zrobić to w sposób jak najbardziej równomierny należy na natłuszczonej olejem stolnicy rozwałkować równomiernie lukier na grubość ok 1-1,5cm - przypomina mi to trochę rozwałkowanie drożdżowego ciasta np. na kruche rogaliki - ponieważ musimy uzyskać podobną grubość i objętość. Kolejno rozwałkowany lukier nakładamy na tort - wewnętrzną stroną obydwu dłoni nasmarowanych delikatnie olejem przenosimy na tort, kolejno rozwałkowujemy górną
Symfonia SmakówPissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze jednak jest obłożenie czyli cebula, która podczas długiego, powolnego duszenia mięknie, karmelizuje się i robi słodka. Słone sardele i oliwki przełamią tę słodycz a całość można zjeść na lunch albo obiad czy nawet przekąskę
Smaczna Pyzaminut crumble zostawić do wystudzenia w blaszce, cukier puder 3 łyżki wymieszać z ciut mlekiem na nie za gęsty lukier , polać ciasto i posypać posypkami Decorada Delecta, zostawić do stężenia lukru - deser jest smaczny, kruchy i soczyście owocowy...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszklanki piwa Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić na gładkie,elastyczne ciasto. Wybijać wałkiem ok 10 min wtedy uzyskamy piękne duże bąble oraz bardzo kruche faworki bądź róże. Ciasto zazwyczaj dzielę na mniejsze kawałki. Jedną część rozwałkować na cienki placek ( resztę ciasta owinąć ściereczką by nie wyschło) jak na makaron. Na jedną różę potrzebne są 3 krążki
Niespełnione zdolności kulinarnesobie smak prawdziwej wanilii i nutkę rumu. Kwaskowaty rabarbar rozprażony z prawdziwym masłem, cukrem i rumem na żeliwnej patelni. Słoneczne pomarańczowe morele i słodkie truskawki marmolada. Ciasto jest delikatne, niesamowicie kruche przygotowane z trzech rodzajów mąki, tak aby idealnie współgrało z całością. Przepyszne ciasto na letni podwieczorek gdzieś w ogrodzie, przy małym stoliczku pod gałęziami pachnącego jaśminu
SMYKWKUCHNImoim wypadku to było- święta. Mazurek tak naprawdę może przybrać kształt kruchych babeczek wypełnionych dżemem. Nie jest więc powiedziane, że to tylko na święta wielkanocne. Jak udekorujecie, to już też inwencja twórcza ;) Możecie nawet świeżymi owocami lub małymi bezikami. Wszelkie chwyty dozwolone! Składniki na ciasto: 300g mąki 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy aromatyzowany cytryną(...)pozostałego ciasta możemy upiec np. wielkanocne ciasteczka w kształcie zajączków i polać je białą czekoladą. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 20 minut, do zrumienienia. Przestudzone smarujemy dżemem morelowym, a boki dekorujemy kajmakiem. Wierzch mazurka możemy dowolnie udekorować bakaliami i kruchymi ciasteczkami
Kuchnia w czekoladzieradiu. Cieszmy się, bo dziś jesteśmy. Jutro jeszcze nie nadeszło, a wczoraj już minęło....Jest Tu i Teraz. A teraz ;) zapraszam Was do wypróbowania nowego przepisu. Na ciasto z rabarbarem i marmeladą. Kruche. Delikatne. Idealnie skomponowane w słodkiej swej kwaskowatości. Ciasto z rabarbarem i kruszynkami. kuchniasmakow.blogspot.com Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru
Kuchnia smakówmożliwości i coraz to nowe jej wcielenia. Już tyle wspólnych czekoladowych dni za nami i ciągle tyle smaków przed nami! Tym razem to ciasto właściwie nie jest ciastem - z wyjątkiem cudownie kruchego, orzechowego spodu, reszta jest rozpływającym się w ustach czekoladowo-orzechowym musem pokrytym aksamitnym ganache z gorzkiej czekolady. Całość jest lekka i niewyobrażalnie pyszna! Jeśli dodać do tego(...)trzeba nam nic więcej do szczęścia, no może z wyjątkiem kolejnej porcji...:) Ciasto jest niezwykle proste i jego wykonanie zajmuje maksymalnie 30 minut, nie licząc czasu potrzebnego na leżakowanie w lodówce. Przepis pochodzi ze strony Bake or Break . Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD 2 łyżki mielonych orzechów laskowych (użyłam włoskich) 3 łyżki cukru 1/2 filiżanki mąki pszennej
KUCHARNIASernik z prawdziwą wanilią, rabarbarem i kruszonką. Dzięki rabarbarowi ciasto jest lekko kwaskowe i nie za słodkie, idealne na piknik lub podwieczorek. Polecam również inne moje
Oryginalny smakTarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta z pstrągiem wędzonym i pieczoną papryką. Składniki na 6 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (1 op. 375g
mojewypiekiinietylkokolejny archiwalny przepis: obłędnie kruche ciasteczka z makiem. Ciasto jest trochę niewdzięczne w obróbce, dlatego wałkowałam je na silikonowej macie, ale opłacił się włożony w ich wykonanie trud. Jeśli ktoś przepada za kruchymi słodkościami, gorąco polecam upieczenie ich choć raz, a kto wie, może nawet na tym jednym razie się nie skończy :) Kruche ciasteczka z makiem Składniki: 120 g mąki(...)prawdziwą wanilią Wykonanie: Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiałam do miski. Dodałam zimne masło i posiekałam razem przy pomocy siekaczki. Dosypałam cukier waniliowy i mak. Dłonią zagniotłam ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Płaską blachę do drobnych wypieków o wymiarach 31x41 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni
Kuchenne zapiski EdytyWymyśliłam sobie, że poeksperymentuję w weekend i upiekę kruchą, słoną tartę na niedzielny obiad. Tak też zrobiłam. Z 300g mąki, 150 masła i 2 jaj zagniotłam ciasto w identyczny sposób, jak na kruche, a następnie chłodziłam w lodówce ponad godzinę. Po tym czasie ciasto było już bardzo twarde, zatem na blaszkę starłam je na tarce o grubych oczkach
Sajkofanka smaku