szklanki kwaśnej śmietany 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto, dobrze schłodzić, co najmniej 2 godz, podzielić na 2 części i piec każdą z nich ok 15 min w 180'C. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i smażyć z cukrem. Do usmażonych wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić
Ciasteczkowy PotwórSzarlotka z orzechami włoskimi to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Kruche, maślane ciasto, a w środku warstwa orzechów oraz duszonych jabłek z dodatkiem rumu i rodzynek. Mięciutkie, pachnące, bardzo dobre. W oryginalnym przepisie ciasto nazywa się ,, Orzechowo- jabłeczny tort z przepisu babci“ . W moim wykonaniu wyszło bardziej ciasto niż tort, dlatego
dolcevitainmykitchenDziś zapraszam na kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami. Kiedyś robiłam to ciasto z jabłkami, ale nieco inaczej. Było ciasto na to jabłka, budyń i na wierzch utarte ciasto. Tym razem wykorzystałam również białka. Ubiłam je z nie wielką ilością cukru pudru i wyłożyłam na owoce, a dopiero na białka utarłam ciasto. Zmieniłam też kolejność. Budyń wyłożyłam
Agusiowe smakołykiCiasto do niedzielnej kawki. Słodkie, kruche, a zarazem lekko wilgotne. Do tego ciasta najlepiej wybrać jabłka kwaskowe. Składniki: 3 jabłka średniej wielkości, 1 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek cukru, 170 g masła, 150 g jogurtu typu greckiego jajko Przygotowanie: Składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiewamy wraz
Lena Gotujepyszne ciasto do kawki-prosty przepis na kruche ciasto,można do niego dodać różne owoce,jagody,utarte jabłka,dżem,ja tym razem użyłam wiśni ze słoika i wyszło pyszne-polecam Składniki : 2,5 szkl mąki, 250 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 100ml śmietany 18% słoik litrowy
Swojskie jedzonkotylko ja, a moja rodzina się nie poznała i to chodziło. Niby zwykła szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, a jednak niezwykła. Szarlotka na kruchym jaglanym cieście, bez glutenu, bez produktów mlecznych, dużą ilością jabłek i cynamonu. Składniki na blachę 20 x25 cm: 200 g mąki jaglanej 100 g oleju kokosowego w postaci stałej lub zimnego masła 1/2 łyżeczki
moj przepis nasię skusicie ??? Wprawdzie już wszędzie pojawiają się propozycje świątecznych wypieków , ale ja skusiłam się w ten weekend na jesienne klasyczne ciasto. Dwie płaty kruchego ciasta , do tego solidna porcja budyniu i konkretna warstwa jabłek. Ważne by wybrać jabłka kwaśne , aromatyczne . Ja tym razem wykorzystałam te chyba najlepsze do tego rodzaju wypieków czyli starą poczciwą odmianę -szarą renetę
Malinowa Kawiarenkainnego jak słodki, miękki, baaardzo cynamonowy środek otulony równie słodkim, lecz chrupiącym kruchym ciastem. Tarta zachwyca swoją prostotą i smakiem :) GALETTE Z JABŁKAMI lekko zmodyfikowany przepis z tego bloga Ciasto: ~100g mąki pszennej ~100g mąki żytniej (lub też pszennej, albo jakiejkolwiek innej) ~120g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę ~3 łyżki wody ~2 łyżki cukru ~2 łyżki kaszy kukurydzianej
chili & sugarMąż uraczył mnie 5 kg jabłek z nadzieją, że upiekę mu szarlotkę, najlepiej najprostszą na kruchym cieście z obowiązkowo z dużą ilością cynamonu. Mi z kolei zamarzyła się klasyczna sypana szarlotka, nie z lenistwa, tylko dlatego, że bardzo ją lubię. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała, by było choć trochę zdrowiej. Bałam się całkiem zrezygnować z białej mąki(...)się na taki eksperyment? Składniki: 2 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru kokosowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 masła 1,5 kg jabłek Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich cynamon. Spód tortownicy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy
Cynamonowe szczęścieCiasto: 350 g mąki 150 g brązowego cukru 1 szklanka orzechów włoskich 150 g zimnego masła 3 duże żółtka kilka kropel aromatu rumowego II. Nadzienie: 7 jabłek (szara reneta) sok z cytryny cukier puder cynamon przyprawa karmel i wanilia do deserów (opcjonalnie) III. Piana: 3 białka szczypta soli 6 łyżek cukru pudru 1 budyń waniliowy(...)suchej patelni i rozdrabniamy na pyłek. Wrzucamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, brązowy cukier, masło, żółtka i aromat rumowy. Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki. Umyte i obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy cukrem, cynamonem i przyprawą do deserów. Dokładnie mieszamy
DominikaDolciciasto urośnie wysokie i zostanie bardzo, bardzo kruche, ze swoją charakterystyczną, płatkową strukturą. Jabłko lub jabłka, dwa małe – w zależności od wielkości – obieramy i kroimy na pół. Wycinamy gniazdo nasienne a jabłko tniemy na cieniutkie 3mm plasterki. Mnie w tym pomaga ostra mandolina – krojenie to dosłownie 40 sekund. Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie, żeby go nie porwać
Karo in the KitchenSzarlotka na kruchym cieście z kruszonką Wczoraj w mojej kuchni był bardzo jabłuszkowy dzień, pierwszym przepisem z którym chciałabym się z wami podzielić będzie przepis na pyszną szarlotkę. Uwielbiam ten zapach jabłek z cynamonem(...)kiedy ciasto piecze się w piekarniku już ślinka leci od samych zapachów. Pyszna na kruchym spodzie ze smacznym jabłkowym nadzieniem. Tak podana szarlotka w moim domu uwielbiana, a kiedy mąż bierze pierwszy kęs i zamyka oczy już wiem że ciasto mu smakuje. :) Polecam serdecznie. Przepis: Składniki: (ciasto blaszkę o wymiarach 29 x 25) na ciasto
Mój pomysł naJeszcze nie miałam do czynienia z ciastem krucho-drożdżowym, a kiedy wypróbowałam jego smak , zakochałam się od razu. Teraz będę częściej przygotowywać słodkości z tego właśnie ciasta. Składniki na 12-14 kopert 300 gr mąki pszennej 4-5 łyżek cukru pudru 100 gr zimnego masła 35 gr drożdży 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka ( można zostawić sobie odrobinę jajka(...)posmarowania ciastek lub posmarować je mlekiem) 2 duże jabłka zapach waniliowy cynamon do oprószenia cukier puder do oprószenia ciastek 1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Jabłka
Gotowanie...to proste !robiłyśmy szarlotkę, wysoką z malinami. Po wyrobieniu ciasta od razu wylepiłyśmy min formę. Zapytałam Beatę, czy nie schładza? Nie - usłyszałam w odpowiedzi - ciasto i tak się upiecze. I od tamtej pory nie czekam na schłodzenie, Ciasto jest cudowne w smaku i kruche. 2-3 duże gruszki lub jabłka kardamon+cynamon+ mielona wanilia ( jeśli masz
AZgotuj!