kruche ciasto z jabłkami - 2270 przepisów (strona:123/152)

BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z BYDYNIEM I KRUSZONKĄ 142

jednej z wegańskich knajp zdarzyło mi się delektować wegańską szarlotką na kruchym spodzie z budyniem waniliowym i kruszonką. Bardzo mi to ciasto smakowało, ale w pełnej rozkoszy zawadzał fakt, iż było ono przygotowane na bazie mąki pszennej. W związku z tym postanowiłam je troszkę "uzdrowić" i wykonać domową wersję bez glutenu. Jabłecznik w tym wydaniu wyszedł o niebo lepszy niż(...)prostota wykonania, niska cena i kilka wysokich właściwości odżywczych.  Przygotowując ciasta bezglutenowe wykorzystuję amarantus, bo cenię go za bogactwo odżywcze. To "złoto Inków" jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wapnia, magnezu, żelaza (zawiera go 5 razy więcej niż szpinak). Mąka amarantusowa znalazła się i w tym cieście.  Składniki: 3,5 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych, u mnie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Jabłecznik z budyniem i ajerkoniakiem 278

Wiecie, że kiedyś nie przepadałam za jabłecznikiem? Właściwie sama nie wiem dlaczego:)) teraz jednak jabłecznik jest na liście moich ulubionych ciast. Najbardziej lubię jabłecznik z 

Z miłości do słodkości
Miodownik jabłkowo-wiśniowy 182

Tydzień spokoju przełożył się na nowe kuchenne pomysły. Układając rzeczy w szafkach znalazłam kilka zapomnianych zapasów. Od razu postanowiłam je wykorzystać. Przy okazji wypróbowałam dżemy mojej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta z boczniaków podgrzana w samochodzie 141

cieście. Z czasem powstawały różne wersje tego dania, nie tylko bazujące na cieście drożdżowym, ale i kruchym oraz francuskim. Rozwinęły się również nadzienia. Z czasem zaczęły być nawet słodkie.  Postanowiłem przygotować najprostszą formę czyli na cieście francuskim. Najprostszą pod warunkiem, że ciasto kupicie gotowe, a nie będziecie robić go samemu, co przy tych cenach i dostępności jest bardzo dobrym(...)zostawiłem za szybą w samochodzie na dobrze nasłonecznionym parkingu. Po dwóch godzinach, czyli akurat wtedy , kiedy jej potrzebowałem, była gorąca. Natomiast godzina też by wystarczyła. Składniki: - boczniaki - cebula - kwaśne jabłka - majeranek - mąka - ciasto francuskie Wykonanie: Boczniaki kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy na podobne kawałki. Cebulę też obieramy, ale idealnie, przynajmniej dla mnie, będą tu półplatserki. Wszystko

Kryzysowa Książka Kucharska
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 167

potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować. I choć z ekonomicznego punktu(...)Emilii wiedziałam, że też muszę takie mieć. Pachną piernikiem, ale mają typowe dla amerykańskich ciastek miękkie, lekko ciągnące wnętrze (ważne, żeby nie piec ich zbyt długo, bo będą kruche). Są obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie siostra C. była zachwycona, bo mogła się nimi zajadać do woli. Dlatego użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej. Dodałam też odrobinę kakao

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki budyniowe z jabłkami, miodem, cynamonem i orzechami 123

Hej :-)). Ostatnio krążą po internecie te właśnie naleśniki, mój młody jak o nich usłyszał, to nic tylko zrobić i tyle. Ja też w sumie miałam ochotę

kruche babeczki
Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach 4889

Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach – to pyszne i szybkie ciasto, alternatywa dla tych, co mają ochotę na szarlotkę, ale nie posiadają piekarnika. My osobiście zakochaliśmy

Kulinarne Przeboje
Deser Jabłkowa Mgiełka 168

pyszny deser z musem jabłkowym, bitą śmietaną i słomką ptysiową. Deser jest bardzo lekki i orzeźwiający. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. SKŁADNIKI: 10 sztuk herbatników, 50g masła, 2 jabłka, 100ml wody, 1 opakowanie galaretki agrestowej, 200ml śmietany 36%, 1 łyżka cukru pudru, 5 kostek gorzkiej czekolady, 50g słomki ptysiowej z cynamonem Brześć , gruszka i listki mięty do dekoracji(...)Brześć oferuje szeroki wybór: słomek ptysiowych, ciastek, babek i ciast drożdżowych. Produkty firmy Brześć są wypiekane według starych sprawdzonych przepisów. Ich smak przypomina nam smaki dzieciństwa. Słodkości oferowane przez firmę Brześć mogą być doskonałym deserem do kawy lub herbaty. Produkty firmy Brześć podbiły moje kubki smakowe. Ciasteczka są bardzo kruche i smaczne. Na stałe zagoszczą w moim domu. Z czystym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Z okazji Dnia Kobiet- różyczki jabłkowe 148

Ciągle pochmurno, wieje i pada, zdecydowanie wiosna nie jest moją ulubioną porą roku. Nie cierpię jakoś szczególnie z braku słońca (chyba pomału zaczynam się przyczajać do

ciastkarnia na kruchym spodzie
razowa szarlotka z kratką II (lubelski kociołek IX) 194

Witam w jesienny poranek! :) Do wczoraj w moim mieście panowała piękna, złota jesień, było ciepło, słonecznie, po prostu cudownie. Uwielbiam taką jesień. Nienawidzę, gdy przychodzi deszcz

chili & sugar
Placuszki pełnoziarniste z ricottą i jabłkiem 161

Pyszne placuszki z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem serka ricotta i jabłkiem. Wyszły puszyste, lekkie i bardzo smaczne. My wszyscy uwielbiamy wszelkiego rodzaju placuszki na śniadanie

kruche babeczki
"Delicje i łakocie" Paulina Krajewska - recenzja 169

Witajcie :-) U Was też tak pada dziś ? W Rzeszowie od rana, ale to dobrze, bo ja tych upałów miałam dość. Już bardzo zmęczona nimi jestem. 

kruche babeczki
SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ 445

Jesień od zawsze kojarzyła mi się z szarlotkami.A szarlotki od zawsze z odwiedzinami u babci.Tym babcinym co prawda nie udało mi się dorównać , ale z wielką

Ostra na Słodko
Tak banalnie ... naleśniki 134

chusteczki z pysznymi truskawkami. Całe swoje życie próbuje odtworzyć ten smak ... A to za mało sprężyste, a to za grube, za kruche, za słodkie... Zapewne większość z was robiąc naleśniki nie zastanawia się ile czego, ot tak na oko...według, mamy, babci, cioci.... Ja tez tak próbowałam(...)dokładnie i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale po godzinie odrobinę zgęstnieje. Dodać aromat.  Smażyć na rozgrzanej patelni przetartej odrobinką oleju - na złoty kolor. Te które wczoraj serwowałam były z jabłkami. Info dla tubylczych emigrantów ( mieszkających UK) używam -  Bramley apple sauce

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk