część mąki pszennej tortowej mąką krupczatką. Nie do końca byłam przekonana, jaki mój eksperyment przyniesie efekt. Okazało się, że był to strzał w 10! Chruściki są tak kruche, że miałam problem posypując je cukrem pudrem, bo dosłownie łamały się w dłoni. I o to mi chodziło! :) Jaki z tego wniosek? Nie bójmy się eksperymentów ;-) Składniki(...)najwięcej powietrza). Po wyrobieniu wkładamy ciasto do foliowego woreczka i uderzamy w nie wałkiem 5-10 minut. Czynność ta spowoduje, że nasze chrusty będą bardzo kruche i obsiane pięknymi bąbelkami powietrza. Następnie rozwałkowujemy ciasto baaardzo cienko, kroimy na dowolnej wielkości prostokąty. Na środku każdego robimy nacięcie, przez które przeciągamy jeden koniec ciasta. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Walijskie PichcenieOstatnie spotkanie z pierożkami w cieście zainspirowało do dzisiejszego wpisu. Jeżeli w danym miejscu nie ma opcji wegańskich, to najlepiej zawijać się do domu i robić własne zweganizowane danie! Kruche pierożki sprawdzą się doskonale na ciepło, jak i na zimno - mogą więc stanowić obiad(...)sobie, lub przekąskę. Idealne także do zapakowania w pudełko jako posiłek do pracy/szkoły. Czasochłonne nie są, więc koniecznie zapraszamy do spróbowania! Kruche pierożki wegańskie z soczewicą Przepis na ok. 10-12 sztuk Potrzebujemy: Ciasto: ok. 300 g mąki (3 szklanki - u nas 200 g mąki pszennej + 100 g mąki z ciecierzycy) ok. pół szklanki wody 5-6 łyżek
Bananowe Poleszkole. Studia zaoczne wiążą się z tym, że będę znikać na niekiedy 3 a czasem i 4 dni. Ale zawsze wrócę. Tak więc dzisiaj ciasto, lekkie, słodkie i pachnące cynamonem. Na kruchy spód do naszej tarty potrzeba nam: 2,5 szklanki maki 2-3 żółtka 1 szklanka cukru 0,5 kostki masła Nasze substraty na ciasto, wrzucamy
Kuba Gotujeciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 2 jajka 30 g drożdży 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNajszybsze ciasto z możliwych, krótko się je robi i nawet niedługo piecze. Jest kruche i świetnie pasuje do filiżanki herbaty czy też kawy. Ciasto idealne gdy mamy w domu tylko podstawowe składniki. Piekłam w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm, przez 45 minut. Czytaj więcej
Pychotkaaajagód (użyłam rozmrożonych, w sezonie użyjcie świeżych) jadalne kwiaty np. bratki i stokrotki (pamiętajcie o zrywaniu ich ze sprawdzonych miejsc, z dala od ulicy) Składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy 10 […] Artykuł Kruche babeczki z czekoladą i jagodowym twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogbardzo popularna „Malinowa chmurka” lub jej odmiana, dopiero zdobywająca swoich wielbicieli – „Chmurka bananowa”. Idąc tym tropem postanowiłam zrobić własną wersję tego lekkiego i smacznego ciasta, a którą można przygotować przez cały rok. Kruchy spód z dodatkiem kakao, na nim galaretka pomarańczowa z sokiem i cząstkami pomarańczy, potem delikatna masa śmietanowa z mascarpone i aromatyczną skórką pomarańczową, a na wierzchu czekoladowa(...)wykałaczki tworzymy nieregularne szlaczki. Bezę pieczemy przez godzinę w 140 stopniach. Powinna być wypieczona i krucha. Po upieczeniu bezę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu bardzo ostrożnie odklejamy ją od papieru do pieczenia i odkładamy np. na dużą deskę do krojenia. Przykrywamy ściereczką. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i szybko zagniatamy tworząc gładką kulę, którą następnie
MyCookBook.plListopad nadal rozpieszcza nas pogodą. Po nieco nostalgicznym i lekko mglistym weekendzie, poniedziałek powitał nas słońcem. Od rana szykowałam się do wyjazdu, musiałam być służbowo w
W mojej kuchniPyszniutkie, leciutkie, po prostu idealne! Właściwie to już moje trzecie ciasto z morelami, ale drugie ucierane, a jedno było kruche . To akurat zrobiłam z przepisu Oli . Po prostu rewelacja! A na inne ucierane ciasto z morelami zapraszam tutaj . Składniki (u mnie blaszka 25 x 30 cm): 6 jajek 1,5 szklanki cukru (dałam trochę mniej) 1 cukier waniliowy kilka kropel
Kuchnia domowa AniPyszne kruche pachnące mlekiem korpusy do babeczek W połączeniu z kremem dodają wspaniałego delikatnego smaku babeczkom Składniki - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru pudru - 250 g masła - 1 szklanka mleka w proszku - 2 żółtka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania 1. - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,mlekiem w proszku Dodać zimne masło Wszystko(...)razem posiekać nożem Dodać cukier puder i żółtka zagnieść gładkie ciasto Ciasto zawinąć w woreczek wstawić do lodówki na 2 godziny Wyjąć ciasto z lodówki zagnieść ponownie rozwałkować wycinać kółka wylepić posmarowane tłuszczem foremki piec 190 stopni ok 10 minut babeczki nadziewać dowolnym kremem
W królestwie smaków Beatypotrzebna jest foremka do wycinania ciastek w kształcie kwiatka o średnicy 5- 7 cm , foremki do mini-muffinków i odrobina chęci. Z podanych ilości składników można przygotować około 50 kruchych kwiatków. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki drobnego cukru 200 g zimnego masła 2 żółtka 6 łyżek mrożonej kawy (schłodzić ½ szklanki kawy zaparzonej z ½ łyżeczki kawy(...)przesiać i wymieszać z kakao, cukrem i solą. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i posiekać całość aż do utworzenia się grudek. Dodać żółtka i mrożoną kawę. Szybko wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i owinięte folią schłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na 2 mm , wyciąć kwiatki za pomocą foremki do ciastek i umieścić
Trzeci talerzDelikatne, kruche i mocno kakaowe ciasteczka, które najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka :) Polecam. Składniki: 260 g mąki pszennej 80 g kakao szczypta soli 170 g masła 120 g cukru pudru jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z kakao(...)dodać do masy. Ponownie utrzeć na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 3 – 4 mm i wyciąć wybrane kształty (fot.1) . Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C (z termoobiegiem) przez 10-12 minut. Wystudzić na kratce (fot.2) . Przechowywać w metalowej puszce. Źródło: palcelizac.pl
Świat Ciastachleb z charakterystyczną, kruchą i popękaną powłoką. Zgrubienie na chlebie jest wynikiem posmarowania wierzchniej warstwy chleba pastą ryżową, a sam chleb jest pieczony z ciasta z dodatkiem oleju sezamowego. Upieczony chleb mimo kruchej powierzchni jest bardzo pulchny i delikatny w środku. Chleb tygrysi jest sprzedawany w Holandii, Stanach Zjednoczonych, Australii oraz Wielkiej Brytanii. Pochodzenie tego chleba nie jest do końca(...)zmodyfikowałam z wielu dostępnych w sieci. Polecam! Składniki: Zaczyn: 70 g mąki pszennej typ 650 40 g ciepłej wody 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru Ciasto właściwe: powyższy zaczyn 400 g mąki pszennej typ 650 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić, np. rzepakowym
Nastoletnie Wypiekaniejedyny problem (mój urodzinowy prezent zawsze daje radę!). Zapewniam, że niezależnie od jakości kompozycji efekt będzie bardzo smaczny! Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (lub ciasto francuskie z tego przepisu, albo kruche z tego) Kilka dojrzałych pomidorów (najlepiej różnych kolorów i kształtów) 100 g koziego serka 1 duże jajko 2 łyżeczki otartych listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego sól(...)cukru pudru Wykonanie: Pomidory pokroić w grube 1 cm plastry. Kozi serek zmiksować z jajkiem i tymiankiem. Ewentualnie dodać szczyptę soli jeśli serek nie jest słony. Natłuszczoną formę wyłożyć ciastem i nakłuć gęsto spód widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 10 minut. Wyjąć i wyłożyć masą serowo-jajeczną. Ułożyć w niej pomidory. Wstawić ponownie
zadanie-gotowanie