łyżeczki soli ok. 1 szkl. ciepłej wody maka do podsypywania Wykonanie Sól dodać do ciepłej wody i mieszać do rozpuszczenia. Dodać przesianą mąkę i wyrabiać ciasto ,aż mieszanina będzie krucha. Zagniatać przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Uformować kule,którą wsadzić do foliowego worka ,owijać worek grubym ręcznikiem. Położyć go na podłodze i chodzić po cieście całymi stopami .Worek
w mojej kuchniłyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy). Polewa dość szybko gęstnieje i staje się krucha, więc polewać ciasto należy dość szybko
Kuchcik gotujeKruchy placek z jabłkami, marmoladą, świeżymi owocami....z czym macie lub z czym lubicie:), u mnie oczywiście z szarą renetą:) Składniki: 50 dag mąki pszennej 10-15 dag masła 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 4-5 żółtek skórka cytrynowa Do przełożenia: 1 i 1/2 kg jabłek cynamon goźdźiki cukier do smaku Przesianą mąkę posiekać z masłem(...)margaryną, dodać cukier, surowe żółtka, skórkę cytrynową, zagnieść szybko ciasto. Zostawić je przykryte w chłodnym miejscu na 30 minut, następnie podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na grubość 3/4 cm, ułożyć na prostokątnej blasze, wstawić do gorącego piekarnika i podpiec na złoty kolor. Wyjąć, schłodzić, posmarować masą jabłkową. Druga cześć ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wstawić ponownie
Apetyczna babeczkaPrzy okazji zakupów w Lidlu, wrzuciłam do koszyka ich gazetkę z przepisami i postanowiłam wypróbować jeden z ich przepisów, który znajdziecie tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/puszysty-placek-borowkowy Ciasto jest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dzisiaj postanowiłam zrobić do kawy coś prostego i smacznego. W sumie jest to pierwsze ciasto bananowe mojego autorstwa, nie przepadam za bananami. Niestety moja awersja do
ciastkarnia na kruchym spodziepatelni,a suszone owoce sparzcie wrzątkiem. Staną się one wówczas nie tylko miękkie, ale także o wiele smaczniejsze. To do roboty ;) Ciasto na mazurka wg receptury mojej mamy Przepis na 3 kruche spody: - 700 g mąki pszennej - 500g masła 82% tłuszczu - 4 żółtka jaj - 180g cukru pudru Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy masło. Zagniatamy chwilę
Sajkofanka smakuMałą ilością miodu, bananem, daktylami czy słodziutką żurawiną. Z czego zrobić kruchy spód, żeby nie było w nim masła i mąki? To proste – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś masło i cukier z klasycznej polewy czekoladowej śmiało można zastąpić daktylami i kakao. Dzięki takim kombinacjom ciasto nie zawiera cukru i mąki pszennej, nie ma w nim też tłuszczy(...)szaleństwo pączkowe, ale gdy zaspokoimy swoje żądze i dopadną wyrzuty sumienia, zawsze można w weekend przygotować dużo zdrowszą wersję słodkiej chwili przyjemności ;p Zapraszam do eksperymentowania Wykonanie CIASTO Najpierw zrób „kruchy” spód sernika Przy pomocy widelca zgnieć banana. Do miseczki z pogniecionym bananem wsyp płatki i wszystko wymieszaj. Wyłóż niedużą blaszkę (małą okrągłą lub kwadratową – moja blaszka
Eat me! Fit me!papierem do pieczenia tortownicy. Każdy placek piekłam osobno. Kiedy wykrawałam krążki ciasta, zostały mi skrawki. Z tych skrawków zrobiłam dziewiąty krążek. Tortownicę włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam placek około 14 minut, aż się pięknie zarumienił. Placki wyjmowałam z tortownicy jeszcze gorące i przekładałam na tacę. Są bardzo kruche i trzeba to zrobić delikatnie i szybko. Potem jak wystygną bardzo(...)dwóch cytryn. Masę włożyłam na godzinę do lodówki, żeby lekko stężała. Pierwszy wystudzony krążek ułożyłam na paterze. Posmarowałam go kremem. Położyłam drugi krążek i lekko docisnęłam. Ciasto popękało, bo jest bardzo kruche i twarde. Delikatnie rozmieściłam kawałki ciasta na swoim miejscu i rozsmarowałam kolejną porcję kremu i tak zrobiłam ze wszystkimi krążkami. Wierzch i boki tortu również posmarowałam kremem
Kuchnia u Krysiuwielbiam, nie mówiąc o piekących je Dziewczynach;) W moim domu nie było tradycji jedzenia i pieczenia mazurków, a ja co Wielkanoc o nich marzyłam. Mazurek był jednym z pierwszych ciast, jakie upiekłam w mojej samodzielnej kuchni i od tego czasu co roku kilka pojawia się na wielkanocnym stole. Mam swoje ulubione, ale tym razem chciałam upiec inny, z Kucharza Warszawskiego(...)pieczenie w wolnym piecu to w przypadku mojego piekarnika z termoobiegiem najbezpieczniejsza temperatura 170 stopni. Piekłam do momentu aż brzegi lekko się zrumieniły - ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest krucho-ciągnące - ma bardzo ciekawą strukturę przypominającą lekko ciągnące batoniki owsiane. Myślę, że dłuższe pieczenie nie jest absolutnie wskazane, ponieważ ciasto byłoby zbyt twarde. Upiekłam dwa malutkie mazurki - prostokątny
KUCHARNIAprzejść do wybranego przepisu należy kliknąć w nazwę ciasta. Inne przepisy na ciasta znajdziecie tutaj (klik) Ciasto z cynamonowym jabłkiem (bez miksera) Ciasto z jabłkami (jabłecznik) Małe kruche szarlotki Gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe
Słodkie okruszkikryształu płatki migdałów połówki orzechów Sposób wykonania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto jak na kruche i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Z białka i cukru ubić pianę. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wykrawać foremką ciastka i na każde z nich
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki na 38 ciasteczek: 20 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag miękkiego masła 8 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1
Świat CiastaSkładniki na około 30 sztuk rurek: 1/2 kg mąki 25 dag margaryny 25 dag kwaśnej gęstej śmietany 18% szczypta soli brązowy cukier trzcinowy do obtaczania Składniki
Świat CiastaOstatnio wzięło mnie na oglądnięcie starych zdjęć i natknęłam się na jedno, które skojarzyło mi się z czasem gdy zaczęłam piec. Pierwsze moje kroki w kuchni
ciastkarnia na kruchym spodziejuż ostatnie dni karnawału i idealny momeny na przygotowanie pysznych, kruchych faworków z mnóstwem cukru pudru aromatyzowanego wanilią. Wymagają trochę pracy, ale efekt wart jest wysiłku :) SKŁADNIKI 500g mąki pszennej 6 żółtek 1 szklanka kwaśnej śmietany 40 ml spirytusu dodatkowo: cukier puder cukier z prawdziwą wanilią olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z żółtkami, śmietaną(...)owijamy folią i odkładamy na 15 min. Następnie ciasto wybijamy wałkiem (powinny pojawić się pęcherzyki powietrza) i odkładamy na kolejne 15 min. Ciasto rozwałkowyjemy jak najcieniej (im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche faworki). Wykrawamy przy pomocy radełka lub noża prostokąty, który nacinamy w środku i jeden z końców prostąkąta przewlekamy przez nacięcie. W płaskim garnku/ rondlu/ dużej patelni rozgrzewamy olej
DefinicjaSmaku