kruche ciasto z jabłkami - 2270 przepisów (strona:120/152)

SZARLOTKA Z ORZECHAMI 132

Pyszna, krucha szarlotka z mnóstwem prażonych jabłek 😍 Ja nawet przesadziłam z ilością jabłek, i mogło ich u mnie być ociupinkę mniej, bo tak duża ilość jabłek troche komplikuje krojenie. Ale za to jaaaaki smak?  Niebo w gębie 😍 Składniki: (na blaszkę o wymiarach 36cm x 24cm) 600 g mąki pszennej 4 żółtka 250 g margaryny 1 cukier(...)nadzienie: około 1.5-2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 100 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Jabłka obrać, pokroić ma małe kawałki, przełożyć do rondelka i delikatnie podgrzewać do momentu, kiedy zaczną się rozpadać. Następnie dodać bułkę tarta i wymieszać. Odstawić. Do przesianej mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciastoCiasto p odzielić

Walijskie Pichcenie
Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem 100

Pyszne babeczki, tym razem z jabłkami, cynamonem i migdałami. Zawsze jak robię muffinki, to dwa rodzaje, bo mam kilku ich fanów w domu. Babeczki zawsze

kruche babeczki
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i kawałkami jabłka 244

lekko chrupiące ciasteczka owsiane z kawałkami jabłka. Robiłam już jakiś czas temu podobne, ale w wersji bez masła orzechowego, tym razem postanowiłam je nieco urozmaicić co okazało się świetnym  pomysłem. Masło orzechowe dodaje charakterystycznego smaku i doskonale pasuje do lekko przypieczonego jabłka. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są kruche i chrupiące, później nabierają nieco wilgoci i robią się(...)dużego jabłka Wykonanie: Jabłko obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.W misce wymieszać ze sobą jajko, olej kokosowy, miód oraz masło orzechowe. W osobnej misce wymieszać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Delikatnie przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać pokrojone kawałki jabłka. Ciasto nabierać łyżką i nakładać

Healthy food explorer
PLEŚNIAK Z JABŁKAMI I ŚLIWKAMI 164

chodzi o ciasta kruche z owocami to zdecydowanie mój faworyt. Na drugim miejscu   szacuje się  CZEKOLADOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM .  Jestem w stanie sama zjeść od razu pół blachy :)  Żeby z tego powodu  mieć mniejsze wyrzuty sumienia zastąpiłam część mąki pszennej otrębami i zrobiła się trochę zdrowsza wersja pleśniaka. Na dodatek ciasto wyszło jeszcze bardziej(...)CIASTO : 2,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki otrąb pszennych wymieszanych z żytnimi 4 żółtka 2 łyżki cukru kostka masła lub margaryny 250 g 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2-3 łyżki śmietany jeśli nie da się zagnieść PIANKA : 4 białka szklanka cukru  łyżka mąki ziemniaczanej ORAZ : 1-1,5 kg jabłek

Pani na deser
Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 641

Hej :-). Kolejny jabłecznik do kolekcji :-). Nic na to nie poradzę, że moi Panowie tak je lubią. Tym razem znalazłam przepis tutaj - klik . Zrobiłam i zapowiedziałam, że

kruche babeczki
Drożdżówki z jabłkami i rabarbarem 139

ciasto na pizzę mnie przerażało, o drożdżówkach i cieście drożdżowym nie wspominając ;) I nie piekłam do momentu zainspirowania ciastem szafranowym , a potem rogalikami krucho-drożdżowymi. Teraz drożdżowe wypieki goszczą w mieszkaniu kilkanaście razy w miesiącu :) Składniki : Ciasto 500 g mąki pszennej typu 750 (chlebowa) saszetka (7 g ) drożdży suszonych 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 2 czubate łyżki jogurtu(...)waniliowy, jogurt i jajka. Wymieszać. Dolać stopione masło. Wymieszać. Wyrabiać ciasto ręcznie, stopniowo dolewając mleko. Ciasto powinno być miękkie i powinno odchodzić od rąk. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Przykryć je wilgotną ściereczką. Farsz (od razu napiszę, że zrobiłam zbyt dużo, bo chciałam zużyć wszystkie jabłka; wystarczy 1/3 zaproponowanej ilości) 70 dag jabłek 150g rabarbaru

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowa babka wielkanocna z gruszką i karmelem. 174

została wzięta pod uwagę w planach wielkanocnych. Jednak zobaczyłam wczoraj na instagramie u Dominiki z Food With Passion babkę wielkanocną i trochę jej pozazdrościłam. Te wszystkie moje mazurki są kruche, a ja miałam ochotę na coś miękkiego. Tak czy siak, formy do babki i tak nie miałam więc nie rozważałam zrobienia jej zbyt prędko. Wtem, na zakupach w Rossmannie wpadła(...)kokosowego 1 łyżeczka agaru Sposób przygotowania Jeśli nie mamy mus u z jabłek to obrane jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy łyżką cukru kokosowego i gotujemy w rondelku z 2 łyżkami wody (żeby rondelek się nie przypalił). Blenderujemy na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę. Ciasto: Wszystkie mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w misce

Fill The Bowl
Krucho - drożdżowe rogaliki z jabłkami 122

Przesmaczne rogaliki z krucho - drożdżowego ciasta, napakowane soczystymi jabłuszkami z dodatkiem cynamonu :). Ciasto jest niebywale proste w wykonaniu, nie wymaga wyrastania ( ani po wyrobieniu, ani po uformowaniu rogalików - wyrasta w piekarniku ), a do tego bardzo dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu rogaliki są mięciutkie i lekko chrupiące, utrzymują świeżość również do dnia następnego ( możliwe, że i do kolejnego, lecz(...)mąki pszennej tortowej 250 g masła, zimnego 40 g drożdży 2/3 szklanki kwaśnej śmietany 18 % 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki cukru ćwierć łyżeczki soli Nadzienie jabłkowe: 4 średnie jabłka ( najlepiej kwaśne i twarde ) sok z połowy cytryny kilka łyżek płynnego miodu ( ilość zależy od kwasowości jabłek ) cynamon do smaku Dodatkowo: 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania

Opowieści z piekarnika
PIERNICZKI BRUKOWCE 343

Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy jajo, miękkie masło i ostudzoną mieszankę, zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać ociupinką mąki ( u mnie nie było takiej potrzeby). Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem, a część bez). Z ciasta odrywamy kawałki wielkości 1,5 orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, nakładamy troszkę marmolady(...)mieszamy, następnie dosypujemy cukier puder i dokładnie rozcieramy łyżką. Lukrujemy pierniczki, odstawiamy do zastygnięcia. Wkładamy je do pudełeczka, dopóki nie zmiękną (możemy przyspieszyć ten proces wkładając do środka kawałki jabłka i co jakiś czas (np 2 dni) wymieniamy je na świeże, żeby nam nie spleśniało

RAROSSA
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 107

wychodzą tak samo smaczne. Pierniki pełne miodu, przyprawy korzennej, kruche, idealny przysmak na święta. Swoje ciasteczka zazwyczaj piekę z początkiem grudnia, potem tylko wkładam smakołyki do pudełka i tam sobie leżakują aż do świąt. A jeśli uznam, że pierniki są za zbyt twarde, do pudełka na jeden dzień wkładam połówkę jabłka. To taki prosty trik, który sprawia, że pierniki zmiękną(...)masło, przyprawę korzenną i cukier puder. Wszystko podgrzać do momentu, aż masło się rozpuści, dobrze wymieszać, wystudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, wbić jajko, wlać przestudzony płyn miodowy. Ciasto wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około

Zrób to smacznie
Szarlotka amerykańska 177

kruche ciasto, takie jak lubię :) Mniam!! W USA znana jest  pod nazwą szarlotka mamusi, czyli taka domowa, pachnąca i kojarząca się z domem rodzinnym. Może i kiedyś moje dzieci będą kojarzyły ten zapach ze smakiem i domem z dzieciństwa. Zapraszam po przepis i koniecznie podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Na blogu w zakładce CIASTA(...)jabłeczniki. Ciasto 350 g mąki pszennej 80 g masła 80 g smalcu 6 łyżek zimnej wody 2 płaskie łyżki cukru pudru Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło, smalec, wsypać cukier i wlać wodę. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut Nadzienie 1 kg jabłek

O kuchni z uczuciem
Szarlotka waniliowa z budyniem 125

Pyszna, krucha i wprost zniewalająco pachnąca wanilią szarlotka to obowiązkowa pozycja do upieczenia tej jesieni. Jej aromat już na etapie pieczenia będzie Was kusił i nie pozwalał oddalać się zbyt daleko od piekarnika :) Zapach wanilii dodatkowo wzmacnia warstwa budyniu o tym samym smaku. Jeśli lubicie szarlotki – ta z pewnością podbije Wasze serca. Nic więcej dodawać nie trzeba, po prostu musicie(...)polecam! Składniki: Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 120 g miękkiego masła (lub margaryny) 1/3 szklanki cukru 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) Kruszonka: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 150 g masła (lub margaryny) 2/3 szklanki cukru 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) Masa jabłkowo-budyniowa: 1 op. budyniu waniliowego (40 g) 500 ml mleka 7 jabłek (najlepiej twardych

MyCookBook.pl
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem 3602

Proste i bardzo intensywne w smaku ciasto w którym masa budyniowa świetnie łączy się z kruchym spodem, owocami i cudownie przyrumienioną kruszonką :) Zapraszam! Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem Składniki: -ciasto: 450g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  250g margaryny 1 jajko 2 żółtka łyżka śmietany -dodatkowo: bułka tarta do posypania 4 brzoskwinie (mogą(...)Najpierw końcem noża mieszamy a następnie dłonią zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i zawijamy każdą w folię aluminiową. Jedną wkładamy do zamrażarki a druga na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie, blaszkę (24x29cm) wyklejamy ciastem z lodówki, posypujemy bułką tartą. Układamy owoce (zamiennie mogą być np jabłka i cynamon).  Przygotowujemy budyń wedle przepisu

Tagebuch po polsku
Ciasto jabłkowo-kokosowe 139

Sama jestem pod wrażeniem, że przez cały tydzień nie upiekłam żadnego ciasta i nie dodałam żadnego wpisu:) A to z tego względu, że dzięki takiej pogodzie

Ciasteczkowy Potwór
Wyborna szarlotka orzechowa 112

półkę, ale po jakimiś czasie do niej wróciłam, by odkryć wyborną, orzechową szarlotkę Moniki. Mocno podprażone orzechy włoskie dają jej intensywny taki lekko palony, wytrawny smak. Jest wyjątkowo krucha. Przyjęła się u mnie bardzo, choć ja wolę ją w wersji bez rodzynków (team: #wydłubujęrodzynki). Podobnych szarlotek znajdziecie w sieci mnóstwo, ale to mocne podprażenie jest tu sekretem! Jeśli tej jesieni(...)pudru (100 g) 150 g masła (¾ kostki) 3 jajka (żółtka i białka osobno) 3 łyżki cukru z wanilią (do białek) niepełna łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 6 dużych, kwaskowych jabłek (u mnie szara reneta) 3 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie: duża garść rodzynków Zaczynamy od orzechów. Wsypujemy je na suchą patelnię i podprażamy na dość

Poezja smaku