kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:387/648)

Sernik klasyczny 141

kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam, dodałam natomiast gotową mieszankę przypraw do sernika ) Wykonanie: Kruchy spód: W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem posiekać nożem, następnie szybko zagnieść do otrzymania kuli jednolitego, gładkiego ciasta. Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około(...)wylepić nim jej spód. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić no piekarnika i podpiekać przez 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.   Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg

Opowieści z piekarnika
Makowiec na kruchym spodzie 214

Podzielę się dzisiaj z Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV Blacha : 20x28   Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g - żółtka(...)masę na ogniu ok. 3 minut.Kiedy składniki , ładnie się ze sobą połączą , zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę , wylewamy na ciasto. Wysypujemy na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia , wbijamy same żółtka ,miękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto

Słodkości i nie tylko
Babka piaskowa cytrynowa 295

piaskowa to świetna alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych bab. Robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania. Jest lekko krucha, ziarnista, o wyraźnym cytrynowym smaku. Do tego duuużo lukru, dzięki któremu ciasto nie wysycha tak szybko i jest jeszcze bardziej cytrynowe. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka

Kulinarne Inspiracje
Tarta z borówką amerykańską 200

szybka i łatwa krucha tarta z masą budyniową i owocami. Możemy do niej dodać jagody, maliny, porzeczki, wiśnie, morele..., czyli co tylko zapragniecie. Jak pisałam poprzednio moje krzaczki  z borówką amerykańską oszalały i uginają się od nadmiaru owoców, więc dziś w tarcie wylądowały właśnie one.  Do zrobienia masy wykorzystałam trzcinowy cukier Muscovado, który(...)nadał jej apetycznego  złocistego koloru. Tarta  z borówką amerykańską Proporcje na formę do tarty o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 140 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 30 g cukru pudru Masa budyniowa: 420 g jogurtu greckiego 110 trzcinowego cukru Muscovado 1 łyżka  cukru waniliowego 2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowa chmurka 1556

Dziś zapraszam na pyszną, lekką tartę na kruchym spodzie z truskawkową galaretką, kremem śmietankowym z mascarpone oraz chrupiącą migdałową bezą. Pyszności <3 Zainspirował mnie przepis ze strony ' Świat Ciasta '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Składniki

My Culinary Art
Ciastka/babeczki "grzybki" 179

grubości ciasta po rozwałkowaniu). Kiedy Mama piekła jakieś ciasteczka czy babeczki z kremem zawsze zagniatała potrójną, a nawet poczwórną porcję ciasta, a następnie angażowała nas do pomocy (czworo dzieci i nikogo nie trzeba było namawiać). Foremek do kruchych babeczek ma całe mnóstwo, bo w piecu mieściły się aż 3 czy 4 duże brytfanny (i ja właśnie na tych starych maminych(...)zajęcie dla czwórki rozrabiaków, by w spokoju robić inne rzeczy ;) w końcu po wyrobieniu ciasta, zanim uporaliśmy się wykrawaniem mijało sporo czasu do momentu pieczenia! A potem jeszcze je "sklejaliśmy" jeśli to były ciastka z dżemem lub napełnialiśmy kremem i owocami jeśli kruche babeczki, więc to był cały wieczór, kiedy nie plątaliśmy się pod nogami! :) A pieczone były wtedy zawsze

Kolorowy Przepisownik
Jaglany sernik na owsiano - żytnim spodzie 230

zrobiłam to ciasto po raz pierwszy, tak bardzo nam zasmakowało, że zajadaliśmy się nim i delektowaliśmy cały czas :) I kiedy uświadomiłam sobie, że nie zrobiłam przecież zdjęcia na bloga - ciasta już nie było! ;) Mój mąż był z tego powodu bardzo zadowolony i nie musiał mnie długo przekonywać, że muszę je zrobić jeszcze raz czym prędzej. Tym sposobem u nas wciąż(...)najlepiej rękami, gdyż jest ona bardzo gęsta i kleista. Pieczemy w temp. 190 st. przez 15-20 minut. Spód gotowy! Jest naprawdę rewelacyjny, lekko kruchy, ale wilgotny i bardzo miękki - po prostu idealny pod każde ciasto! Ale, dość zachwytów nad owsiano - żytnim spodem - czas przejść do królowej dzisiejszego ciasta - kremowej masy serowo - jaglanej! Składniki na masę: 1 szklanka kaszy jaglanej

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kruche ciasteczka z budyniem- przepis bezglutenowy 251

wiedziałam na co mam ochotę na początku myślałam o drożdżówkach  z budyniem, później o rogalikach ale jakoś zauważyłam że ciasto drożdżowe to w wersji bezglutenowej kompletnie mnie nie lubi...wiec nie ryzykowałam i  wyszły mi  kruche ciasteczka z budyniem...choć zamysł był na drożdżowe ciasteczka ...niestety w kuchni bezglutenowej duża część szczęścia przy przyrządzaniu przez laika(...)dodajemy drożdże, cukier dokładnie mieszamy. Jajka, olej, mleko mieszamy razem dodajemy do mąki i miksujemy około 5 min na średnich obrotach. odstawiamy na 30 min. i ponownie mieszamy jeśli ciasto nie da sie wyrobić gdyż jest za rzadkie dodajemy więcej mąki ja dodałam kukurydzianej. Wyrabiamy bardzo dokładnie aż ciasto będzie samo odchodziło od dłoni.  Formujemy kuleczki, spłaszczamy na kształt

NaKońcuJęzyka
Babeczki z migdałami i czekoladą 152

razu pomysł mi się spodobał, gdyż mój synek uwielbia midgały i ja też. Wykonanie jest raczej mało pracochłonne, zresztą ja miałam pomocnika, więc przygotowanie ciasta poszło w ekspresowym tempie. Uważam, że babeczki są pyszne. Kruche, słodkie w sam raz do popołudniowej kawy. Jedyne co zmieniłabym w przepisie to ilość masła - podczas pieczenie wytapia się.  Nie wiem jak jest(...)migdały i szpatułką wymieszałam. Następnie dodałam masło – dokładnie wymieszałam. Na końcu dodałam posiekaną czekoladę mleczną. Z uwagi na to, że do pieczenia służy mi piekarnik gazowy jeszcze przed wykonaniem ciasta podłączyłam, aby dobrze się nagrzał. Przy pieczeniu ustawiam temperaturę 180 stopni. Nie mam jeszcze do końca wyczucia co do temperatury pieczenia zwłaszcza ciast, ale wiem, że nie może być zbyt

apetytnapieczenie
Ciastka Różowa Pantera 153

Ciasteczka z rodziny tych spiralnie zakręconych . Odrobina czerwonego barwnika i apetyczne dwukolorowe ciacha gotowe. Po zagnieceniu rozdzielamy ciasto na dwie części, jedną barwimy na różowo i w charakterystyczny sposób sklejamy poszczególne wałeczki w szachownicę. Naturalnie kruche i maślane, do herbatki jak znalazł ;). Składniki: (na ok. 35 sztuk)   150 g zimnego masła 75 g cukru pudru kilka(...)żółtka kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego Przygotowanie: Masło, mąkę i cukier puder wyrobić palcami na kruszonkę, dodać aromat, żółtka i zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić je na 2 równe części. Do jednej dodać kilka kropel czerwonego barwnika, wyrobić, by uzyskać różowe ciasto. Obie części schłodzić w lodówce przez 30 minut (lub dłużej). Po tym czasie

Nastoletnie Wypiekanie
Niezły Dym 124

wypiekane przez 90 sekund w piecu szamotowym opalanym drewnem w temperaturze 500°C. Ta dbałość o szczegóły pozwala uzyskać idealny placek na cienkim kruchym spodzie z cudownie puszystym rantem. Jednak pizza to oczywiście nie tylko ciasto, ale również dodatki. W Niezłym Dymie będziemy mogli spróbować prawdziwej Margherity z oryginalnymi pomidorami San Marzano , rosnącymi na polach wulkanicznych na południe

Food Square
Bananowo-budyniowe marzenie 204

Bardzo szybki, bardzo prosty BARDZO SMACZNY placuszek. Polecam ! Spód: 250-300g kruchych ciastek ( ja użyłam herbatniki i ciasteczka amaretti ) 2 łyżki masła 1 łyżka wody Zmielić ciastka, pod koniec dodać masło i wodę. Powstałym ciastem wylepić tortownicę ( małą - śr. 20 cm ). Zapiec 15 minut w 170 stopniach. Nadzienie: 1 łyżka żelatyny - rozpuścić w 70 ml wrzątku. 1,5 szkl(...)wlać mleko, dodać cukier, mąkę i żółtka - dokładnie połączyć. Zagotować ciągle mieszając - aż masa zacznie gęstnieć. Wyłączyć. Dodać żelatynę. Odstawić do wystudzenia. 3 banany pokroić w plastry, ułożyć na kruchym spodzie, zalać ostudzoną masą. Chłodzić w lodówce min. 3 godziny. Udekorować bitą śmietaną i ciasteczkami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto półkruche ze śliwkami i kruszonką 121

sezonie pojawiło się na blogu kilka nowych ciast ze śliwkami: puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik chrupiące i kruche plum pie - klik delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc

Słodkie inspiracje
Babeczki z kremem śmietankowym i malinami 306

Kruche babeczki, z delikatnym kremem i świeżymi owocami - idealny deser na zakończenie lata... Babeczki zawsze sprawdzają się na wszelkich imprezach, szczególnie tych dla dzieci, ponieważ są idealne na jeden kęs. Krem jest puszysty i wyjątkowo delikatny, wspaniale się łączy ze świeżymi owocami. Inspiracja Babeczki : 2 szklanki mąki pszennej,  180g masła lub margaryny,  1/2 szklanki cukru pudru(...)łyżka śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło oraz śmietanę i żółtka. Posiekać. Dodać drobno posiekaną skórkę z cytryny, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie wylepić dno 20 foremek na babeczki. Nakłuć widelcem i piec około 15minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 420ml mleka, budyń śmietankowy

Z miłości do słodkości
Makowiec z jabłkami na kruchym cieście 149

Makowce i wszelkie ciasta makowe uwielbiają moi domownicy. Szukałam długo przepisu na makowiec na kruchym spodzie i dodałam do tego jeszcze jabłka.  Powiem szczerze, że wyszedł bardzo dobry i bardzo szybko „wyparował”  Składniki: 1 duża puszka masy makowej 250 g masła lub margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki(...)śmietany 4 łyżki bułki tartej 4 duże jabłka Sposób wykonania: Mąkę przesiać a następnie dodać do niej masło lub margarynę,  proszek do pieczenia, śmietanę, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto a następnie podzielić na dwie części w proporcjach 70 % i 30 %. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny. Przed wyjęciem ciasta jabłka obrać

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania