daniu czegoś ostrego... kapusta była bardzo dobra ale delikatnie przyprawiona. Pyszny był sos na bazie piwa koźlak jednak i on nie nadał pikanterii całemu daniu. Deser to było dosłownie królewskie zakończenie posiłku i dla moich kubków smakowych strzał w dziesiątkę. ,,Kawa z pączkiem" nie była zwykłą kawą ze zwykłym pączkiem choć na pierwszy ,,rzut oka" tak właśnie wyglądała. Gdy kelnerzy
sierotka maRysia w kuchnilane duże w kwocie 7 zł. W środku tak typowo-starówkowo z akcentami pubowymi. Dla gustujących w ciemnych i przygaszonych barwach drzwi otwarte. Trakt Królewski - % Lokal zbliżony klimatem i cenami do Bagateli aczkolwiek nie jest usytuowany w piwnicy. Tutaj zjemy pizzę do piwa. Wystrój niestety nie jest oszałamiający i nie zachęca do dłuższego siedzenia przy browarze. Stara Drukarnia
Right Behind The Kitchenpoprzez dodanie np. skórki pomarańczy, cytryny a do warzyw można zrobić ziołowy sos, który dopełni całość dania. Warzywa nasze ulubione, ryba, naczynie do gotowania na parze i stwórzmy sobie królewskie danie w kilka chwil. SKŁADNIKI : filet z dorsza (lub nasza inna ulubiona ryba) ok. 300 g skórkę z pomarańczy ok. 1 łyżkę skórkę z cytryny ok. 1 łyżkę
Basia w kuchniminut mam przed sobą najpyszniejsze jedzonko pod słońcem. Podzielę się nim z Wami niestety tylko wirtualnie, ale wierzę, że patrząc chociażby na zdjęcie skorzystacie z mojej propozycji. Krewetki królewskie obrałam. Wrzuciłam na patelnię, chwilę smażyłam żeby odparować nadmiar wody. Można wcześniej polać je białym winem, czekając chwilę, żeby przeszły jego smakiem. Jak nie mamy cierpliwości i czasu można wlać
potrawyregionalneSól krystaliczna, w swojej doskonałej formie, z geologicznego punktu widzenia, jest również nazywana halitem. Dawniej, sól ta była nazywana także "solą króla", ponieważ była zarezerwowana dla rodzin królewskich. Zwykły obywatel dostawał tylko sól kamienną. Sól Himalajska stosowana w kuchni , uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie. W tym miejscu należy podkreślić iż Sól Himalajska
potrawyregionalneSernik królewski należy do jednego z najlepszych serników. Bardzo go lubię. Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt. Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne. Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie
potrawyregionalnepysznego królika duszonego w pomidorach .. Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska. Duszony w towarzystwie cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskich , kopytek jak i ryżu czy kaszy. Podałam z sałatką z buraczków i papryki. - tuszka królika ( skoki, łapy, comber ) - 3-4 cebule
kawawszklancesama nazwa wskazuje.. królewski, czyli naprawdę godny polecenia! Elegancko wygląda i wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Doskonały na wszelkiego rodzaju święta, imprezy czy przyjęcia. Po prostu niezawodny, niezastąpiony! Gorąco polecam. Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 szkl cukru (dałam 3/4) 3 łyżki kakao
Nastoletnie Wypiekaniemakrela pieczona z warzywami Kiedyś znajomy rybak powiedział mi, że gdyby w morzu, nie było tak dużo makreli, to traktowano by ją, jak królewską rybę. Dziś muszę przyznać, że w jego słowach było dużo racji. Delikatne, wprost rozpadające się, po upieczeniu, mięso makreli warte jest byśmy sięgali po nie o wiele częściej, niż zwykle ma to miejsce. Jeżeli połączymy smak
Miód i pieprzsłodko!” czyli słodkości na przyjęcia weselne, na chrzest podczas którego Iga Sarzyńska i Marta Truskolawska przygotowywały słodkości na przyjęcie weselne i chrzest z wykorzystaniem masy cukrowej i lukru królewskiego. Ciekawe pokazy można było zobaczyć także w Strefie Mistrza Branży. Ja akurat miałam okazję uczestniczyć w pokazie zatytułowanym Zioła i infuzje. Zasady tworzenia, metody i połączenia aromatów, Piotr Chylarecki, Dawid Makurat
Cynamonowe szczęściepojawienia się pierwszych bąbelków. Odstawiamy budyń do przestudzenia. Ciasteczka Oreo przecinamy delikatnie wzdłuż (uważamy, żeby ich nie połamać) i ściągamy nadzienie (można je dodać do kremu). Lukier królewski przygotowujemy według przepisu (jeśli zostanie go nam za dużo możemy zrobić sobie na zapas trochę cukrowych oczek, które przydadzą się do innych strasznie dobrych halloweenowych przekąsek, np. takich jak tu ). Lukier przekładamy
Ciastkozercybędą bardzo słodkie). Posmarowane babeczki maczamy w cukrowej posypce lub kolorowym kokosie. Resztę serka przekładamy do małego woreczka – będzie potrzeby jako klej. Oczy dla nietoperzy zrobiłam z lukru królewskiego i czekoladowej kuwertury. Wystarczy przełożyć lukier do niedużego woreczka strunowego i wyciskać małe krople na papier do pieczenia, kiedy lukier wyschnie dodajemy czarne źrenice z rozpuszczonej kuwertury czekoladowej. Tak samo
CiastkozercyTradycyjna szarlotka po królewsku to ta pieczona, z bitą śmietaną lub kremem. Moja mama robiła ją inaczej. W moim domu kiedyś to była obowiązkowa pozycja na wszystkie uroczystości. Wzbogacana dużą ilością rodzynek i orzechów, czasem z bananami, polana koniecznie brzoskwiniową galaretką. Bardzo długo jej nie robiłam, pewnie dlatego, że nie jestem tak dobrą kucharką jaką była Mama. Ale jej smak
Cakes By Kejtpolędwiczka ze śliwkami Delikatne, kruche mięso z polędwiczki połączone z aromatycznymi suszonymi i obwędzanymi śliwkami. To przecież łatwe i proste danie, które prezentuje się, iście po królewsku. składniki na trzy osoby 450 g polędwiczki wieprzowej 80 g suszonych śliwek ( najlepiej podwędzanych) 15 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% marynata 1 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego
Miód i pieprzwięc Piotrek nie będzie wciskał w siebie całej blachy, jak dotąd miał w zwyczaju Jeśli ktoś ma ochotę na serniki z sera to zapraszam po przepisy: – sernik królewski – sernik nowojorski – sernik kajmakowy – sernik pomarańczowy Sernik jogurtowy jest bardzo smaczny, z pewnością będziecie zadowoleni z tego przepisu, szczególnie osoby, które liczą kalorie Składniki na tortownicę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię