kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:364/648)

Ciasto "Krówka" 356

łatwo można zauważyć, ostatnio prym na moim blogu wiodą słodycze. Pomysł na dzisiejszy deser wzięłam z "Claudii", jedynie lekko zmodyfikowałam zgodnie z moimi potrzebami. Jako że ciasto jest od razu po zrobieniu strasznie kruche i twarde, polecam przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień jest o niebo lepsze.  Potrzebne nam (na dużą tortownicę

W poszukiwaniu inspiracji
80. Kolejna dziesiątka i ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonem 194

owoce wypestkowane i przekrojone na pół, wnętrzem do góry.  Cukier i cynamon* mieszamy w miseczce i przed wstawieniem do pieca taką mieszanką posypujemy całe ciasto dość obficie - po upieczeniu zrobi się krucha skorupka z cukru. Pieczemy około 60- 70 minut (do suchego patyczka). Studzimy chwilę we wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy i zjadamy! Smacznego :) ( niestety w piekarniku bez termoobiegu

Symfonia Smaków
Ciasteczka kocie języczki 114

Ekspresowe, kruche ciasteczka ! Można je wykonać również w wersji z polewą czekoladową. Składniki: 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem(...)ucierając dodawać po jednym jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść  łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki z cytryny i posypać orzechami. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec około 15 minut. Gotowe ciasteczka przełożyć do puszki

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżowe ciasto z jagodami 145

zawsze mam dylemat kiedy w przepisie są albo same białka albo tylko żółtka, co  z tym co zostanie mam zrobić. Jedno z lepszych ciast, jakie upiekłam. Mięciutkie i lekko kruche. A białka zawsze można zamrozić. Składniki: na blaszkę (22 x 29 cm) 250 szklanka mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego(...)mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtka, szczyptę soli i roztopione masło.  Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 min do wyrośnięcia.  Ciasto przekładamy na nasmarowaną masłem blachę (22 x 29 cm). Na ciasto

bistro mama
Klasyczne faworki z pudrem 139

Uwielbiany przez większość z nas klasyczny chrust  to propozycja na karnawałowe party czy tłusty czwartek , kruche listki smażone na oleju, oprószone pudem,  przygotowanie ciasta wcale nie jest trudne, cały sekret tkwi w długim ugniataniu i wybijaniu wałkiem, dzięki temu wtłaczamy w nie dużo powietrza, po usmażeniu są  super kruche i delikatne.  Klasyka która zawsze się udaje(...)Sposób przygotowania: Mąkę przesiewam przez sito, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, dodaję żółtka, zimne pokrojone na wiórki masło  oraz śmietanę, wlewam łyżkę wódki i zagniatam ciasto dość długo-aż będzie jednolite i sprężyste, takie jak na domowy makaron.  Następnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie, ponownie zagniatam, dzielę na kilka części  i wałkuję

Wanilia i Kardamon
Limonkowe tartaletki z bezą 133

Orzeźwiająca deserowa propozycja - kruche mini tarty wypełnione kremem limonkowym i słodką bezą, która idealnie równoważy kwaskowaty smak kremu.  Składniki na 6 sztuk: 125 g mąki pszennej 50 g zimnego masła  50 g cukru pudru 1 jajko szczypt soli na bezę: 2 białka             130 g cukru pudru(...)curd np. z  TEGO  przepisu Mąkę przesiać, dodać sól i cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Rozetrzeć składniki palcami, dodać jajko i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto.  Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę.  Przygotować limonkowy krem (można to zrobić wcześniej). Piekarnik nastawić na 180 stopni

wyzwania kuchenne
sernik różany z jabłkami 169

Jeśli nie możecie się zdecydować, czy macie większą ochotę na sernik, czy na szarlotkę, to ciasto będzie idealne dla Was! Na bardzo kruchym spodzie spoczywa sernik, wewnątrz którego kryją się całe połówki jabłek, nadziane dodatkowo różaną konfiturą. Całości dopełnia delikatna jogurtowa polewa, do której również dodałam nieco konfitury z róży. Ciasto jest naprawdę pyszne i warte polecenia. Świetnie wygląda, cieszy

6niebo
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 341

Dzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni . Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji(...)pierwszeństwo przepisom - może przyda Wam się któryś z nich, szczególnie, że ciasteczka są naprawdę ekspresowe i można je przygotować na ostatnią chwilę. Sablé to proste, kruche ciasteczka , wywodzące się z leżącego na północy Francji miasta Caen. Francuskie słowo sable oznacza piasek , co być może nawiązuje do delikatnej, kruchej konsystencji ciasteczek i ich złotego koloru. A propos - pamiętacie, że Hiszpanie nazywają

Chilli Czosnek i Oliwa
Dietetyczne kruche ciasteczka orzechowe bez masła i cukru 538

Wielkanoc oprócz ciast i babek często przygotowujemy także kruche ciasteczka w świątecznych kształtach. Niestety, z reguły zawierają one dużo masła, które nadaje im charakterystycznego smaku. Udało mi się zaleźć przepis, który pozwala na stworzenie wspaniałych ciasteczek bez użycia tego składnika. Wychodzą cudowne - delikatnie orzechowe i chrupiące. Idealnie oddają kształty wyciskane za pomocą stempelków :) Składniki: 12 łyżek płatków owsianych 10 łyżek(...)łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć dowolne kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec 12-15 minut

Chocolate Muffin Blog
Pełnoziarniste ciastka z gorzką czekoladą 125

Cudownie kruche i czekoladowe. Wprost rozpływają się w ustach:) A przy tym upieczone ze zdrowej mąki bogatej w składniki mineralne, witaminy i błonnik. Przechowywane w metalowej puszcze długo zachowują swoją świeżość. Zapraszam do wypróbowania;) 2 tabliczki gorzkiej czekolady 85% 1 kostka masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki z pełnego przemiału 1 łyżeczka sody Utrzeć masło na puszystą(...)cukier i dalej ucierać. Do masy wbić jajko i przesiać mąkę z sodą. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę i zagnieść. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Każde ciastko spłaszczamy delikatnie ręką i pamiętamy, żeby zachować pomiędzy nimi 2 cm odległości, gdyż przy

Krokusowy Dom
kremówka 159

podała przepis, który sama wypróbowała. Jak zwykle po swojemu wprowadziłam pewne zmiany i upiekłam:) Kremówki z tego przepisu są bardzo dobre: w sam raz słodkie, ciasto delikatnie się listkuje, ale chyba bliżej mu do kruchego niż francuskiego, krem jest zwarty, bardzo budyniowy. Ciastka ładnie się kroją, znakomicie prezentują. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl kwaśnej śmietany (dałam jogurt

6niebo
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 139

Najlepszy mazurek! Genialny, kruchy orzechowy spód i mleczna czekolada! Czego chcieć więcej ;) Inspiracja : Kwestia Smaku Składniki: spód:  170 g maki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych ( kupiłam całe orzechy i zmieliłam drobno blenderem ) 3,5 łyżki cukru 150 g zimnego masła jajko masa: 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 80 ml śmietanki 30 % dodatkowo 3 łyżki zrumienionych(...)miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto włożyć pomiędzy złożony papier do pieczenia i rozwałkować na placek trochę większy od formy

Atlas Smaków
Kruche różyczki z marmoladą u Aleex 156

menu i pozwolić odpocząć co niektórym po świątecznym obżarstwie :) Od 2 stycznia wprowadzam 5-dniowy detoks, opierający się na warzywach, owocach i koktajlach z nich przygotowanych. Wyróżniony przepis to kruche różyczki z marmoladą. Te ciasteczka Renata piecze w każde święta oraz na rodzinne uroczystości. Od dzisiaj możecie te smaczne i pięknie wyglądające ciasteczka mieć także w swoim domu. Zapraszam. Składniki(...)Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i szczyptę soli, wymieszać. Do suchych składników dodać żółtka i masło (ja dobrze schłodzone masło ścieram na tarce) i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm, za pomocą szklanki wykrawać kółka. 3. Teraz przechodzimy do robienia różyczek :) 3 krążki ciasta układamy

W mojej kuchni
Najlepsza szarlotka z cynamonkami 134

Gdyby tylko dało się przekazać Wam przez monitor chociaż trochę smaku i zapachu, to jestem pewna, że szybko maszerowalibyście do kuchni by przyrządzić to ciasto :) Z najlepszymi jesiennymi jabłkami, z kruchymi ciasteczkami pełnymi cynamonu i pachnącej skórki pomarańczowej. Ale to było pyszne! 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka(...)Odstawiamy w chłodne miejsce by nieco zastygło. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy

Mienta blog