stosowałem i to już w pierwszej połowie lat 90-tych. 2 kg warzyw, śmietana - wtedy jogurty ie były jeszcze popularne w obiegu do sałatek. Cały dzień byłem jak królik, czyli wegetarianinem, zanim nie wróciłem do domu... Wróćmy do procedury przygotowania w pracy: wyjmujesz widelec i otwierasz pudełko... 😁 Dziś każdy może sobie sałatkę zabrać
Dieta Rozdzielna i Zdrowieugotowana w gorących źródłach. Cóż, jedni w Wigilię jedzą karpia z wanny, inni ośmiornicę z gorących źródeł… Życie… ;-). Oprócz owoców morza na wyspie tradycyjnie jada się też króliki, które w przeszłości żyły sobie dziko, (dzisiaj są hodowane) oraz drób, podawany w najprostszy sposób: z pomidorkami, cebulą, garścią dziko rosnących ziół i obowiązkowo ziemniakami, które wchłaniają aromatyczny sos wytworzony
Niedzielny kucharzfasolką (16 zł), to nowość w tutejszym menu. Zupa jest gorąca, sycąca i bardzo smaczna. Idealna na zimowy dzień. Następnie na naszym stole pojawiają się tortellini z nadzieniem z królika, podane z szynką San Daniele, pysznym i aksamitnym puree z marchewki, przybrane rukola i posypane serem pecorino (36 zł). Danie nie dość, że jest wyśmienite, to na talerzu wygląda
Kulinarne przygody Gatityschudnąć to musisz jeść, tyle że, racjonalnie i z głowa. Z wcześniej ustalonym planem żywienia. Wybieraj propozcyje dań, które też nie będą powodowały, że masz wrażenie jakbyś był przysłowiowym królikiem, jedz smacznie i zdrowo. Taka też jest moja dzisiejsza propozycja, bogata w białko i sycąca, a przy okazji niskokaloryczna. PRZEPIS NA FIT KOTLECIKI Z JAJEK I BROKUŁA składniki
SMYKWKUCHNIkaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne
Kulinarne przygody GatityPulpety w sosie cytrynowym. Pyszny, tani i łatwy obiad. Sos cytrynowy będzie też pysznym dodatkiem do innych jasnych mięs, np. do gotowanego schabu, polędwicy, królika, czy gotowanej piersi kurczaka pokrojonej w plastry. Pulpety drobiowe przygotowałam według mojego przepisu na pulpety drobiowe . Składniki na sos cytrynowy: 1-1 ½ szklanki bulionu z gotowania pulpetów Ok. ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami : Pasztet z selera i kaszy jaglanej: Pasztet z pestek dyni: Łosoś w galarecie: Indyk pieczonyw całości
Smaczne Zdrowemanna z malinami, ale też takie wiktuały jak rogaliki z konfiturą z owoców dzikiego bzu. W Zupach jest i chłodnik litewski, i barszcz ukraiński, i zupa ze słodkich migdałów. Królika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce
GRUBY WAŁEKcierpliwość. Krzykiem, zakazami niczego nie zdziałasz a spowodujesz tylko niepotrzebny płacz i awanturę. Przygotuj sobie plan działania, wprowadzaj nowość raz na tydzień by dziecko się nie poczuło, jak królik doświadczalny. Istnieje kilka sposobów by to zrobić. Robienie wagoników… Najstarszy pomysł jaki znam ale bardzo skuteczny. Jest to bardzo proste i nie wymaga dużego nakładu finansowego. Kromki chleba posmaruj najpierw masłem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Często pytacie mnie o dobre sałatki – takie, które nie przypominają jedzenia dla królika. No to proszę – przepyszna, kolorowa, prosta, sycąca i zdrowa sałatka z ciecierzycą i granatem. Nadaje się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też na imprezę. Fajnie się prezentuje i przykuwa wzrok, a do tego nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych Sałatka z granatem i ciecierzycą
Powiedz dietom nieniego wrócę, może dziś, bo wczoraj znów była wątróbka na obiad i kolejny raz zrobiłam jej za dużo ;) Składniki: Pół szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 100 gram wątróbki z królika ćwiartka kwaśnego jabłka 1 szalotka 2 łyżki klarowanego masła kilka małych podgrzybków 2 łyżki konfitury z jarzębiny z kumkwatami* 2 łyżki wody (opcjonalnie) pół łyżeczki śliwowicy suszony majeranek świeży
Quinoa Raz!Brukiew jest traktowana bardzo po macoszemu a niesłusznie bo nasze babcie czy mamy używały jej w kuchni sporo. Potem słyszałam że brukwią karmi się tylko króliki i świnie. I to jest krzywdzące dla brukwi bo swoimi składnikami odżywczymi obdzieliłaby niejedno stworzenie. Brukiew powstała ze skrzyżowania rzepy i kapusty, jest smakowo podobna i do jednego i drugiego warzywa. Jeszcze niedawno
Moje Małe Czarowaniemięsnym sosem, jak i w wersji słodkiej na przykład z sosem jagodowym. Ja zdecydowanie wolę tę pierwszą wersję. Moja babcia zawsze do klusek na parze podawała biały sos z królika, ale każdy mięsny sos się nada. Jeśli nigdy nie próbowaliście pampuchów koniecznie musicie je przygotować. Gwarantuję Wam, że tak jak ja zakochacie się w nich. U mnie w domu zawsze
PatiGotujedokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka). Wszystkie dania są proste
Moje Kuchenne Rewelacjebyły. Duszone z miodem. Totalny niewypał, dlatego nie opiszę :P. Tak czy inaczej, smacznego! Sos powinien być słodko – słony z wyraźnie wyczuwalnym smakiem wermuta. Powinien pasować też do królika, wołowiny, a także słodkowodnych
manslogblog