ryżem i podajemy. Jeśli już jesteśmy przy bezsensownych konfliktach to podzielę się fotką z ostatniej wycieczki po małych górach, która przedstawia zamek Kamieniec w Odrzykoniu - widok z trasy na Królewską Górę, która zresztą również była miejscem bitwy w czasie pierwszej wojny światowej. Trochę niewyraźne, bo pogoda średnia, ale za to dzięki temu mogłem bujać w obłokach na szczycie :) Dlaczego wspominam
Kryzysowa Książka Kucharskaźródło pokarmu. Tak też poradzili sobie w Zbójeckim narzeczonym gdzie jedli złapane kobiety. Inaczej rzecz się miała w przypadku arystokracji. Według braci Grimm, za każdym razem kiedy członek rodziny królewskiej został postawiony w ciężkiej sytuacji zarabiał jakimś uczciwym zajęciem. Tak było w Dwunastu braciach oraz Królu drozdobrodym. No bo jakżeby inaczej ;) Były jednak optymistyczne akcenty. O ile można było
Kryzysowa Książka KucharskaWyjątkowy tort dla wyjątkowych gości. Dla tych, którzy uwielbiają czekoladę. Po prosto królewski tort. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 żółtka 1/2 szklanki drobnego cukru 1/3 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki pszennej Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie gęsta i sztywna dodajemy żółtka. W oddzielnej misce mieszamy przesianą mąkę z kakao
Pyszności SłodkościTradycyjny sernik królewski z dodatkiem prawdziwej wanilii. Klasyk nad klasykami. Ciasto jest delikatne, puszyste i kremowe. Uwielbiam ten sernik! Do ciasta polecam lampkę pysznego wina Monte Santi . Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g margaryny lub masła 2 żółtka 2,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu
VioletoweKucharzeniePomysł na krewetki w święta? Nic prostszego! Niewielka ilość składników i jest smaczna sałatka z krewetkami w roli głównej. Przepis na smaczny: Majonez Składniki: 150 g podgotowanych krewetek królewskich 1 garść mrożonego groszku 1 garść mrożonej kukurydzy (albo z puszki) około 150 g majonezu (w przepisie dzisiaj zamiast oleju słonecznikowego użyłam oliwy z pierwszego tłoczenia) 1 garść
Wino Francja KuchniaWracamy do sosu , pobieramy kilka łyżek smalcu na którym piekliśmy mięso rozgrzewamy patelnię i łączymy razem z sosem. Redukujemy przez chwilę i podajemy oddzielnie jako dodatek do wspaniałego królewskiego mięsa . Smacznego
Viola cooks with passiontacy dziwacy, np. ja, którym karp przez gardło przejść nie jest w stanie, i na ich użytek pojawiają się jakieś "jadalne" ryby;-) - a to sandacz, a to miętus królewski, czy po prostu dorsz... Ryba będąca wigilijnym daniem głównym, którakolwiek w tej roli występuje, nie jest jednak często jedyną rybą obecną na stole. Tak, oczywiście
Aromatyczne Podróżejajko 1 żółtko 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier: 1 białko 100 g cukru pudru 1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki rodzynek królewskich 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 3 łyżki kandyzowanych owoców np. ananas lub papaja Ciasto drożdżowe: Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki oraz 2 łyżki mleka. Całość
VioletoweKucharzenieprzepyszny!). Danie nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale jest naprawdę smaczne - lekko słodkie, aromatyczne. Dania na ciepło: 1. Karp w sosie piwnym (po królewsku na szaro) z dodatkiem włoszczyzny, rodzynek i startych pierniczków 2. Pierogi z kapustą i grzybami lub na słodko z twarogiem
Ugotowaćnich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 3 milimetrów. Foremkami wykrawać różnej wielkości gwiazdki, serduszka, kwiatki. Ciastka pieczemy przez 9 minut w temperaturze 200 stopni. Studzić na kratce. Lukier królewski: 3 białka szczypta soli 3 ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki zapachu waniliowego Cukier przesiać. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, nadal ubijając
kulinarnyswiatdomilodówce śmietana kremówka stwierdziłam, że nie będzie teraz lepszej opcji niż wykorzystać ją do tych pierniczków. Zrobiłam je z połowy porcji. Możecie je dowolnie ozdobić - czy to lukrem królewskim czy kolorowymi posypkami. Ja w tym roku nie miałam czasu, by się bawić w dekorowanie. Zresztą, mi najbardziej i tak smakują te "gołe" :D Składniki: 180 g miodu
My simple kitchendyni . Podobne pierniczki wraz z opisem przygotowania pokazywałam tutaj . Ponieważ przepisy na ciasto piernikowe podawałam już na blogu, odsyłam do wcześniejszych wpisów, tutaj podam zaś przepis na lukier królewski, jakiego użyłam do dekoracji większości pierniczków. składniki: 2 białka ok 400 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Do białek dodać cukier puder i sok z cytryny, miksować
6nieboDzisiaj zachęcam do przygotowania karpatki po królewsku - przełożonej kremem waniliowym, czekoladowym i śmietanowym. Bardzo kremowa i idealna w smaku :) Spody do karpatki możecie upiec dzień wcześniej. Składniki na blachę 20 x 30 cm: ciasto 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1 szklanka wody 4 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem waniliowy 2 szklanki mleka
UgotowaćChoinki z piernikowego ciasta z lukrem królewskim to nie tylko przepiękna dekoracja stołu i wielki przysmak, ale także idealny pomysł na prezent dla bliskiej osoby, czy choćby dla koleżanki z pracy. Robi się je bardzo prosto, a efekt jest zachwycający. W pracę można zaangażować dzieci, ale wtedy zapewne choinki będą zdecydowanie bardziej kolorowe ;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej
Kulinarne Inspiracjeprzechowywać je w szczelnie zamknięty pojemniku przez kilka dni, tygodni. Można do puszki włożyć kawałek jabłka lub kromkę chleba- pierniczki szybciej zmiękną. Przed świętami dowolnie udekorować, np. lukrem królewskim . Smacznego
Nastoletnie Wypiekanie