kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:340/648)

Ciasto orzechowo karmelowe czyli poWeekendowe Lakocie odc 62 167

Wpierw zobaczyłam to ciasto na blogu Pistachio, potem w Kulinarnych podróżach. Nie mogłam mu się oprzeć. To bardzo moje ciasto, jesienne, ciepłe, mocno pachnące i pełne smaku. POLECAM!!! Ciasto orzechowo karmelowe kruchy spód: 250 g mąki pszennej szczypta soli 70 g cukru 170 g zimnego masła 1 łyżka bardzo zimnej wody, u mnie śmietany nałożenie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepisy na Boże Narodzenie i Wigillie 138

Menu Świąteczne Pieczywo Bułeczki żytnie Chlebek pszenno-żytni Ciasteczka Ciasteczka miodowe z żurawiną Kruidnoten - Holenderskie pierniczki Kruche z żurawiną Ciasta Szarlotka krojona     Drożdżowa szarlotka z budyniem Pani Walewska Makowiec drożdżowy Piernik przekładany powidłami Czarny Orfeusz Sernik na piernikowym spodzie Sernik bajeczny Torcik piernikowy przekładany powidłami w polewie mleczne Małe co nieco Trufelki z żurawiną Kuleczki z makiem Śnieżna

Moje pyszne gotowanie
Banany w cieście 266

startą na tarce czekoladą i zawijam ciasto w podłużne rogale. Z wierzchu smaruję rozmieszanym jajkiem i  wstawiam do piekarnika na jakiś kwadrans przy temperaturze 150-180 stopni. Ciasto zrobi się kruche a z wierzchu przyrumienione

prawdziwe jedzenie
Migdałowe ciasteczka z żurawiną 128

przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po wyciągnięciu z zamrażarki, odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy na ok. 3 mm- tak do grubości żurawiny :) Ciasto ma dość kruchą konsystencję, ale dzięki temu ciasteczka będą kruche :) Wycinamy gwiazdeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 min w 175 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem

Aga w kuchni
ROGALIKI HOKKAIDO - NA MĄCE ORKISZOWEJ Z DYNIĄ 148

rybnej zupki czekała w lodówce, tak więc dzisiaj przetestowałam przepis , który już od jakiegoś czasu czekał...I test wypadł celująco ! Rogaliki są po prostu CUDOWNE !  Bardzo kruche, delikatne, maślane, ciasto- a'la francuskie i ten cudowny zapach podczas pieczenia. Cudo, cudo, cudo ... :-) Bardzo mocno polecam ! Po naszych pozostało tylko wspomnienie i cudowny aromat... :-))) Składniki: - 200g dyni Hokkaido ( lub innej

Smaczne Zdrowe
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 207

zrobić to w sposób jak najbardziej równomierny należy na natłuszczonej olejem stolnicy rozwałkować równomiernie lukier na grubość ok 1-1,5cm - przypomina mi to trochę rozwałkowanie drożdżowego ciasta np. na  kruche rogaliki - ponieważ musimy uzyskać podobną  grubość i objętość. Kolejno rozwałkowany lukier nakładamy na tort - wewnętrzną stroną obydwu dłoni nasmarowanych delikatnie olejem przenosimy na tort, kolejno rozwałkowujemy górną

Symfonia Smaków
Pissaladière - placek z cebulą - wypiekanie na śniadanie 201

Pissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze jednak jest obłożenie czyli cebula, która podczas długiego, powolnego duszenia mięknie, karmelizuje się i robi słodka. Słone sardele i oliwki przełamią tę słodycz a całość można zjeść na lunch albo obiad czy nawet przekąskę

Smaczna Pyza
szybkie, smaczne, łatwe crumble z wiśniami, pomarańczami, jabłkiem i posypkami... 148

minut crumble zostawić do wystudzenia w blaszce, cukier puder 3 łyżki wymieszać z ciut mlekiem na nie za gęsty lukier , polać ciasto i posypać posypkami Decorada Delecta, zostawić do stężenia lukru - deser jest smaczny, kruchy i soczyście owocowy...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
RÓŻE KARNAWAŁOWE 89

szklanki piwa  Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić na gładkie,elastyczne ciasto. Wybijać wałkiem ok 10 min wtedy uzyskamy piękne duże bąble oraz bardzo kruche faworki bądź róże. Ciasto zazwyczaj dzielę na mniejsze kawałki. Jedną część rozwałkować na cienki placek ( resztę ciasta owinąć ściereczką by nie wyschło) jak na makaron. Na jedną różę potrzebne są 3 krążki

Niespełnione zdolności kulinarne
O zapachu rumu i wanilii, a smaku rabarbaru z morelą i truskawką! 100 lat! 90

sobie smak prawdziwej wanilii i nutkę rumu. Kwaskowaty rabarbar rozprażony z prawdziwym masłem, cukrem i rumem na żeliwnej patelni. Słoneczne pomarańczowe morele i słodkie truskawki marmolada. Ciasto jest delikatne, niesamowicie kruche przygotowane z trzech rodzajów mąki, tak aby idealnie współgrało z całością.  Przepyszne ciasto na letni podwieczorek gdzieś w ogrodzie, przy małym stoliczku pod gałęziami pachnącego jaśminu

SMYKWKUCHNI
Mazurek morelowy 138

moim wypadku to było- święta.  Mazurek tak naprawdę może przybrać kształt kruchych babeczek wypełnionych dżemem. Nie jest więc powiedziane, że to tylko na święta wielkanocne. Jak udekorujecie, to już też inwencja twórcza ;) Możecie nawet świeżymi owocami lub małymi bezikami. Wszelkie chwyty dozwolone!    Składniki na ciasto:  300g mąki 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy aromatyzowany cytryną(...)pozostałego ciasta możemy upiec np. wielkanocne ciasteczka w kształcie zajączków i polać je białą czekoladą. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 20 minut, do zrumienienia. Przestudzone smarujemy dżemem morelowym, a boki dekorujemy kajmakiem. Wierzch mazurka możemy dowolnie udekorować bakaliami i kruchymi ciasteczkami

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z rabarbarem i kruszynkami 126

radiu. Cieszmy się, bo dziś jesteśmy. Jutro jeszcze nie nadeszło, a wczoraj już minęło....Jest Tu i Teraz. A teraz ;) zapraszam Was do wypróbowania nowego przepisu. Na ciasto z rabarbarem i marmeladą. Kruche. Delikatne. Idealnie skomponowane w słodkiej swej kwaskowatości. Ciasto z rabarbarem i kruszynkami. kuchniasmakow.blogspot.com Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru

Kuchnia smaków
DLA W. CIASTO Z MUSEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM 153

możliwości i coraz to nowe jej wcielenia. Już tyle wspólnych czekoladowych dni za nami i ciągle tyle smaków przed nami! Tym razem to ciasto właściwie nie jest ciastem - z wyjątkiem cudownie kruchego, orzechowego spodu, reszta jest rozpływającym się w ustach  czekoladowo-orzechowym musem pokrytym aksamitnym ganache z gorzkiej czekolady. Całość jest lekka i niewyobrażalnie pyszna! Jeśli dodać do tego(...)trzeba nam nic więcej do szczęścia, no może z wyjątkiem kolejnej porcji...:) Ciasto jest niezwykle proste i jego wykonanie zajmuje maksymalnie 30 minut, nie licząc czasu potrzebnego na  leżakowanie w lodówce. Przepis pochodzi ze strony Bake or Break . Bardzo polecam!  SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD 2 łyżki mielonych orzechów laskowych (użyłam włoskich) 3 łyżki cukru 1/2 filiżanki mąki pszennej

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania