rodzajów mięsa i dodać zamiast śliwek, grzyby czy paprykę. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce i na co akurat mamy ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać…Pasztet domowy ze śliwkami – składniki:1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy
UgotujmyTo.plaromatyczny i wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę.Na blogu możecie też znaleźć przepisy na pasztet z królika czy pasztet ze śliwką, a dla osób, które nie jedzą mięsa, pasztet z fasoli i pieczarek czy pasztet z ciecierzycy i dyni. Zapraszam Pasztet z kurczaka z grzybamiSkładniki:800g ugotowanych
UgotujmyTo.plDzień dobry,Dziś chciałam Was zaprosić na kolejną recenzję książki kulinarnej z mojej biblioteczki. Myślę, że zainteresuje ona wszystkich miłośników kuchni włoskiej, szczególnie, że wyszła spod
Chilli Czosnek i Oliwasmaruje się przed upieczeniem żółtkiem, a oprócz tego same jajka tworzą dekorację w postaci pisanek (obecnie zastępowaną często czekoladowym odpowiednikiem). Monę formuje się w różny sposób, najpopularniejsze są wieńce, króliki, żółwie, węże, jaszczurki i małpy. Często przyozdabia się ją również kolorowymi posypkami i polewami oraz czekoladą, jak to ma miejsce w Katalonii. Będąc w Barcelonie miałem okazję zobaczyć Mony
Food Squaremiski. W Hiszpanii bób smaży się z boczkiem i czosnkiem, a przed samym podaniem skrapia odrobiną octu winnego. Francuzi podają puree z bobu jako dodatek do pieczonego lub duszonego królika, a jedną z najbardziej znanych potraw egipskich jest ful medames- gulasz z bobu, czosnku i kuminu. Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie
Smakowity Blog Kulinarnyprzełożyłem do misy. Do buraków dodałem wyciśnięty sok z jednej cytryny, świeżo zmielony czarny pieprz i jedną łyżeczkę drobno posiekanego świeżego tymianku. Całość dokładnie wymieszałem. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem
Wyprawy kulinarnedżemem to jednak nie jest. Mnie taki smak na bułce, grzance czy kromce chlebka nie przekonuje, choć być może, Tobie mój czytelniku przypadnie do gustu i będziesz zajadać, niczym królik marchewkę ;) Znalazłam jednak inne przeznaczenie dla owego przetworu. Dla mnie zamknięte w słoiczku puree z dyni stanowić będzie świetną bazę do muffinek czy innych wypieków. Od razu słodkie
kolorowotorcikowosię jako duszone w czerwonym winie, pieczone, opiekane na ruszcie lub duszone z innymi gatunkami mięsa, jako bollito misto . Nie brak też przepisów na cielęcinę, jagnięcinę, koźlinę, mięso z królików, kaczek, gęsi, kurczaków, kapłonów i gołębi. Bażant, kuropatwa, zając i sarna to ulubione gatunki dziczyzny i ptactwa. Z różnych rodzajów mięs, a także wielu innych dodatków, sporządza się chyba najbardziej
Z Kuchni Do Kuchnikolejny postanowiłam się zmierzyć z masą plastyczną;)) Dlatego na urodziny naszej ulubienicy i zarazem miłośniczki królików przygotowałam tort - Króliki w ogródku:)) Wyszło nie najgorzej, jednak widać brak moich zdolności plastycznych:) Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej, 5 jajek, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, czubata łyżeczka proszku. Białka oddzielić od żółtek i ubić
Z miłości do słodkościpasteli aż po intensywne i nasycone. Nie ma w tym nic dziwnego skoro zieleń otacza nas ze wszystkich stron. Niektórzy boją się jej na talerzu mówiąc "przecież nie jestem królikiem" Ale zapewniam, że dzisiejsze danie nie jest dla królików, a moje dzieci były nim wręcz zachwycone. Kremowa zupa z zielonego groszku z rzodkiewką składniki: 700 g zielonego groszku 2 małe
Przysmaki KarolkiZafascynowało mnie zdjęcie które gdzieś zobaczyłam - była to galaretka z królika .Tyle że była to buraczkowa galaretka ( tzn. było tam mięso z królika , paski gotowanych buraczków i cos tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną ). Postanowiłam , że spróbuję co by było gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja robię
Buniabaje w kuchnizostał w mojej propozycji barwiącą na żółto kurkumą), podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni. W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza , mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Zazwyczaj jada się ją na obiad – uznawana jest za danie zbyt ciężkostrawne na wieczorny posiłek. Paella powinna
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPasztet to jedno z najbardziej tradycyjnych dań mięsnych, które cieszy się ogromną popularnością w Polsce i wielu innych krajach. To pyszne danie zwykle przygotowywane jest z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli macie w lodówce upolowaną kaczkę, to koniecznie przyrządźcie ją po polsku. Taka kaczka idealnie pasuje na świąteczny obiad. Składniki: ? 1 kaczka ? 3 jabłka ? 1 łyżeczka
To co kochamKaczka pieczona z jabłkami to klasyka sama w sobie i najbardziej popularne połączenie kulinarne. Moja kaczka jest moczona w solance, a dzięki pieczeniu w worku, mięso
To co kocham