kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:387/648)

Kruche ciasteczka z budyniem- przepis bezglutenowy 260

wiedziałam na co mam ochotę na początku myślałam o drożdżówkach  z budyniem, później o rogalikach ale jakoś zauważyłam że ciasto drożdżowe to w wersji bezglutenowej kompletnie mnie nie lubi...wiec nie ryzykowałam i  wyszły mi  kruche ciasteczka z budyniem...choć zamysł był na drożdżowe ciasteczka ...niestety w kuchni bezglutenowej duża część szczęścia przy przyrządzaniu przez laika(...)dodajemy drożdże, cukier dokładnie mieszamy. Jajka, olej, mleko mieszamy razem dodajemy do mąki i miksujemy około 5 min na średnich obrotach. odstawiamy na 30 min. i ponownie mieszamy jeśli ciasto nie da sie wyrobić gdyż jest za rzadkie dodajemy więcej mąki ja dodałam kukurydzianej. Wyrabiamy bardzo dokładnie aż ciasto będzie samo odchodziło od dłoni.  Formujemy kuleczki, spłaszczamy na kształt

NaKońcuJęzyka
Babeczki z migdałami i czekoladą 175

razu pomysł mi się spodobał, gdyż mój synek uwielbia midgały i ja też. Wykonanie jest raczej mało pracochłonne, zresztą ja miałam pomocnika, więc przygotowanie ciasta poszło w ekspresowym tempie. Uważam, że babeczki są pyszne. Kruche, słodkie w sam raz do popołudniowej kawy. Jedyne co zmieniłabym w przepisie to ilość masła - podczas pieczenie wytapia się.  Nie wiem jak jest(...)migdały i szpatułką wymieszałam. Następnie dodałam masło – dokładnie wymieszałam. Na końcu dodałam posiekaną czekoladę mleczną. Z uwagi na to, że do pieczenia służy mi piekarnik gazowy jeszcze przed wykonaniem ciasta podłączyłam, aby dobrze się nagrzał. Przy pieczeniu ustawiam temperaturę 180 stopni. Nie mam jeszcze do końca wyczucia co do temperatury pieczenia zwłaszcza ciast, ale wiem, że nie może być zbyt

apetytnapieczenie
Ciastka Różowa Pantera 163

Ciasteczka z rodziny tych spiralnie zakręconych . Odrobina czerwonego barwnika i apetyczne dwukolorowe ciacha gotowe. Po zagnieceniu rozdzielamy ciasto na dwie części, jedną barwimy na różowo i w charakterystyczny sposób sklejamy poszczególne wałeczki w szachownicę. Naturalnie kruche i maślane, do herbatki jak znalazł ;). Składniki: (na ok. 35 sztuk)   150 g zimnego masła 75 g cukru pudru kilka(...)żółtka kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego Przygotowanie: Masło, mąkę i cukier puder wyrobić palcami na kruszonkę, dodać aromat, żółtka i zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić je na 2 równe części. Do jednej dodać kilka kropel czerwonego barwnika, wyrobić, by uzyskać różowe ciasto. Obie części schłodzić w lodówce przez 30 minut (lub dłużej). Po tym czasie

Nastoletnie Wypiekanie
Niezły Dym 134

wypiekane przez 90 sekund w piecu szamotowym opalanym drewnem w temperaturze 500°C. Ta dbałość o szczegóły pozwala uzyskać idealny placek na cienkim kruchym spodzie z cudownie puszystym rantem. Jednak pizza to oczywiście nie tylko ciasto, ale również dodatki. W Niezłym Dymie będziemy mogli spróbować prawdziwej Margherity z oryginalnymi pomidorami San Marzano , rosnącymi na polach wulkanicznych na południe

Food Square
Bananowo-budyniowe marzenie 211

Bardzo szybki, bardzo prosty BARDZO SMACZNY placuszek. Polecam ! Spód: 250-300g kruchych ciastek ( ja użyłam herbatniki i ciasteczka amaretti ) 2 łyżki masła 1 łyżka wody Zmielić ciastka, pod koniec dodać masło i wodę. Powstałym ciastem wylepić tortownicę ( małą - śr. 20 cm ). Zapiec 15 minut w 170 stopniach. Nadzienie: 1 łyżka żelatyny - rozpuścić w 70 ml wrzątku. 1,5 szkl(...)wlać mleko, dodać cukier, mąkę i żółtka - dokładnie połączyć. Zagotować ciągle mieszając - aż masa zacznie gęstnieć. Wyłączyć. Dodać żelatynę. Odstawić do wystudzenia. 3 banany pokroić w plastry, ułożyć na kruchym spodzie, zalać ostudzoną masą. Chłodzić w lodówce min. 3 godziny. Udekorować bitą śmietaną i ciasteczkami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto półkruche ze śliwkami i kruszonką 132

sezonie pojawiło się na blogu kilka nowych ciast ze śliwkami: puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik chrupiące i kruche plum pie - klik delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc

Słodkie inspiracje
Babeczki z kremem śmietankowym i malinami 314

Kruche babeczki, z delikatnym kremem i świeżymi owocami - idealny deser na zakończenie lata... Babeczki zawsze sprawdzają się na wszelkich imprezach, szczególnie tych dla dzieci, ponieważ są idealne na jeden kęs. Krem jest puszysty i wyjątkowo delikatny, wspaniale się łączy ze świeżymi owocami. Inspiracja Babeczki : 2 szklanki mąki pszennej,  180g masła lub margaryny,  1/2 szklanki cukru pudru(...)łyżka śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło oraz śmietanę i żółtka. Posiekać. Dodać drobno posiekaną skórkę z cytryny, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie wylepić dno 20 foremek na babeczki. Nakłuć widelcem i piec około 15minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 420ml mleka, budyń śmietankowy

Z miłości do słodkości
Makowiec z jabłkami na kruchym cieście 159

Makowce i wszelkie ciasta makowe uwielbiają moi domownicy. Szukałam długo przepisu na makowiec na kruchym spodzie i dodałam do tego jeszcze jabłka.  Powiem szczerze, że wyszedł bardzo dobry i bardzo szybko „wyparował”  Składniki: 1 duża puszka masy makowej 250 g masła lub margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki(...)śmietany 4 łyżki bułki tartej 4 duże jabłka Sposób wykonania: Mąkę przesiać a następnie dodać do niej masło lub margarynę,  proszek do pieczenia, śmietanę, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto a następnie podzielić na dwie części w proporcjach 70 % i 30 %. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny. Przed wyjęciem ciasta jabłka obrać

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto Popapraniec 372

Ostatnio na chwilę zniknęłam, ale wróciłam do Was i chcę zaprosić na kawałek pysznego ciasta. Nazwa jego jest dość specyficzna, ale gdy tylko zobaczyłam, że zawiera w sobie jabłka, to wiedziałam, że kiedyś je zrobię. Kocham z nimi wypieki, więc nie mogło stać się inaczej. Przepis trochę zmodyfikowałam, ale to też już norma. Po pierwsze pominęłam mak – nie przepadam(...)rozdzielałam warstw, kakao i wiórki. Wszystkie te składaniki dodałam do jednej. Wyszło pyszne ciacho z kremem, które zostało przełamane musem z jabłek. Inspiracja: blog kruche babeczki Składniki na formę 30 cm x 25 cm na ciasto: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 kopiasta łyżka kakao 1 szklanka mąki

Fabryka pomysłów
Tarta z rabarbarem na cieście orkiszowym 136

rabarbarem to moje ostatnie odkrycie. Kruchy spód na bazie orkiszowej mąki i prawdziwego masła, kwaskowe nadzienie z rozpieczonego rabarbaru z nutką cynamonu i kratkowany chrupiący wierzch - fantastyczne połączenie! Po wystudzeniu i przekrojeniu wylewa się z niego pyszny rabarbarowy sos, który szczególnie upodobały sobie obie moje dziewczyny. I tak z upieczonego w sobotni ranek ciasta, wieczorem pozostały jedynie okruszki

Kulinarne Inspiracje
Kruche ciasteczka maślane z czekoladą 233

inny ulubiony dodatek albo jedynie (i aż!) maślane rozpływające się w ustach świeżo wyjęte z piekarnika.. No no... Sposobów jest wiele. Jedno jest pewne - ciasteczka są kruche, maślane, delikatne - czego można chcieć więcej gdy ma się ochotę na słodkie małe co nieco?! Po prostu pychaaaa! Składniki: 200 g miękkiego dobrego masła 250 g mąki pszennej(...)polania ciasteczek oraz zamiast 5 łyżek cukru trzcinowego użyłam 3,5 łyżki drobnego białego cukru. Zmianie uległ także kształt, w oryginalnym przepisie ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia kształtne kruche ciasteczka, ja powycinałam z nich ozdoby. To jaki będą miały kształt Wasze ciasteczka zostawiam do Waszej kulinarnej słodkiej fantazji

Zasmakuj Kuchni
Rurki z bitą śmietaną 150

Wachowicz. Polecam, bo się sprawdza. Dałam trochę więcej masła niż było w oryginale, po prostu moja kostka ma 227g. Warto się pokusić i ciasto rozwałkować naprawdę cienko. Rurki z bitą śmietaną przywołały smak z dzieciństwa. Bardzo kruche, delikatne i aromatyczne. Trudno poprzestać na jednej, a co niektórym będzie trudno nawet na dwóch. Rurki przygotowane w ten sposób (już nadziane śmietaną

mojewypiekiinietylko
Rewelacyjna tarta bez pieczenia, z kremem i owocami 183

Bardzo smaczna tarta bez pieczenia! Kruchy spód wypełniony delikatnym, śmietanowym kremem z dodatkiem letnich, soczystych owoców. Nie zawsze obchodzę urodziny w dzień urodzin, bo przecież często wypadają w środku tygodnia i ciężko byłoby niektórym bliskim do mnie zajrzeć. W tym roku też się tak stało i prawdę mówiąc nie spodziewałam się nikogo. Nie piekłam ciasta, odpuszczając sobie i planując

Smaczna Pyza
Szarlotka z rabarbarem i truskawkami 131

Szarlotka która jest moją ulubioną. Nie przesłodzona, krucha, i znika jeszcze ciepła. Nadzienie fajnie się rozpływa. Ma delikatny smak truskawek i rabarbaru. U mnie nie zdążyła przestygnąć, bo nie mogliśmy się jej oprzeć.  składniki ciasto: 150 g masła zimnego 50 g smalcu 260 g mąki pszennej 4 żółtka sól szczypta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru

wesoła kuchnia
Szarlotka na mące żytniej z czekoladowym piankowym puddingiem 167

zagnieść do otrzymania kruszonki. 3. Podzielić na 2 części i wyłożyć połowę kruszonki na spód brytfanki, delikatnie przycisnąć do spodu, spód będzie kruchy-bardziej sypki, jeśli chcesz by był zwarty dodaj więcej masła bądź kolejne jajko- ciasto będzie się bardziej lepić. 4. podpiec spód  Piec: w temperaturze 180-200 stopni, najpierw spód około 15-30 minut W tym czasie

KreatywnePiny