Potrawy z kiszoną kapustą idealnie pasują do świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej, oprócz postnej kapusty z grzybami, z takiej kapusty robimy bigos lub krokiety. U mnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam(...)tyle, żeby kapusta ugotowała się, a nie przypaliła. Pod przykryciem i na niewielkim ugotować do miękkości. Wystudzić, wyjąć liście i pod dokładnym odciśnięciu z wody, zmielić w maszynce do mięsa. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i na nim podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać ją do zmielonej kapusty wraz z cukrem i wymieszać. Całość przyprawić
Codzienna kuchnia niecodziennafarszem są pyszne, bardzo nam smakowały i myślę, że będę wracała od czasu do czasu do tego dania na przykład w piątki, kiedy to staram się przygotowywać obiad bez mięsa :) Składniki na ok. 8 sztuk: (inspiracja: " My simple kitchen ") Naleśniki: 1 jajko 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli szczypta cukru(...)dodać więcej mleka, jeśli za rzadka dosypać mąki). Na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu usmażyć naleśniki. Na każdym usmażonym naleśniku kłaść porcję farszu i zawijać np. w formę krokieta (można również zawijać w inne kształty: trójkąty, rulony). Podsmażyć na natłuszczonej patelni z każdej strony. Podawać na ciepło posypane usmażoną na złoto cebulką
Simply FoodWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naturalnych składników – będzie naprawdę taniej, a co ważniejsze – smaczniej! Na Wigilię czysty barszcz czerwony połączcie koniecznie z uszkami, ale świetnie smakuje także pity samodzielnie lub z pasztecikami, krokietami, lub jak w niektórych regionach – z ziemniakami. Składniki: 1l zakwasu z buraków (link do przepisu powyżej) ok. 2,5l wody 4-5 marchewek 2 korzenie pietruszki 1 duży seler(...)chcecie postnego Wykonanie: Włoszczyznę obrać i opłukać. Wrzucić do garnka, razem z obranym i przekrojonym porem oraz cebulą opaloną nad ogniem. Dodać czosnek (można zmiażdżyć albo przekroić), ewentualnie mięso i zalać wodą. Wrzucić buraki. Dodać odrobinę soli i gotować do miękkości warzyw. W połowie gotowania dodać grzyby. Zdjąć szumowiny, dodać ziele, liść laurowy i majeranek (świeży, suszony dodajemy później
Pociąg Do KuchniDziś bardzo szybka i łatwa odmiana dla tradycyjnych kotletów z filetu z kurczaka. Takie roladki przygotowuje się dosłownie w kilka minut a efekt smakowy i wizualny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPół szklanki sosu pomidorowego, może być sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego Suszona kolendra Opakowanie tortilli pszennych lub tortille domowe według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Marynujemy mięso. Łączymy składniki marynaty, myjemy filet, osuszamy i obtaczamy w paprykowej paście. Odstawiamy na 15-30 minut. Krok 2 Ryż. Siekamy szalotkę. Rozgrzewamy rondel, dodajemy łyżkę masła. Gdy się roztopi wrzucamy(...)ryżu. Mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy krótko na patelni lub w mikrofal (10-15 sekund). Na środek placka kładziemy farsz, ścieramy na niego kilka łyżek sera. Zawijamy podobnie jak krokiety. Najpierw składamy na pół, potem zawijamy górną warstwę i zaginamy boki. Na koniec formujemy rulonik. I gotowe. Jeśli będziemy jeść burritos następnego dnia – możemy je bez problemu odgrzewać. Gotowe burritos
Niedzielny kucharzzamrozić lub zawekować ... Czasami jednak ochota na gołąbki jest, a na mięso nie ma. No, ale od razu pojawia się rozwiązanie. Szczególnie dobre, gdy mamy w rodzinie osobę, która mięsa nie jada. Propozycja idealna na niedzielny obiad. Składniki: 2 szklanki białego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 10 pieczarek 3 suszone pomidory natka pietruszki kapusta - włoska, biała(...)warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku dodajemy jeszcze na sam koniec posiekaną natkę pietruszki na liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy ciasno tak jak krokiety układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą i pieczemy pod przykryciem przez ok 40-50 min podajemy najlepiej z sosem pomidorowym Smacznego
Gotowanie z pasjątalerza i kilka kolorowych kropek dookoła. Ale okazało się, że połowa tej papki to przepyszna soczewica (mogłaby być pomarańczowa – ładniej by wyglądało). Drugą połową było mięso, które smakowało jak mięso (było smaczne, tak). 7/10 (za soczewicę) 5. Irish Pub 9/10 pkt Kiszka ziemniaczana podana na marmoladzie z pomarańczy z sałatką ze świeżego szpinaku, kalarepy i chrzanu, skropioną syropem z pędów(...)jeszcze raz zjadła. Sałatka też super. 9/10 6. La Strada 3/10 pkt Cheek to cheek, czyli policzki wołowe z przyprawami korzennymi, sosem demi glace, liśćmi bananowca, podane z krokietem ziemniaczanym La Strada była dla naszej trójki zdecydowanie najsłabszym punktem programu i to nie dlatego, że danie było niesmaczne. Gulasz był intrygujący, chociaż nie w moim guście. Krokiet smaczny, sos też
Życie zamknięte w smakusałatę, marchewkę, paprykę, por, szczypior, makaron ryżowy, łososia. Nadzienia nie może być zbyt wiele, bo podczas zawijania papier ryżowy może popękać. Zakładamy boki do środka i zawijamy podobnie jak krokiety, czy gołąbki uważając, aby nie rozerwać papieru. Podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym (np. z orzeszków ziemnych). Do pieczenia spring rollsy układamy na macie lub papierze do pieczenia, smarujemy(...)smażymy uważając, aby nie rozgotować warzyw i mamy obiad gotowy w 5 minut. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również : Spring rolls z nasionami chia Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka Wydrukuj przepis The post Spring rolls z pieczonym łososiem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkochwili od nowa stać się chrupiące tylko już nie śnieżno białe ale brązowo - złociste... Małe cudeńka... Sajgonki z kurczakiem Składniki: pierś z kurczaka (może być ugotowane mięso np z rosołu) duża marchewka 1/4 kapusty pekińskiej (dałam więcej) 3-4 pieczarki 1 cebula 1 jajko 12 płatów ryżowych 70 g makaronu ryżowego olej do smażenia sól, pieprz sos sojowy przyprawa(...)krojenia lub ściereczce (NIE RĘCZNIK PAPIEROWY). Troszkę poniżej środka papieru układamy troszkę farszu - mi wychodziła taka kopiasta łyżka - ściskamy go delikatnie. Zaczynamy zwijanie - sajgonki zwija się jak nasze krokiety czyli dolny brzeg zakładamy ciasno za farsz, boki zakładamy na środek i zawijamy - ciasto bardzo ładnie mięknie i się skleja więc cała czynność już po pierwszej sajgonce idzie bardzo sprawnie.Zwinięte
sierotka maRysia w kuchniuzyskają jednolitą, płynną konsystencję - ja czasami gdy ciasto jest za gęste dodaję troszkę wody gazowanej wtedy naleśniki mają grubsze bardziej puszyste ciasto - smażymy naleśniki na patelni. Zajmujemy się teraz mięsem. Myjemy je w zimnej wodzie i w razie potrzeby obcinamy ze zbędnych farfocli. Kroimy w kostkę. Pieczarki również czyścimy i kroimy w dowolny dla siebie sposób ja akurat kroiłam(...)troszkę czasochłonne ale gwarantuję, że warto. Nasze kubki smakowe będą na pewno zadowolone. Koszt całej potrawy to ok. 23 zł. Z tych produktów, które tu przedstawiłam wyszło 15 sztuk krokietów. Koszt jednego to zaledwie 1,53 zł. Życzę smacznego
Tanio smacznie i prostoKomu znudziły się krokiety i paszteciki? Dziś na blogu świetna odmiana tradycyjnych dodatków do czerwonego barszczu: mięsno-pieczarkowe nadzienie w kruchym cieście :) Gdy tylko go zobaczyłam na blogu Kuchnia w czekoladzie , postanowiłam kiedyś spróbować. No i okazja nadarzyła się wcześniej niż myślałam :) Samo przygotowanie nadzienia i ciasta nie jest pracochłonne, a potem już się sam piecze, wiec zdecydowanie polecam taką(...)konkretnie TU . Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 2 białka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 70 dag mięsa mielonego 70 dag kg pieczarek 3 cebule 1 całe jajko 8 jajek ugotowanych na twardo 3 kopiate łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe
Kolorowy Przepisownikjest aby nasz poczęstunek zachwycał zarówno pięknym wyglądem jak i wspaniałym smakiem. Oto kilka moich propozycji: *** Jajeczka faszerowane (przepis: TUTAJ ) ,lub jajka z sosem tatarskim (przepis: TUTAJ ) *** Paszteciki z mięsem (przepis: TUTAJ ) lub z kapustą i grzybami (przepis: TUTAJ ) *** Mini burgery (przepis: TUTAJ ) *** Muffinki-pizzerinki (przepis: TUTAJ ) *** Pijane galaretki w pomarańczach. Na galaretki z alkoholem jeszcze nie spisałam przepisu(...)kurczakiem i makaronem ( Przepis TUTAJ ) oraz inne ciekawe zapiekanki na które przepisy znajdziesz TUTAJ *** *** Pizza korona ( Przepis TUTAJ ) *** *** Skrzydełka a’la KFC (przepis: TUTAJ ) *** Domowe Stripsy ( Przepis: TUTAJ ) *** Krokiety ( Przepisy TUTAJ ) *** — RYBY— Często na przyjęciach podawane są ryby i zazwyczaj cieszą się one dużym powodzeniem. Mogą być pieczone, smażone, zapiekane czy marynowane w zalewie. Oto kilka
Blog z ApetytemDziś kolejny przepyszny przepis z wykorzystaniem Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny oraz Polskiego Oleju Rzepakowego. Ciasto na pierogi to ciasto mojej mamy Marioli która od zawsze z
Gotowanie PatkiMamy dla Was dzisiaj propozycję na danie, w którym można wykorzystać resztki z obiadu! Jeśli piekliście lub zamierzacie piec indyka - z pewnością się przyda! Jeśli
Plate of Joy