kruche ciasto z jabłkami - 2270 przepisów (strona:45/152)

Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami 607

bardzo łatwe do wykonania, szybkie w wykonaniu, na 100 % wszystkim się uda. Polecam ! Zobaczcie też na inne przepisy z jabłkami: kruche babeczki z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim Składniki (na małą formę keksową): ½ szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków orkiszowych ½ kostki masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rustykalna tarta z rabarbarem 166

wilgotny, więc nie powinno się z nim przesadzać, za duża ilość może skutkować pięknym zakalcem. Według mnie najlepiej komponuje się z ciastem kruchym albo jogurtowym, do tego dobrze jest wymieszać go ze słodkimi owocami, takimi jak jabłka czy truskawki. Ja tym razem zaserwowałam moim domownikom rabarbar w wersji solo na cieście kruchym orkiszowym. Mnie i Tosi smakuje w takiej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka z pomarańczą i bezą 164

Składniki: Spód: 15 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 dag cukru 75 g masła + niewielka ilość do wysmarowania formy 3 żółtka (białka zachować

Qchnia po prostu
Tarta jabłkowa na kruchym spodzie 111

się zbierałam żeby wypróbować jej przepis bo przecież mam swój sprawdzony. Aż w końcu... zrobiłam najprostszą, najzwyklejszą, a zarazem najpyszniejszą tartę jabłkową na kruchym cieście polaną miodem i posypaną migdałami. Jabłka były podpieczone ale nadal chrupiące i słodkie od miodu. Składniki: - 3 żółtka - 100g masła - 2 łyżki cukru - 250 g mąki pszennej - 3 jabłka, najlepszy takie

Życie zaczyna się w kuchni
Szarlotka z plastrami jabłek i cynamonem 222

cieńsze plastry). Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy. Po 10 minutach wyciągamy blachę z piekarnika posypujemy ja pokruszonymi herbatnikami i wykładamy na nią jabłka. Posypujmy startym na tarce pozostałym ciastem kruchym. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
Szarlotka z pianką 173

jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto wykładamy na posmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do garnka, dodajemy pozostałą część

Salonik smaków
Marchewkowa Szarlotka 152

szarlotka ;) Składniki na blaszkę 18 cm Ciasto kruche: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1 żółtko kl. L 1/2 szkl cukru 90 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel esencji waniliowej Nadzienie: 1 spora marchewka starta na drobnych oczkach (nie na papkę !) 3-4 spore jabłka starte na grubych oczkach odrobina białka(...)kropel cytryny cynamon Kruche ciasto 1. Z podanych składników zagniatam ciasto i dzielę na większą i mniejszą połowę. Mniejszą połowę wkładam do zamrażarki, a większą do lodówki na około 30-40 minut. 2. Większą częścią schłodzonego ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypaną bułką tartą. Nadzienie Marchwiowo - Jabłkowe 3. Jabłka odsączamy

Gotowanie...to proste !
Szarlotka najlepsza, na kruchym maślanym cieście 149

sezonie sprawdzą się również polskie papierówki. Kruchy spód upiekłem z babcinego przepisu z dodatkiem śmietany, dzięki czemu ciasto jest jednocześnie kruche i delikatne. Ale dosyć gadania, bo mógłbym ją zachwalać godzinami. Spróbujcie i sami się przekonajcie, dlaczego to jest prawdziwie idealna szarlotka! ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 21-23 cm Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru(...)cynamonu ½ łyżeczki mielonych goździków ½ szklanki cukru 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki skrobi ziemniaczanej * PRZYGOTOWANIE Nadzienie Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Włóż do misy i polej sokiem z cytryny. Następnie dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Kruche ciasto Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Posiekaj masło, dodaj żółtka i śmietanę

Food Square
Szarlotka oraz "Woda różana i chleb na sodzie" 212

Zapisując niedawno na blogu przepis na ciasto z jabłkami Ewy Wachowicz , zdałam sobie sprawę z faktu, że nie było tu do tej pory przepisu na

Weekendy w domu i ogrodzie
Skubaniec 387

pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao beza 5 białek 3\4 szkl. cukru szczypta soli Wszystkie składniki ubić dodatkowo 1 kg jabłek startych na tarce cynamon Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao), zagnieść. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, jedną odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować

Anioły w kuchni
Skubaniec 411

cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao beza 5 białek 3\4 szkl. cukru szczypta soli Wszystkie składniki ubićdodatkowo 1 kg jabłek startych na tarce cynamon Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao), zagnieść. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, jedną odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować

Anioły w kuchni
Ciasto kruche z mieszanki do wypieku ciasta-Nowość Polskie Młyny 180

będzie wam smakować. Składniki: mieszanka do wypieku ciasto kruche Polskie Młyny 2 opakowania ( do upieczenia ciasta o wymiarach 24 x 28 wystarcza jedno opakowanie, chciałam jednak zrobić w większej formie wiec użyłam dwóch opakowań ) jaja 2 szt żółtka 2 szt cukier 100 g masło 250 g Jabłka 2 kg cynamon 1 łyżeczka cukier pół szklanki do jabłek(...)stolnice silikonową wyspałam dwie mieszanki ciasta kruchego, zrobiłam dołek i wbiłam jaja i żółtka. Dodałam masło pokrojone oraz cukier i zagniotłam.Podzieliłam na dwie części i wstawiłam  do zamrażalnika na 30 minut. Po 30 minutach wyjęłam i rozwałkowałam ciasto. Formę ceramiczna obsypałam delikatnie mąką i przełożyłam ciasto ,ponakuwałam je widelcem. Jabłka starłam na tarce i w garnku przesmażyłam

Różowa kuchnia
Szarlotka sypana z bananem 184

Jesień pachnie szarlotką, dziś wreszcie u mnie ciepło i słoneczko, od razu lepiej! Rewelacyjny sposób na pyszną szarlotkę dla tych którzy nie lubią zagniatać ciasta kruchego, składniki sypie się na blachę, przekłada jabłkami a na wierzch posypuje startym bardzo zimnym masłem, podczas pieczenia wszystko się składa w jedną całość. Polecam ..mój ulubiony wypiek na jesienne dni. Do tego ciasta

Wanilia i Kardamon
Mini szarlotki z rabarbarem 164

tworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę.Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut. W tym czasie jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę. Rabarbar myjemy, obieramy(...)rozgrzanego rondelka wrzucamy masło,  następnie dodajemy pokrojony rabarbar i chwilę podsmażamy, potem dodajemy jabłka i cukier i dusimy. Pod koniec ( po około 5 minutach) dolewamy ekstrakt cynamonowy i odstawiamy do wystudzenia.Upieczone kruche babeczki napełniamy farszem rabarbarowo-jabłkowym, następnie wierzch posypujemy resztą kruchego ciasta i ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 20 minut.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka na kruchym spodzie 149

słoików na szarlotkę ): 1 kg jabłek cynamon cukier do smaku Wykonanie: Wymieszać składniki na kruche ciasto i pozostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie podzielić ciasto na dwie części, jedną część rozwałkować, przełożyć do formy i podpiec na złoty kolor. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, (jeżeli mamy jabłka bardzo soczyste to musimy odcisnąć sok), przyprawić

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania