królewska - 1291 przepisów (strona:67/87)

Banalnie prosta francuska zupa cebulowa z grzankami home-made i serem! MMNIIIAAAMM!!!! 300

pieprz (u mnie kolorowy) 1 niepełna łyżka masła klarowanego 2 bułki kajzerki (aby było zdrowiej, mogą oczywiście też być grahamki)   10 dkg wyrazistego tartego żółtego sera (u mnie Królewski) 1. Cebulę kroimy na większe kawałki. Podsmażamy na maśle klarowanym do zarumienienia. 2. Podsmażoną cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy kostki bulionowe. Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy

Restauracyjka Literacka
ZAPIEKANKA SEROWO - POROWO - ZIEMNIACZANA "Poproszę o dokładkę" ;-) 339

ugotowanych ziemniaków 1 por (jasno zielona i biała część) 2 ząbki czosnku ok 20 dkg sera (startego na tarce o grubych oczkach) o wyrazistym smaku (u mnie jak zwykle Królewski) jedno opakowanie mieszanki serów twardych typu Parmezan, Grana Padano 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 150 ml śmietany 18% sól, pieprz,  szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka masła klarowanego/oleju rzepakowego/oliwy

Restauracyjka Literacka
Karp w galarecie klarowanej. 181

polskiej tradycji był, jest i jeszcze długo będzie. W mojej rodzinie część lubi karpia właśnie w galarecie i to właśnie dla nich ten egzemplarz. Składniki. 1,5 kg karp królewski Wywar . 1,5 l wody 20dag włoszczyzna 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu Galareta. 3/4 l wywaru rybnego 1 dag żelatyny 1 łyżka octu  2 białka Przygotować filety. Każdy

Kulinarny karnet Christophera
Kwiecista cukinia z krewetkami. 166

pieprzem. Naczynie przykryć i piec w temp. 180 stop.15 minut. Krewetki zamarynować w sosie chilli z posiekanym świeżym imbirem i zmiażdżonym czosnkiem.Przed podaniem krótko przesmażyć. Zdecydowanie lepsze są krewetki królewskie. Cukinie ułożyć na talerzu i obłożyć krewetkami razem z marynatą z patelni. Danie to stanowi idealne połączenie owoców morza i ogrodów. Zamiast krewetek doskonale pasują mule gotowane w winie

Kulinarny karnet Christophera
Pomidory zapiekane z gruszką i smażonymi kaparami 152

Roasted tomatoes with pear and fried capers Połączenie kwaśnego, słodkiego i słonego też może być atrakcyjne. Składniki. 2 pomidory 1 gruszka Konferencja 2 łyżki kaparów królewskich 1 łyżka bazylii sól Wykonanie. Z pomidorów ściąć górę i wydrążyć wnętrze, posolić. Kapary smażyć na oliwie ,aż się rozwiną. Gruszkę dojrzałą obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kaparami i posiekanymi listkami

Kulinarny karnet Christophera
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 153

zbyt wysokie, mamy  większą szansę,  że zapadnie się po upieczeniu. Jeśli dodajemy do ciasta bakalie, nie przesadzajmy z ich ilością. Większe kawałki np. moreli, daktyli czy rodzynek królewskich dobrze jest pokroić na paseczki. Przed wrzuceniem bakalii do ciasta dobrze jest oprószyć je proszkiem do pieczenia – zapobiega to opadaniu ich na dno ciasta. bakalie dobrze jest oprószyć odrobiną proszku

głodny alergik
Sałatka z kapusty pekińskiej z selerem naciowym i papryką 433

zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty.  Składniki: kapusta pekińska 1 szt papryka czerwona, zielona, żółta po 1 szt seler naciowy 1 szt rodzynki królewskie lub żurawina 1/2 szklanki szczypiorek 1 pęczek przyprawy - sól,  kolorowy  pieprz  Sos - w zależności od wymogów diety: wersja bezglutenowa: jogurt naturalny 150 ml majonez bezglutenowy

głodny alergik
Rosół II 318

Kochani - rosół podano. Jak ugotować pyszny rosół? Już kiedyś pisałam , że gotowanie tej królewskiej zupy trzeba celebrować, im mniej się będziemy spieszyć, tym będzie pyszniejsza i mniej mętna.  Dlatego polecam, rozpocząć gotowanie rosołu tuż po sniadaniu :) Nie spieszmy się, a rosół będzie rewelacyjny. Oczywiście wszyscy wiemy, że to nasza narodowa potrawa, którą z całego serca polecam. Zaczynamy: Składniki

Smaki Edyty
Choinki z piernika 169

ciemniejsze odejmujemy 3 łyżki mąki, a w  to  miejsce dajemy kakao) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 4 białka 4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowe kolorowe gwiazdki 330

szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pierniczki choinki 217

łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki  mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru zielony barwnik spożywczy w proszku cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Lukrowane pierniczki 201

łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki   mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko  1 szklanka cukru pudru kolorowy maczek po posypania Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Niezapomniany wrocławski "Weekend ze smakiem" 137

sous vide, czyli metoda próżniowego długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w  gorącej wodzie. Halibut przygotowany tą metodą był rewelacyjny.     Po królewskiej uczcie wieńczącej warsztaty udaliśmy się na wrocławski Rynek zobaczyć stoiska z regionalnymi europejskimi przysmakami. Ależ to wszystko pachniało !!! W trakcie trwania Weekendu

Kulinarne przygody Gatity
BURGERY BURACZANE. 170

zbierają nektar z dojrzałych kielichów. Jesień kocham za kolory. Choć i latem jest ich tak mnogo, to właśnie jej następczyni oczarowuje mnie złotem, czerwienią i brązem, barwami niczym królewskie szaty. Uroczy szelest pod nogami, lśniące kasztany i ludziki, które pomimo swojego wieku, nadal uwielbiam tworzyć. Rozbudza się wtedy we mnie prawdziwe dziecko. Zima. Kiedy pierwsze płatki zaczynają wirować w powietrzu

W kuchni Karmel-itki
Wielkanocne wypieki - podsumowanie przepisów świątecznych na blogu 149

czasu na przygotowywanie przed Świętami przepisów na bloga, ale serników znajdziecie tutaj całkiem sporo, bo piekę je nie tylko "od święta". Po Wielkanocy pewnie dołączy do nich jeszcze sernik królewski, bo mam zamiar upiec go jutro albo pojutrze, opierając się o najpopularniejszy przepis na blogu - numer jeden na poniższej liście. Jeżeli jeszcze nie podjęliście decyzji, co upiec na Wielkanoc

Kraina Tysiąca Smaków