miski i szybko zagniotłam. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na około 30 minut. Ciasto nożna również zagnieść ręcznie, tak samo jak zagniatacie kruche. W czasie, w którym ciasto chłodziło się w lodówce zabrałam się do krojenia czekolady, orzechów i bakalii, które potrzebne będą na wierzch. Po 30 minutach wyciągnęłam ciasto z lodówki, rozwałkowałam
Blondynka GotujeIdealne ciasto na niedzielę i każdy inny dzień. Kruche, lekkie, słodkie...czego chcieć więcej? Ciasto w zdrowej wersji każdemu poprawi humor i umili dzień. Moje dziecko prosiło o kilka dokładek, na początku słowami: "Mogę jeszcze mały kawałek?", a później - "Mogę jeszcze WIELKI kawałek?". Smakowało nie tylko jej, ale i każdemu w rodzinie. Obiecuję, że niewiele się przy
Jeść, by żyć w zdrowiurozpuszczonego zimnego masła - 2,5 szkl mąki (pół na pół mąka zwykła i krupczatka) - 3/4 szkl cukru pudru - 3 żółtka - szczypta soli Ze składników zagniatamy ciasto. Moje wyszło bardzo kruche, już chciałam się poddać ale doczytałam, że można dodać zimnej wody. Tak też zrobiłam i uratowałam ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu wałkujemy cienki placek
Moje Słodkie PiekiełkoWyszły zaskakująco pyszne! Robi się je na prawdę szybko, z ciastem bardzo łatwo się pracuje, rureczki ładnie i równo się pieką, nie przypiekają. A smak - bajka:) Pyszne, kruche, mimo iż do ciasta nie daje się cukru to dzięki dodatkowi marmolady są słodkie nawet bez posypywania cukrem pudrem. SKŁADNIKI: (na ok 40 szt) 1 niepełna szkl śmietany
Kto ugości moich gości?pewnością widzieliście nie raz takie ciasta w amerykańskich filmach. Kruchy spód wypełniony po brzegi całą masą owoców. A do tego wzorek, u góry, który sprawia, że ciasto wygląda naprawdę retro. Zawsze chodził mi po głowie, ale jakoś nigdy nie udało mi się go zrobić. Ostatnio dotarła do mnie spora dostawa wiśni i nie trudno wyobrazić sobie lepszą okazję
Okolice PalnikaRogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym Składniki: - 25 g drożdży - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 jajo - 1/4 szklanki mleka ciepłego - 250 g mąki - 1/2 masła - dżem (dowolny smak) Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i mąkę. Rozczyn w takiej postaci odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tym jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą ciasta. Odstawiamy na 30 minut
SMYKWKUCHNIsłynnego ciasta Pani Walewska (pychotka), v posiekane orzechy z miodem to ostatnia warstwa wielu polskich ciast, w szczególności ciasta miodowego, v posiekane orzechy wymieszane z cukrem stanowią posypkę do kruchych ciasteczek, v posiekane orzechy są niezastąpionym dodatkiem do mas makowych w makowcach, v posiekane(...)orzechowe z Kołaczyc Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe
Trzeci talerzpieczenia, najlepiej smakujące na zimno. Wystarczą jedynie 2 kostki białego sera, kruche ciastka, jogurt naturalny i żelatyna – składniki, które praktycznie zawsze mamy w lodówce. Szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gości Składniki: Spód: 100g kruchych ciastek, np. maślanych lub zbożowych 20g masła Masa: 2 kostki białego sera półtłustego – 500g 400 ml jogurt naturalnego 4 łyżki domowego cukru waniliowego(...)kokosowe Przygotowanie: Ciastka kruszymy, najlepiej jeszcze w torebce przed otwarciem. Łączymy z masłem w temperaturze pokojowej i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dno tortownicy i dociskamy, aby uformować spód do ciasta. Biały ser, jogurt i cukier łączymy mikserem na gładką masę. Do gorącej wody dodajemy 2 łyżki żelatyny. Po przestudzeniu dodajemy do masy i krótko miksujemy do dokładnego połączenia z masą
Taste and CookCrumble z truskawkami na szybkiego…Moim domownikom zachciało się ciasta. Myślałam, że przed urlopem nie będę musiała piec coś słodkiego…W wypadku, kiedy mam
codojedzeniaKtoz nie lubi szarlotki?Przeciez to ulubione ciast wiekszosci z nas.Ta jest wyjatkowa,bo mocno"uzdrowiona",a mianowicie upieczona z pelnoziarnistej maki orkiszowej.Ciasto jest tak kruche,ze rozplywa sie w ustach.Mysle ,ze to zasluga dodatku maki ziemniaczanej.Zmodyfikowany przepis pochodzi ze starego kajecika z przepisami.Podana porcja jest na tortownice o srednicy 20 cm.Szarlotka jest bardzo aromatyczna,a rodzynki i orzechy jeszcze(...)lyzki stewi lub cukru 2 lyzki maki ziemniaczanej lub 1 budyn waniliowy+3/4 szklanki wody 1/2 szklanki rodzynek garsc orzechow wloskich Z podanych skladnikow zagniesc kruche ciasto.Uformowac kule i ciasto wstawic na 1/2-1 godz do lodowki.Namoczyc i umyc rodzynki.Posiekac orzechy. Jablka umyc,obrac,pokroic na cwiartki,usunac gniazda nasienne,miazsz pokroic w plasterki.Wlozyc do rondla,zasypac cukrem i podgrzewac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wypiek to mój pierwszy w życiu mazurek. Inspirowany sernikiem i wiosennym, zielonym czasem w przyrodzie, stąd zielony dodatek w postaci orzeźwiającej limonki. Kruchy, pyszny spód i rześkie, serowe nadzienie. Pokruszona beza zdobi bardzo naturalnie wyglądający wierzch ciasta. Jestem po swojemu dumna z tego wypieku, gdyż było on, oczywiście, eksperymentem. Nie do końca byłam pewna, czy limonka i jej obecny(...)mascarpone 2 łyżki śmietanki 30% 1 limonka (sok i miąższ bez osłonki) 3 łyżki miodu lawendowego 1/3 szklanki cukru pudru pokruszona beza Wykonanie 1 Zagniatamy składniki na kruchy spód. Formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. 2. Prostokątną formę na tartę wylepiamy razem z brzegami schłodzonym ciastem. Nakluwamy je w wielu miejscach
Raj dla PodniebieniaPyszne, bardzo aromatyczne pierniczki z melasą. Nie muszą leżakować i od razu można cieszyć się ich smakiem. Są dosyć kruche, ale myślę, że na tyle twarde, że można z nich zrobić ozdoby na choinkę. Dla mnie są rewelacyjne i na pewno będą u mnie na Święta, pierwsza partia już zniknęła :). Pierniczki tak cudownie pachną, że po upieczeniu przez(...)około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 2-4mm (cieńsze pierniczki lepiej trzymają kształt i są bardziej kruche, grubsze ładnie rosną). Ciasto, którego nie używamy w danym momencie proszę zawinąć w folię, aby nie wysychało. Z ciasta wycinać foremkami pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
Mała Cukierenkakulinarne, czego efektem był sposób podawania mięsa. Od teraz podawali również pokrojone i zapieczone w cieście. Z czasem powstawały różne wersje tego dania, nie tylko bazujące na cieście drożdżowym, ale i kruchym oraz francuskim. Rozwinęły się również nadzienia. Z czasem zaczęły być nawet słodkie. Postanowiłem przygotować najprostszą formę czyli na cieście francuskim. Najprostszą pod warunkiem, że ciasto kupicie gotowe
Kryzysowa Książka Kucharskastały się one w końcu inspiracją do upieczenia ciasta. Bałam się, że warstwa sezamowa wyjdzie zbyt twarda żeby ją kroić, bo robiłam "na oko" ale wyszła idealna: krucha i nieprzesłodzona.Żeby ciasto przełożone samym budyniem nie było mdłe to całość wzbogaciłam grubą warstwą powideł śliwkowych. Ciasto wyszło przepyszne, nie sposób się oderwać od tego sezamkowego smaku. *foremka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarównież pod nazwą Pani Walewska. Kojarzy mi się z rodzinnymi uroczystościami, pięknie prezentująca się obok innych wypieków Mamy :) Dla tych, którzy jej nie znają nieco ją przybliżę. Ciasto składa się z kruchego spodu posmarowanego dżemem wiśniowym i bezy posypanej orzechami. Taki blat przygotowujemy podwójnie i przekładamy warstwą budyniu. Brzmi pysznie prawda? Ciasto : 400 g mąki pszennej 200 g masła
Chocolate Muffin Blog