kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:385/648)

PYSZNA BABKA PIASKOWA + FILMIK 127

Babka piaskowa to pyszne ciasto pieczone w formie keksowej. Jest smaczna, delikatna i lekko krucha. Zawsze się udaje i pięknie rośnie, polecam ten przepis.  SKŁADNIKI :  150 g masła  150 g maki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego PRZYGOTOWANIE :  Wszystkie składniki powinny być(...)oraz olejek,cały czas nie przestając miksować  Następnie mąki wsypujemy z proszkiem do pieczenia i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem. Formę keksową o  wymiarach 20/10 cm wyłożyć folią aluminiową i  wypełnić ciastem. Piec w temperaturze 160-170%C przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem czy babka jest całkowicie

Kulinarne Fantazje Marioli
Góralska tarta z oscypkiem, pomidorami i rukolą 203

Letnia tarta po której zostało już tylko wspomnienie, bo była na wczorajszy obiad, a znikła szybciej niż powstała. Pyszna krucha i w dodatku nadziana tak jak lubię.. Ciasto:  - 250 g mąki pszennej  - 125 g masła  - 1 łyżeczka soli  - 2 żółtka  - 4 łyżki zimnej wody Dodatkowo: - 4 małe oscypki, mogą też być korboce - 4 pomidory

Apetyczna babeczka
Mini mazurki czekoladowe 133

mini tart, u mnie wyszło 6 sztuk. Ciasto na dnie nakłuć widelcem. Foremki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni, funkcja góra-dół. Upieczone kruche spody wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Przygotować czekoladowe nadzienie. Do garnuszka wlać śmietankę i postawić na ogniu. Dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać aż czekolada całkowicie

Monia miesza i gotuje
tarta z duszonym porem i łososiem 131

Łosoś, por i koperek to połączenie, które sprawdza się zawsze i w każdej sytuacji. Tak zwany klasyk. Tak samo jak tarta na kruchym spodzie. Połączmy to w całość i jedzmy :) Składniki: ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli farsz: - 100 g łososia wędzonego dobrej jakości - bardzo duży por (biała + jasnozielona część) - koperek

Cook&Love
Polędwiczka z pieczarkami w cieście 98

Prosta w przygotowaniu, krucha polędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 1 duża polędwiczka wieprzowa • 1 płat ciasta francuskiego • 300 g pieczarek • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku • 1 cebula • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Polędwiczkę natrzeć solą

To co kocham
Cytrynowe pajączki na Halloween 96

formy. Wystarczy zwykła okrągła foremka, czy nawet kieliszek oraz sprawne ręce i trochę cierpliwości (wałkowanie nóżek i ich przyklejanie troszkę trwa). Ciasteczka są bardzo smaczne, kruche, ale nie twarde, o przyjemnym, delikatnym, cytrynowym smaku. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem, a pieczenie i dekorowanie zostawić na drugi dzień, ponieważ po wyrobieniu ciasta, musi ono pole żakować kilka godzin w lodówce. Oczy pajączków

MyCookBook.pl
sernik z malinami 127

składniki na cisto kruche: 230 g mąki 150 g masła, schłodzonego 1 żółtko 70 g cukru pudru 1 łyżka zimnej wody wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder, żółtko, wodę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę.Wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy

Domowy Smak Jedzenia
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM i TRUSKAWKAMI 127

Kruchutkie, rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami, rabarbarem i chrupiącą maślaną kruszonką. Piekę je na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu jest cieniutkie i

cool and minty
Rogale marcinkowickie 132

jeszcze pomalować lukrem utartym z cukru pudru i gorącej wody i przykleić na nim posiekane orzechy lub mieszankę posiekanych orzechów i migdałów. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe i półfrancuskie najlepsze są wciąż odrobinkę ciepłe, kruche na zewnątrz, miękkie wewnątrz,  ale i w kolejnym dniu są warte swoich ok. 400 kalorii - spalić można przez godzinę szybkiego marszu w tempie

I tu będę miała takie te
Czekoladowe ciastka sandwich 170

popularne. Dzisiejsze czekoladowe ciastka nie są tak wypasione jak sandwich, które przyrządziła tydzień temu ale nie mniej smakowite. Czekoladowe ciastka lubią chyba wszyscy. Te są kruche, połączone lekkim kremem. Czekoladowe ciastka Składniki: 18 sandwich Ciasto na ciastka 250 g mąki 3 czubate łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 g masła 180 g cukru 1 duże żółtko

codojedzenia
" 5 - minutowe ciasta z kubka" Jennifer Lee - recenzja 207

Hej :)) Dzisiaj mam dla Was recenzję książki o ciastach z kubeczka. Szybkie, bo 5 minutowe, smaczne i delikatne :) W książce jest prawie 100 przepisów na takie

kruche babeczki
15 pysznych przepisów na piknik 124

pieczonymi warzywami , w której pszenicę farro możecie zamienić na kaszę pęczak, jaglaną lub bulgur. Wytrawne tarty Piknikowe menu urozmaicą wytrawne tarty na cieśnie francuskim lub kruchym. Bardzo lubię tę z botwinką, gorgonzolą i jajkiem . Ciasto francuskie podzielone jest na kwadraty, więc tarty nie trzeba kroić.  Owińcie poszczególne kawałki w papier śniadaniowy i włóżcie na płasko do pudełka lub papierowej

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche ciasteczka ślimaczki 662

Kruche i proste ciasteczka ślimaczki z jasnego i ciemnego ciasta. Idealne na podwieczorek do herbatki. Szybko się je robi i szybko znikają. składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 0,5 szklanki cukru pudru 120 g zimnego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
DORSZ W TEMPURZE 144

mąki pszennej ze 100 ml zimnej,wręcz lodowatej wody (może też być woda gazowana) i dodać szczyptę soli. Można dodać do ciasta kostki lodu. Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste. Cudownie kruche i cieniutkie jak mgiełka. Rybę smażyłam w głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury 160-180 stopni.Należy uważać aby kawałki nie stykały się ze sobą. Usmażone kawałki

potrawyregionalne
Naleśniki owsiane 226

zobaczyłam kiedyś u Kasi z bloga  Świat pachnie szarlotką . A ponieważ zachwalała właściwości owsianej mąki, postanowiłam i ja spróbować.  Moje naleśniki wyszły bardziej kruche niż zwykłe pszenne, ale bardzo delikatne w smaku. Ciasto gorzej rozprowadza ło się po patelni, musiałam uważać aby przy przewracaniu naleśników nie porwać. Ale sądzę że to kwestia oswojenia się z nieco inną konsystencją

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania