Kilka dni temu pokazała go Ptasia . Bardzo lubimy omlet królewski, a ten wydał mi się odrobinę podobny. Dlatego przy pierwszej nadarzającej się okazji przygotowałam go na śniadanie. Zjadałyśmy z córką z apetytem i już pod koniec śniadania żałowałam, że nie przygotowałam podwójnej porcji. Przepis pochodzi z książki "Simply Nigella". Składniki: 2 jajka
Sto kolorów kuchnistaropolskiej oraz zasmakowania bożonarodzeniowych dań naszych przodków w nowoczesnej, inspirującej odsłonie. To była dla mnie prawdziwa przygoda kulinarna! Tyle nowych smaków i ryby: karp i śledź! Prawdziwa świąteczna uczta, królewski klimat i ludzie, których łączy wspólna pasja - gotowanie, smakowanie i blogowanie. Myślę, że ten rok był dla mnie pod względem ryb przełomowy. Począwszy od wakacji nad polskim morzem, gdzie
Moja smaczna kuchniaCoraz bliżej święta, coraz bliżej święta ... :)) A jak święta - to karp. A jak karp, to odwieczny problem, co zrobić z głową, tej królewskiej ryby ... Informuję, że należy ugotować z niej pyszną zupę rybną. Taką, z dużą ilością śmietany, z dodatkiem rybnych pulpecików ... Będziecie się nią zajadać. Zaręczam :))) Składniki: 2 oczys zczone głowy karpi (bez oczu) 2 ogony 2 marchewki biała
Walijskie Pichceniepiekarniku. Wyjąć, odstawić na 5 minut, przenieść delikatnie na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ludziki można polukrować wedle uznania. *Użyłam foremki o wielkości około 13 cm. Lukier królewski (Royal Icing) 1 białko 180 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny lub wody barwniki spożywcze Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Dodać
maniapieczeniacodziennie prać...? W każdym razie - zapełniłam ciasteczkami kolejne cztery puszki. Bardzo efektywny dzień. Oglądając piękne dekoracje na facebooku i innych blogach, mam ochotę upiec pierniczki idealne pod lukier królewski, ale obawiam się, że w tym roku nie znajdę czasu na długie godziny lukrowania... A szkoda, bo zawsze mnie taki cudeńka zachwycają, i ciągle obiecuję sobie, że będę więcej ćwiczyć. Wracając
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryny Dodatkowo: 1 słoik truskawek w kompocie Lukier plastyczny: 75 ml gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy 500 g cukru pudru Lukier królewski: 1 białko sok z 1/2 cytryny cukier puder Dodatkowo: lalka Barbie folia aluminiowa barwniki spożywcze koraliki cukrowe Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam bezpośrednio do masy
Ciasteczkowy PotwórPrzedstawiam kolejną przystawkę ze śledzia, winną i lekko słodką przełamaną solonym śledziem,wspaniałe królewskie danie. 60 dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle smaczne. 3. Sernik królewski – Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa. Sernik jest bardzo puszysty, lekki, delikatny, do tego bardzo smaczny, a co jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBajecznie czekoladowe, kruche orzechowe ciasteczka. Ciemne i aromatyczne, lekko wytrawne, idealnie nadają się do dekoracji lukrem królewskim czy po prostu do schrupania przy herbacie. To jedne z tych ciastek, które długo zachowują zarówno świeżość, jak i kształt jaki nadamy im foremką do wycinania. Dzięki temu idealnie nadają się do dekoracji lukrem Royal Icing. Możecie też wyciąć je tylko i wyłącznie
Karo in the Kitchenpiękne dekoracje , a między nimi uśmiechają się dekorowane , malowane pierniki. I tu pojawia się często pytanie czym ozdabiać , czym robić te wszystkie wzorki ??? Otóż najlepszy do tego jest lukier królewski. A to nic innego jak białko jajka i cukier puder + ewentualnie sok z cytryny. Co potrzebujemy : białko z jednego jajka ( u mnie takie rozmiaru M) Cukier puder przesiany przez
Malinowa Kawiarenkaporzeczkowy warto przygotować dzień lub nawet kilka dni wcześniej. Nie zraźcie się długim opisem, deser nie jest skomplikowany, jest troszkę czasochłonny i pracochłonny. Ale cudownie pyszny i aksamitny – królewski. Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na mus malinowy: 1000 gr świeżych lub mrożonych malin Maliny umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą
moj przepis namiodu, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. Świąteczne pierniczki – Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca z lukrem królewskim – jak ozdobić pierniczki śnieżnobiałym lukrem z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Świąteczne greckie ciasteczka Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można skropić wodą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJedna porcja to mix kształtów lub kilka wybranych przez zamawiającego. Możliwość zamówienia większej porcji lub tylko dużych kształtów, które będą idealne na prezent :) Pierniczki mogą być gładkie, dekorowane lukrem królewskim, kolorowymi posypkami lub ozdobione czekoladą gorzką, białą lub mleczną. Szczegóły do uzgodnienia indywidualnie. Zapraszam! KONTAKT: e-mail: alex10@onet.pl facebook: https://www.facebook.com/ aleksandra.turek.56 https://www.facebook.com/ chocolatemuffinblog/ ?fref
Chocolate Muffin BlogUpieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Ostudzone pierniczki złożyć w choinki. Jeśli jest konieczność, należy poprawić otwory, by kształty prawidłowo się złożyły. Dodatkowo choinki można udekorować lukrem królewskim. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanie