królik - 923 przepisów (strona:46/62)

Vini Torrevento w HOŻA by mondovino 110

nutami. Taniny są bardzo ładnie wtopione. Delikatne, kompletne wino. Andrea polecał je do dań z koniny, delikatnej duszonej wołowiny oraz do dzikiego ptactwa – przepiórek, perliczek. My dodalibyśmy do tego królika i delikatne potrawy z gęsiny.   Ghenos Primitivo di Manduria DOC – 100 % Primitivo. Dojrzewało 10 miesięcy w stali i 6 miesięcy w dębowych beczkach. Kolor głęboki intensywny. Bardzo przyjemny aromatyczny

królestwo garów
Pasztet z zająca 129

Przodek z zająca*, 250 g wątróbki (ja użyłam wątróbkę z królika), 250 g tłustej wieprzowiny, cebula, 1/2 średniego selera, 1 pietruszka, 2 listki laurowe, pieprz, garść grzybów suszonych, 4 jajka gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 100 g boczku wędzonego, Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby i zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu

królestwo garów
Sos z całymi pieczarkami 120

się zredukuje, dodać masło. Wymieszać, by powstał jednolity sos. Doprawić pieprzem ziołowym. Podawać z posiekaną kolendrą np. do obiadu. U mnie z upieczonym wczoraj i podgrzanym dziś na parze królikiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz Czerwony 150

Zakwas na barszcz można zrobić wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce tydzień lub dwa aż będzie nam potrzebny. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka

Mama Gotuje
Czerwony Barszcz Zabielany 184

czysty z uszkami lub innym dodatkiem, a z kolei w drugi dzień w postaci barszczu zabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka

Mama Gotuje
PASZTET DROBIOWY, PIECZONY, BEZGLUTENOWY 379

Wielkanoc bez pasztetu, to nie Wielkanoc, przynajmniej u nas. Zwykle bywa u nas wykwintny pasztet z indyka lub królika , który jest naszym zdecydowanym faworytem. Jest on zupełnie inny od pozostałych pasztetów, przygotowywany z surowego, mielonego mięsa, ma zupełnie odmienną strukturę, wielbicielom pasztetów polecam go bardzo gorąco. U nas w tym roku była mała zmiana, ze względu na pewne ograniczenia pokarmowe

Smaczne Zdrowe
Racuszki z melonem | dietetyczne, niskokaloryczne | Trochę moich wypocin o CZASIE :) 281

żeby zrobić sobie takie śniadanie? No właśnie? Jak? Mając na godzinę 8 do szkoły wstaję o 6:50. Ogarniam się w łazience (zęby, makijaż, włosy itd.).Ubieram się, karmie królika, pakuje się. Ide do kuchni, robię herbate/kawe i śniadanie. Całość zajmuje mi max. 30 min ;) Dodatkowo mam 10-20 min. na spokojne zjedzenie śniadania

Czarnawisienka
Baranek 139

już kilka i wszystkie one znalazły nowych posiadaczy. Jeszcze ostatni powstanie dla mojego Synka ;) Obawiam się, że zabraknie nam miejsca w wielkanocnym koszyczku, bo w planie są jeszcze słodkie króliki i kurczaki... Baranek Składniki: 60 g margaryny 60 g cukru 120 g mąki tortowej 60 dag mąki ziemniaczanej 2 małe jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 opakowania cukru waniliowego

Lawendowe Niebo
Polędwiczki wieprzowe w marynacie miodowo-balsamicznej 156

naszym stole ( jak i blogu :)) niezwykle często gości drób. Postanowiłyśmy to zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb.  Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka minut

Kolizje Smaków
Ciasto drożdżowe bez zasad 179

Zostawmy Monisię. Jeszcze ktoś pomyśli, że zazdrosna jestem, bo nie będę miała sesji w CKMie i nie dostanę kącika w DDTVN. Wiecie kto wygrał program? Gość, który podał surowego królika. Serio. Pan Wygrany jechał po wszystkich jak leci. Znał się na wszystkim. Ekspert światowy od kuchni i jedzenia wyskoczył z surowym mięskiem. Szkoda mi Charlesa i Diany. Pokazali coś fajnego

ladykitchen
Sałatka z tuńczykiem z winegretem na occie cydrowym. 190

Wstępu brak. Jest prawie druga w nocy i nie mam siły. Nasi goście wyczyścili talerze, a królika nie mamy, więc pod stołem nikt nie mógł zwierza nakarmić. Hm, chociaż mamy świnkę morską... Czego użyłem? -sałata zielona -szpinak baby -papryka zielona i czerwona pokrojona w małe paski -kilka oliwek pokrojonych na pół -cykoria czerwona -ogórek zielony -tuńczyk z sosu własnego -straty

BaRepas
Caprese 173

caprese tylko ciut inną niż w oryginalnym przepisie. Oczywiście będzie tam mozzarella, pomidorki i bazylia, ale ja dodam jeszcze miks różnych sałat, ponieważ od jakiegoś czasu zamieniłam się w królika. Dzisiaj udało mi się w końcu dostać świeżą bazylię. Suszona też jest dobra, ale niestety bez porównania ze świeżą. Uwielbiam jej zapach :) Wieczorkiem bądź też jutro rano wrzucę foteczki

Amatorka kuchenna
Wielkanoc tuż tuż 121

wołowych z dodatkiem białek kiełbasy i wędzonego boczku oraz jajkiem. :) a niech ostrości doda i rozpali nasze kubki smakowe 1/2 łyżeczki chrzanu na talerz zupy. Myślę także nad przygotowaniem królika w sosie śmietanowym z przepisu Pani Anny Starmach Zdjęcie wygrzebane z internetu

ClauditteMissCooking
Jak gotować małemu dziecku – słoiki? Czy codziennie zupka? Dwa razy ta sama? Zamrażać? 100

śmieci (ja zresztą na samą myśl o zjedzeniu tej papki mam odruch wymiotny). Zrób to sam Gotowałam głównie zupki typu krem. W dobrym mięsnym kupowałam kawałek mięsa –  kaczka, królik, indyk – plus minus po 200-300g na garnuszek taki 1.5l. Do tego warzywa lub zioła tj. koperek, natka pietruszki i lubczyk. Nie ukrywam, że często zmieniałam smaki przyrządzanych

ClauditteMissCooking
Sałatka z rukoli z chipsem z mozzarelli i nerkowców z pomarańczową nutą. 203

Królik, a w zasadzie króliczka, no może czasem króliczyca, albo zajęczyca...taka nowomowa ;-) No szukam określenia na Żonę Mą. Wstęp jakiś trzeba napisać, a że ona wszystko co zielone kocha (zresztą ją w tym dopinguję), to musiałbym to zjawisko jakoś nazwać. Nieważne zresztą. Dziś mała porażka. Topinambur niezbyt podszedł Żonie Mej; przynajmniej rybę pochłonęła w całości. Dlatego w ramach odkupienia

BaRepas