kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:374/648)

Ciasteczka sezamowe. Ciastka z sezamem. 199

Pyszne, kruche, maślane ciasteczka pełne sezamu. Wystarczy zagnieść ciasto, 20 mrożenia i piec 15 minut:) Pyszne ;)   Składniki: 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 150 g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3/4 szklanki sezamu. Przygotowanie:  Sezam prażymy na suchej patelni. Pozostałe składniki zagniatamy. Na końcu dodajemy 1/2 szklanki ostudzonego sezamu

Aga w kuchni
Candy Pandas Box - paczka pełna zdrowych słodyczy 163

batonik z ciasta na bazie mąki gryczanej, owsianej i amarantusowej, z masłem orzechowym i olejem kokosowym, a wypełniony naturalnie słodkim nadzieniem z daktyli, fig i żurawiny. Ciasto ma charakterystyczny posmak mąki gryczanej, jest kruche, ale nie suche. W nadzieniu pestki fig przyjemnie chrupią, a słodycz jest zrównoważona sokiem cytrynowym. Pyszne! Następnego dnia postanowiłam zafundować sobie śniadanie z płatków z migdałami

Obiad gotowy
Bezglutenowa tarta z borówkami 149

Bezglutenowa ta rta z borówkami na kruchym, delikatnym spodzie i kremowy, śmietankowy krem z zanurzonymi w nim słodkimi borówkami...dla mnie kwintesencja lata !Wspaniałe, proste i pyszne ciasto. Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka krem: 3 łyżki konfitury jagodowej 200 ml śmietanki 30% 250 g serka

Kuchnia bezglutenowa
Walentynkowe ciasteczka. 128

teatru czy na romantyczną kolację do restauracji. Albo spędzicie miły wieczór w domowym zaciszu i przygotujecie coś pysznego do jedzenia. Właśnie z okazji Walentynek upiekłam fantastyczne kruche ciasteczka maślane, które rozwarstwiają się jak ciasto francuskie. Was też namawiam do ich upieczenia (przepis pochodzi z tej  strony

zadanie-gotowanie
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 250

wypiekany jest w opalanych drewnem piecach tandoor – ale z powodzeniem można go zrobić na patelni, na kuchence. Tekstura tego pieczywa jest dosyć specyficzna: skórka jest jasna, krucha, chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być miękki, puszysty, z widocznymi bąblami po pęcherzykach powietrza. Cukier rozpuszczamy w 120ml ciepłej ale nie gorącej wody, wsypujemy drożdże, mieszamy i zostawiamy

Karo in the Kitchen
FAWORKI (CHRUST) 124

jednolitą masę i odłożyć na 30 min. do lodówki aby ciasto "odpoczęło". Następnie ciasto przełożyć ponownie na stolnicę i zbijać wałkiem ok 10 minut, dzięki temu ciasto będzie jednolite, elastyczne a po usmażeniu kruche i z pęcherzykami. Później rozwałkować cieniutko, pokroić w paski a następnie w prostokąty.  Każdy kawałek nacinamy na środku i przeciągamy przez środek. Smażymy na głębokim

Prosto i Smacznie z Anetą
Generał 143

Kruche, kruchutkie, rozpływające się w ustach:) Wspaniałe ciasto do kawy i nie tylko. Polecam gorąco wszystkim łasuchom i tym, którzy nie łasuchują.  Składniki: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanki cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany Masa: 1/2 l śmietany 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka wiórek kokosowych

Ciasteczkowy Potwór
Ciasteczka z dżemem 150

Klasyczne kruche ciasteczka, które mają jedną wielką zaletę - ciasto można przygotować wcześniej, zamrozić i przechowywać w ten sposób do miesiąca czasu. Kiedy najdzie nas ochota na małe, słodkie dżemowe oczka możemy w szybki sposób je stworzyć. Zamrożone ciasto wyciągamy dzień wcześniej i pozostawiamy na blacie przez całą noc. W dniu pieczenia kulkę schładzamy w lodówce przez godzinę, następnie nadziewamy ulubionym

Chocolate Muffin Blog
Sekret skrywa Charlotte 191

przez dodatek żółtka szarlotka nie była w pełni bezglutenowa, ale nam to nie przeszkadzało. A smak gryki? Lekko wyczuwałam znienawidzony zapach, ale w smaku ciasto jest świetne- lekko orzechowe i bardzo kruche. Dużo delikatniejsze, niż ze zwykłej mąki. Może się jeszcze dam przekonać... No i ten różany sekret! Cała magia tej szarlotki to dodatek tej konfitury. Jabłka i róże

les mirabelles
Kruche ciastka z wisniami i cytrynowa skorka czyli Slodki Czwartek odc.69 144

zbliżającej się pory na kawę zapraszam na kruche ciastka. Są wyjątkowe z racji nadzienia z suszonych wiśni i cytrynowej skórki :) przepis podpatrzony w styczniowej KUCHNI, zmodyfikowany. Kruche ciastka z wiśniami i cytrynowa skorka ciasto: 180 g mąki pszennej 50 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 216

całą noc do lodówki (zwłaszcza w przypadku dziczyzny bardzo ważne jest, aby mięso marynowało się w occie co najmniej około 8 godzin, dzięki czemu będzie odpowiednio kruche i miękkie). Kolejną czynnością było przygotowanie ciasta na knedliki. W tym celu lekko podgrzałem 250 ml mleka, w którym po podgrzaniu rozpuściłem drożdże. Do przesianej mąki krupczatki dodałem łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru

Wyprawy kulinarne
Kurabiedes - greckie ciasteczka maślane z migdałami 201

dodawać wszystkie składniki (oprócz wody różanej) zaczynając od cukru pudru.  Mąkę dodajemy na końcu. Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykrawamy dowolne kształty ciastek. Ciasto ciężko się zagniata, bo jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć :) Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarniki rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy ok 20 minut. Tuż po upieczeniu

Ze smakiem i z pasją
Mille feuille czyli Napoleonka 230

wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować około 5 min, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Gorący budyń przestudzić, wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim. Płaty ciasta przenosić bardzo ostrożnie, ponieważ są bardzo kruche. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Napoleonka jest najsmaczniejsza po paru godzinach. polecam

Mia Cucina Sofieta
Ciasteczka z orzechami laskowymi 194

orzechy czy cynamon to też świąteczne zapach i smaki więc orzechowe ciasteczka już gotowe i polecają się na święta. Upieczcie je sobie koniecznie bo są bardzo kruche i smaczne. Ja jednego dnia zagniotłam ciasto a następnego dopiero piekłam i w sumie, nie licząc leżakowania, roboty z nimi może pół godziny więc naprawdę warto ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Faworki 105

Kruche, delikatne i pokryte pęcherzykami powietrza. Do ciasta nie dodałam cukru więc po usmażeniu obficie posypałam je cukrem pudrem. Wyszły bardzo smaczne :) Składniki: - 50 dag mąki - 6 żółtek - szczypta soli - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka spirutysu - 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany Przygotowanie: Z podanych skłądników zagniatamy ciasto (jeżeli nadal nie będzie się chciało związać

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania