królewska - 1291 przepisów (strona:64/87)

Kompot z suszonych owoców z cytrusami 137

Do niedawna na naszym stole wigilijnym gościł tradycyjny kompot ugotowany tylko na bazie suszonych śliwek i jabłek. Od jakiegoś czasu urozmaicam go innymi suszonymi owocami i

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki brukowce 213

gdyż z piernikami jest tak, że minuta za długo i pierniki można wyciągnąć przypalone, nie tylko te, ale każde, więc sprawdzajmy nasze pierniczki podczas pieczenia Kochani!Lukrowałam Lukrem Królewskim, a przepis macie w linku, wystarczy kliknąć w czerwoną nazwę lukru :) Kiedy lukrowałam? Jak znalazłam czas i ochotę, czyli po kilku dniach, bo chciałam dopiec jeszcze inne, żeby polukrować hurtem wszystkie

Blondynka Gotuje
Placek jabłkowy Róży 216

rozpływające się w ustach,a w połaczeniu z delikatnym ,lekko cynamonowym nadzieniem z jabłek zachwyci każdego.Jestem pewna że na jednym kawałku nie poprzestaniesz.Smiało mogę go nazwać jabłecznikiem królewskim.Przepis pochodzi z "Nowej kuchni śląskiej".Składniki:1 szklanka mąki orkiszowej 7001 szklanka mąki ziemniaczanej250 g masła1 szklanka cukru3 łyżki śmietany4 jajka1/2 proszku do pieczenia1 kg jabłekżurawina lub rodzynki-opcjonalnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki choinki 187

pieczenia oraz przyprawą korzenną i dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej odrobinę wody. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru.Lukier królewski (na 12 babeczek):1 białkookoło 200 g cukru pudrukilka kropli soku z cytrynydodatkowo: 12 ciepłych lodów w wersji mini lub trójkątnych wafelków do lodówBiałka utrzyj z cukrem i sokiem

Food Square
Lebkuchen, tradycyjne niemieckie pierniczki 280

blaszki odczekajmy kilka minut. Pierniczki twardnieją, ale po pokryciu ich na drugi dzień lukrem kruszeją, ja lukrowałam po tygodniowym leżakowaniu w szczelnej metalowej puszce. Lukrowałam Lukrem Królewskim <---- w nazwie macie link do przepisu ;)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI 144

kuchni.Zamarynowana dzień wcześniej w ziołach i piwie Książęce chlebowo – miodowe zyskała fantastyczny wyrazisty aromat.Dodatek chunteya figowego i smażonych w gęsim tłuszczu ziemniaczków zrobił z niej danie iście królewskie!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )MIĘSO:* pierś z gęsi – ok. 300 g* tłuszcz gęsi – 50 g* piwo Książęce chlebowo – miodowe – 200 ml + 200 ml* przyprawy: tymianek , majeranek , sól

Ostra na Słodko
Choinki z piernika 193

piekarnika jak zwykle tylko sprawdzałam na bieżąco stan wypieczenia pierniczków :)Następnego dnia można lukrować pierniczki i składać w choinki, ja lukrowałam po kilku dniach :)Jaki lukier? Oczywiście Lukier Królewski <------link w nazwie :)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Szarlotka ucierana 167

Od kilku dni „chodziła za mną” szarlotka.Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄKRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄSZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄSZARLOTKĘ UCIERANĄ NA

Ostra na Słodko
Backstage – sesja kulinarna " od kuchni " 127

Surówka z marchewki i pora „- ” Surówka z selera „( zrobione przez Mamę i Ewelinę )- „Leniwa baba z żurawiną i chrupiącą kruszonką”- i „Królewski sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą śmietaną”Czyż nie brzmi smakowicie?Przyznajcie się : komu ślinka cieknie ?Te kilka godzin zleciało w tempie błyskawicznym , a krzątaninę zakończyliśmy delektowaniem się przyrządzonymi smakołykami

Ostra na Słodko
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i kremowym serkiem + pieczone ziemniaczki + buraczki 263

Dziś miałam obiad iście królewski! Ostatnio Provitus  sprawił mi ogromną niespodziankę świąteczną paczką , więc dziś ja postanowiłam im dogodzić i zrobić pyszny obiad , którego nie powstydzi się nawet najlepsza gospodyni!  Na Świątecznym stole zrobi furorę i zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy!  Soczysta pierś z kurczaka … aromatyczne suszone pomidory … kremowy serek … delikatna szynka parmeńska … w połączeniu

Ostra na Słodko
Kurczak w pesto z mozzarellą 293

każdym razem było przyrządzone w urozmaicony sposób – tak jak tym razem.Zwykłe filety z kurczaka zapieczone w przepysznym sosie pesto z dodatkiem mozzarelli nabierają iście ” królewskiego ” charakteru!Sprawdzą się nie tylko jako obiad ( np. z ziemniaczkami i ulubioną surówką ) , ale też jako ” wkładka ” do bułki … czy mięso na kanapkę.  SKŁADNIKI:- filet z kurczaka

Ostra na Słodko
Sernik z wiśniami i galaretką 375

takim serniku?!Pewnie , że cieknie , dlatego też właśnie taki postanowiłam upiec kilka dni temu na rodzinne spotkanie.Dodatek wiśni i galaretki dodawał przyjemnego posmaku i sprawił , że sernik wyglądał iście królewsko!Są jeszcze wiśnie na targach , więc może Ktoś z Was się skusi?SKŁADNIKI:( tortownica 24 cm )SPÓD :* herbatniki – 200 g* masło – 100 gMASA SEROWA :* mielony twaróg

Ostra na Słodko
SERNIK CZEKOLADOWY 197

chodził i wychodził!Intensywnie czekoladowy , ale nie gorzki …Delikatny …Niesamowicie kremowy i puszysty …Dzięki dodatkowi polewy z masła czekoladowego i wstążek z czekolady nabiera iście królewskiego charakteru.Kto się skusi?SKŁADNIKI: ( tortownica 18cm )SPÓD: * herbatniki – 100 g * kakao – 1 łyżka * masło – 2 łyżkiMASA: * ser biały mielony – 500 g * mascarpone – 150 g * śmietana

Ostra na Słodko
Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami ( z klopsikami ryżowymi ) 120

niezwykle smaczny przepis na danie , które zrobi furorę na niejednym obiedzie czy niejednym przyjęciu!Nietypowe połączenie smaków ( kurczak + truskawki ) sprawia , że najbardziej prosta potrawa nabiera iście królewskiego wyrazu. Danie podbije serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy!  SKŁADNIKI:MIĘSO:- filet z kurczaka – 2 x 150 g-sos sojowy ciemny – 1 łyżka- olej Kujawski bazyliowy – 2 łyżki- miód

Ostra na Słodko
Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu 118

Delikatna ryba podana z ziemniakami ugniecionymi ze świeżo zerwanym koperkiem,niejednemu z nas przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji.Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru.Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek!  SKŁADNIKI:RYBA:* filety rybne(miruna) – 2 x 150 g* świeży szpinak – 150 g* ser ricotta

Ostra na Słodko