Hej :-). Na weekendach raczej nie robię wpisów, ale tym razem wyjątek, bo blog obchodzi 4 urodziny. Ola przypominam Ci o Twoich :-)))))))). Z tej okazji
kruche babeczkiHej :)) Od dzisiaj najbliższe kilka wpisów będzie z jeżynami w roli głównej. Miałam, musiałam zużyć więc poszło serią ;)) Na pierwszy rzut idą rożki z ciasta francuskiego
kruche babeczkiDzisiaj chciałam wam zaprezentować moją własny pomysł na ciasto. Wyszło smacznie, nie zbyt słodko ale połączenie smaków orzechów i brzoskwini świetnie ze sobą współgrało. Polecam więc
ciastkarnia na kruchym spodzieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiW ostatnich dwóch dniach patrzyłam z niedowierzaniem to co działo się za oknem przechodziło moje oczekiwania. Takiej wichury i deszczu nie widziała chyba do tej
ciastkarnia na kruchym spodzieZa oknem pada już od kilku dni więc jedyne co pozostanie to czekać na grudzień i może jakieś opady śniegu żeby zmienić trochę ten krajobraz. W
ciastkarnia na kruchym spodzieCiągle pochmurno, wieje i pada, zdecydowanie wiosna nie jest moją ulubioną porą roku. Nie cierpię jakoś szczególnie z braku słońca (chyba pomału zaczynam się przyczajać do
ciastkarnia na kruchym spodziePrzepis czekał rok na zrealizowanie. Pierwszy raz zobaczyłam go w zeszłym roku szukając przepisów na wielkanocną babkę. Ciasto idealnie nadaje się świąteczny stół jest smaczne, a
ciastkarnia na kruchym spodzieOd wczoraj kolejny dłuższy weekend czyli przede mną jeszcze wolny poniedziałek. Pogoda w dalszym ciąg słoneczna, w niektóre dni aż za bardzo. Jednym słowem żyć nie
ciastkarnia na kruchym spodziePowroty do domu bywają ciężki. Wyjeżdżać się nie chce bo to pakowanie, przekładanie rzeczy itp. ale jak się człowiek na miejscu rozleniwi to batami go nie
ciastkarnia na kruchym spodzieJesień kojarzy mi się z ciepłą herbatą, ciekawą książką, kocem i rogalikami drożdżowymi. Zapraszam na jeden z moich ulubionych przepisów :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z
Przepisy AleksandryBrązowienie to oznaka że beza się przypaliła i będzie sucha w środku. Finalnie ma wyjść mięciutka w środku ze słodką delikatna skorupką, która jest bardzo krucha, także bardzo ostrożnie przenoście ją na paterę do ciasta. Można zostawić bezę na całą noc by odczekała przed podaniem kilka godzin, Podawać na zimno! Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z mascarpone
KreatywnePinyużyć owoców z puszki lub zrezygnować z nich całkowicie. W każdym z ty ch wariantów sernik będzie udany i smaczny :) Polecam :) Kruchy spód: 150 g mąki pszennej 80 g masła, zimnego 20 g smalcu, zimnego ( smalec zwiększa kruchość ciasta, ale nie jest konieczny, w jego miejsce można dać masło ) 2 czubate łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody(...)maliny, jeżyny, czereśnie, borówki amerykańskie, jagody ) około pół szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Kruchy spód: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko, cukier puder, wodę oraz pokrojone w kosteczkę masło i smalec. Wszystkie składniki posiekać nożem łącząc ze sobą, następnie zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do woreczka i schłodzić
Opowieści z piekarnikaciasto wałkiem, to bąbelków będzie całkiem sporo. Inne faworki jakie zdarzyło mi się jeść były a to bardziej miękkie, a to bardziej kruche. Te, może dlatego, że są wspomnieniem z dzieciństwa, smakują mi najlepiej. Pamiętajmy, aby do ciasta zawsze dodać łyżkę spirytusu, wódki czy octu, która zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto tłuszczu. Babcia radziła dorzucić do smalcu… bo faworki drodzy
Mieszam w Garnkuminut. Składniki: 500 g mąki gryczanej, 300 g masła lub margaryny roślinnej, 200 g cukru, 3 żółtka. Przygotowanie: Kruche ciasteczka z mąki gryczanej – przepis Wymieszać składniki i dobrze je razem ugniatać przez jakieś 10 minut. Następnie rozwałkować ciasto do grubości 1,5 cm. Wykroić z niego ciasteczka w dowolnej formie (u mnie wyszły banalne kółka). Rozłożyć na natłuszczonej formie
MODA NA BIO