też znajomi piekarze, którzy wpadli pomóc w przygotowaniach do świętowania. W końcu tysiąc pięćset tortów Othello (kruchy spód z z czekoladą, krem cukierniczy, ciasteczka migdałowe, bita śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą śmietaną), to nie przelewki. Ile chlebów i bułek napiekli(...)niezwykle intensywny, ciemnorubinowy kolor i cudownie słodki smak. Tym razem zamknęłam je w słoiczkach, żeby móc cieszyć się nimi, gdy na straganach będą królować truskawki czy jabłka. Z odrobiną rozmarynu smakują wyjątkowo; naprawdę ciężko się oprzeć, żeby nie podjadać konfitury prosto z garnka ( parzy, uważajcie! ). Koniecznie zróbcie. Może przyda się do mazurka...? Konfitura z czerwonych pomarańczy z rozmarynem Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewielu z Was jadło taki makowiec, ale czy piekliście go? Ja jadłam. Kilka razy, ale... sama jeszcze nie piekłam. Jadłam różne rodzaje. Pieczone bez spodu, sama masa makowa, na kruchym spodzie, z dużą ilością bakalii... Dzisiaj przed Wami moja wersja makowca, który upiekłam na spodzie z mielonych migdałów. Dzięki temu makowiec zyskał na smaku, a środek wypełniłam masą makową(...)pieczenia 80 g cukru 150 g masła zimnego (prosto z lodówki) 1 żółtko Składniki na masę makową: 500 g mielonego maku * 800 ml mleka (brak na zdjęciu) 850 g jabłek 250 g miękkiego masła 300 g cukru pudru 10 jajek (temp. pokojowa) 140 g (10 łyżek) kaszy manny 60 g (5 łyżek) mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku
Kuchnia u Krysiciasto na gofrach, to z pewnością godna uwagi propozycja na pyszny deser do kawy. Ciasto na gofrach to wyjątkowy wdzięczny w przygotowaniu deser. Spód ciasta wykonuje się ekspresowo. Poza tym gofry są miękkie i przejmują smak owocowej galaretki. Całe ciasto jest delikatne, niezbyt słodkie. Naszym zdaniem deser idealnie sprawdzi się na nadchodzący sezon na truskawki. Warto jeszcze dodać, ze ciasto(...)borówki czy też jabłka. Szczególnie w tej ostatniej wersji ciasto z goframi i galaretką prezentuje się znakomicie. Zapraszamy na przepis na ciasto na gofrach bez pieczenia i mamy nadzieję, że jest to deser, do którego często będziecie wracać. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe w wykonaniu. Jeśli więc jeszcze nie szykowałaś ciasta z goframi, a szukasz
Kuchnia Na Wypasieformy. Ułóż na nim dość ciasno talarki brzoskwini, zaczynając od zewnątrz. Przykryj rozwałkowanym ciastem francuskim, zawijając brzegi ciasta do środka formy. Nakłuj ciasto na całej powierzchni widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut, aż wierzch ciasta się zrumieni. Wyjmij upieczone ciasto, i odklej je od formy przy pomocy noża, a następnie połóż duży talerz(...)się brzoskwinie. Podawaj tartę najlepiej jeszcze ciepłą (lekko przestudzoną) z kremem jogurtowym, możesz wyłożyć go na tartę lub podawać obok. *Dobrej jakości ciasto, zawierające masło, a nie margarynę. Jeśli wolisz, możesz przygotować własnoręcznie ciasto francuskie lub kruche
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWrzesień. Niby wciąż bardzo ciepło, pogoda piękna ale słońce już innym ciepłem muska nasze ramiona i policzki, a zachody inny mają odcień złota. Ale ciągle pięknie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaHo ho ho! Jak tam po Mikołajkach? 🎅 Były prezenciki? 🎄 Nasze upominki mogliście zobaczyć na instastory, zawsze miło jest dostawać pandzie gadżety 🐼 Chyba najczęściej w prezencie
Candy PandasBiszkoptowe, francuskie, drożdżowe, kruche, bezowe… – rolady. Zrolować możemy prawie wszystko – od owoców, poprzez przeróżne masy… i nie tylko. Tym razem Ciasto na niedzielę z wykorzystaniem białek (które czasem nam zostają) – Rolada bezowa z truskawkami. Składniki: – 6 białek – 250g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżka octu – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa(...)bezy, masy z serka mascarpone i truskawek zawsze się sprawdza. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na słodkie rolady znajdujące się na blogu: Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą Rolada kokosowa Rolada orzechowa W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Rolada , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych papierach
mojewypiekiinietylkoprzekąsić w ramach śniadania (a muszę zaznaczyć, że rano mam pewne problemy z konsumpcją pokarmów stałych). Mój wzrok padł na coraz smętniejszego banana leżącego w miseczce obok jabłka i trzech pomarańczy. Co by tu zrobić z takim biednym, brązowawym banankiem? No przecież nie po prostu zjeść... Wtedy przypomniałam sobie o truskawkach, które leżakują w najciemniejszych zakamarkach zamrażarki (no przecież(...)dodałam dlatego, że leżało. Okazało się to dobrym posunięciem - wzbogaciło strukturę koktajlu, nadając mu dodatkowo delikatnie imbirowego posmaku, co świetnie współgra z całością. Można je pominąć, albo dodać inne kruche ciasteczko (czekoladowe pewnie byłoby równie pyszne) i na przykład wsypać odrobinę mielonego imbiru... Kombinujcie.Koktajl truskawkowo-bananowySkładniki:(na 1 porcję)1 dojrzały banan7 truskawek150 ml mlekadodatkowo:1 ciasteczko imbiroweBanana, truskawki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotować kilka małych słoiczków. Potrzebujemy: 0,5 kg świeżej żurawiny, 2 duże jabłka, 1,5 szklanki cukru trzcinowego oraz sok i skórkę z jednej pomarańczy . Wystarczy do wysokiej patelni wsypać żurawinę i cukier. Dodać sok i skórkę z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy oraz starte na tarce jarzynowej jabłka (wraz z sokiem, który się wytrąca podczas ścierania). Żurawinę podgrzewamy(...)zajmuje to ok. godzinę. Składniki: 2 kg mandarynek/klementynek, 1 kg jabłek, 1 szklanka cukru (może być żelujący z pektynami), 0,5 łyżeczki cynamonu. Mandarynki obieramy ze skóry, a następnie z białej błonki (albedo, które jest gorzkie). Wrzucamy je do garnka, dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka, cukier i cynamon. Gdy chcemy uzyskać bardzo słodki dżem
Poezja smakupomocą haka do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej z części dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną białą część ciasta i kładziemy na dno blachy. Na ciasto wykładamy wiśnie ze słoiczka. Przykrywamy ciemnym ciastem, nie rozwałkowując go tylko rwąc, skubiąc bezpośrednio(...)wiśnie. Na ciemne ciasto wylewamy pianę. Na pianę kładziemy połówki brzoskwiń (sok zostawiamy) a na to dajemy 3 część ciasta jasnego, również skubiąc a nie rozwałkowując. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia w uchylonym piekarniku a następnie studzimy w formie.Piana:10 białek 360 g cukru 150 ml oleju 2 kisiele
Made By Mom And Sonkruche roladki z dżemem, krem waniliowy i masę jabłkową. Wszystkie smaki uzupełniają się idealnie, dlatego jeśli chcecie zaskoczyć gości polecam Wam poświęcić trochę czasu. Beza: 3 białka 1/ 3 szklanki cukru 1 łyżeczka octu szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy ocet i mieszamy. Ciasto(...)łyżeczka sody oczyszczonej Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 równe części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x35,5 cm) . Na jeden placek wykładamy bezę. Pieczemy w180 st. C do zrumienienia, ciasto bez bezy ok 10 minut, a ciasto z bezą ok. 20 minut. Ciasto na rolady: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 margaryny 5 łyżek kwaśnej
Cynamonowe szczęściePlacuszki z ricottą z musem malinowym to jedno z naszych ulubionych dań na weekendowe śniadanie. Swój delikatny smak placuszki zawdzięczają ricotcie. Najlepiej jak kupicie, taką prawdziwą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje.Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki(...)mnie na blasze od piekarnika).Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 12 - 15 minut, ale nie dłużej, bo będą zbyt kruche (ja piekłam 12 minut).Po wyjęciu z piekarnika odczekać 2 minuty i dopiero po tym czasie przełożyć do wystudzenia na kratkę.Lebkuchen zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie
Gospodyni MiejskaWokół panuje już tylko Świąteczna atmosfera, ludzie myślą o prezentach, wigilijnych potrawach, o dekoracjach, które wprowadzą świąteczny nastrój. Ten cały świąteczny szał każdego roku dopada też
Mango PapajaPo burzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam
Taste Of My Day