królewska - 1291 przepisów (strona:50/87)

Wytrawne muffinki z wędzonym łososiem, kaparami i serkiem ricotta 200

Dziś królewskie śniadanie, i choć mogłoby się wydawać, że babeczki są czasochłonne, to uwierzcie nam na słowo, nie są! Znudziły nam się kanapki, a takie dwa muffinki zjedzone w towarzystwie prostej sałatki, zapewniły nam zastrzyk energii na cały dzień :) Zamiast mąki pszennej użyliśmy orkiszowej i jaglanej. W ten sposób obniżyliśmy zawartość glutenu w babeczkach. Jeśli chcielibyście przygotować babeczki całkowicie bezglutenowe

W kuchni Katie
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 69883

Tort w iście królewskim stylu, z kilku obłędnych, rozpływających się warstw: delikatnego biszkoptu, kremu z białej czekolady, kremu pralinowego, chrupiącej bezy i kwaskowego dżemu z czarnych porzeczek... Całość doskonale wyważona, nie przesłodzona, jakby się mogło wydawać na pierwszy rzut

Słodko-Słony Świat Ilony
Drożdżowa babka z masą bakaliową 154

się nimi. Uśmiechaj się więcej i bądź szczęśliwy! :) Składniki: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 250ml ciepłego mleka 50g roztopionego masła 50g cukru 4-5 łyżki miodu 150g rodzynek królewskich 150g grubo zmielonych orzechów włoskich cynamon sól Sposób wykonania: Do miski przesiewamy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy roztopione masło i ciepłe mleko z rozmieszanymi drożdżami. Składniki łączymy razem drewnianą

Kuchnia Pani Wiosny
Szarlotka z bezą na kruchym owsianym spodzie 135

kokilek: Spód: 150g mąki pszennej 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 100g masła 60g cukru pudru 1 żółtko płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 6 średnich jabłek 2 łyżki rodzynek królewskich 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka cukru cynamon wanilia Beza: 3 białka 200g cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę pszenną mieszamy

Kuchnia Pani Wiosny
Krwawe ciasteczka na Halloween 157

się, nieuzasadnione moim zdaniem, wątpliwości co do moich umiejętności posługiwania się nożem.  Ciasteczka same w sobie wyszły bardzo smaczne - cytrynowo-cynamonowe, kruchutkie, aromatyczne. Dekoracja dodała im charakteru - lukier królewski i odrobina barwnika mogą zdziałać cuda. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt naprawdę znakomity. Może za rok przyda się Wam taki przepis...? Krwawe ciasteczka cytrynowo-cynamonowe Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielkanocna babka rodzynkowa 129

Składniki: 500 g mąki szklanka mleka 8 żółtek 100 g cukru 100 g masła 30 g migdałów bez skórki łyżeczka esencji waniliowej 120 g rodzynków sułtańskich 120 g rodzynków królewskich pół łyżeczki soli 60 g drożdży Polewa: 2 łyżki masła 1 łyżka mleka czubata łyżka kaka DecoMorreno łyżeczka cukru Do dzieła!!! Do lekko podgrzanego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, sól

sierotka maRysia w kuchni
Pyszne jedzenie w pięknym stylu czyli kolacja w Hotelu Willowa 174

daniu czegoś ostrego... kapusta była bardzo dobra ale delikatnie przyprawiona. Pyszny był sos na bazie piwa koźlak jednak i on nie nadał pikanterii całemu daniu. Deser to było dosłownie królewskie zakończenie posiłku i dla moich kubków smakowych strzał w dziesiątkę. ,,Kawa z pączkiem" nie była zwykłą kawą ze zwykłym pączkiem choć na pierwszy ,,rzut oka" tak właśnie wyglądała. Gdy kelnerzy

sierotka maRysia w kuchni
Studencie, gdzie na piwo w Lublinie? 149

lane duże w kwocie 7 zł. W środku tak typowo-starówkowo z akcentami pubowymi. Dla gustujących w ciemnych i przygaszonych barwach drzwi otwarte. Trakt Królewski - % Lokal zbliżony klimatem i cenami do Bagateli aczkolwiek nie jest usytuowany w piwnicy. Tutaj zjemy pizzę do piwa. Wystrój niestety nie jest oszałamiający i nie zachęca do dłuższego siedzenia przy browarze. Stara Drukarnia

Right Behind The Kitchen
Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem. 158

poprzez dodanie np. skórki pomarańczy, cytryny a do warzyw można zrobić ziołowy sos, który dopełni całość dania. Warzywa nasze ulubione, ryba, naczynie do gotowania na parze i stwórzmy sobie królewskie danie w kilka chwil. SKŁADNIKI : filet z dorsza (lub nasza inna ulubiona ryba) ok. 300 g  skórkę z pomarańczy ok. 1 łyżkę  skórkę z cytryny ok. 1 łyżkę

Basia w kuchni
KREWETKI Z CZOSNKIEM 121

minut mam przed sobą najpyszniejsze jedzonko pod słońcem. Podzielę się nim z Wami niestety tylko wirtualnie, ale wierzę, że patrząc chociażby na zdjęcie skorzystacie z mojej propozycji. Krewetki królewskie obrałam. Wrzuciłam na patelnię, chwilę smażyłam  żeby odparować nadmiar wody. Można wcześniej polać je białym winem, czekając chwilę, żeby przeszły jego smakiem. Jak nie mamy cierpliwości i czasu można wlać

potrawyregionalne
RÓŻOWA SÓL HIMALAJSKA 133

Sól krystaliczna, w swojej doskonałej formie, z geologicznego punktu widzenia,  jest również nazywana halitem.  Dawniej, sól ta była nazywana także "solą króla", ponieważ była zarezerwowana dla rodzin królewskich. Zwykły obywatel dostawał tylko sól kamienną.  Sól Himalajska stosowana w kuchni , uzupełnia  niedobory mikroelementów w codziennej diecie.  W tym miejscu należy podkreślić iż Sól Himalajska

potrawyregionalne
SERNIK KRÓLEWSKI 411

Sernik królewski   należy do jednego z najlepszych serników. Bardzo go lubię.  Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt. Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne. Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu. Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie

potrawyregionalne
Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru ) 381

pysznego  królika duszonego w pomidorach ..  Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska. Duszony w towarzystwie cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskich ,  kopytek  jak i ryżu czy kaszy. Podałam z  sałatką z buraczków i papryki. - tuszka królika ( skoki, łapy, comber ) - 3-4 cebule

kawawszklance
Kokosowy sernik królewski 146

sama nazwa wskazuje.. królewski, czyli naprawdę godny polecenia! Elegancko wygląda i wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Doskonały na wszelkiego rodzaju święta, imprezy czy przyjęcia. Po prostu niezawodny, niezastąpiony! Gorąco polecam.     Składniki:   Ciasto kruche:  3 szkl mąki pszennej  250 g zimnego masła  1 szkl cukru (dałam 3/4)  3 łyżki kakao

Nastoletnie Wypiekanie
makrela pieczona w aromatycznych warzywach 150

makrela pieczona z warzywami Kiedyś znajomy rybak powiedział mi, że gdyby w morzu, nie było tak dużo makreli, to traktowano by ją, jak królewską rybę. Dziś muszę przyznać, że w jego słowach było dużo racji. Delikatne, wprost rozpadające się, po upieczeniu, mięso makreli warte jest byśmy sięgali po nie o wiele częściej, niż zwykle ma to miejsce. Jeżeli połączymy smak

Miód i pieprz