Trochę staromodna, może mało odkrywcza tarta z jabłkami, ale to właśnie takie wypieki nigdy się nie nudzą i zawsze jest na nie odpowiedni czas. Pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii, z dużą ilością chrupiącej kruszonki do wydłubywania. Działająca jak wehikuł czasu – każdy kęs to powrót do dzieciństwa i miłych wspomnień. Obłędna(...)szklanki (60 g) cukru pudru Jabłka: 5 średnich jabłek Szara Reneta 2 łyżki cukru mielony kardamon 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, cukier z wanilią oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść (ciasto można wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką). 2) Przygotowane
Fitsweet.meSzarlotka to jedno z naszych ulubionych ciast. Ostatnio upiekłam jej zdrowszą i nieco inną wersję. Na bazie mąki razowej i orzechów włoskich, z dodatkiem suszonej żurawiny
Z miłości do słodkościCzas Przygotowania :1 godz. Czas Pieczenia : 45 min Gotowe w : 1,45 h Rozmiar Blaszki : 34X24 cm. Przepis na to ciasto jest już w moim
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyGosią w kuchni, kiedy zadzwonił do mnie telefon. Ledwie skończyłam rozmawiać, a Gosia zeskoczyła z blatu i zaczęła obierać jabłko, wyciągać tarkę... - Gosia, będziesz jadła tarte jabłka? (zapytałam z nadzieją w głosie, bo uwielbiam tarte jabłka z cukrem - mój brat wie o tym najlepiej - jedliśmy je razem jako małe dzieci... no dobra... jako duże dzieci też(...)było!) cynamon Składniki mokre: 3 jaja 1 duże starte jabłko 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mleka Razowe muffiny z jabłkami - sposób przygotowania: Składniki mokre wymieszaj ze sobą na jednolitą masę. Suche wymieszaj i dodaj do płynnej masy, a następnie dokładnie połącz. Do blaszki powkładaj papilotki i nakładaj ciasto do 4/5 ich wysokości. Piecz około 20 minut
Gary Bez dnatemperowaniu czekolady, robieniu ciast z kremem i - ostatnio - festelavnsboller (czyli bułeczek z ciasta duńskiego z kremem i bitą śmietaną, pieczonych właśnie w okresie karnawału). Nawet wałkowanie metrów kruchego ciasta nie sprawia mi już problemów. Ale przez te dziewięć-dziesięć godzin tak się wyeksploatuję, że w domu nie mam ochoty na nic innego niż ułożenie się na kanapie i wpatrywanie(...)siebie chęci, jest ciasto muffinkowe. Suche składniki do jednej miski, mokre do drugiej, wymieszać, upiec i gotowe. Nie trzeba przy tym nawet myśleć! Tym razem upiekłam więc ciasto na jogurcie greckim, który ostatnio ciągle mam w lodówce (a C. się zastanawia, co ja z nim właściwie robię...), dodałam wiórków kokosowych i kokosowego cukru. Dzięki niemu ciasto ma cudownie karmelowy kolor
Pożeraczka, czyli raz adobrzekruche ciasto skutecznie odstraszało mnie od popełnienia tyrolskiego appel strudel. Zawsze używałam ciasta francuskiego, aż do wczoraj... Powiem Wam, że juz nigdy do strudla nie użyję innego niż z oryginalnej receptury. Ciasto robi siś dość łatwo i dobrze się zagniata, jest elestyczne i nie klei się do blatu. Jedyną trudnością może być cieniusieńke rozwałkowanie ciasta. Tradycja głosi(...)musi być tak cieniutka, aby można było czytać słowa miłosnego listu, umieszczonego pod płatem ciasta. ... Jakie romantycznie, prawda? Niestety, próby listowej nie wykonałam…, bo nie miałam pod ręką żadnego listu ! he he Ale rozwałkowalam jak najcieniej umiałam i zaciskałam kciuki, aby nie rozerwało się przy nadziewaniu i zawijaniu. Jak widzicie na zdjeciu, moj strudel trochę się rozklapał
Mia Cucina SofietaMyślę, że stwierdzenie o dzisiejszej pogodzie "pada" a nawet "leje" jest zdecydowanie nieadekwatne. Niewiarygodna ilość deszczu jaka spadła (plus grad i burza) dzisiaj to podobno nic
ciastkarnia na kruchym spodzieciasto aż składniki jednolicie się połączą a ciasto będzie przypominać konsystencją ciasto kruche . Wtedy rozwałkowujemy je w zależności od upodobań (poniżej ½ cm pierniczki mogą wyjść zbyt kruche i już nie zmięknąć). Grubsze ciasto bardziej rośnie i kształt pierniczków się deformuje ( fajnie wyglądają takie wyrośnięte serduszka, jednak krągłe gwiazdki nie wyglądają już tak ładnie). Wykrawamy pierniczki i malujemy od góry lekko(...)gładkie i błyszczące , białko z żółtkiem daje piękny brązowy kolor). Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, zostawiając znaczne odstępy, ponieważ ciasto rośnie. Wielkość odstępów zależy od grubości rozwałkowanego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni, 10 – 15 min. Polecam dekorowanie pierniczków lukrem królewskim z dodatkiem kolorowych barwników . Łatwo stworzyć małe cuda, którymi można z powodzeniem obdarowywać bliskich
Za drzwiami kuchniŚwiadomość ,że dokładamy cegiełkę do ich zdrowszego, lepszego życia- bezcenna. Poza tym jak już robimy ciacha , możemy ich zrobić ciut więcej i zapakować do szczelnej puszki czy słoika. Te kruche powinny wytrzymać do 7 dni. 1.Suszone owoce : rodzynki, śliwki, żurawina,morele- są zdrowe, słodkie i mają wiele wartości odżywczych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek od śniadania, płatków (najlepiej domowych(...)owsianych, orzechów lub mąki wieloziarnistej. W tych domowych łatwo kontrolować ilość cukru , który może być zastąpiony miodem lub zdrowszym nierafinowanym cukrem trzcinowym. Do ciasta można dodać twaróg i owoce. ( przepis na ciasteczka serowe z jabłkami ) Batoniki zbożowe z orzechami, bakaliami i masą mleczną to cenne źródło błonnika ,związków mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo) i witaminy E . Ciasteczka zbożowe
WYSPA SZCZĘSLIWAciasto aż składniki jednolicie się połączą a ciasto będzie przypominać konsystencją ciasto kruche . Wtedy rozwałkowujemy je w zależności od upodobań (poniżej ½ cm pierniczki mogą wyjść zbyt kruche i już nie zmięknąć). Grubsze ciasto bardziej rośnie i kształt pierniczków się deformuje ( fajnie wyglądają takie wyrośnięte serduszka, jednak krągłe gwiazdki nie wyglądają już tak ładnie). Wykrawamy pierniczki i malujemy od góry lekko(...)gładkie i błyszczące , białko z żółtkiem daje piękny brązowy kolor). Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, zostawiając znaczne odstępy, ponieważ ciasto rośnie. Wielkość odstępów zależy od grubości rozwałkowanego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni, 10 – 15 min. Polecam dekorowanie pierniczków lukrem królewskim z dodatkiem kolorowych barwników . Łatwo stworzyć małe cuda, którymi można z powodzeniem obdarowywać bliskich
Za drzwiami kuchniSzarlotka z dynią to mega pyszne, jesienne ciacho. Ponieważ jabłecznik to ulubiony jesienno-zimowy wypiek, dlatego warto pokusić się o małe urozmaicenie. Dodatek dyni to bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nigdy nie przypuszczałam, że kasza manna w słodkościach jest tak dobra. Użyłam jej dziś do swoich tarteletek i jestem mile zaskoczona:) Składniki: Na dwie porcje (formy
Kuchnia w czekoladzieTrochę staromodna, może mało odkrywcza tarta z jabłkami, ale to właśnie takie wypieki nigdy się nie nudzą i zawsze jest na nie odpowiedni czas. Pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii, z dużą ilością chrupiącej kruszonki do wydłubywania. Działająca jak wehikuł czasu – każdy kęs to powrót do dzieciństwa i miłych wspomnień. Obłędna(...)szklanki (60 g) cukru pudru Jabłka: 5 średnich jabłek Szara Reneta 2 łyżki cukru mielony kardamon 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, cukier z wanilią oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść (ciasto można wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką). 2) Przygotowane
Fitsweet.mePodobno ulubione ciasto owocowe w Szwajcarii to Apfelwähe, czyli szarlotka szwajcarska. Forma ogromna jak koło samochodu, cienkie ciasto i słodki, błyszczący środek – to cechy charakterystyczne szarlotki
Słodki sentymentMacie takie dania czy wypieki, które kojarzą Wam się z dzieciństwem? Ja mam kilka takich "smaków". Między innymi właśnie tą szarlotkę. Sposób przekładania "na trzy" moja
Cakes By Kejt