bardzo nie było mi dane, a teraz nadszedł czas na ... kukurydzianą ❤ Ma ona w mojej kuchni zdecydowanie swoje 5 minut. Po pysznych kukurydzianych, kruchych ciasteczkach przyszedł czas na ciasto. Upiekłam okrągły wieniec tylko z mąki kukurydzianej z jagodami i kruszonką. Ciasto jest bardzo smaczne, podobne w smaku do klasycznej babki cytrynowej. Dodatkową zaletą jest
Walijskie Pichceniekrupczatce . Kruchutkie, cieniutkie, po prostu pyszne. Bieżący rok przyniósł przepis na faworki z dodatkiem serka mascarpone i muszę powiedzieć, że skradły one moje serce już po pierwszym kęsie. Niesamowicie kruche, z pokazowymi "bąbelkami" na powierzchni, o niepowtarzalnym smaku. Pyszne! Gorąco polecam przepis wszystkim fanom tych (niestety kalorycznych, ale co tam 😏) karnawałowych pyszności! Składniki: 250 g serka mascarpone(...)cieście francuskim). Wywalkowane ciasto pakujemy do worka i wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwalkowujemy ekstra cienko ciasto i szykujemy faworki . Im cieńsze ciasto, tym faworki będą bardziej kruche (podczas smażenia bardzo "puchną"). Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmazeniu wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć zbędny tłuszcz. Zimne
Walijskie Pichceniewałkowane znacznie cieniej niż klasyczne shortbready o kształcie plauszków. Ciasto ma grubość około 4 - 5 mm, przez to ma znacznie delikatniejszy wygląd. Odrobina mleka sprawia, że ciast po upieczeniu jest bardziej kruche. Ale najbardziej zaskakujący jest ... kminek. Tylko trzeba go dać odpowiednią ilość, nie za dużo. Tyle, aby kminek nie przeważał, był tylko delikatnie wyczuwalny... P.S. Do wypieku użyłem spodu(...)miękkiego masła 2 łyżki mleka 1 łyżeczka kminku Przygotowanie: Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej cukier puder, i dokładnie wymieszaj. Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto ręką, aż do połączenia się składników. Dodaj kminek, następnie dwie łyżki mleka i zagnieć dość miękkie ciasto. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W czasie gdy się nagrzewa, przełóż ciasto na natłuszczony
Grahamka, weka i kajzerkaczyli biret :) Jak biret to biret :) A jeśli chodzi o ciasteczka, to muszę powiedzieć, że są przepyszne i proste do zrobienia. Najlepsze są od razu po upieczeniu. Ciasto jest lekko twardawe, ale kruche i przepyszne. Z podanej porcji można zrobić około 36 niezbyt dużych ciasteczek, czyli dość sporo :) Ciasteczka: 1 jajko 2 żółtka 250g margaryny ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% ¾ szklanki(...)szklanki mąki, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do głębokiej miseczki i tworzymy dołek. Następnie wbijamy jajko i żółtka, dodajemy śmietanę i wlewamy letnią margarynę. Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy do lodówki, na około godzinę. Jabłka obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, po czym kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości jabłek i tego, jakie duże
Smakowy RajNajlepsze domowe ciastka! Dzisiaj chciałabym Wam pokazać super przepis na ciastka, jak w łatwy sposób można z jednego ciasta zrobić kilka rodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka kruche można(...)oblania rogalików zrobimy polewę) - płatki migdałów - dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików - ponadto: 1 całe jajko Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, na jednolitą gładką kulkę. Owijamy je folią i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odrywamy kawałek, który wałkujemy na blat, wycinamy np. kółeczka i robimy
SMYKWKUCHNIprzygotowania potrzebna jest specjalna forma z przykryciem (bez problemu kupicie ją w sklepach internetowych z akcesoriami do pieczenia). Przygotowanie babki w kąpieli wodnej gwarantuje, że ciasto będzie bardzo delikatne i kruche. I nie ma ryzyka, że się przypali czy nadmiernie wysuszy. Idealnie smakuje polana grubą warstwą polewy czekolady. Składniki: 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 6 jajek(...)Stopniowo wsypujemy do masy z masła i żółtek, cały czas ucieramy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wymieszaną masę wlewamy do specjalnej formy do gotowania, wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zamkniętą formę wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości
Smakowity Blog KulinarnyOrzechy w miodzie, kruche spody i jabłka z galaretką, chyba nic lepszego być nie może! Przyznam, że na widok tych zdjęć, mam ochotę biec i robić to ciasto. Gorąco polecam, trzeba włożyć odrobinę pracy, lecz myślę, że warto dla takiego efektu, który zaskoczy Ciebie i resztę rodziny! :) Składniki: *Ciasto: 350 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny
Piekę, bo lubięprzepisy zebrane przez ponad sześć lat blogowania, ozdobione pięknymi autorskimi zdjęciami. Wielokrotnie przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery, ciasta czekoladowe i z owocami, kruche tarty i torty, a także tradycyjne makowce, szarlotki, mazurki i wiele innych. To mała wypiekowa biblia i niezbędnik każdego miłośnika pysznych słodkości! Tytuł: Moje wypieki i desery(...)sobą z pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, w książce znajdziemy przepisy na babeczki, ciasteczka, tarty, bezy, ciasta drożdżowe, serniki, torty, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Od razu wspomnę, że ślinka cienkie
TetiisheriPolecam, nie tylko wielbicielom kawy, sama jestem tego przykładem, za kawą nie przepadam, ale za takim ciachem i owszem. Oczywiście można pójść krok dalej i przygotować to ciasto na domowych biszkoptach i kruchych ciasteczkach, będzie zdrowiej... :-) Inspiracja tutaj . Użyłam tortownicy o śr. 26cm. Składniki: - 500g sera mascarpone - 750ml schłodzonej kremówki 30% - 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu z wanilią(...)kawowego. Następnie wykładamy warstwę ciastek, które przykrywamy 1/4 kremu kawowego, kolejna warstwa herbatników i ostatnia warstwa kremu kawowego. Wierzch lekko wygładzamy i posypujemy rozkruszonymi 2 ciastkami i odrobinką kawy. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego
Smaczne ZdrowePrzepyszna, obłędna, krucha i w dodatku z bezą tarta z ciemnymi owocami takimi jak: jagody, czarna porzeczka i bardzo, bardzo ciemne czereśnie. Powiem Wam Kochani, że to ciasto rozeszło się błyskawicznie podczas spotkania z przyjaciółmi. Każdy się nim zachwycał. W smaku takie jak lubię najbardziej słodko- kwaśne. Zresztą nie będę Was długo przekonywać, po prostu spójrzcie na zdjęcia ;-))) Zerknij
SMYKWKUCHNICiasto drożdżowe jest faworytem w mojej kuchni, ale tak nie było od samego początku. Najpierw moje ciasto nie rosło, następnie było bardzo kruche, no i jeszcze, że było okropnie nie smaczne. Dopiero po kilku latach nieudanych prób udało mi się je zrobić! A więc zapraszam na idealne ciasto drożdżowe do wypieków. Składniki: 500 g mąki pszennej 2 łyżki cukru
Kuchnia Łukaszaciastami u mnie jest bardzo krucho. Ale cały czas staram się wszystkiego nauczyć (idzie dosyć opornie, ale cały czas do przodu ;P) Składniki: (mała blacha) -300g herbatników -masa kajmakowa ( u mnie o smaku krówki) MASA BUDYNIOWA: -100g masła - 2 budynie waniliowe (u mnie budynie na 3/4l mleka) - 4 łyżki cukru - 4 szklanki mleka MASA ŚMIETANOWA: - 500ml śmietany(...)opakowaniu. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Wlewamy żelatynę, szybko i dokładnie miksujemy. Wykładamy na trzecią warstwę herbatników. 7. Gorzką czekoladę ścieramy i posypujemy nią wierzch ciasta. SMACZNEGO
Od łyżki do widelcaSeromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em
Oryginalny smakDelikatne i kruche. W sam raz dla miłośników jabłek i cynamonu, mała odmiana od klasycznych szarlotek. Ciasto samo w sobie jest bardzo mało słodkie, więc polecam dosłodzić jabłka według własnego uznania. Moje nie wytrzymało nawet całego weekendu ;-) Składniki Ciasto: -1/2 kg mąki -150 ml jogurtu naturalnego -25 dag masła -torebka cukru wanilinowego -2 dag wiórków kokosowych -sól -jajko Nadzienie
Zielona Kuchnia