Danie iście królewskie, pyszne i aromatyczne . Idealnie będzie nadawało się na świąteczny stół, polecam. Szybkie w wykonaniu i efektowne, będzie smakowało. Mięso z gęsi bardzo niedoceniane przez nas znów wraca do łask. Przepis zaczerpnięty z ulotki Biedronki "Przepisy naszych mam". Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieocet spirytusowego 10% Cukier Żelatyna Wykonanie: Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i 1 łyżeczką cukru ( dla podkręcenia smaku ). Z karpia usuwamy łuski ( królewski ma ich mało ), oczyszczamy . Odcinamy głowę i usuwamy skrzela. Umytą wkładamy do gotującego się wywaru i razem gotujemy około 15 minut. ( dzięki temu dodamy mniej żelatyn a galareta będzie bardziej
Smaki Ewyłyżki śmietany • 2 łyżki masła • 2 łyżki nutelli • kilka łyżek wody • biszkopty okrągłe małe • paluszki precle • płatki śniadaniowe na uszka Lion • cukierki m&m's na noski • lukier królewski Sposób przygotowania 1. • Do mąki dodać migdały,orzechy,kakao,przyprawę do piernika,cynamon i amoniak wszystko razem wymieszać 2. • Margarynę rozpuścić w rondelku wlać mleko zostawić aż ostygnie
W królestwie smaków Beatyjakichś dziesięciu sztukach. Lukier kawowy jest pyszny i świetnie tutaj pasuje, ale oczywiście możecie polać pierniczki zwykłym, białym lukrem bądź czekoladą. Nie nadają się jednak do misternych dekoracji lukrem królewskim. Nam bardzo zasmakowały. Te z nadzieniem były już miękkie następnego dnia, ale w Danii jest dość wilgotny klimat. Jeśli chcecie się nimi cieszyć w Święta, proponuję zagnieść ciasto już dziś
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozmiarach w sklepach cukierniczych stacjonarnych i on-line. Ja swoje kupiłam za 1,30zł za jedną sztukę. Czasami dostępne są też na allegro. SKŁADNIKI 100g dużych rodzynek, najlepiej złotych królewskich 4 łyżki rumu, grappy lub brandy 3 łyżki gorącej wody 500g mąki – najlepiej mieszanka 300g włoskiej mąki tipo 0 (do kupienia np. w Piotrze i Pawle) i 200g mąki pszennej
Karo in the Kitchendekorowania Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką
Karo in the Kitchenrodzaj lukru królewskiego robionego na bazie bezy. Jest bardzo sztywny i puszysty. Doskonały do ozdabiania muffinek, ciastek i tortów. Wspaniale nadaje się do tworzenia kwiatów i innych dekoracji. Składniki ok. 500 g cukru pudru 90 g bezy ok. 100 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone choinki dekorujemy, łączymy ze sobą za pomocą płynnego lukru nakładanego na środek ciasteczka i przykrywanego
Podróż w kulinariaDziś pomysł na pyszne zimowe ciasteczka, które na pewno spodobają się najmłodszym :) Wykorzystałam przepis na kruche ciasteczka maślane , udekorowałam je lukrem królewskim i cukrowymi koralikami. Głowy bałwanków możecie zrobić także z białych pianek (mi niestety tym razem nie udało się ich kupić). Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru + kolorowe koraliki do dekoracji, barwniki spożywcze
Ciastkozercybożonarodzeniowe. Uwielbiam smak karpia... :) Poniżej prezentuje Wam moją metodę przygotowywania smażonego karpia. Jeżeli macie ochotę na inne dania z karpiem to przygotujcie karpia w zalewie pomidorowo-octowej lub po królewsku na szaro . Składniki: karp sól, pieprz przyprawa do ryb sok z cytryny mąka pszenna olej lub masło Karpia wypatroszyć, oczyścić, pozbawić łusek i umyć. Pociąć w dzwonki. Każdy
Ugotowaćstaropolskiej oraz zasmakowania bożonarodzeniowych dań naszych przodków w nowoczesnej, inspirującej odsłonie. To była dla mnie prawdziwa przygoda kulinarna! Tyle nowych smaków i ryby: karp i śledź! Prawdziwa świąteczna uczta, królewski klimat i ludzie, których łączy wspólna pasja - gotowanie, smakowanie i blogowanie. Myślę, że ten rok był dla mnie pod względem ryb przełomowy. Począwszy od wakacji nad polskim morzem, gdzie
Moja smaczna kuchniaCoraz bliżej święta, coraz bliżej święta ... :)) A jak święta - to karp. A jak karp, to odwieczny problem, co zrobić z głową, tej królewskiej ryby ... Informuję, że należy ugotować z niej pyszną zupę rybną. Taką, z dużą ilością śmietany, z dodatkiem rybnych pulpecików ... Będziecie się nią zajadać. Zaręczam :))) Składniki: 2 oczys zczone głowy karpi (bez oczu) 2 ogony 2 marchewki biała
Walijskie Pichceniepiekarniku. Wyjąć, odstawić na 5 minut, przenieść delikatnie na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ludziki można polukrować wedle uznania. *Użyłam foremki o wielkości około 13 cm. Lukier królewski (Royal Icing) 1 białko 180 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny lub wody barwniki spożywcze Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Dodać
maniapieczeniacodziennie prać...? W każdym razie - zapełniłam ciasteczkami kolejne cztery puszki. Bardzo efektywny dzień. Oglądając piękne dekoracje na facebooku i innych blogach, mam ochotę upiec pierniczki idealne pod lukier królewski, ale obawiam się, że w tym roku nie znajdę czasu na długie godziny lukrowania... A szkoda, bo zawsze mnie taki cudeńka zachwycają, i ciągle obiecuję sobie, że będę więcej ćwiczyć. Wracając
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryny Dodatkowo: 1 słoik truskawek w kompocie Lukier plastyczny: 75 ml gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy 500 g cukru pudru Lukier królewski: 1 białko sok z 1/2 cytryny cukier puder Dodatkowo: lalka Barbie folia aluminiowa barwniki spożywcze koraliki cukrowe Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam bezpośrednio do masy
Ciasteczkowy Potwór