kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:349/648)

pyszna tarta wytrawna... 112

Składniki: FARSZ: jajka 5 sztuk, śmietana gęsta 200 ml, szynka konserwowa 15 dag, cebula 1 duża, ser żółty 20 dag, szczypiorek 1 pęczek TARTA: mąka krupczatka

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto czekoladowe typu brownie z orzechami 195

Przez intensywną produkcje pączków i faworków w tym tygodniu zapomniałam podzielić się nowym przepisem. Po fazie na serniki zakochałam się w czekoladzie. Ten konkretny przepis czekał

ciastkarnia na kruchym spodzie
szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika... 153

Składniki: mąka pszenna 1 szklanka, kasza manna 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, sól - szczypta, masło lub margaryna 1 kostka, jabłka 1

W Mojej Kuchni Lubię
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 176

wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą. - Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku. - Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty (Gwiazda), nakładać powidło i zwijać rogaliki - Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i piec(...)drugi i w trzeci dzień.  Te maleństwa pojawią się też u nas na świątecznym stole, co zadowoli bardzo nasze domowe odkurzacze (czytaj boksery). Odrobina kruchości w tym równie kruchym, za szybko znikającym czasie. Za szybko to wszystko przemija, za szybko ucieka. Dobrze, że przynajmniej można magiczne chwile celebrować, chociażby właśnie takimi smakołykami. Budowanie wspomnień poprzez smaki to też metoda

Wypisz Wymaluj
Ciasto duńskie. Świeże croissanty- śniadanie do łóżka 204

metodycznym podejściem do tematu – nic.   To ciasto, które pokażę dzisiaj, od francuskiego różni się i składem i konsystencją – jest puszyste ale jest i jednocześnie kruche, składa się bowiem z ciasta drożdżowego i masła. Prawdę powiedziawszy – jest to ciasto duńskie. W Polsce na wszystkie ‚puchnące’ ciasta nauczyliśmy się mówić ‚francuskie’. A to ciasto ma w sobie drożdże, żeby rosło jeszcze

Karo in the Kitchen
w kruszonce jabłuszka... 126

Składniki: jajka 1 sztuka, sól - szczypta, cukier 15 dag, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, aromat cytrynowy 3 krople, mąka tortowa 2 szklanki

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z jeżynami na koniec lata 97

Teściową! Myślę, że powinna być to dla Was dobra rekomendacja – zważywszy, że moja Teściowa jest wspaniałą panią domu z Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym ogródku. Oryginalnym(...)czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ wykonanie: Ze składników z pierwszej grupy zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie nierówne części (2/3 i 1/3) i wkładamy na 1,5 godziny do zamrażarki. Można też do lodówki, wtedy nawet

Patchwork
Ciasto z jeżynami na koniec lata 131

ciastem zadziwiłam nawet Teściową! Myślę, że powinna być to dla Was dobra rekomendacja – zważywszy, że moja Teściowa jest wspaniałą panią domu z Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym ogródku. Oryginalnym dodatkiem są maliny, przy czym mrożone sprawdzają(...)mogą być mrożone Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ wykonanie: Ze składników z pierwszej grupy zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie nierówne części (2/3 i 1/3) i wkładamy na 1,5 godziny do zamrażarki. Można też do lodówki, wtedy nawet i na całą noc, co jest bardzo

Patchwork
sypana szarlotka z orzechowym, chrupiącym wierzchem... 131

Składniki: kasza manna 1,5 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 1

W Mojej Kuchni Lubię
Makowy warkocz drożdżowy 158

Bardzo polecam! Przepis na tradycyjny drożdzowy zawijany makowiec znajdziesz  tutaj.  Jeśli nie przepadasz na ciastem drożdżowym zapraszam po przepis na świetny makowiec na kruchym spodzie - na blogu - tutaj .   Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 50 g cukru 50 g miękkiego masła 180 ml mleka 1 jajko + 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto cynamonowe z rabarbarem. 186

Pierwszy przepis z rabarbarem w tym roku! Uwielbiam rabarbar i przeróżne dania z jego użyciem.  Tym razem przepis na ciasto cynamonowe z rabarbarem. Ciasto udaje się po prostu rewelacyjne, lekko kruche z warstwą dobrze przepieczonych kawałeczków rabarbaru, podczas pieczenia ciasta zapach cynamonu będzie się udawał na cały dom. Podane na ciepło z lodami smakuje jeszcze lepiej, a więc bardzo

Kuchnia Łukasza
Podpłomyki gryczano-kukurydziane z tapenadą, grillowanym fenkułem, pomidorami i serem feta 129

uzyskać bezglutenowy wypiek, który, chociaż w pewnym stopniu przypominałby tradycyjne pszenne placki. I kurcze, muszę powiedzieć, że nawet się udało. Największym problemem okazał się sposób ich pieczenia. Ciasto jest niestety dość kruche i przy większych rozmiarach trudno będzie je nam przenieść na blaszkę lub patelnię. Najlepiej, żeby były one wielkości dłoni. Wypróbowałem trzy sposoby pieczenia: najpierw w piekarniku — niestety wyszły(...)opakowanie sera feta Arla Apetina Snack Pack garść listków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Podpłomyki Wszystkie suche składanki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Wlej wodę oraz olej i zagnieć ciasto (najlepiej skorzystać z łyżki lub miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Jeżeli będzie za mocno się kleić, dosyp więcej dowolnej mąki. Z ciasta uformuj kulkę, włóż do miski i przykryj ściereczką

Food Square
Czekoladowa tarta z malinami i czekoladowym kremem 168

   Pyszna, uzależniająca tarta o niesamowitym smaku. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Ciasteczkowy spód: 220 gram ciastek Oreo 120 gram herbatników kakaowych lub

Mango Papaja
Czekoladowe ciasto z budyniem i jabłkami 2452

Kruchy ciemny spód, polskie kwaskowate jabłka, słodki budyń waniliowy i chrupiącą pod zębami ciemną kruszonką z tego samego ciasta co spód. Czy to może nie smakować? Ciasto najlepsze jest następnego dnia, po spędzeniu nocy w lodówce. Nie zdziwiłoby mnie jednak, gdyby nie dotrwało do tego czasu, jest naprawdę wyśmienite! Przepis zmodyfikowałam ze starych domowych zapisków, do których jakiś(...)Większą część wyłożyć na spód blaszki o wymiarach ok. 30x20 cm, którą wcześniej wyścielić papierem do pieczenia. Dobrze podociskać w dno formy, a następnie nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.   Blaszkę z kruchym spodem włożyć do lodówki, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód ciasta przez ok. 15-20 minut do lekkiego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka z marcepanem i bakaliami 223

zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, bakalie. Przepis jest prosty, więc poradzi sobie z nim każdy. Do ciasta dodałam 2 łyżki cukru, ciasteczka mają też słodki środek za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek. Bardzo polecam Wam cudowne w smaku kruche ciasteczka z marcepanem i bakaliami, przepis na 60 sztuki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki jogurtu greckiego(...)bakaliową, ciasno zwijamy na macie obsypanej siekanymi orzechami włoskimi (maja się przykleić do ciasta) i kroimy w plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem. Pieczemy ciasteczka 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. kruche ciasteczka wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe zajadamy z apetytem. Smacznego. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania