kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:396/648)

Kruchy placek królewski 220

Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru pudru 25 dag masła (1 kostka) 4 jajka 10 dag bezpestkowych rodzynek alkohol (brandy, koniak) do namoczenia rodzynek

Gorący kąsek
Brownie z masą serową 160

tym razem na weekend proponuję prosty czekoladowy przepis. Ciasta typu Brawnie są mokre mocno czekoladowe i bardzo smaczne. Do tego nie jest ono trudne do wykonania

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 290

Ciasto się skończyło, pączki odeszły z tłustym czwartkiem no i co tu zjeść w niedzielę do kawy? Jeżeli na coś na pewno nie mam ochoty w

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pączki pieczone z karmelem 139

W tym tygodniu tłusty czwartek czas więc na porzucenie diety i tłuste smakołyki. Ja nie przepadam za tradycyjnymi wypiekami serwowanymi w tym okresie, staram się je

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szarlotka 2 472

okres jesienno-zimowy)... Mniam. Idę po kolejny kawałek. A jeśli chodzi o samą szarlotkę. Jest pyszna, krucha - taka jaką lubię najbardziej! Bardzo polecam. Szarlotka PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200 °C | Czas pieczenia: ok. 40 min  Ciasto 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 margaryna KASIA 2łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 4 żółtka zapach waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki smalcu Masa

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik żurawinowy 128

twarogu mielonego 8 łyżeczek dżemu żurawinowego 4 jajka 4 łyżki cukru 1 kisiel o smaku żurawinowym 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowanym ciastem wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Masa(...)miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier, mąkę i proszek z kisielu. Na koniec dżem żurawinowy. Miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego połączenia składników. Masę równo rozprowadzamy na podpieczonym kruchym spodzie, przykrywamy blaszkę folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i wstawiamy do piekarnika. Uwaga: piekarnik powinien być jeszcze ciepły po zapiekaniu spodu, ale na nowo włączamy dopiero po wstawianiu sernika

Kolorowy Przepisownik
MAZUREK CYTRYNOWY (Z LEMON CURD) 739

cytrynowej wersji, z lemon curd. Ten pyszny, cytrynowy krem zrobiłam tym razem na odrobinie oleju, aby uniknąć dodatku kolejnej porcji masła, która i tak już znajduje się w spodzie ciasta. Taki lemon curd jest równie pyszny, a na pewno zdrowszy i mniej kaloryczny, ale jeśli jesteście tak ja ja wiernymi fanami klasycznego lemon curdu to odsyłam Was do tego przepisu(...)rzepakowy lub oliwa z oliwek) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: np. płatki migdałów, plasterki cytryny, rozpuszczona biała czekolada - do dekoracji WYKONANIE: KRUCHY SPÓD: Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się dobrze połączyć, ciasto będzie jednolite i elastyczne, nie powinno kleić

Słodko-Słony Świat Ilony
Miodownik z kremem budyniowym. 154

sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego.  Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu

Kuchnia Łukasza
Miodownik z kremem budyniowym. 285

sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego.  Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu

Kuchnia Łukasza
Placek cytrynowy z bezą 146

Placek cytrynowy z bezą. Raj dla podniebienia. Kwaskowata masa przełamana słodyczą bezy. A całość na kruchym cienkim spodzie. Masa cytrynowa (lemon curd) po upieczeniu powinna być  lekko kremowa. Beza z wierzchu chrupiąca, a w środku piankowa. Takie ciasta bardzo lubię i bardzo szybko znikają. Więcej przepisów znajdziesz na moim blogu w zakładce CIASTA. Inspiracja Książka Wypieki Świata Ciasto

O kuchni z uczuciem
ciasteczka orzeszki 3744

wycieka bokiem z formy to znaczy, że kulki ciasta są za duże i trzeba lepić mniejsze.  Jeśli po upieczeniu ciasta będzie za dużo po bokach orzeszka to trzeba je obciąć póki jest jeszcze ciepłe, wystudzone ciastka będą bardzo kruche.  Lepiej zdejmować ciastka z wypukłej strony niż wydłubywać z otworków. Jeśli masa orzechowa jest gładka, bez kawałków orzechów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekane szparagi i rzodkiewkowe historie 152

propozycja na wspólne przygotowanie zapiekanych szparagów, nie mogłam więc sobie odmówić upieczenia tego niezwykle apetycznie prezentującego się dania. W gazecie podano przepis na kruchy spód, a w rogu strony umieszczono notatkę z poradą, sugerującą użycie ciasta filo. Skorzystałam z niej skwapliwie, bowiem w zamrażarce zalegało pół opakowania, na które nie miałam pomysłu. Ostatnio jesteśmy na etapie czyszczenia zapasów, więc zużycie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Delikatny i puszysty sernik cytrynowy 173

Lubię zaskakiwać najbliższych nowymi smakami, dodatkami. Na święta postanowiłam przygotować sernik w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie. Reakcja rodziny – uśmiechy i prośba, by ta wersja sernika pojawiała się o wiele częściej. Zachęcam i Was do spróbowania. Dodatkowym atutem tego ciasta jest fakt, że tak przygotowany sernik wyjdzie nawet z bardzo wilgotnego sera z wiaderka. Spróbujcie. Delikatny(...)piasek". Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika. Do większej miski wsypujemy 2 łyżki kaszy manny, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dodajemy cały ser, miksujemy krótko

Słodkie okruszki
Ekspresowe ciasto wiśniowe 2158

Pyszne ciasto które ekspresowo można zrobić w kilka chwil  Składniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody  Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować(...)warstwa ciastek moczona w likierze, reszta kremu i ciastka  moczone w likierze a na górę polewa 3. Polewa Czekoladę i masło rozpuścić dodać troszkę wody  posmarować górę ciasta ozdobić wg uznania, ja dałam kandyzowane  wiśnie i listki mięty Z okazji 3. urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool pragnę życzyć wielu miłych gości, wielkiej popularności, słonecznych dni, nowych pomysłów, jeszcze

W królestwie smaków Beaty
Zapach cynamonu 143

Wszystko za sprawą NS, który wpadł znienacka -  bardzo to miła była wizyta oczywiście. A ciastu nic się nie stało. I dzisiaj dało z siebie wszystko - wałek nieznacznie mu pomógł.  Kiedy zobaczyłam na stronie   Zapach rozmarynu  przepis na kruche, cynamonowe ciasteczka wiedziałam, że to jest to, czego mi potrzeba. Na myśl przyszły mi ciastka, które bardzo często(...)ciasto jest dość lepkie i niezbyt dobrze się wałkuje - trzeba dość sporo podsypać mąką. Efekt jednak wynagradza cały trud! W stosunku do oryginału dałam więcej cynamonu, odrobinę przyprawy do piernika (to chyba ten czas , że pasuje niemal do wszystkiego) i kakao - tamte ciasteczka miały piękny, złoto-brązowy kolor.  Można wycinać dowolne kształty - u mnie, jak we wspomnieniach - serduszka. Kruche

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania