przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:26/1100)

Szarlotka z kremem – pychotka :) 351

przepisu. Zapraszam [hidden_content_1] 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 całe jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść jak na ciasto kruche. Podzielić na trzy części. Blachę o wymiarach 23cm x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wyłożyć ciasto (można wcześniej rozwałkować i przenieść na blachę). Piec(...)doprowadzić do zagotowania na bardzo wolnym ogniu, cały czas mieszając. Od razu po zagotowaniu zdjąć z ognia. Przestudzić (lekko ciepłe nałożyć na wierzch ciasta).   Przełożenie ciasta: 1 warstwa ciasta kruchego – ½ kremu – ½ masy jabłkowej – 2 warstwa ciasta kruchego – druga połowa kremu – druga połowa masy jabłkowej – 3 warstwa ciasta kruchego – polewa z orzechami. [/hidden_content_1] Smacznego

Przepisy Babci
Quiche z brokułami, kalafiorem i kulkami mozzarelli 68

tarce, dodałam kuleczki mozzarelli. Zmieniłam również mąkę do ciasta kruchego, polecam te dwa gatunki. Zapiekanki są przepyszne, ciasto jest wyjątkowo kruche a farsz delikatnie wilgotny.  Quiche z brokułami, kalafiorem i kulkami mozzarelli  Na kruche ciasto 250g mąki semolina, 250g mąki orkiszowej jasnej, 200g masła, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, sól do smaku. Składniki zagniatamy, zawijamy(...)folię i wkładamy do lodówki. Jak każde ciasto kruche, możemy przygotować dzień wcześniej.  Nie zmieniajcie gatunków mąki. Z tego duetu wychodzi naprawdę kruche i pyszne ciasto. Jeśli jednak zrobicie podmiankę to mam kilka propozycji. Zamiast mąki semolina można użyć mąki krupczatki a w miejsce mąki orkiszowej, zwykłej pszennej. Jeśli się zdecydujecie na zwykłą mąkę pszenną, zamiast całych jajek, użyjcie

Leśny Zakątek
PYSZNA Sernikowa Szarlotka 571

piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 5. Tak samo pieczemy pozostałe dwa blaty ciasta, każdy kawałek schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki, wałkujemy i pieczemy. Otrzymamy trzy blaty kruchego ciasta. Masa jabłkowa: 6. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki, patrz FILM . 7. Na patelnię przełożyć jedną łyżkę masła i wsypać pokrojone jabłka. Jabłka smażyć, aż zmiękną(...)orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać i smażyć dalej. 8. Miękkie jabłka zdjąć z ognia i dodać galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści. 9. Gotową, gorącą masę jabłkową wyłożyć na kruche ciasto w blaszce i wyrównać, patrz FILM . Na wierzchu ułożyć drugi blat kruchego ciasta lekko docisnąć. Masa serowa: 10. Do sera dodać jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń

Mała Cukierenka
Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką 147

Koniec tygodnia, więc można planować już weekendowe ciacho. My dzisiaj polecamy kruche ciasto z jabłkami i gruszkami a na górze z kratką. Możecie upiec je w formie tarty lub jako zwykły kruchy placek. Świetne ciacho na spotkanie z psiapsiółkami przy kawie czy rodzinny obiadek. Bez jakiego ciasta nie moglibyście sobie wyobrazić jesieni? Ja zdecydowanie bez szarlotki, dlatego w naszym domu(...)będzie idealnie kruche. Jeśli będziemy bawić się długo z ciastem, wtedy masło się rozpuści pod wpływem temperatury naszych dłoni i po upieczeniu ciasto nie jest już tak dobre. Drukuj Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 100 g twardego masła 200 g mąki 2 żółtka 100 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany

Mieszam w Garnku
Tarta ze szparagami 127

Tarta ze szparagami , z ciasta krucho - drożdżowego, może być ze szparagami białymi, zielonymi lub jednymi i drugimi. Tarty przygotowałam z ciasta krucho drożdżowego, ale można użyć ciasto kruche . ciasto: 250 g mąki pszennej*, 10 g drożdży, 100 g masła, 2 żółtka, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka gestej 18% śmietany, 1 łyżka mleka, nadzienie: 500 g szparagów**, beszamel: 40 g masła(...)mleka, sól, gałka muszkatołowa Rozrobić drożdże w lekko podgrzanym mleku, zostawić aby podrosły. Masło, mąkę, sól i żółtka zmiksować w malakserze (można oczywiście posiekać nożem na desce, ciasto kruche nie lubi kontaktu z ciepłymi dłońmi). Następnie dodać drożdże i śmietanę, krótko zmiksować i wyłożyć na blat. Przewałkować, złożyć na trzy, znowu przewałkować. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Odłożyć przykryte ściereczką

królestwo garów
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 160

kruche i cudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie 10 sprawdzonych rad, które mam nadzieję Wam w tym pomogą. 1) Złote proporcje mąki do tłuszczu i cukru na klasyczne kruche ciasto to 3:2:1 . Jednak główny wpływ na konsystencję ciasta mają mąka i tłuszcz, cukru możemy dodać wg upodobań, a nawet go pominąć (tarta wytrawna). 2) Mąka najlepiej zwykła(...)punkcie nie radzę porywać się na większe eksperymenty. Chociaż kto wie, może macie jakieś dobre doświadczenia z innymi rodzajami mąki? 3) Jeżeli chcemy upiec pyszne, maślane kruche ciasto, używamy tylko prawdziwego masła z zawartością tłuszczu co najmniej 82%, a do tego dobrze schłodzonego. Odpadają wszelkiego rodzaju mixy-śmixy. 4) Dodając cukier, używamy cukru pudru , ponieważ ciasto kruche pieczemy dosyć krótko

Fitsweet.me
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 188

kruche i cudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie 10 sprawdzonych rad, które mam nadzieję Wam w tym pomogą. 1) Złote proporcje mąki do tłuszczu i cukru na klasyczne kruche ciasto to 3:2:1 . Jednak główny wpływ na konsystencję ciasta mają mąka i tłuszcz, cukru możemy dodać wg upodobań, a nawet go pominąć (tarta wytrawna). 2) Mąka najlepiej zwykła(...)punkcie nie radzę porywać się na większe eksperymenty. Chociaż kto wie, może macie jakieś dobre doświadczenia z innymi rodzajami mąki? 3) Jeżeli chcemy upiec pyszne, maślane kruche ciasto, używamy tylko prawdziwego masła z zawartością tłuszczu co najmniej 82%, a do tego dobrze schłodzonego. Odpadają wszelkiego rodzaju mixy-śmixy. 4) Dodając cukier, używamy cukru pudru , ponieważ ciasto kruche pieczemy dosyć krótko

Fitsweet.me
Ciasto Kasieńka 173

Ciasto Kasieńka to idealne połączenie kremowej masy budyniowej z pysznym kruchym ciastem. Całość dopełnia słodka warstwa dżemu. Proste ciasto na każdą okazje które zachwyca swoim smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 250 gram margaryny lub masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Pozostałe składniki : 1600 ml mleka(...)budynie śmietankowe 1 duży słoik dżemu ( u mnie morelowy) 3 łyżeczki żelatyny, cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą z części rozwałkowujemy i pieczemy

Blog kulinarny S9.PL
Pomarańczowa tarta z marakują 154

szczególnie wyciągnięta z lodówki), jest słodko-kwaśna i idealnie pasuje do niej cieniutka warstwa ciemnej czekolady rozsmarowana na kruchym spodzie. Z przepisu Gordona zaczerpnęłam tylko przepis na nadzienie, gdyż ciasto kruche robię po swojemu. Uważam, że nadzienie jest wystarczająco słodkie i nie ma potrzeby dosładzania ciasta kruchego. Gordon w swoim przepisie używa tzw. Pâte Sucrée, czyli słodkiego ciasta kruchego piaskowego(...)pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 40 g gorzkiej czekolady 5 dużych jaj (rozm. L) – dałam 4 250 g cukru pudru 200 g śmietanki 30%   Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Wyrobić kruszonkę (krótko zmiksować w malakserze lub rozetrzeć palcami zimnych rąk, lub przy pomocy mieszadła

Moja Delicja
Sernik śmietankowy w kruchym cieście 168

Śmietankowy sernik w kruchym cieście to kolejna propozycja na świąteczny stół. Banalnie prosty,  jaki smaczny :) Wersję śmietankową możemy zamienić na waniliową, dodajemy po prostu budyń waniliowy. Po upieczeniu sernik należy schłodzić w lodówce.  Polecam! Sernik śmietankowy w kruchym cieście Składniki na blaszkę  Na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 250g masła(...)łyżeczka proszku do pieczenia Na masę serową: 1kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego 5 jaj 100g miękkiego masła szklanka drobnego cukru opakowanie budyniu śmietankowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równie części i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie jedną część rozwałkowujemy na wielkość

Smak mojej kuchni
Prosty makowiec na kruchym cieście 112

push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta : Żółtka ucieramy z cukrem. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i rozdrobnioną margarynę/masło. Mąkę wraz z margaryną siekamy przez chwilę nożem. Następnie dodajemy żółtka utarte z cukrem. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby możemy podsypać trochę mąki. Zagniecione ciasto odstawiamy na chwilę do lodówki aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej(...)puszki, wbijamy do niej jedno jajko i dokładnie mieszamy do połączenia się składników, gotową masę rozprowadzamy równomiernie po kruchym cieście. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (góra-dół) i zapiekamy ok 30 min do momentu aż kruche ciasto będzie upieczone, ( ja zostawiłam wolne brzegi aby móc obserwować stopień wypieczenia ciasta), następnie pozostałe białka wraz ze szczyptą soli ubijamy

Blog kulinarny S9.PL
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BEZĄ, KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI 216

był super pomysł, to ciacho z truskawkami okazało się jeszcze smaczniejsze niż wersja brzoskwiniowa. Polecam na weekend wszak sezon truskawkowy w pełni. :-) Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 530g mąki orkiszowej typ750    (lub 3 szklanki mąki pszennej tortowej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu (lub nierafinowanego cukru trzcinowego) - 5 żółtek - 2 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia, ksylitol (lub cukier) oraz żółtka i zagnieść energicznie kruche ciasto. Ja posłużyłam się tradycyjnie hakiem miksera. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić dokładnie spód blaszki. Drugą część rozkruszyć do miski i umieścić w lodówce. Masa serowa: - 125g masła w temp.pokojowej - 600g

Smaczne Zdrowe
Sernik z gruszkami i kruszonką 168

gruszek jest trochę nijaki i nie wyróżnia się z masy serowej tak jak brzoskwinie. Natomiast smak gruszek w tym cieście jest bardziej wyrazisty niż brzoskwiń. Niezwykle kruche ciasto w postaci kruszonki na wierzchu skusi każdego, zarówno niejadka, jak i smakosza. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 łyżki cukru • 5 żółtek(...)masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe Piana • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 duża puszka gruszek w lekkim syropie lub z kompotu Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą

To co kocham
Ciasto śliwkowe z kremem i bezą 228

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą – Zapraszam na nowe ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne, ciekawe i świetnie wygląda. Krem pomarańczowy, kruche ciasto i beza z podpieczonymi płatkami migdałowymi dobrze ze sobą smakują. Ciasto jest kremowe, nie za słodkie, troszkę waniliowe. Za nim przystąpimy do pracy radzę przeczytać cały przepis i zaplanować poszczególne czynności. Jeśli mamy dwie blaszki krem można(...)FILM . Dodać żółtka i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma. 3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm, podsypując mąką blat i wałek, patrz FILM . Rozwałkowanym ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Na wierzchu ciasta poukładać śliwki skórką do dołu. 4. Z pozostałego ciasta skubać małe kawałki

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania