królik - 923 przepisów (strona:44/62)

Zupka dyniowa z tymiankiem dla dzieci po 6 miesiącu 122

szczyptą tymianku. Gotujemy ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Gotujemy do miękkości. Gotową zupkę blendujemy i gotowe. Można dodać do niej kawałek mięsa z królika lub indyka. Mięso gotujemy osobno. Zupka dyniowa z tymiankiem dla dzieci po 6 miesiącu

Pyza i Surówka
Forszmak lubelski 198

wieprzowiny (np. szynka) 20 dag wędzonego boczku 3 duże ogórki kiszone 2 cebule 2 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy kilka szklanek wody lub bulionu (u nas był  rosół z królika ) sól pieprz czarny słodka papryka liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego mąka olej natka pietruszki (do posypania) ser żółty (opcjonalnie) Wieprzowinę pokroić w kostkę,doprawić solą i pieprzem, obtoczyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierożki ze szpinakiem i królikiem 104

razem do produkcji użyłam takiej metalowej pierogarnicy którą zakupiłam u pani na rynku i dzięki temu mają taki fajny kształt. Zapraszam na bardzo smakowe pierożki. Pierożki ze szpinakiem i królikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pralinki Bounty 148

Impreza urodzinowa jest tym, co tygryski lubią najbardziej. Krewni i znajomi królika zjeżdżają ze wszystkich stron świata, by Cię mocno przytulić, życzyć „Wszystkiego Najlepszego” i spędzić razem cudny wieczór przy rumie z colą i cytrynką, ciachach, słonych zakąskach i pysznych grzankach z serem i prażonymi orzechami. A przed Wami niezbyt długi fragment jednej z najwspanialszych książeczek jakie czytałam w życiu

Przepysznik - BLW i nie tylko
Paluszki z królika i kiszonej kapusty dla dzieci 150

dlatego między innymi połączenie to jest tak wspaniałe. Drugi aspekt to oczywiście smak, osobiście ubóstwiam kiszoną kapustę, więc co tu dużo mówić :D Potrzebujemy: niewielki kawałek mięsa z królika,  wołowego lub wieprzowego (5x5cm) garść odciśniętej kiszonej kapusty łyżka płatków drożdżowych  pół cebuli 1 jajko 2 łyżki bułki tartej  szczypta majeranku 1 kuleczka rozgniecionego czerwonego pieprzu , ja użyłam

MamaOskarka
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 402

bulionie zagęszczonym specjalną, bardzo ciemną i długo gotowaną zasmażką. W konsystencji można je uplasować gdzieś między gulaszem a gęstą zupą.   Mięsem w gumbo są np. kurczak, kaczka, wiewiórka, królik czy aligator. Głównym składnikiem gumbo bazujących na samych owocach morza są krewetki, raki lub kraby, czasami też ostrygi. Z wyjątkiem gumbo nowoorleańskiego – nie używa się mięsa wołowego, wieprzowego ani kiełbasy

Karo in the Kitchen
Leśna pokusa z Weissbier'em 180

siada w fotelu w salonie. Włącza radio stojące na stoliczku obok. Zamyka oczy i wsłuchuje się w relaksującą muzykę. Znów słyszy tykanie zegarka i otwiera oczy. Zauważa białego królika ubranego w kamizelkę i wydaje jej się, że to on trzyma zegarek w swojej łapce i ją nawołuje: " Szybko, szybko Alicjo..bo się spóźnimy ". (...) "Po kraju czarów, łąk bezludnych, Alicja, niby

Karczma Honorietty
" Risotto " z kaczką i bobem 126

Tego typu "risotto" pojawiło się już w innej wersji na blogu ( z królikiem ), jednak żeby zademonstrować Wam, jak podatne na zmiany jest to danie, zdecydowałam się wstawić kolejny przepis. Zaznaczę, raz jeszcze, że to przepis studencki, resztkowy, a nazwa "risotto" to tylko luźne określenie, bowiem z prawdziwym włoskim przysmakiem nie ma nic wspólnego. :) (function

Życie zamknięte w smaku
Restauracja La Falua w Benidorm - śródziemnomorskie kulinarne szaleństwo 127

poszukując sposobu na tą jego puszystość i świeżość. Paella to tradycyjne danie z ryżu przygotowywane na specjalnych patelniach i podawane z najrozmaitszymi składnikami. Klasyka to paella z mięsem królika i kurczaka, ale oczywiście królują tu dodatki takie jak owoce morza i ryby. Na naszej puszył się okazały homar, którego pokazujemy na zdjęciu ( tu już rozkrojony ). Mięso z odwłoka wydobył

Smaki Ewy
Pasztet z królika 127

Składniki: Mięso z królika 3 udka 0,5 kg mięsa wieprzowego 0,5 kg podgardla 0,5 kg wątróbki z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 cebule 3 jajka Liście laurowe Ziele angielskie Gałka muszkatołowa Sól i pieprz Ok. szklanka wywaru z ugotowanego mięsa Smalec/masło i  bułka tarta do foremek Wykonanie: Mięso gotować razem

The Sweet Damsel
Bigos z kalarepki 115

Bigos inny niż zwykle Składniki - 1 bardzo duża kalarepa (ja mam giganty ważące ponad kilogram ) - 2 marchewki - 1 mała cukinia - 1 cebula - 1 por - 1 duże udko smażone z królika ( można wykorzystać inne mięso które zostało z obiadu lub wędlinę ) - ziele angielskie - liść laurowy - 1 mały przecier - 2 łyżki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranek -1/4 kostki margaryny - olej

W królestwie smaków Beaty
Bigosik z młodej kapusty z suszonymi pomidorami 152

swojskich  suszonych pomidorów pyszne połączenie Składniki - 1,5 główki młodej kapusty - 1 marchewka - 2 cebule z szczypiorkiem - mała puszka przecieru pomidorowego - 2 kawałki kiełbasy - 1 smażony cząber z królika lub dowolne mięso które zostało np z obiadu - 1 szklanka suszonych pomidorów - sól pieprz - tymianek - gałka muszkatołowa - kumin - kurkuma - pęczek koperku - 1 łyżka masła  Sposób przygotowania 1. Kapustę posiekać

W królestwie smaków Beaty
"Diabel na koniu" Szaszlyki w szynce szwardzwaldzkiej z sosem z suszonych sliwek 124

blendera. Dodajemy sól, pieprz dla smaku i odrobinę soku z cytryny, podlewamy lekko wywarem. Muszę przyznać, iż pomysł tego sosu zaczerpnęłam od Rodziców z jakiegoś świątecznego obiadu z królikiem - sos mnie wówczas zachwycił więc postanowiłam go wykorzystać :)  Szaszłyki układamy na talerzu, ja podałam je na fecie - bardzo fajnie się komponowały :)   Smacznego

dlaSmaQ