Przepis na małe pieczone pączki został mi jeszcze z tłustego czwartku ale myślę, że takie małe słodkości będą odpowiednie również na inne dni. Składniki na
ciastkarnia na kruchym spodzieKolejny mój drożdżowy wypiek, chyba szybko nie dam wam z nimi spokoju. Ciągle szukam nowych pomysłów na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam wykorzystać pomysł, który
ciastkarnia na kruchym spodzieChałkę bardzo lubię więc staram się wymyślać różne jej wersje w świątecznym czasie bardzo lubię wersje z makiem. A wy jaką wersje lubicie? Składniki: 50 g
ciastkarnia na kruchym spodzieNie ma jak w okresie świątecznym pyszne drożdżowe ciasto z makiem. Co roku zajadam się struclą makową albo taką zawijanką. Lubicie makowe wypieki? Składniki: 50 g
ciastkarnia na kruchym spodzieW zeszłą niedzielę znudzona przeglądała kolejne kanały i trafiłam na program Ewy Wachowicz. Patrzyłam przez chwile ja uśmiechnięta pani wygina się w kuchni i nagle mój
ciastkarnia na kruchym spodzieJak grudzień to święta a jak święta to oczywiście nie może zabraknąć mojej kochane strucli. To ciasto przed którym klękają wszelkie moje dietetyczne postanowienia:D Co
ciastkarnia na kruchym spodziePierwszy raz skusiłam się na zrobienie takich rogalików. Nie będę ukrywać, że ich wykonanie jest bardzo pracochłonne. Oczywiście smak rekompensuje wszystko ale zdecydowanie nie polecam osobą
ciastkarnia na kruchym spodzieWspaniała, niesamowicie krucha szarlotka i w dodatku bardzo aromatyczna. Rozchodzi się w bardzo szybkim tempie. Polecam, naprawdę jest pyszna. Przepis wzięłam od Doroty. Składniki na ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % Składniki na masę jabłkową: 2 – 3 kg jabłek 2 łyżeczki
Na słodko lub wytrawniebawełnianą ściereczką przechowywać na blacie, do czasu, gdy będzie potrzebny. Szarlotka pomarańczowa, to idealne ciasto na imprezy lub gdy chcemy upiec ciasto, które zachowa świeżość i smak przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI KRUCHY SPÓD 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej 150 g schłodzonego masła 50 g cukru pudru 1 jajko JABŁKA 2 kg jabłek(...)pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier puder. Ucieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników. Przygotowanym ciastem wylepiamy spód formy, nakłuwamy widelcem i na czas rozgrzewania piekarnika wstawiamy do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wkładamy formę ze spodem
cool and mintyrozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami. Z poniższego przepisu upiekłam 32 ciasteczka. Kruche zawijaski makowe Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 60g cukru pudru 60g masła 20g (1 łyżka) miodu 1 żółtko 1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia nadzienie 75g suchego maku (125g(...)placek delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż długiego boku - utworzoną roladę zawinąć w arkusz papieru, wstawić do zamrażarki na około 30 minut - piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni - jeśli ciasto jest wystarczająco sztywne, wyjąć je z zamrażarki, odwinąć papier, kroić ostrym nożem na cienkie plasterki (0,8-1cm grubości) - utworzone ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Smakołyki Berenikiktórego skład wchodzi tylko nierafinowany cukier trzcinowy i płatki róż, oraz wodę różaną i oczywiście pierwsze co musiałam zrobić to upiec ciasteczka różane. Wykorzystałam swój podstawowy przepis na ciasteczka kruche, bo tak jak pisałam Wam wcześniej, można cuda wianki robić z tym przepisem. przepis podstawowy na 40 sztuk: 350 g mąki pszennej, ale nawet 200 g z tego może(...)używać zamiast toniku, polecam, robię tak od kilku dobrych miesięcy Przygotowanie: postępowanie dokładnie takie jak w podstawowym przepisie, w skrócie zblenduj banana, cukier i olej, dodaj resztę składników, zagnieć ciasto, schłodź w lodówce, po czy wykrawaj ciastka. Ja wycisnęłam wzorek w każdym ciachu i w dziurkę wcisnęłam cukier różany, ale W możecie po prostu je posypać i lekko wcisnąć
greenscarfrogale marcińskie , jednak teraz postanowiłam lekko zmodyfikować recepturę. Do masy makowej nie dodałam miodu, jajek ani masła. Pomimo tego, nadzienie z białego maku świetnie współgra z lekko kruchym, miękkim i maślanym ciastem. Poniższe rogale przygotowałam na bazie suszonych drożdży. Ciasto najlepiej wyrobić dzień przed pieczeniem rogali, ponieważ surowe ciasto musi "poleżakować" w lodówce. Składniki: ciasto 5 i 1/4 szklanki mąki
Ugotowaćgładką strukturą, możecie połączyć go z wieloma składnikami, ja postawiłam na charakterystyczne smaki takie jak szpinak czy czosnek. Ciasto na wieniec przygotowałam z mąki orkiszowej i owsianej. Ciasto ma strukturę drożdżowo- kruchą, i piękny złoty kolor. Wieniec przepięknie się prezentuje i obłędnie smakuje! Serdecznie zapraszam i polecam! ORKISZOWO- OWSIANY WIENIEC ZE SZPINAKIEM I TOFU SKŁADNIKI: - 250 g mąki owsianej(...)duże jajko ekologiczne - 5 g soli NADZIENIE: -BIO tofu naturalne marki POLSOJA - 1/2 paczki mrożonego szpinaku - 3 ząbki czosnku - sól - oliwa z oliwek - śmietanka lub jogurt WYKONANIE: CIASTO: - mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek. - do kubeczka wlej wodę dodaj drożdże i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj, wlej do dołeczka z mąki w misce - rozpuszczone drożdże wymieszaj z mąką
SMYKWKUCHNIorzechami Najlepsze Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Kruche ciasteczka herbaciane Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody konfitura z borówek 1 torebka herbaty Magic Apple * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone(...)wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika. Ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką formując prostokąt. Z ciasta wykrawamy kwiatki, w każdym kwiatku robimy na środku wgłębienie, do którego wkładamy konfiturę z borówek. Układamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 15 minut. Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami podajemy do kawy lub herbaty. The post Kruche ciasteczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobrazkiem rogalików. Obok obrazka można się domyślić, że znajdował się przepis na nie. Przepis był na rogaliki z marmoladą, także wystarczyło zmienić nadzienie i gotowe. Wyszły kruche i pyszne. Składniki: Ciasto: 250 g mąki (ja użyłam tortowej), 4 łyżki cukru - 50g, 125g miękkiej margaryny, 1 jajo, 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4g, Nadzienie: 18 kostek białej czekolady
W kuchni u Moniki