Sernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta
KuchniaWeDwoje.plWALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ – ciasteczka z posypką cukrową. Lekko kruche, maślane, miękkie od razu po upieczeniu, potem kruszeją. Proste do wykonania i idealne do
Gotowanie-ukSkładniki – porcja na formę o średnicy 26 cm: 300 gram kruchych ciastek, 150 gram masła, 400 ml mleka kokosowego, 200 gram białej czekolady, 170 gram
Coś bym zjadłaPolecam sernik dla "leniwych" na szybko, bez pieczonego, kruchego spodu, zamiast tego okrągłe biszkopty, zamiast polewy, czekoladowe kropelki. Smakuje doskonale. Spróbujcie :) okrągłe biszkopty ( 18 -20
Takie tam pichcenieWafel - andrut to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego, kruchego ciastka z wytłoczonym wzorem w postaci rombów. O samych suchych waflach właściwie nie ma co więcej pisać
mojewypiekiinietylkoSkładniki: ( na tortownicę 18-22 cm) Spód: 125 g maślanych, kruchych babeczek (w opisie przygotowanie znajduje się zdjęcie o jakie babeczki chodzi) - opcjonalnie możesz użyć
KreatywnePinyupiekło się tak jak trzeba. Radzę tylko uważać na upieczone blaty, bo są tak kruche, że nie trudno je uszkodzić. Ale poradzicie sobie, więc śmiało... Kto piecze już, a kto czeka z nim do świąt?? Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto: 600 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 200 g margaryny 2 łyżki mleka
Kuchnia w czekoladzieobjadać do woli, bo nawet nie jest zbyt słodki. Taka to moja propozycja w akcji "Ciasto na niedzielę", a tematem przewodnim był jogurt ;) Składniki: 2 jogurty greckie 4 jajka 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy ok 300 gram kruchych ciastek, ja użyłam maślanych od firmy Brześć szczypta soli Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy
Życie zaczyna się w kuchnialternatywę, którą mogą być przedstawione przeze mnie ciastka owsiane. Przepis na nie to całkowity eksperyment, a co więcej bardzo udany. Ciasta te nie zawierają mąki, jajek, krowiego mleka, dodatkowego tłuszczu ani cukru. Są w pełni wegańskie i niezwykle smaczne. Kruche z zewnątrz, miękkie w środku, nie za słodkie i pełne zdrowych bakalii; tym razem użyłem moich ulubionych - daktyli, żurawiny(...)garści suszonej żurawiny 2 garści pistacji, posiekanych 2 garści daktyli, pokrojonych na kawałki Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy, następnie wlewamy powoli mleko i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste, spójne i trochę klejące. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie dobrze płyn, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez
Food Squaredość, co się skończy robię nowy :) jakie jest? Nie za słodkie, lekko kwaskowe, kremowe, kruche i delikatne :) Zresztą - co ja będę go zachwalać - przekonajcie się sami :D Do wykonania można też użyć mrożonych malin - oczywiście je wcześniej rozmrozić, żeby ociekły z wody. Składniki: Ciasto: 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 3/4 kostki masła (82% tłuszczu) w temp. pokojowej
Kolorowy PrzepisownikSzukałam idealnego przepisu na sernik.... .. taki sernik delikatny, słodki, waniliowy, na kruchym spodzie. I wreszcie znalazłam. Taaadaaam! Puszysty sernik waniliowy Składniki: Spód: 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 125 g zimnego masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki śmietany 18%. Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka, 3 budynie waniliowe, cukier waniliowy, 6 żółtek, 8 białek(...)szklanki cukru, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, szklanka mleka. Polewa: 100 g masła, 3 łyżki gorącej wody, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru . Wykonanie: Wszystkie składniki na spód ciasta wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę (oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia). Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym. dodajemy ser, budynie, oliwę z oliwek i mleko. Całość dokładnie miksujemy
paapilotkaapodziałaś? Otuchy dodaje mi filiżanka herbaty z malinowym sokiem, ciepły koc, dobra książka i delikatne, kruche, ciasteczko z wiśniową konfiturą. Na chwilę pomaga. Spróbujcie! Maślane ciasteczka z konfiturą 200g mąki 150g masła 50g cukru cukier waniliowy 1 jajo 2-3 łyżki mleka (jeśli ciasto będzie zbyt twarde) konfitura (śliwkowa, wiśniowa, różana- wg uznania) Masło ucieramy z cukrem na puch(...)umieszczamy w nim odrobinę konfitury. 2. Formujemy z ciasta kulki, które lekko spłaszczamy układając je na blasze. W środku robimy dołek i wypełniamy go konfiturą. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-18minut. Przy zdejmowaniu z blachy należy uważać ponieważ gorące ciasteczka są bardzo kruche i delikatnie wilgotne. Dlatego lepiej dać im chwile odpocząć przed
Zapiski Młodej ŻonyTakie kruche ciasteczka można zrobić dla św. Mikołaja, który będzie skradał się po list włożony pod poduszkę. Albo zróbcie je sobie, ot tak, na zwykły – niezwykły podwieczorek. Z jednej porcji wychodzi około 40 szt ciastek, od razu mówię, najlepiej zrobić z podwójnej ilości składników 🙂 Oto składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru pudru(...)Foremkami wycinamy ciasteczka. Nasze ciastka ozdobiłam za pomocą specjalnych stempelków. Żeby stempelki nie przywierały do ciasta trzeba je obsypać mąką. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy je do […] Artykuł Kruche ciasteczka dla Mikołaja i nie tylko :) pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
Niuniokiteraz stać, mentalnie i fizycznie. Ledwo dotoczyłam się na ryneczek LIDLa po rabarbar. Miało być na krucho, ostatecznie zdecydowałam się na szybkiego francuza. Ale było warto. Pępuszkowi chyba też smakowało. Swoją drogą, już wiem czemu z niego taki byczek rośnie ;) 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) 1 opakowanie twarogu ricotta (250g) 1 kg rabarbaru cukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto
bastalenafaworki. Najbardziej istotne było dla mnie aby wyszły delikatne. cieniutkie i kruche. I w końcu się udało... taki właśnie przepis znalazłam na blogu White Plate . Z mąki, żółtek, śmietany (najpierw dodać tylko 200 g - ilość zwiększyć tylko w razie potrzeby), soli i octu zagnieść gładkie ciasto. Następnie energicznie wybić drewnianym wałkiem (fot.1) , żeby napowietrzyć ciasto, które dzięki temu po usmażeniu
Świat Ciasta