upiec. Czasu nie było, składników brakowało itp...Przerażało mnie tez to że jest ono trochę pracochłonne, ale to nic w porównaniu z jego smakiem. To ciasto jest rewelacyjne ! Delikatna śmietanka i krucha roladka z powidłami w środku to po prostu " Niebo w Gębie " :) Zachęcam wszystkich do skonstruowania sobie takiej pyszności w swoim domu :) Składniki na blaszkę(...)pudru 1 1/2 łyżki śmietany 18 % 3 żółtka 1 1/2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 słoiczka powideł lub marmolady 1. Z podanych składników oprócz kakao zagniatamy ciasto. 2. Dzielimy nasze ciasto na na 2 nierówne połówki, jedną trochę większą. Do tej większej dodajemy kakao i zagniatamy natomiast resztę chowamy do lodówki. Masa Kokosowa: 200 ml mleka
Gotowanie...to proste !wieczoru. Truskawki możecie zastąpić innymi owocami, w zależności od sezonu. Idealne będą maliny, borówki, czy też porzeczki. Z niecierpliwością czekam na wasze wrażenia smakowe i opinie. Ciasto w sam raz na piknik ! Pozornie krucha, a jednak twardzielka ! Spokojnie ta tarta ma miękkie wnętrze. Waniliowo – sernikowa, tarta z owocami sezonowymi. To jest pyszne ! Jest to kolejna propozycja zdrowego deseru
Krupeczkiwiedziałam, że ją znalazłam. Po prostu miłość od pierwszego kęsa :))) W tym przepisie wykorzystałam 10 jabłek i 6 gruszek, ale można się ograniczyć do 16 jabłek. Ciasto w „mojej” szarlotce jest cieniutkie i kruche. Nie nasiąka sokiem z jabłek, ponieważ jest odpowiednio zabezpieczone posypką z kaszy manny. Jabłka w szarlotce są miękkie, ale trzymają kształt i nie wypływają przy krojeniu
Trzeci talerzłatwo można zauważyć, ostatnio prym na moim blogu wiodą słodycze. Pomysł na dzisiejszy deser wzięłam z "Claudii", jedynie lekko zmodyfikowałam zgodnie z moimi potrzebami. Jako że ciasto jest od razu po zrobieniu strasznie kruche i twarde, polecam przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień jest o niebo lepsze. Potrzebne nam (na dużą tortownicę
W poszukiwaniu inspiracjiowoce wypestkowane i przekrojone na pół, wnętrzem do góry. Cukier i cynamon* mieszamy w miseczce i przed wstawieniem do pieca taką mieszanką posypujemy całe ciasto dość obficie - po upieczeniu zrobi się krucha skorupka z cukru. Pieczemy około 60- 70 minut (do suchego patyczka). Studzimy chwilę we wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy i zjadamy! Smacznego :) ( niestety w piekarniku bez termoobiegu
Symfonia SmakówEkspresowe, kruche ciasteczka ! Można je wykonać również w wersji z polewą czekoladową. Składniki: 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem(...)ucierając dodawać po jednym jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki z cytryny i posypać orzechami. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec około 15 minut. Gotowe ciasteczka przełożyć do puszki
Tradycyjna Kuchniazawsze mam dylemat kiedy w przepisie są albo same białka albo tylko żółtka, co z tym co zostanie mam zrobić. Jedno z lepszych ciast, jakie upiekłam. Mięciutkie i lekko kruche. A białka zawsze można zamrozić. Składniki: na blaszkę (22 x 29 cm) 250 szklanka mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego(...)mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtka, szczyptę soli i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 min do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na nasmarowaną masłem blachę (22 x 29 cm). Na ciasto
bistro mamaUwielbiany przez większość z nas klasyczny chrust to propozycja na karnawałowe party czy tłusty czwartek , kruche listki smażone na oleju, oprószone pudem, przygotowanie ciasta wcale nie jest trudne, cały sekret tkwi w długim ugniataniu i wybijaniu wałkiem, dzięki temu wtłaczamy w nie dużo powietrza, po usmażeniu są super kruche i delikatne. Klasyka która zawsze się udaje(...)Sposób przygotowania: Mąkę przesiewam przez sito, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, dodaję żółtka, zimne pokrojone na wiórki masło oraz śmietanę, wlewam łyżkę wódki i zagniatam ciasto dość długo-aż będzie jednolite i sprężyste, takie jak na domowy makaron. Następnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie, ponownie zagniatam, dzielę na kilka części i wałkuję
Wanilia i KardamonOrzeźwiająca deserowa propozycja - kruche mini tarty wypełnione kremem limonkowym i słodką bezą, która idealnie równoważy kwaskowaty smak kremu. Składniki na 6 sztuk: 125 g mąki pszennej 50 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajko szczypt soli na bezę: 2 białka 130 g cukru pudru(...)curd np. z TEGO przepisu Mąkę przesiać, dodać sól i cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Rozetrzeć składniki palcami, dodać jajko i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę. Przygotować limonkowy krem (można to zrobić wcześniej). Piekarnik nastawić na 180 stopni
wyzwania kuchenneJeśli nie możecie się zdecydować, czy macie większą ochotę na sernik, czy na szarlotkę, to ciasto będzie idealne dla Was! Na bardzo kruchym spodzie spoczywa sernik, wewnątrz którego kryją się całe połówki jabłek, nadziane dodatkowo różaną konfiturą. Całości dopełnia delikatna jogurtowa polewa, do której również dodałam nieco konfitury z róży. Ciasto jest naprawdę pyszne i warte polecenia. Świetnie wygląda, cieszy
6nieboDzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni . Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji(...)pierwszeństwo przepisom - może przyda Wam się któryś z nich, szczególnie, że ciasteczka są naprawdę ekspresowe i można je przygotować na ostatnią chwilę. Sablé to proste, kruche ciasteczka , wywodzące się z leżącego na północy Francji miasta Caen. Francuskie słowo sable oznacza piasek , co być może nawiązuje do delikatnej, kruchej konsystencji ciasteczek i ich złotego koloru. A propos - pamiętacie, że Hiszpanie nazywają
Chilli Czosnek i OliwaWielkanoc oprócz ciast i babek często przygotowujemy także kruche ciasteczka w świątecznych kształtach. Niestety, z reguły zawierają one dużo masła, które nadaje im charakterystycznego smaku. Udało mi się zaleźć przepis, który pozwala na stworzenie wspaniałych ciasteczek bez użycia tego składnika. Wychodzą cudowne - delikatnie orzechowe i chrupiące. Idealnie oddają kształty wyciskane za pomocą stempelków :) Składniki: 12 łyżek płatków owsianych 10 łyżek(...)łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć dowolne kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut
Chocolate Muffin BlogCudownie kruche i czekoladowe. Wprost rozpływają się w ustach:) A przy tym upieczone ze zdrowej mąki bogatej w składniki mineralne, witaminy i błonnik. Przechowywane w metalowej puszcze długo zachowują swoją świeżość. Zapraszam do wypróbowania;) 2 tabliczki gorzkiej czekolady 85% 1 kostka masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki z pełnego przemiału 1 łyżeczka sody Utrzeć masło na puszystą(...)cukier i dalej ucierać. Do masy wbić jajko i przesiać mąkę z sodą. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę i zagnieść. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Każde ciastko spłaszczamy delikatnie ręką i pamiętamy, żeby zachować pomiędzy nimi 2 cm odległości, gdyż przy
Krokusowy Dompodała przepis, który sama wypróbowała. Jak zwykle po swojemu wprowadziłam pewne zmiany i upiekłam:) Kremówki z tego przepisu są bardzo dobre: w sam raz słodkie, ciasto delikatnie się listkuje, ale chyba bliżej mu do kruchego niż francuskiego, krem jest zwarty, bardzo budyniowy. Ciastka ładnie się kroją, znakomicie prezentują. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl kwaśnej śmietany (dałam jogurt
6niebo