królewska - 1291 przepisów (strona:69/87)

Piernikowe domki 134

zrobiłam. Może nie są najpiękniejsze, ale jak dla mnie cudowne :) Przyznam się do odrobiny lenistwa - wykonałam je z gotowego ciasta korzennego pepparkakor, dostępnego w IKEA :) Dekorowane i sklejone lukrem królewskim (szklanka cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1 białko, woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji), dodatkowo na kilku posypki cukrowe i jadalne perełki. Szablon z którego korzystałam znajdziecie TUTAJ . Zapraszam! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Konfitura marchewkowo-pomarańczowa 216

Konfitura jest bardzo słodka, z nutą marchewki i czerwonych pomarańczy. A do czego ją użyłam? Została pączkowym nadzieniem! Tak, dziewczyny wczoraj jadły pączki, z marcepanowymi marchewkami, pokryte pysznym lukrem królewskim z lekką nutką cytryny i nadzieniem z konfitury marchewkowej. Przepis na najlepsze domowe pączki znajdziecie pod linkiem. Padło wiele pytań o przepis, zatem przepis już dzisiaj ze specjalną dedykacją

Pora coś zjeść
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach 278

nadaje kromkom trochę ciemniejszy kolor niż ma pieczywo pszenne, a oprócz tego - skórka jest cudownie chrupiąca i chce się kroić coraz to kolejne kromki, które posmarowane masłem smakują jak królewskie śniadanie

Smakołyki Bereniki
Sernik kokosowy 829

mocno wyczuwalne w strukturze i smaku sernika oraz w spodzie z ciasta kruchego, który również je zawiera. Sernik jest zwarty, ciężki i wilgotny, ma formę placka (podobnie jak sernik królewski ), po upieczeniu najlepiej kroić go w kwadraty. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 25x14x7 lub podobnej wielkości. Sernik kokosowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 30g wiórków kokosowych

Smakołyki Bereniki
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 294

domowy sernik ani na kawałek ciasta  marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować,  a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę szybkie wykonanie.. a efekt zadziwiający i powalający. Przynajmniej w opinii  ogólnej znajomych i sąsiadów

W kuchni Karmel-itki
ŚWIĄTECZNY SPIS PRZEPISÓW 2013. 187

drożdżowy. Zupa z suszonych grzybów. Pasztet świąteczny. Sernik gotowany na herbatnikach. Barszcz wigilijny.   Pierniczki z suszoną śliwką. Kapusta z grzybami.    Pierniczki dla spóźnialskich.    Lukier królewski.  Katarzynki. Cynamonowe latte. Śledziki na dwa sposoby. Piernik z wiśniami. ****** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
RÓŻOWY KRYSZTAŁEK. 213

różowej krasie, w bucikach na obcasie, z rozpuszczonymi blond włosami, chadza swymi ulubionymi trasami po królewskim parku. Ptaki śpiewają radośnie, wiwatują słonecznej wiośnie, a uśmiech z jej twarzy nie znika. Pierzaste obłoki na niebie, a ona tańczy i wiruje. Patrzy gdzieś przed siebie, myśli nad tym, co czuje. Jej serce wyrywa do przodu, pędzi do księcia z sąsiedniego grodu

W kuchni Karmel-itki
Walentynkowe kruche ciasteczka 173

Ciastka: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka (M) - pół szklanki cukru pudru (jeżeli nie zamierzacie lukrować ciasteczek to możecie dodać 2/3 szklanki) - 100 gram zimnego masła - szczypta soli Lukier królewski: - białko z 1 jaja - szklanka cukru pudru - łyżka soku z cytryny Mąkę przesiać przez sito, dosypać cukier oraz sól. Wymieszać, po czym wykopać dołek do którego wbić jajka. Dodać posiekane

Zgrabne Gotowanie
Krewetki zapiekane w awokado 149

Szybko, lekko i pysznie! Mniam! :) SKŁADNIKI: 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny, ok. 100 g sera mozzarella 10 szt krewetek królewskich sól Nagrzać piekarnik do 190°C. Zamrożone krewetki włożyć na 2 minuty do gorącej wody. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć trochę miąższu. Krewetki przecedzić i polać sokiem z cytryny, posolić. W Wydrążonej łódeczce awokado ułożyć

Blondynka Gotuje
Krewetki w towarzystwie jaśminowego ryżu 182

Krewetki, krewetki, baaardzo je lubimy:) Składniki: 250 g krewetek Królewskich 1/4 kostki masła sok z połowy cytryny skórka starta z jednej cytryny 2 łyżki posiekanej pietruszki 2-3 ząbki czosnku odrobina soli i pieprzu 2 torebki ryżu jaśminowego Wykonanie: Krewetki opłukujemy pod zimną wodą. Odcedzamy na sitku, przelewamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy skórkę cytrynową, czosnek

Blondynka Gotuje
Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy 313

Wszystko zależy od tego na jaką grubość rozwałkujemy nasze pierniczki. U mnie to było około 3 - 5 mm. Pierniczki nie rosną, ładnie zachowują wycięty kształt. Po ostudzeniu udekorowałam lukrem królewskim. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Posypka Cukrowa 169

tych drobinek wymagało ode mnie sporo cierpliwości.  Jednak efekt wynagrodził czas spędzony nad papierem do pieczenia :) Do czego możemy wykorzystać posypkę? Do czego tylko chcemy Kochani! Składniki: Lukier królewski cukier puder barwniki spożywcze Wykonanie: Po lukrowaniu ciasteczek zostało mi trochę lukru, więc na tzw oko dodałam cukier puder i barwnik, wymieszałam. Cukru pudru musimy dodać tyle,żeby uzyskać taką

Blondynka Gotuje
Świąteczne pierniki 598

wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy je w temperaturze 180 C około 7 minut (na złty kolor). Pierniczki są miękkie po wyjęciu a po ostygnięciu lekko twardnieją. Ja dekoruje lukrem królewskim bo jest twardy i super się utrzymuje na piernikach. Składniki na lukier: - 2 białka - 2 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka soku z cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy

Zainspirowana w kuchni
Walentynkowe serduszka 157

Walentynki już jutro w związku z tym dzisiaj na blogu serduszka o maślanym smaku, ozdobione kolorowym królewskim lukrem. Składniki: - 300 g mąki - 1 kostka masła (200 g) - 100 g cukru pudru - 3 żółtka - odrobina mleka Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli nie będzie chciało się połączyć dodajemy odrobinę mleka (ja dałam około 1/4 szklanki). Formujemy w kulę, zawijamy

Zainspirowana w kuchni
C - Jajko w walentynkowej odsłonie + walentynkowa pizza 149

się apetycznie niemal we wszystkich odsłonach - poczynając od masła z czosnkiem i pietruszką na czekoladowej polewie kończąc. Równie imponująco i intrygująco prezentują się ostrygi, małże i królewski skorupiak - homar. U mnie tak wykwintnie nie będzie - póki co oczywiście - bo przecież wszystko ciągle przed nami;) A na tą chwilę:   Jajko w walentynkowej odsłonie   Składniki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania