kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:394/648)

Ciasteczka walentynkowe 122

Propozycja walentynkowa, szybka i prosta :) ciasteczka kruche w polewie czekoladowej, czyli dla tych, którzy chcieliby zrobić coś dla drugiej połowy :) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej, 215 g miękkiego masła(...)cukru, 2 cukry waniliowe, 1 łyżka luźnego smalcu, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Ciasto rozwałkujemy na ok. 3 mm i wycinamy serca foremkami :) Układamy na blaszce i pieczemy w temp. 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ˚ C ok. 10-15 minut, do zrumienienia. Ja piekę

Delicious Titbits
Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem 161

razem mamy coś dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche ciasteczka z mąki ryżowej z dodatkiem żurawiny i mocnym aromatem kokosa. Mam nadzieję, że i Wam będą smakowały :) Składniki - proporcje na około 45 ciasteczek 300 g mąki ryżowej 170 g oleju kokosowego 120 g brązowego cukru (można zastąpić erytrytolem, maltitolem lub ksylitolem) około 100 g wiórków kokosowych około pół szklanki żurawiny(...)bardzo duże jajko lub dwa małe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego duża szczypta soli  Uwaga: jeśli ciast jest zbyt twarde można dodać 2 łyżki bardzo zimnego mleka lub wody Do posmarowania kilka łyżek wody lub płynnego miodu wymieszanego z wodą w proporcjach 1:1 Uwaga: Jeśli macie problemy z zakupem mąki ryżowej, dobrej jakości oleju

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babeczki z kremem czekoladowo-orzechowym (Nutella) 372

Kruche babeczki w kształcie kwiatków to coś dla tych, którzy nie mają foremek na babeczki, ale mają foremki na muffinki :) Kwiatuszki wypełnione są kremem, który zrobiłam na bazie znanego smarowidła czekoladowo – orzechowego. Babeczki smakują dzieciom tym młodszym i tym starszym :) CIASTO NA BABECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła

https:KKuchniaMniam
Tarta limonkowa 536

Tarta limonkowa to bardzo prosta propozycja na słodką przekąskę do kawy - kruchy maślany spód i delikatne aksamitne nadzienie z białego serka. W przeciwieństwie do klasycznych serników, nadzienie nie upadnie po wyciągnięciu z piekarnika, więc nie wymaga specjalnego traktowania - takie ciasto po prostu musi się udać :) Foremka, w której piekłam tartę ma średnicę 25 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki

Ciastkozercy
ROGALIKI KRUCHO- DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 770

Rogaliki krucho- drożdżowe są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Miękkie, ciasto samo w sobie nie jest za słodkie (słodkości nadaje im nadzienie). Łatwo się je przygotowuje. Idealne do kawki lub na podwieczorek. W moim domu rogaliki znikają błyskawicznie i już wiem, że zawsze muszę robić je z podwójnej porcji ;) Z przepisu korzystam już wiele lat i zawsze wychodzą

Zrób to smacznie
HIT- Różowe miękkie ciastka malinowe 184

naszym życiu ??? To ponownie zapraszam was do odwiedzenia strony   www.uczymyjakslodzic.pl  W kilku słowach o samych ciastkach. Z wierzchu i od spodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnym smakiem malin i kontrastującym kwaskowym cytrusowym posmakiem. Poezja wśród wszystkich

vaniliowoczekoladowa
Tarta na orkiszowym spodzie z rabarbarem i migdałami. 140

rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika do 180-190C i pieczemy około 40 min. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.   Ciasto mimo trudności z jego wyłożeniem na blaszkę smakuje rewelacyjnie. Jest kruche i delikatne. Warte zachodu ;-)   Inspiracja pochodzi z tej strony

Radość kipiąca uśmiechem.
krucha tarta z leśnymi grzybami 122

chodzi - rozróżniam tylko podgrzybki ;-) ale ich pyszny smak oraz przyjemność chodzenia po lesie są wystarczającą frajdą. A jeśli dodam do tego, przygotowaną na kolację, kruchą tartę z grzybami i serami... Cóż, spróbujcie sami. składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 140 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany składniki na farsz: 1 1/2 szklanki leśnych grzybów (pokrojonych i obgotowanych) 1 duża

babka w formie
TARTALETKI Z TRUSKAWKAMI POD KRUSZONKĄ 205

Kruche babeczki kryjące w swoim wnętrzu truskawki pod pyszną kruszonką   SKŁADNIKI  Ciasto: 200 g mąki ½ kostki margaryny ½ szkl. cukru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 25 dag truskawek wiórki kokosowe Kruszonka: 4 łyżki margaryny, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru WYKONANIE Składniki na ciasto zagniatamy. Chowamy do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy foremki

słodki bratek
KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM 102

wykupią... Mogła bym tak jeszcze długo wyliczać, ale po co i tak się mój misterny plan posypał ;) Dlatego dzisiaj bez planowania, bardzo smaczne kruche babeczki, a później kino też z całkiem fajną babeczką :) SKŁADNIKI: ciasto 300 g mąki 50 g cukru pudru 3 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli budyń 150 ml mleka

Kuchnia w opałach
Tarta z gruszką i serem pleśniowym 153

Połączenie sera pleśniowego i gruszki jest rewelacyjne. Ta wytrawna tarta jest krucha i pyszna. Rewelacyjnie nadaje się na kolacje we dwoje. Składniki: ciasto: 300 g mąki 150 g masła szczypta soli 1 jajko nadzienie: 50 g masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka 200 g sera pleśniowego np. niebieski lazur 2 - 4 gruszki płatki migdałowe pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Wszystkie

Mama Gotuje
Mini rogaliki 87

Kruche i delikatne rogaliki z marmoladą zaspokoją zachcianki niejednego łasucha. Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 2 margaryny 4 jajka 10 dkg drożdży ok. 8-10 łyżek śmietany Nadzienie: słoik marmolady (ok 350g) Wierzch: cukier puder Sposób przygotowania: Składniki na ciasto posiekać ze sobą, zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do zimna- ok. 30 min. Ciasto rozwałkować, pokroić na małe kwadraty

Kuchnia w czekoladzie
Kruche talarki korzenne z żurawiną 120

Cudownie aromatyczne i niebiańsko kruche ciasteczka korzenne z dodatkiem suszonej żurawiny. Przepis prosty do bólu, ciasto łatwe w obróbce, wygodne, bo można je zagnieść nawet dwa dni wcześniej i spokojnie przechować w lodówce. Były miłym dodatkiem do gorącej herbaty, którą chętnie wypiliśmy po odwiedzinach grobów bliskich... Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Kruche rogaliki z marmoladą 149

Kruche rogaliki z marmoladą wykonałam w ramach testowania przepisu Buni . Samo ciasto jest uniwesalne. Ponieważ nie dodaje się do niego cukru, można wykorzystać go zarówno do rogalików ze słodkim nadzieniem, jaki wytrawnych pasztecików z nadzieniem pieczarkowym, mięsnym czy kapuścianym. Ciasteczka znikły w błyskawicznym tempie, a rodzina upomina się o następną porcję :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania