruchego polecam użyć „prawdziwego” masła o zawartości tłuszczu min. 60%. Do miski dodajemy również żółtka z jajek. Jeśli macie ochotę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik Ambrozja 126

dwóch smakach przewodnich:  słodkiej masie z orzechów włoskich i lekko kwaskowej nucie czarnej porzeczki. To ciasto to znana już pewnie wszystkim masa z sera gotowanego, tym razem przełożona kruchym ciastem z uprzednio zapiekanymi masami z wyżej wymienionych składników. Jest słodko, sernikowo i świątecznie. Przekładaniec najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka(...)cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Składniki na masę orzechową: ½ szklanki mleka ½  szklanki cukru szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao Mleko gotujemy z cukrem ok. 4 minuty. Wsypujemy zmielone orzechy i kakao. Gotujemy do zgęstnienia

Domowe ciasta
Seromakowiec 75

jest wszędzie XD). Oczywiście możecie masę makową zrobić sami ( kliknij po przepis) natomiast w tym przepisie gotowa masa sprawdza się genialnie! Po więcej Bożonarodzeniowych wypieków zapraszam TUTAJ . Seromakowiec Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła/margaryny 2 żółtka 1,5 łyżki śmietany 125 g cukru pudru 18 g cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik(...)Najpierw zagniatamy kruche ciasto. Rozpoczynamy od przesiania mąki, Następnie robimy na środku dziurkę i wbijamy do niej żółtka (białek nie wyrzucamy!), dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło/margarynę. Z tych składników zagniatamy gładkie ciasto. Kruchym ciastem wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia formę. Nakłuwamy i lekko smarujemy pozostałymi

PatiGotuje
Wiśniowa chmurka 93

świąt, czyli wtedy, gdy pomimo objedzenia, nasze oczy przyciąga pięknie wyglądający kawałek ciasta. Czy można się wtedy mu oprzeć? Och, wiadomo, to retoryczne pytanie. Udostępnij Wiśniowa chmurka – składniki Kruche ciasto: 100 g zimnego masła 100 g cukru 200 g mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wiśniowa galaretka: 2 galaretki wiśniowe(...)mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Migdałowa beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g płatków migdałowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kruche ciasto: Na stolnicę wsypać przesianą mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Wsypać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać żółtka oraz – jeśli trzeba – wodę, krótko wyrobić

niecodziennikpary
Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu! 110

Rogaliki kruche nadziewane masą makową z migdałami, powstały przypadkiem, zaskoczyły mnie tak bardzo smakiem i teksturą ciasta kruchego. To chyba moje najlepsze kruche rogaliki, jakie do tej pory zrobiłam. Nie miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów(...)namawiać do przygotowania masy z białego maku bo piszę ten post w niedzielę popołudniem, a Święta są już w środę. Jeśli masz gotową masę makową to użyj ją do ciasta kruchego, na które znajdziesz przepis poniżej. Możesz też wykorzystać słoik powideł śliwkowych, nutelli bądź zmiksowane z masłem i cukrem migdały. Czym nadziejesz takie rogaliki to zostawiam już Twojej fantazji. Ciasto

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania