kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:413/648)

Kwiaty z konfiturą 108

podziałaś? Otuchy dodaje mi filiżanka herbaty z malinowym sokiem, ciepły koc, dobra książka i delikatne, kruche, ciasteczko z wiśniową konfiturą. Na chwilę pomaga. Spróbujcie! Maślane ciasteczka z konfiturą  200g mąki 150g masła 50g cukru cukier waniliowy 1 jajo 2-3 łyżki mleka (jeśli ciasto będzie zbyt twarde) konfitura (śliwkowa, wiśniowa, różana- wg uznania) Masło ucieramy z cukrem na puch(...)umieszczamy w nim odrobinę konfitury. 2. Formujemy z ciasta kulki, które lekko spłaszczamy układając je na blasze. W środku robimy dołek i wypełniamy go konfiturą. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-18minut. Przy zdejmowaniu z blachy należy uważać ponieważ gorące ciasteczka są bardzo kruche i delikatnie wilgotne. Dlatego lepiej dać im chwile odpocząć przed

Zapiski Młodej Żony
Kruche ciasteczka dla Mikołaja i nie tylko :) 95

Takie kruche ciasteczka można zrobić dla św. Mikołaja, który będzie skradał się po list włożony pod poduszkę.   Albo zróbcie je sobie, ot tak, na zwykły – niezwykły podwieczorek.   Z jednej porcji wychodzi około 40 szt ciastek, od razu mówię, najlepiej zrobić z podwójnej ilości składników 🙂   Oto składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru pudru(...)Foremkami wycinamy ciasteczka. Nasze ciastka ozdobiłam za pomocą specjalnych stempelków. Żeby stempelki nie przywierały do ciasta trzeba je obsypać mąką.   Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy je do […] Artykuł Kruche ciasteczka dla Mikołaja i nie tylko :) pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek

Niunioki
Sezon na... #2 Rabarbar. Tarta z ostatniego toczenia 179

teraz stać, mentalnie i fizycznie. Ledwo dotoczyłam się na ryneczek LIDLa po rabarbar. Miało być na krucho, ostatecznie zdecydowałam się na szybkiego francuza. Ale było warto. Pępuszkowi chyba też smakowało. Swoją drogą, już wiem czemu z niego taki byczek rośnie ;) 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) 1 opakowanie twarogu ricotta (250g) 1 kg rabarbaru cukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto

bastalena
Faworki 169

faworki. Najbardziej istotne było dla mnie aby wyszły delikatne. cieniutkie i kruche. I w końcu się udało... taki właśnie przepis znalazłam na blogu White Plate .  Z mąki, żółtek, śmietany (najpierw dodać tylko 200 g - ilość zwiększyć tylko w razie potrzeby), soli i octu zagnieść gładkie ciasto. Następnie energicznie wybić drewnianym wałkiem (fot.1) , żeby napowietrzyć ciasto, które dzięki temu po usmażeniu

Świat Ciasta
EKSPRESOWE CIASTECZKA WANILIOWE. 224

Zapach wanilii unosi się w powietrzu, wypełnia cały dom. Ręce oklejone ciastem, rozsypana wszędzie mąka, rozbite na podłodze jajka i lepkie od cukru policzki. Nic jednak nie przeszkadza, aby cieszyć się z wypiekanych ciasteczek. Kruchych, cienkich, delikatnych jak ona. Mała, w dwóch kiteczkach, stoi na stołku przy blacie, a uśmiech nie znika z jej rumianej buzi. Też tak miałam(...)innej, aniżeli pstrykanie od ręki, w kuchni, przy paskudnie żółtych żarówkach. Wybaczcie. Codziennie wracam nie wcześniej niż po 18. Po maturze będzie już tylko lepiej. Mam taką nadzieję, przynajmniej. KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWE. /od Babci;/ na około 30 sztuk wycinanych szklanką 250 g mąki pszennej 120 g cukru pudru łyżeczka ekstrakty waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiej

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka Wielkanocne- jajeczka 212

Wielkanoc już tuż tuż, więc pora pomyśleć o smacznym menu. Te słodkie, kruche ciasteczka robię co roku :) wyglądają świetnie, a jeszcze lepiej smakują Składniki: 1 jajo 3 żółtka 1 margaryna 1 opakowanie amoniaku ½ szklanki mleka ½ szklanki gęstej śmietany 4 szklanki mąki 1 puszka brzoskwini Cukier puder do posypania Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe Wykonanie: Amoniak mieszamy w ciepłym mleku. Żółtka(...)ucieramy z margaryną, dodajemy całe jajo, śmietanę i mąkę- mieszamy dokładnie i łączymy z roztopionym w mleku amoniakiem. Ciasto wykładamy na stolnicę dobrze posypanej mąką. Literatką wycinamy w brzoskwiniach kółka, które nakładamy na wcześniej wycięte owalne ciasteczka.  Gotowe jajeczka układajmy na natłuszczonej, posypanej wiórkami formie. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. Upieczone jajeczka posypujemy cukrem pudrem, omijając

Tradycyjna Kuchnia
Tarta wiśniowa Czarny las 138

czekolady gorzkiej (można dać część mlecznej) 100 ml śmietany 36% 1 płaska łyżeczka żelatyny WYKONANIE Kruchy spód:  Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, jajko, cukier, szczyptę soli i wodę, zagnieść ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię(...)godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika.  Masa wiśniowa: Wiśnie umieścić w garnku, dodać cukier i wodę, zagotować mieszając od czasu do czasu. Do szklanki wlać wodę

Passions hobbies life
Makowiec 152

Składniki: 0,5 szkl cukru 5 całych jaj 15 dkg masła- ok 0,5 kostki 0,5 szkl słodkiej śmietany 3szkl mąki 1 op cukru waniliowego

Luźna Kuchnia
Tarta z łososiem i szparagami 188

mąki mieszacie z płaską łyżeczką soli. Dodajecie pokrojone w kostkę masło. Wyrabiacie palcami lub nożem, dodajecie jajko i wyrabiacie ciasto. To wrzucacie do lodówki (owińcie je wcześniej folią, żeby nie obeschło). Im krócej będziecie je międlić w dłoniach, tym bardziej kruche będzie, więc działajcie szybko! Szparagi myjecie pod bieżącą wodą i obieracie. Nie zapomnijcie odkroić kawałków o długości(...)koniec lekko solicie i wciskacie sok z połówki cytryny. Śmietanę mieszacie w szklance lub słoiku z jajkiem na jednolitą masę, dodajecie posiekany koperek i szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać dodatkowo otrębami albo płatkami owsianymi), wykładacie na nie szparagi, łososia i zalewacie sosem. Pieczecie w temperaturze 180 stopni przez

GRUBY WAŁEK
DOMOWE CIASTKA ZE SKWAREK 113

kruche,chrupkie , pełne dzieciństwa smaków.W tym roku , niestety zostały tylko 8 szt.bo reszta przez moje rozmowy z siostrzenicą,spaliły się na węgiel ,co jeszcze do tej pory się nie zdarzyło.Tak więc zdjęcia nieciekawe,ale co tam...   3 szkl.mąki 2 szkl.skwarek 1 szkl.cukru pudru kupiec 3 jajka 1 op.cukru waniliowego szczypta soli ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Skwarki zemleć.Wyrobić ciasto,schłodzić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 208

roku, jeden z nich nie chciał zostać zjedzony, wyskoczył więc z piekarnika i uciekł w świat :-) Korzenne kruche ciasteczka mogą być udekorowane jak tylko Wam się zamarzy, bo piernikowy ludek vel "Ciastek" ma różne oblicza, czasem nawet bywa co ciekawe piernikową dziewczynką ;-) Ciasto na piernikowe ludki nie zawiera glutenu, nie kruszy się, można je zjeść od razu po udekorowaniu

maniapieczenia
Ciasteczka waniliowe kurczaczki 115

Miłym akcentem wielkanocnym są również kurczaczki, więc w tym roku nie mogło ich u mnie zabraknąć. Tak naprawdę są to pyszne, kruche, waniliowe ciasteczka z dekoracją wykonaną z lukru królewskiego. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. W późniejszym terminie, najlepiej przechowywać je w metalowej puszce, gdzie fajnie kruszeją. Składniki na ciastka: 250 g mąki 2 żółtka 125 g schłodzonego masła(...)cytryny barwniki spożywcze (żółty, pomarańczowy i czarny) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodać schłodzone masło i posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka, cukier oraz wanilię. Szybko zagnieść ciasto.  Tak przygotowane ciasto, rozwałkować na stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm (fot.1) , w razie konieczności, od czasu do czasu podsypując odrobina mąki, aby ciasto się

Świat Ciasta
Truskawkowa tarta bez pieczenia 252

Jest to przepis prosty, nieskomplikowany. Czekoladowy spód do tarty przygotować możecie na bazie różnych ciastek. Poszperajcie w szafkach i wykorzystajcie "resztki" kruchych ciastek i biszkoptów. Polecam Wam też mój sposób. Jeśli tylko zostają mi okrawki lub ostatnie kawałki ciast ( biszkopt, babka, ciasto piaskowe ) suszę je i blenduję. Okruszki takie wykorzystuję do przygotowywania spodów pod serniki czy tarty lub inne ciasta

kolorowotorcikowo
Tarta z camembertem, szynką i szpinakiem 171

szynki (u mnie sopocka) 100 g szpinaku (u mnie mrożony) 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne, posiekane nożem masło, sól, jajko, wodę i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty podwijając

Passions hobbies life
Tarta z brokułami i kurczakiem 345

Tarta z brokułami i kurczakiem... Kruchy, złocisty spód. Kawałeczki przyprawionego kurczaka. Różyczki zielonego brokułu. I ostry, śmietanowo-serowy sos. Pychota!   Składniki: Ciasto: 62,5 g margaryny do pieczenia (1/4 kostki); 1 szklanka mąki pszennej; 3 łyżki wody; 1/2 łyżki oleju; Szczypta soli. Sos: 150 g żółtego sera; 3 jaja; 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania