szklanki cukru pudru 1 szklanka płynnego miodu 1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki domowej przyprawy do piernika szczypta soli Lukier królewski: 2 białka 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo kolorowa posypka Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru zielony barwnik spożywczy w proszku cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru kolorowy maczek po posypania Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitysous vide, czyli metoda próżniowego długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Halibut przygotowany tą metodą był rewelacyjny. Po królewskiej uczcie wieńczącej warsztaty udaliśmy się na wrocławski Rynek zobaczyć stoiska z regionalnymi europejskimi przysmakami. Ależ to wszystko pachniało !!! W trakcie trwania Weekendu
Kulinarne przygody Gatityzbierają nektar z dojrzałych kielichów. Jesień kocham za kolory. Choć i latem jest ich tak mnogo, to właśnie jej następczyni oczarowuje mnie złotem, czerwienią i brązem, barwami niczym królewskie szaty. Uroczy szelest pod nogami, lśniące kasztany i ludziki, które pomimo swojego wieku, nadal uwielbiam tworzyć. Rozbudza się wtedy we mnie prawdziwe dziecko. Zima. Kiedy pierwsze płatki zaczynają wirować w powietrzu
W kuchni Karmel-itkikulinarnej w te rejony. Zapraszam do wypróbowania krewetek w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake mojego pomysłu. Do wyprawy w rejony orientu potrzebowałem: 300 gram obranych krewetek królewskich, 150 gram mąki pszennej, 250 gramów chińskiego makaronu mie, 10 sztuk grzybów shitake, około 4 cm korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczki sosu sojowego
Wyprawy kulinarnejego zdolność) postanowiłam poszukać jakiejś fajnej przekąski na przyjęcie rodzinne. W końcu sprostanie gustowi teściowej to nie lada wyzwanie, zwłaszcza, że mój łasuch po kimś musiał odziedziczyć to iście królewskie podniebienie. Wracając do tematu przyjęcia i przekąsek postanowiłam poświęcić trochę czasu i poszukać nowego przepisu w internecie. Nie bardzo lubię to zajęcie gdyż przeglądanie tylu zdjęć z słodkościami doprowadza mnie
ciastkarnia na kruchym spodzieolej zbytnio nie stracił temperatury. Odsączamy na ręczniku papierowym i od razu podajemy z makaronem sojowym i kawałkiem cytryny lub limonki. Smacznego :) P.S. W taki sam sposób przygotowujemy krewetki królewskie do sushi
Tajskie smakistron na złoty kolor. Układamy pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie pączki nadziewamy za pomocą szprycy, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy lukrem królewskim , lub lukrem z 1/2 szkl. cukru +1-2 łyżki wody z dodatkiem barwnika spożywczego. The post Serowe pączki nadziewane frużeliną appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzdecydowaliśmy się na lane piwa Magnus i Jagiełło (po 6,90). Na pożegnanie dostaliśmy po kieliszku miodu pitnego. Druga wizyta miała się odbyć pod znakiem burgera i szaszłyka królewskiego. Niestety o ile burger (19,90 zł) był dostępny, to szaszłyki się już skończyły. W zamian Mąż zdecydował się na żebro św. Michała (19,90 zł). Po raz kolejny otrzymaliśmy czekadełko
Pasja Smakupozostało w nim przez ok. 40-50min. Pod koniec czasu sprawdziłam jeszcze patyczkiem stan upieczenia. Rumiany, kminkowy, lekko rozdarty kulebiak na świątecznym stole prezentował się iście królewsko... Przepis znalazłam tutaj
bastalenadrożdżowa Torta della figlia Chałwowe muffiny z kremem Ulubione przepisy Babka piaskowa Wege Kuchnia Czekoladowe babeczki świeżo posadzone Muffiny czekoladowo-buraczane You love to cook Babka majonezowa z lukrem królewskim Zakątek Smakosza Babka piaskowa Zdrowo zakręcona Babeczki kokosowe w czekoladzie Z miłości do pieczenia Mini babki cytrynowe Z miłości do słodkości Wielkanocny zajączek limonkowy Babka z orzechami i kremem czekoladowym
Moje domowe kucharzenieprzeze mnie odtwarzane. Dzisiejsze też do takich należy, w szczególności, że jego smak chodził już za mną dłuższy czas. W związku z wolniejszym dniem postanowiłam poszaleć i najpierw było królewskie śniadanie w postaci omletów, a potem obiad dla tych, co czerpią doznania smakowe z jedzenia. Mięsa i przeróżne dania obiadowe to moje koniki, więc staram się szukać w nich nowości
Fabryka pomysłówjeden wspaniały przepis w zanadrzu :D Postanowiłam więc czym prędzej wziąć się do pisania przepisu, by znów o nim nie zapomnieć, a wierzcie lub nie, tort jest naprawdę królewski! :) (I wcale nie jest trudny i skomplikowany... Tylko lista składników jest dość długa.) Tort czekoladowo-karmelowy z masłem orzechowym, fistaszkami i rurkami waflowymi (tortownica o średnicy 24 cm) Do biszkoptu będziemy
Ratunku obiadktóra jest przepiękna, szmatkowe pisanki i wiosenna gałązka. Strasznie lubię takie pierdółki. Dalej przechodzimy do propozycji na zimno. Oczywiście królują jajka na tysiąc sposobów. W kopercie z kawiorem, po królewsku, zapiekane, zapiekane w pomidorach, zapiekane pikantne no można by wymieniać i wymieniać. Następnie pojawiają się przeróżne propozycje mięs, a na koniec (może tak na prawdę nie na koniec tylko
Brzuszki Łakomczuszki