Tradycyjny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem konfitury. Polecam także przepisy na inne SERNIKI Składniki na ciasto półkruche: 20 dag mąki 8 dag tłuszczu 8 dag cukru pudru 1 jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/3 torebki proszku do pieczenia 1 słoiczek konfitury z płatków róży ( do smarowania) Składniki na masę serową: 75 dag twarogu 30 dag cukru pudru
Tradycyjna Kuchniajuż swój najlepszy przepis na kruche ciasteczka Tymczasem postanowiłam ostatnio wypróbować przepis z publikacji „Eurogalicja od kuchni” ponieważ zaintrygowało mnie użycie w cieście ugotowanych żółtek. Okazuje się, że do moich ulubionych przepisów dołączyły kolejne rewelacyjne ciasteczka – delikatne, kruche i bardzo smaczne. Przepis pochodzi od Pani Jadwigi Gałęzy z Wólki Podleśnej. Przeglądając jej propozycje ciast nabrałam pewności, że jeszcze
Trzeci talerzciasto wymyśliłam sama od podstaw i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Wspaniałe w smaku, piękny wygląd i robi się trochę jak jabłecznik, do tego na zimno. Extra! Składniki na kruchy spód: 10 dag cukru pudru 25 dag zmielonych wafli 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka kurkumy Masa: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 1/4-1/2 szklanki cukru 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej(...)galaretkę i odstawiam by wystygło. Kremówkę ubijam na sztywno i dodaje porcjami zimny mus. Masę wykładam na kruchym spodzie i całość wstawiam do lodówki. Z drugiej kremówki ubijam pianę i dodaję rozpuszczoną i lekko tężejącą galaretkę. Pianę wykładam na wierzch ciasta i ponownie schładzam przez ok 2-3 godziny. Moja rada: By mus był bardziej delikatny proponuję dodać dwie
Ciasteczkowy PotwórPrzepis na tartę powstał w mojej głowie gdy szukałam składników do upieczenia jakiegoś ciasta. I tak z niewielu składników upiekłam pyszną, kruchą tartę z truskawkami. Polecam Wam bo nie dość, że szybko się robi to świetnie smakuje. Ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl wiórków kokosowych 200g margaryny 1/2 szkl cukru tłuszcz do posmarowania formy Masa
Smakołyki Asiczęść mąki pszennej tortowej mąką krupczatką. Nie do końca byłam przekonana, jaki mój eksperyment przyniesie efekt. Okazało się, że był to strzał w 10! Chruściki są tak kruche, że miałam problem posypując je cukrem pudrem, bo dosłownie łamały się w dłoni. I o to mi chodziło! :) Jaki z tego wniosek? Nie bójmy się eksperymentów ;-) Składniki(...)najwięcej powietrza). Po wyrobieniu wkładamy ciasto do foliowego woreczka i uderzamy w nie wałkiem 5-10 minut. Czynność ta spowoduje, że nasze chrusty będą bardzo kruche i obsiane pięknymi bąbelkami powietrza. Następnie rozwałkowujemy ciasto baaardzo cienko, kroimy na dowolnej wielkości prostokąty. Na środku każdego robimy nacięcie, przez które przeciągamy jeden koniec ciasta. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Walijskie PichcenieOstatnie spotkanie z pierożkami w cieście zainspirowało do dzisiejszego wpisu. Jeżeli w danym miejscu nie ma opcji wegańskich, to najlepiej zawijać się do domu i robić własne zweganizowane danie! Kruche pierożki sprawdzą się doskonale na ciepło, jak i na zimno - mogą więc stanowić obiad(...)sobie, lub przekąskę. Idealne także do zapakowania w pudełko jako posiłek do pracy/szkoły. Czasochłonne nie są, więc koniecznie zapraszamy do spróbowania! Kruche pierożki wegańskie z soczewicą Przepis na ok. 10-12 sztuk Potrzebujemy: Ciasto: ok. 300 g mąki (3 szklanki - u nas 200 g mąki pszennej + 100 g mąki z ciecierzycy) ok. pół szklanki wody 5-6 łyżek
Bananowe Poleszkole. Studia zaoczne wiążą się z tym, że będę znikać na niekiedy 3 a czasem i 4 dni. Ale zawsze wrócę. Tak więc dzisiaj ciasto, lekkie, słodkie i pachnące cynamonem. Na kruchy spód do naszej tarty potrzeba nam: 2,5 szklanki maki 2-3 żółtka 1 szklanka cukru 0,5 kostki masła Nasze substraty na ciasto, wrzucamy
Kuba Gotujeciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 2 jajka 30 g drożdży 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNajszybsze ciasto z możliwych, krótko się je robi i nawet niedługo piecze. Jest kruche i świetnie pasuje do filiżanki herbaty czy też kawy. Ciasto idealne gdy mamy w domu tylko podstawowe składniki. Piekłam w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm, przez 45 minut. Czytaj więcej
Pychotkaaajagód (użyłam rozmrożonych, w sezonie użyjcie świeżych) jadalne kwiaty np. bratki i stokrotki (pamiętajcie o zrywaniu ich ze sprawdzonych miejsc, z dala od ulicy) Składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy 10 […] Artykuł Kruche babeczki z czekoladą i jagodowym twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogbardzo popularna „Malinowa chmurka” lub jej odmiana, dopiero zdobywająca swoich wielbicieli – „Chmurka bananowa”. Idąc tym tropem postanowiłam zrobić własną wersję tego lekkiego i smacznego ciasta, a którą można przygotować przez cały rok. Kruchy spód z dodatkiem kakao, na nim galaretka pomarańczowa z sokiem i cząstkami pomarańczy, potem delikatna masa śmietanowa z mascarpone i aromatyczną skórką pomarańczową, a na wierzchu czekoladowa(...)wykałaczki tworzymy nieregularne szlaczki. Bezę pieczemy przez godzinę w 140 stopniach. Powinna być wypieczona i krucha. Po upieczeniu bezę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu bardzo ostrożnie odklejamy ją od papieru do pieczenia i odkładamy np. na dużą deskę do krojenia. Przykrywamy ściereczką. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i szybko zagniatamy tworząc gładką kulę, którą następnie
MyCookBook.plListopad nadal rozpieszcza nas pogodą. Po nieco nostalgicznym i lekko mglistym weekendzie, poniedziałek powitał nas słońcem. Od rana szykowałam się do wyjazdu, musiałam być służbowo w
W mojej kuchniPyszniutkie, leciutkie, po prostu idealne! Właściwie to już moje trzecie ciasto z morelami, ale drugie ucierane, a jedno było kruche . To akurat zrobiłam z przepisu Oli . Po prostu rewelacja! A na inne ucierane ciasto z morelami zapraszam tutaj . Składniki (u mnie blaszka 25 x 30 cm): 6 jajek 1,5 szklanki cukru (dałam trochę mniej) 1 cukier waniliowy kilka kropel
Kuchnia domowa AniPyszne kruche pachnące mlekiem korpusy do babeczek W połączeniu z kremem dodają wspaniałego delikatnego smaku babeczkom Składniki - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru pudru - 250 g masła - 1 szklanka mleka w proszku - 2 żółtka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania 1. - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,mlekiem w proszku Dodać zimne masło Wszystko(...)razem posiekać nożem Dodać cukier puder i żółtka zagnieść gładkie ciasto Ciasto zawinąć w woreczek wstawić do lodówki na 2 godziny Wyjąć ciasto z lodówki zagnieść ponownie rozwałkować wycinać kółka wylepić posmarowane tłuszczem foremki piec 190 stopni ok 10 minut babeczki nadziewać dowolnym kremem
W królestwie smaków Beaty