Dla odmiany od klasycznych smażonych mielonych powstały pieczone kotleciki z cukinią i serem żółtym. Bardzo soczyste i delikatne. Świetnie pasują do ulubionych dodatków - czy to ziemniaki
Zielona Kuchniabulionu warzywnego Przygotowanie: Posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach, pieczarki wraz z posiekanym czosnkiem, dusimy na wolnym ogniu (plus masło). Po kwadransie, dorzucamy startą na dużych oczkach, kapustę, mięso mielone. Smażymy do miękkości kapusty, nadmiar płynu odparowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym na dużych oczkach, serem. Naleśniki: Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy(...)kładziemy farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu do pieczenia. Sos: Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, zasmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę smażymy, zalewamy gorący bulionem, dokładnie rozprowadzamy. Sosem zalewamy krokiety, które zapiekamy 30 min (termoobieg
R'n'G Kitchensmażenia Farsz: 1 kg pieczarek 3 cebule 200 g sera żółtego typu gouda masło Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać jajko oraz mąkę, dokładnie wymieszać, masa ma być gładka i jednolita (jeżeli będzie się bardzo kleić, dodać mąki), odstawić. Pieczarki i cebule obrać, wymyć(...)całkowitego wystygnięcia. Masę ziemniaczaną podzielić na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na kształt koła na blacie obsypanym mąką. Na środek każdego placka nałożyć porcję farszu. Krokiety zwinąć, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przełożyć na rozgrzany olej i smażyć do zrumienienia. Smacznego
Krakowskie smaki Anisałatka to nowość, która mi posmakowała i którą podpatrzyłam na stronce „SmakowiteDania” ( filmik ). To świetny pomysł na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Jest idealna do mięs, ryb oraz na grilla Składniki: 4 średnie buraki ćwikowe 2 średnie jabłka 1 średnia cebula pęczek szczypiorku 3 łyżeczki tartego chrzanu 4 łyżki śmietany 12% lub 18% cukier sól i pieprz(...)oraz szczypiorek. Całość wymieszaj razem ze śmietaną i chrzanem. Do smaku przypraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sałatkę podawaj z… ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami, plackami, kotletami lub krokietami. Polecam Wam też inne dodatki do obiadu… – Surówka z marchewki – Sałatka obiadowa z cukinii – Kalafior duszony w śmietanie – Cukinia smażona
Kulinarne S.O.S.Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasu, gdy się rozmrożą i lekko zmiękną. Przesypujemy je do miseczki i odstawiamy na bok. Na tę samą patelnię wlejcie ponownie łyżkę oleju i dodajcie na nią mięso mielone. Podsmażajcie do czasu, gdy będzie lekko brązowe i chrupiące. Dosypcie do niego warzywa, doprawcie chilli, imbirem oraz solą i pieprzem. Podsmażajcie chwilę do połączenia wszystkich smaków. Zdejmijcie patelnię z ognia(...)ciepłą wodą dosłownie na 2-3 sekundy. Układamy go na desce i nakładamy na niego ok. 2 łyżki farszu. Boki zawijamy do środka i rolujemy sajgonkę tak jak krokieta. Układamy je na talerzu lekko oprószonym mąką. Sajgonki smażymy w głębokim tłuszczu do momentu, gdy staną się lekko brązowe i chrupiące. My zjedliśmy je z ryżem, surówką i sosem słodkim chilli
Cooking MonsterZapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wiele osób poszukuje przepisu na szybkie i pyszne ciasto naleśnikowe. W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić naleśniki. To będzie najbardziej klasyczna wersja naleśników jaka może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tarce o drobnych oczkach), imbir (starty jak marchew) oraz czosnek (przeciśnięty przez praskę). Mieszamy całość i przygotowujemy w ten sposób przez jakieś 2 minuty. Następnie na patelni lokujemy mięso - smażymy jeszcze przez chwilę, aż przestanie być surowe. Dodajemy sos rybny i sos sojowy. Po dokładnym wymieszaniu przekładamy wszystko do miski. Teraz wrzucamy tutaj: posiekane grzyby Mun, osuszony i posiekany makaron(...)wody na patelni wielkości krążka papieru), przekładamy go na deskę lub talerz. Na środek nakładamy 1 łyżkę farszu (ja przy moich sajgonach dałam 2 i ciut ciut). Składamy jak krokiety albo w ten sposób . Smażymy na głębokim tłuszczu - są gotowe, gdy zrobią się złote. Usmażone sajgonki przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy w sosem chilli słodko
Życie zamknięte w smakuśmietanki słodkiej ok. 200 gram żółtego sera Składniki na naleśniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładkie lejące ciasto. Smażymy nie zbyt grube naleśniki. W garnku przesmażamy mięso mielone z cebulką, przyprawiamy, następnie dodajemy włoszczyznę całość dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Na dużej patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w drobną(...)zgęstnieje.( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody) Na środek każdego naleśnika układamy ok 2 łyżki farszu, zawijamy boki naleśnika do środka i zawijamy w rulon (jak np. krokiety) Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem pomidorowym i posypać serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści
Andzia PichciNa blogach kulinarnych od dawna pachnie jesienią i grzybami. Do mnie dopiero dociera urok tego sezonu, tutaj tak nieobecnego. Nie mogłam się powstrzymać przed wprowadzeniem do
Zielona KuchniaWłaśnie przerabiam listę potraw do przygotowania na Święta na listę zakupów do zrobienia przed Świętami Trochę tego jest…. mimo, że obiecywałam sobie, że tym razem
UgotujmyTo.plSkładniki: ok 1 kg karczku 3 cebule marchewka, pietruszka 3-4 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu 7 ząbków czosnku szczypta lubczyku Naleśniki: szklanka
Gaździnka warzypatelnię wlać olej, dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut. Kiedy cebula lekko zmięknie dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w małą kostkę mięso z kurczaka, mrożoną kukurydzę, sól oraz pieprz. Smażyć przez kolejnych 15 minut. Sos: do garnka włożyć drobno krojonego pomidora, krojoną czerwoną cebulę, krojoną w paski paprykę, olej, słodką oraz ostrą paprykę(...)drobno krojoną natkę pietruszki. Sos zdjąć z ognia i zmiksować. Złożenie naleśników : na każdego z usmażonych naleśników wyłożyć farsz. Zawinąć boki naleśnika a następnie zwinąć naleśnik (tak jak zawijamy krokiety). Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać częścią sosu i przykryć naczynie. Naleśniki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 do 30 minut. Upieczone naleśniki podawać polane sosem
mecooksdrób, pokrojone wcześniej w paski. * aby otrzymać mocniejszy bulion zwany podwójnym lub consomme, należy w odtłuszczonym i sklarowanym bulionie gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu drugą porcję mięsa z warzywami. Po około 3 godzinach gotowania consomme przecedzamy, klarujemy, dodając ubite białka, mieszamy, aż białko się zetnie, zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut, przecedzamy przez płótno, doprawiamy solą(...)zapałkę - pieczarki lub prawdziwki pokrojone w plasterki - pulpety z cielęciny lub wątróbki - gołąbki z kapusty pokrojone w plastry Możemy też podać czystą zupę, a na talerzyku obok położyć: - krokiet z naleśników - krokiet z ryżu - pasztecik serowy - diablotkę Smacznego
Moja Książka Kucharska