pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy lub może być ciastem. Fudgy brownie jest bardziej lepki. Amerykanie nazywają taką konsystencję „gooey”, jest bardziej kremowa i „czekoladkowa”. Brownie cake jest bardziej kruche i ciastowate w konsystencji. Jak sama nazwa wskazuje brownie to „brązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony
Jem więc Jestempomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy lub może być ciastem. Fudgy brownie jest bardziej lepki. Amerykanie nazywają taką konsystencję „gooey”, jest bardziej kremowa i „czekoladkowa”. Brownie cake jest bardziej kruche i ciastowate w konsystencji. Jak sama nazwa wskazuje brownie to „brązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony
Jem więc Jestemzrobieniu bezy, zostały mi trzy żółtka. Postanowiłam wykorzystać je do zrobienia kruchej tarty. Zrobiłam ją z tego co miałam w domu. Krem budyniowy z dodatkiem wiórków kokosowych połączyłam z bananem i galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki
The Sweet Damselznane każdemu kruche ciasteczka, jedne z moich ulubionych:)) Składniki: 300 g mąki 1 jajko 1 łyżka proszku 150 g masła 70 g cukru pudru 1 paczka cukru wanilinowego Sposób przygotowania: Na stolnicy lub w misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem , proszkiem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko i pokrojone masło, śmietanę, zagniatamy, aż do momentu gdy ciasto będzie mieć
Cukier&PuderInspiracją do tych kruchych ciastek znów był przepis Marty Stewart. Nie są piękne, a wierzcie mi ich smak rekompensuje brzydotę. Wytrzymają przechowywane w pudełku ponad tydzień. Składniki: 200 g mąki kukurydzianej 150 g mąki ryżowej 50 g mąki jaglanej możesz śmiało zmienić proporcje mąki, ważne aby było jej w sumie 400 g 4 torebki herbaty miętowej 1 banan tabliczka gorzkiej(...)blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, przykryłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez pół godziny. Drugi sposób, to schłodzenie wałków ciasta zawiniętych w folię, po czym formowanie ich bezpośrednio przed pieczeniem. Nie będę kłamać, cisto jest kruche, i ciężko się z nim pracuje. Ten pierwszy sposób jest łatwiejszy. Piecz ciastka na środkowej półce piekarnika w temp. przez 15-20 minut
greenscarfDziecinnie proste deserki na wspaniałym kruchym, czekoladowym spodzie. Delikatna bita śmietanka i soczyste malinki są dopełnieniem całości. Deserki z niewielką moją pomocą wykonała córcia ;) Spód:
Smakołyki AsiNajlepsza babka cytrynowa w Środkowej Europie ;) Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie. Składniki 200g maki ziemniaczanej 100g maki pszennej tortowej 200g cukru
Pyry na GazMałe, słodkie, kruche chmurki. Bezy. Przez wiele lat wydawało mi się, że bezy są koszmarnie trudne. Trzeba dobrze ubić białka uważając, aby ich nie "przebić", trzeba
W kuchni Karmel-itkiSobotni wieczór filmowy i reklamówka orzechów do łuskania zmusiły mnie do zrobienia tego ciasta. W jaki sposób? Otóż jak już się przekonałam po kilku latach życia
ciastkarnia na kruchym spodzieNajpierw o tych pysznych, kruchych tartach z jabłkami i bezą, a później o konkursie :) Bliższa jest mi w tym względzie nazwa anglojęzyczna, stąd tytuł taki a
bistro mamaKról deserów - czekoladowy tort, biało - czarny klasyk, ale co za smaki. Idealnie kruchy, cieniutki, razowy spód posmarowany dżemem z pigwy, blaty czekoladowe nasączone świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy przełożone kremem o smaku adwokata, a całość wieńczy gruba polewa czekoladowa. Smaki bardzo zrównoważone, harmonijnie się przenikają, a tort nie jest za słodki. Jeden kawałek to stanowczo za mało, bo od razu(...)ponieważ jego bazę stanowi biszkopt czekoladowy, a nie ciasto czekoladowe z dodatkiem tłuszczu. Nie jest łatwo upiec biszkopt z dodatkiem kakao, by nie opadł. "Kuchnia Polska" podaje świetny sposób jak temu zaradzić - przeczytaj w opisie. Pięknie się prezentuje, świetnie porcjuje, idealny na wyjątkowe okazje, na pewno godny polecenia! Składniki na kruchy spód: 120 g mąki orkiszowej (pół na pół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zdrowsza" wersja tarty jabłkowej z mąką razową i brązowym cukrem. Krucha i nie za słodka, doskonała na deser o każdej porze roku. Składniki: 80 g mąki pszennej razowej 80 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru brązowego 80 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka wody 3 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej 1-2 łyżki masła(...)roztopionego 1-2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego Do miski przesiać obie mąki, dodać łyżkę cukru, masło pokrojone w kostę i żółtko. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania łyżkę wody. Ciasto zagnieść w kule, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te na plasterki. Dodać cynamon i łyżkę cukru
wyzwania kuchennesię idealnie na prezent dla ukochanej osoby. Bo liczy się przecież gest :) Ja tradycyjnie składniki do ciasta mierzyłam na oko, więc podane przeze mnie ilości składników mogą wymagać małej modyfikacji - jest to kwestia wyczucia. Mam nadzieję, że sobie poradzicie! WALENTYNKOWE KRUCHE CIASTECZKA (składniki na 2 blachy ciasteczek) Ciastka: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka (M) - pół szklanki cukru pudru(...)jaja - szklanka cukru pudru - łyżka soku z cytryny Mąkę przesiać przez sito, dosypać cukier oraz sól. Wymieszać, po czym wykopać dołek do którego wbić jajka. Dodać posiekane masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie całkowicie gładkie. Po wyrobieniu owinąć folią i odstawić do lodówki na około pół godziny. Blat posypać mąką, ułożyć ciasto i rozwałkować na placek o grubości
Zgrabne GotowanieZapraszam na ciasteczka do kawy, Poniewaz po marcepanowych ciastkach zostaly mi zoltka-poszlam za ciosem I napieklam kruchych ciastek. Skladniki: 3 zoltka 300 gr maki 80 gr cukru pudru 150 gr masla- zimnego z lodowki 1 lyzka oleju Skladniki laczymy - ugniatajac. Ciasto wkladamy do lodowki na min 1 h. Rozwalkowujemy, mozemy podsypac cukrem pudrem , wycinamy ksztalty.Wkladamy do nagrzanego
Smaki EdytyOpis: Ciasta z jabłkami robi się błyskawicznie. Wykonanie nie sprawia żadnej trudności. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak kruche rogaliki, ale to zmyłka, bo są miękkie i pachnące. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 15 g świeżych drożdży 200 g masła miękkiego 1/2 szklanki cukru pudru 5 łyżek śmietany 12% 3 jabłka Cynamon Cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy(...)stolnicę. Dodajemy do tego jajko, drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie z cukrem, cukier oraz cukier wanilinowy. następnie dodajemy masło oraz śmietanę. Całość dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek. Całość dzielimy na kwadraty, na których układamy jabłka. Wszystko posypujemy cukrem oraz cynamonem. Zlepiamy w warkocz lub dwa rogi razem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne