kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:337/648)

73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 246

pięknym żółtym kapeluszem są bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj dla odmiany postanowiłam znowu zaeksperymentować. Farsz

Symfonia Smaków
Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej - śliwkowe 176

www.minrol.gov.pl/ Na stronie Ministerstwa można również znaleźć informacje jaki ciasto z kruszonką ma wygląd, kształt, rozmiar, barwę, konsystencję i smak. Ujmując wszystko w skrócie jest to ciasto drożdżowe z kruchą posypką i nadzieniem z owoców sezonowych lub masy makowej lub serowej. Jest obłędne w smaku, więc koniecznie trzeba spróbować. Przepis: SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej typ 500 260 ml mleka(...)wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, pozostały cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, jajka, żółtko i na koniec wlać rozczyn drożdżowy. Wymieszać wszystko łyżką i dosypywać stopniowo mąki, do momentu, aż ciasto zrobi się zbyt gęste by je mieszać łyżką. Oprószyć dłonie mąką i zacząć wyrabiać ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto ma być elastyczne i lekko lepkie (bo przy zbyt

Passions hobbies life
SEROWIEC ZAWIJANY Z WIŚNIAMI 130

kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła   Ciasto:   Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać ser,żółtka,cukier puder oraz dodawać stopniowo mleko i olej - ciasto wyrobić jak na kruche,konsystencja powinna być nie za twarda i niezbyt rzadka. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części i każdą z nich rozwałkować jak na roladę. Odsączyć wiśnie. Odlany syrop

Niespełnione zdolności kulinarne
Ekspresowe ciasto czekoladowe, bezglutenowe 369

szafkach i lodówce miałam konkretne składniki. Postanowiłam zaryzykować i zrobić ciasto z tego co mam pod ręką. Efekt? Jak dla mnie rewelacja. Oczywiście jak przystało na ciasto bezglutenowe, jest dość kruche – w środku mięciutkie, a z zewnątrz  Continue Reading Artykuł Ekspresowe ciasto czekoladowe, bezglutenowe pochodzi z serwisu Głodni Wrażeń

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Ciastka francuskie z serem 207

owocami, czy z serem, czy też upieczone i wypełnione masą lub bitą śmietaną ciastka francuskie, wśród ciast, plasują się w moich zakamarkach kulinarnych na bardzo wysokiej pozycji. Kruche i delikatne, listkowane ciasto, osłodzone masą serową, przyprószone cukrem pudrem stanowi łakomy kąsek dla dorosłych i dla dzieci. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ciastka francuskie z serem appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą 196

Publikuję dziś przepis na pyszne ciasto z wykorzystaniem jagód. Wysokie temperatury za oknem nie napawają chęcią do nagrzewania naszych mieszkań przez piekarnik więc moje ciasto będzie na kruchym spodzie bez pieczenia. Dodatkowo pyszny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, polany białą czekoladą a całość ukoronowana jagodami. Mniaaam! Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą Składniki: 250 g masła(...)ilość- tylko na dno naczynia) i wrzucamy pokruszoną czekoladę. Cały czas mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Czekoladą dekorujemy w esy floresy wcześniej przygotowany krem. Na tartę układamy jagody. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę przed podaniem. Smacznego

paapilotkaa
Tarta Cytrynowa z Bezą Włoską 184

Ciasto: 1 op kruchych maślanych ciasteczek  60 g zmielonych migdałów 0,5 kostki masła   Masa cytrynowa: sok z 2 cytryn skórka z 2 cytryn 200 g cukru   4 żółt ka 1 jajko Beza włoska : 4 białka 300 gr cukru 60 ml wody Przygotowanie: ciasteczka i mig dały blendujemy, masło rozpuszczamy, mieszamy z kruszonką, wykładamy do foremki Żółtka(...)najlepiej do tej czynności wyposażyć się w termometr kuchenny. Gdy temperatura jest właściwa, cały czas ubijając wlewamy syrop cienkim strumieniem do piany z białek. Wylewamy na podpieczone ciasto, wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Możemy także udekor owa ć ciast o standardową bezą , którą za piekamy 15 minut- aż się lekko zarumie ni:) w każdej wersji jest wspaniała:) Smacznego

Luźna Kuchnia
Jabłecznik 178

Ciasto: 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru 15 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka amoniaku Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec(...)łyżki margaryny 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować. Przełożenie placka: Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa. /źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Sernik na zimno z truskawkami 179

galaretką. Pozostawić do zastygnięcia. Owsiane ciasteczka wegańskie firmy BRZEŚĆ - to idealna przekąska do kawy, jak i składnik wielu letnich ciast i deserów. Wykorzystać je możemy do kruchych spodów na serniczki lub jogurtowe ciasta. Sprawdzą się także jako element dekoracyjny lodów i owocowych deserów. Zapraszam na fan page Brześć

kolorowotorcikowo
Tort serowo-truskawkowy 125

efekt końcowy jest obłędny. Tort ten króluje od dawna na przyjęciach urodzinowych w mojej rodzinie. Gorąco polecamy! :) Tort serowo-truskawkowy (na podstawie przepisu Kwestii Smaku) Składniki: S pód ciasta: 200 g kruchych ciasteczek (maślane, kokosowe) ¼ kostki miękkiego masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego (u mnie „Mój ulubiony” z Wielunia) 500 g mascarpone 1 szklanka brązowego, nierafinowanego cukru 1 budyń(...)jest płynna i taka ma być). Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Wkładamy ciasto. Pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy 90 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy śmietaną. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 15 minut

Moja Mama Gotuje
Kakaowe ciasto z jabłkami i nektarynkami 140

lekko z jabłkami i połączyć z ciemnym, delikatnym biszkoptem. Na górze ułożyłam kruche ciasteczka, które straszyły w szafce - pewnie gdyby były w czekoladzie, to zostałyby już dawno zjedzone, a tak...nikt ich nie chciał ;) Powstało pyszne ciasto, które z mig zniknęło. Na szczęście zdążyłam uratować kawałek dla Was ;) Składniki ciasta na formę 25x36(...)kostkę. Dołożyć do jabłek i poddusić przez niecałą minutę. Owoce dosłodzić jeśli jest taka konieczność, dodać sok z cytryny również do smaku. Jeszcze ciepłe przełożyć na ciasto. Na wierzch owoców ułożyć dowolne kruche ciasteczka. Łasuchy mogą udekorować całość bitą śmietaną. Ciemne ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców. Ma jedną wadę: znika zdecydowanie za szybko ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort malinowy 376

pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. Tyle gwoli wyjaśnienia. Podstawą tortu jest ciasto przekładane masą, często nasączane alkoholem lub aromatem. Całość jest polewana i zdobiona. Ciasto może być kruche lub biszkoptowe, masy do przekładania też mogą być przeróżne. Cała tajemnica tortu tkwi w różnorodności jego wykonania. Nie ma tu żadnej reguły, jest natomiast szerokie pole do popisu(...)obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką (boki tortownicy muszą pozostać suche). Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut. Z powyższej proporcji zostało mi ciasta na 4 babeczki (różyczki). Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika

mojewypiekiinietylko
Kruszonkowe ciasto z rabarbarem 143

się, jak to zrobić, żeby mieć górę kruszonki. No i mam. Na kruszonce rabarbar, na rabarbarze kruszonka. Oooooooj, pyszne pyszności :) Radzę wykorzystać mąkę lekką, niskiego typu lub bezglutenową. Kruche i półkruche ciasto z mąki ciężkiej, grubego przemiału często wychodzi bardzo suche. Jeśli robicie z mąki bezglutenowej, dodajcie mąkę kukurydzianą, aby nadała ciastu elastyczności. Odradzam mąki z orzechów, bo te sprawiają

Kucharzyca
Tarta z borówkami wg Aleex 185

szybko musiałam zweryfikować swoje plany. Truskawek nie było. Jagód też nie. Stałam na środku i intensywnie myślałam, a na niebie gromadziły się burzowe chmury. No tak – miało być lekkie ciasto z truskawkami na upały, a będzie tarta z borówkami na burzową aurę. Cóż, w życiu nie wszystko jest piękne tak, jakbyśmy chcieli. Wróciłam do domu z borówkami i resztą zakupów(...)straci swoje właściwości żelujące. 7. Rozpuszczoną żelatynę dodać do ciepłej czekoladowej mieszanki, dokładnie wymieszać. Wystudzić, a potem schłodzić w lodówce aż lekko zgęstnieje. 8. Gęstniejącą panna cottę przelać na kruchy spód tarty. ¾ owoców równomiernie rozsypać na masie. Odstawić do lodówki do stężenia. 9. Przygotować krem na wierzch: Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Delikatnie wmieszać mascarpone, najlepiej

W mojej kuchni
Cobbler - co to takiego? 2941

gdzieś mi się kiedyś o uszy obiła, ale nie byłam pewna, co to dokładnie jest. Po wnikliwych poszukiwaniach okazało się, że to niesamowicie prosty deser, pełen owoców przykrytych kruchym lub półkruchym ciastem. Często robię owoce zapiekane pod kruszonką - prosto, szybko, a smakuje obłędnie. Pomyślałam sobie, że cobbler to taka troszkę inna wersja jednego z naszych ulubionych deserów. I miałam rację

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania