jakoś zdecydowanie szybciej znikają u nas ciasteczka niż ciasta:) Dlatego częściej piekę małe słodkości, takie "na jeden kęs". Dziś mam dla Was pyszne, małe kruche ciasteczka z jabłkową niespodzianką w środku. Kształtem przypominają usta, zaś ciasto smakiem przypomina ciasto francuskie. Pyszne! Składniki: 250g mąki pszennej, 200g masła lub margaryny, 250g białego sera, jajko
Z miłości do słodkościmąki z wodą, mlekiem i tłuszczem włókna glutenu w mące miękną i nie są w stanie wytworzyć tak długich i elastycznych połączeń jak choćby w cieście drożdżowym – ptysie stają się przez to bardziej kruche, a na ich powierzchni po upieczeniu, dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia, że podczas pieczenia ptysie rosną
Karo in the Kitchenprzechodziło z pokolenia na pokolenie. Można je piec z różnymi owocami. Tym razem upiekłam ze śliwkami. Powiem Wam, że wyszło smacznie. Nie jest zbyt słodkie , kruche i do herbatki czy kawy idealne. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwąsnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki
O kuchni z uczuciemciastem zamykam sezon rabarbarowy- teraz nadszedł czas na maksymalne wykorzystanie truskawki ;))) Ciasto drożdżowe ze wspomnianym już rabarbarem oraz truskawkami, posypane kruchą i aromatyczną cynamonową kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Bardzo puszyste, lekkie, mięciutkie i delikatne (jeżeli interesuje Was wersja bardziej 'gliniasta' to polecam to ciasto drożdżowe ) nie za słodkie, czyli idealne nie tylko do kawy czy kakao
Kraina Miodem Płynącawiedziałam, że kiedyś spróbuję przygotować mrowisko i również wiedziałam, że moje dzieło nie będzie tak piękne;( Aby choć trochę ułatwić sobie zadanie przygotowałam faworki z ciasta, które po usmażeniu nie jest tak kruche jak klasyczne faworki . Najtrudniejsze okazało się promieniste ułożenie faworków, w jednej, równej warstwie, gdybym miała jeszcze jedna rękę pewnie efekt byłby lepszy:) Pierwsza warstwa powstała(...)miodu 2 szklanki drobnego cukru Do przybrania: mak wiórki kokosowe migdały orzechy rodzynki 1 litr oleju rzepakowego do smażenia faworków Przygotowanie: Z 2 szklanek mąki i 4 jajek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać więcej mąki. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, jeśli bez trudu będzie odklejać się od miski. Wyrobione ciasto przykryć miseczką i pozostawić na 30 minut
Codziennik KuchennyCiasto "Krówka" to istna poezja dla podniebienia. Ciasto to, w odróżnieniu od tradycyjnej "Krówki" na kruchym spodzie przygotujemy bez pieczenia, na bazie herbatników ze śmietanowym oraz śmietanowo-kajmakowym kremem rozpuszczającym się w ustach. "Krówka" jest delikatna, jedwabista i przepyszna, a co najważniejsze przygotujemy ją szybko, prosto i bez włączania piekarnika. Polecam. Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Składniki: ok. 300 herbatników ("miękkich
Słodka StronaPomysł na ten piernik zaczerpnęłam z krucho drożdżowych kopert które kiedyś piekłam. Pomyślałam czemu by nie zrobić z tego ciasta piernik, będzie mięciutki a zarazem wilgotny dzięki powidłom, a brak sody i proszku do pieczenia sprawia, że nawet delikatniejsze brzuszki (takie jak mój ;) mogą go zjeść :) Składniki na jeden piernik: 250 gr mąki 25 gr drożdży 100 gr cukru pudru
Gotowanie...to proste !Kruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka margaryna bezmleczna lub masło 200 g cukier puder 1/2 szklanki karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki daktyle lub morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowy(...)wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę. Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać za pomocą kieliszka różne fazy księżyca ;) Księżyce to mój
głodny alergikPaździernik to zdecydowanie czas dyni i dyniowych przysmaków. Zapas dyniowego puree zrobiony i powstał pierwszy w tym sezonie dyniowy wypiek. Upiekłam krucho-drożdżowe rogaliki z budyniem. Cudowny żółty kolor ciasta pięknie komponuje się z bardzo czekoladowym budyniem a do tego rogaliki smakują wyśmienicie. ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 3 łyżki ciepłego mleka
Kolorowa kuchnia ElkiBrioche to francuska odmiana ciasta drożdżowego ze sporą ilością masła. To ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, maślane – wyrośnięte jak klasyczna drożdżówka i leciutko kruche jednocześnie. Z nadzieniem serowym i żurawiną, zaplecione w warkocz, prezentuje się i smakuje wybornie. CIASTO Ciasto jest dosyć lepkie i tłuste, warto zrobić je robotem kuchennym, w innym wypadku będzie wymagało częstego zeskrobywania fragmentów masy
Karo in the KitchenKruche i delikatne. Kusząco uzależniające – nigdy nie można poprzestać na jednym. Co ja piszę – na jednym. Po jednego, to nawet nie warto sięgać. Trudno sobie bez nich wyobrazić karnawał, czy Tłusty Czwartek (w tym roku wypada 12 lutego). Dla jednych chrusty, dla innych faworki. A u mnie – chrusty na winie. Tym razem nie z tego „co się nawinie”, tylko(...)ciasta z dodatkiem wina. Wykorzystałam przepis na cannoli . Ciasto było wspaniałe i nie wymagało długiego wyrabiania. Jest to więc jego kolejna odsłona po sycylijskich cannoli z ricottą , markizach z kremem ajerkoniakowym i pudrowanych poduszeczkach . Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej - ½ łyżki drobnego cukru do wypieków - szczypta soli - 120g masła (chłodne, ale nie twarde) - 2 jajka - ½ szklanki białego
mojewypiekiinietylkoaura raczy nas deszczową pogodą. Dla mnie jesień kojarzy się z zapachem szarlotki i smakiem gorącej herbaty. Herbata już w kubku czeka - teraz pora tylko na ciasto:) Zapraszam na moją jesienną szarlotkę na kruchym spodzie z mąki owsianej. Masa to oczywiście pyszne na jabłuszka. Całość przykryłam jogurtem greckim posypanym gorzką czekoladą. Składniki: Spód - 250 g mąki owsianej - 2 jajka(...)jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Po godzinie wyciągamy spód, którego 2/3 układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie wykładamy nasze jabłka, posypujemy cynamonem i resztą ciasta (robimy z niego kruszonkę). Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Jogurt delikatnie zbieramy z sitka i przekładamy do miski. Dodajemy
Health-Fit-LifeCiekawa wersja jabłecznika ..... ..... kruchy spód wypełniony masą budyniową, przełamany kwaskowatym smakiem jabłek .... odrobina cynamonu i smak wędzonych śliwek rewelacyjnie uzupełnia całość. Wersja warta przetestowania :) Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto - 330 g mąki pszennej - 170 g masła - 100 g cukru - 2 jajka - 2 duże łyżki śmietanki 30 % - kilka kropel olejku waniliowego - mąka do podsypania Wypełnienie
Wypieki Renekształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią ciekawą odmianę i alternatywę dla polskich pierożków. Zapraszam na przepis. Empanadas
Ratunku obiadBardzo prosta do wykonania krucha rabarbarowa tarta z rustykalnym wykończeniem. Sezon na rabarbar w pełni, więc zachęcam do wypróbowania... Składniki: szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła 4 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody na nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru(...)łyżka mąki ponadto: roztrzepane jajko łyżka cukru brązowego Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania wodę. Ciasto zagnieść w kulę , zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Rabarbar pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i odstawić
wyzwania kuchenne