się rozpływa. składniki: kruche ciasto 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 3 budynie waniliowe bez cukru ( budynie małe na 0,5 l mleka) 5 łyżek cukru ( jeśli wolimy bardziej słodkie można dać więcej cukru) 1 l mleka 1 kg jabłek (6 średnich jabłek(...)pieczenia i odstawić. Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część schować do zamrażarki a drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno przygotowanej blaszki. Ciasto lekko docisnąć a następnie blaszkę
Monia miesza i gotujejabłkowa z rodzynkami i owocami goji Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 4 łyżki oleju (ja dałam słonecznikowy) 2 łyżki śmietany ryżowej 20 ml mleka ryżowego miód/agawa Pozostałe składniki: 5-6 dużych jabłek miód/agawa pół szklanki rodzynek pół szklanki jagód goji(...)kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Niewielką część ciasta, na kruszonkę odłożyłam do lodówki. Resztę ciasta wyłożyłam do formy silikonowej, nakłułam widelcem w kilku miejscach i również włożyłam do lodówki na kilka minut, aby ciasto stężało. W tym czasie nagrzałam piekarnik do temp. 180°C. Ciasto włożyłam do piekarnika i piekłam ok. 10 min. W międzyczasie obrałam jabłka
nietadietaCzęstujcie się!"Kruchy spód:145 g masła430 g mąki2 łyżki ekstraktu cynamonowego3 jajka5 łyżek cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżka wiórków kokosowychKruszonka50 g cukru60 g mąki50 g masłaMasa owocowa:1,5 kg jabłek2 łyżki cynamonu4 łyżki cukruSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, jajka, cukier, wiórki i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już(...)powstaną małe okruszki - odstawiamy na później.Piekarnik nagrzewamy do 180`C.Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim dużą formę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut.Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około
Słodkie Przyjemnościsię to ciasto! Bo jesień jest cudowna! Foremka 24x25 cm Mus jabłkowy: 1,5 - 2 kg słodkich jabłek ¼ szklanki wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g rozpuszczonego masła Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g margaryny(...)cynamon. Wlewamy rozpuszczone masło, wodę oraz esencję waniliową. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem. Jabłka zmienią kolor na jasnobrązowy. Gdy znacznie zmiękną i zaczną się rozpadać zdejmujemy pokrywkę. Odparowujemy wodę. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną , mieszamy szybko i energicznie. Odstawiamy do wystudzenia. Kruche ciasto: Margarynę wyjmujemy odpowiedni wcześniej z lodówki, aby była miękka. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy
VioletoweKucharzeniedesery. Te najpopularniejsze to panna cotta czy tiramisu, ale mało kto wie, że Włosi mają także wyborny przepis na placek z jabłkami, czyli torta di mele. Nie jest to taka typowa szarlotka na kruchym cieście, z kruszonką, pianką czy budyniem. To raczej wilgotny biszkopt z cudownym aromatem cytryny, wanilii i jabłek. Bogaty smak, niezwykły aromat i nieziemski zapach
Cooking Monsterstrony. Z podanego przepisu wyszła mi duża tortownica pysznej szarlotki. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 4 żółtka 180 g masła kub margaryny pokrojonej w małe kawałeczki 50 g brązowego cukru Składniki na masę jabłkową 1 kg jabłek 150 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Składniki(...)kruszonkę: 4 łyżki mąki 1,5 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania kruchego ciasta: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, a następnie zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Masa jabłkowa: Obrane jabłka pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Wszystko poddusić do momentu aż jabłka
Na słodko lub wytrawniekilka wersji.Można go zrobić z owocami lub bez owoców.Można wykorzystać owoce sezonowe lub owoce z puszki, np. brzoskwinie.My dodaliśmy jabłka i banany oraz dżemik z pigwy.Potrzebne produkty: na kruche ciasto:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowyWszystkie produkty łączymy(...)latach nasz mikser odleciał w niebyt.Jednym słowem mechanizmy utraciły możliwość dalszej pracy.Masę twarogową musieliśmy domiksować ręcznie-łyżką.Należy więc połączyć białka z masą twarogową. Nasze kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto wykładamy niewielką ilość dżemiku, np. z pigwy, na to owoce. Następnie wykładamy masę twarogową a na niej, ale niekoniecznie - paseczki
Maminek kulinarnypozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców.Składniki:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru1(...)czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Do przesmażonych jabłek dodajemy miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę.Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Układamy w kratkę na tarcie.Ciasto wkładamy
Ciastkozercyuwielbiam.. Ciasto.jest.zarówno.w.przygotowaniu.jak.i.w smaku podobne do ciasto kruchego które, już było podstawą do placka z malinami i budyniem. Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto
RAROSSAułatwić nieco wybór potraw na Święta z tych zamieszczonych na moim blogu, przedstawiam Wam jak najbardziej proste propozycje: Ciasta: Pyszny piernik pszczelarza Makowiec na kruchym cieście Czekoladowiec na orzechach Marmoladnik Makowiec z jabłkami Puchaty sernik Helenki Sernik bardzo puszysty Sernik czekoladowy na pierniku Mięsa na obiad: szynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina
Proste PotrawySzarlotka… któż jej nie lubi?:) To, bez dwóch zdań, obowiązkowe ciasto w sezonie. Ja mam na szarlotkę co najmniej 3 ulubione przepisy. Oto jeden z nich;) Baaardzo kruche, delikatne, lekko sypiące się ciasto, z pysznymi jabłkami i świetną pianką przygotowaną na bazie białek, cukru i cytrynowego kisielu. Ciasto: 200 g masła 2 i 1/2 szkl. mąki
Smaki Na Talerzujedzenie, poszłam wieczorem na spacer, a następnego dnia poszalałam na siłowni i wszystko z pożytkiem dla mojej kondycji. Cholera to tradycyjna szwajcarska tarta z kruchego ciasta wypełniona farszem z ziemniaków, pora i jabłek. Ja dodałam też trochę boczku, bo miałam akurat w lodówce i jakoś tak naturalnie mi się komponował z resztą składników. Aby ciasto się nie rozsypało
Quinoa Raz!Dziś mam dla Was kolejny fantastyczny przepis na jesienne słodkości!Kruche, a zarazem delikatne ciasto , pokryte soczystymi prażonymi jabłkami z dodatkiem rodzynek …. i obsypane obficie chrupiącymi orzechami.Niebo w gębie!Gwarantuję , że taka szarlotka będie jedną z Waszych ulubionych i z ogromną przyjemnością sięgniecie po dokładkę!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 250 g* cukier – 150 g* proszek do pieczenia
Ostra na Słodkonajpopularniejszych ciast. Zawsze wychodzi, smakowicie pachnie w czasie pieczenia i doskonale smakuje, najlepiej jeszcze lekko ciepła ! Oczywiście najlepszy gatunek jabłek do upieczenia szarlotki to szara reneta. Niestety nie zawsze uda się ją kupić... Tym razem zainspirowałam się szarlotka upieczoną przez Paulinę z bloga Czekoladą utkane, dodałam tylko trochę kardamonu i mielonych goździków, bo jabłka doskonale mi się(...)przepis dołączam do akcji Korzenny Tydzień 2013. Szarlotka na kruchym cieście Składniki Ciasto150 g masła250 g mąki70 g cukru pudru1 duże żółtko1 łyżka zimnej wodyNadzienie5 dużych jabłek4 łyżki brązowego cukru3 łyżki wody1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki goździków1 jajkocukier puderWykonanie:Ze składników na ciasto szybko zagniatamy ciasto (ja używam to tego robota), formujemy kulę, którą dzielimy na pół
Kulinarne przygody Gatity